Το χρονικό της επιλογής Πρίφτη και τα σημερινά δεδομένα

Το χρονικό της επιλογής Πρίφτη και τα σημερινά δεδομένα

bet365

Η υπόθεση ανάληψης της τεχνικής ηγεσίας της Εθνικής ομάδας από τον Δημήτρη Πρίφτη εμπεριέχει μύθους και πραγματικότητες. Το gazzetta.gr κάνει τον σχετικό διαχωρισμό και γράφει την απόλυτη αλήθεια επιχειρηματολογώντας τους λόγους για τους οποίους αυτό το κεφάλαιο – τυπικά αλλά και ουσιαστικά - παραμένει ανοιχτό.

Πριν αραδιάσουμε τα δεδομένα αυτής της ιστορίας και εμβαθύνουμε σε λεπτομέρειες που δεν είναι γνωστές οφείλουμε να σημειώσουμε το εξής: Η οκταετή σχέση της Εθνικής ομάδας με τον Δημήτρη Πρίφτη ουδέποτε χαρακτηρίστηκε από τον θεμελιώδη κανόνα της οικονομίας. Δεν ήταν, προσφοράς και ζήτησης. Ο 49χρονος προπονητής αισθάνεται στρατιώτης της Εθνικής ομάδας και λόγω του ψυχισμού του, του ήταν αδύνατο να απαντήσει αρνητικά σε οποιαδήποτε πρόσκληση, πόσο μάλλον για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας που στοιχειοθετεί μέγιστη τιμή.

Γρήγορο Στοίχημα σε Καλύτερες Αποδόσεις, Άμεσες Αναλήψεις (21+)!

Οι πρώτες σκέψεις για την… παράδοση του πάγκου στον Δημήτρη Πρίφτη χρονολογούνται από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τότε όμως δεν είχαν ωριμάσει αλλά και είχε αποφασιστεί να προηγηθούν κρούσεις στους Δημήτρη Ιτούδη, Γιώργο Μπαρτζώκα διότι αναγνωρίζεται ότι είναι οι ικανότεροι Ελληνες προπονητές. Στη σχετική συνομοταξία θα μπορούσε να ενταχθεί και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος αλλά η δέσμευσή του με τον Ολυμπιακό ουσιαστικά αφαίρεσε το όνομά του από τη σχετική λίστα.

Ιτούδης και Μπαρτζώκας απέρριψαν την προοπτική συνεργασίας επικαλούμενοι τα συμβόλαιά τους με ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Μπαρτσελόνα, ενώ ο δεύτερος έπραξε το ίδιο ακόμη και μετά το διαζύγιό του με τους Καταλανούς. Σαφέστατα έπαιξε ρόλο και το καλεντάρι όπου ένας προπονητής ο οποίος εργάζεται στην Ευρωλίγκα είναι αδύνατο να βάλει... δεύτερο καρπούζι στη μασχάλη, δεδομένου του προγράμματος διεξαγωγής προκριματικής φάσης για τις Εθνικές ομάδες.

Πάμε στον Πρίφτη. Το περασμένο καλοκαίρι υπέγραψε κλειστό διετές συμβόλαιο στον Άρη αλλά από τον Μάρτιο αντιλήφθηκε ότι αυτή η συνεργασία θα έχει σύντομη ημερομηνία λήξης. Ο άνθρωπος της ΕΟΚ που ανέλαβε τις επαφές με τον 49χρονο προπονητή είναι ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας, Τάκης Τσαγκρώνης. Με τον πρόεδρο της ΕΟΚ, Γιώργο Βασιλακόπουλο, ουδέποτε υπήρξε (όχι απλά) συνάντηση, αλλά ακόμη και τηλεφωνική επικοινωνία.

Όπως εξήγησε το gazzetta.gr σε σχετικό άρθρο του Αντώνη Καλκαβούρα, στο μυαλό του Πρίφτη κυριαρχεί η σκέψη για καριέρα σε συλλογικό επίπεδο. Στο μυαλό του Πρίφτη επίσης, η Εθνική ομάδα δεν είναι δουλειά, αλλά ευχάριστη υποχρέωση. Κάτι που δεν μπορεί να αρνηθεί λόγω των δεδομένων συναισθηματικών δεσμών. Μόνο όμως που στη συγκεκριμένη εξίσωση είναι αναγκαίο να μπουν κι άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με τη φιλοδοξία διάκρισης που έχει κάθε επαγγελματίας.

Στις επαφές που προηγήθηκαν ο Δημήτρης Πρίφτης ουδέποτε έδωσε αρνητική απάντηση. Πάντα κυριαρχούσαν οι εκκρεμότητες του Άρη απέναντί του και η δυσκολία χρονικής ταύτισης. Υπό την έννοια ότι ο νυν προπονητής των «κίτρινων» είχε σημειώσει ότι δεν θα μπορούσε να γνωρίζει αν και πότε θα αποδεσμευτεί από την ομάδα. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να του καταβάλλει ο Άρης το σύνολο των οφειλών που πλησιάζουν τις 80.000 ευρώ. Αυτό περιλαμβάνει η συμφωνία ούτως ώστε να βάλει την υπογραφή του στη λύση του συμβολαίου και να μην διεκδικήσει ούτε ευρώ από τη δεύτερη χρονιά!

Η… χρονική διάσταση διαπιστώθηκε και στην τελευταία επαφή των δύο πλευρών που έγινε το περασμένο Σάββατο. Έχοντας αντιληφθεί ότι ο Πρίφτης θα χρειαστεί κι άλλο χρόνο και αποδεικνύοντας ότι αυτόν θεωρεί κατάλληλο για τον πάγκο της Εθνικής, στην πρόσφατη εκδήλωση εορτασμού των 30 χρόνων από την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ του 1987, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος (καθόλου τυχαία) αποφάσισε να παρατείνει το διαθέσιμο χρονικό διάστημα. Χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την περίπτωση του Ετόρε Μεσίνα στην Ιταλία, σημείωσε ότι δεν υπάρχει λόγος βιασύνης και ότι μπορεί να προσληφθεί προπονητής προς τα τέλη του μήνα. Κοινώς, με έμμεσο τρόπο έδωσε επιπλέον διάστημα 15-20 ημερών με την ελπίδα ότι μέχρι τότε ο Πρίφτης θα έχει ξεμπερδέψει με τον Άρη κι εκεί θα γίνει η αποφασιστική κίνηση ούτως ώστε να πει το «ναι». Εξάλλου, «όχι» στην Εθνική ο Πρίφτης δεν είπε ποτέ. Μπορεί να το… εννόησε, αλλά ουδέποτε το είπε.

Και κλείνουμε. Εφόσον ο Νίκος Λάσκαρης ανταποκριθεί στην τελευταία δέσμευσή του – ενημέρωσε άπαντες ότι οι πληρωμές θα γίνουν Παρασκευή (23/6) και Δευτέρα (26/6) – και αποδεσμευτεί ο Πρίφτης, αυτό δεν θα σημαίνει ότι θα αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Εθνικής. Σίγουρα όμως θα αφαιρεθεί από τη λίστα των δυσκολιών το ζήτημα της χρονικής ταύτισης. Κι αν ο Πρίφτης αποφασίσει να αναλάβει την Εθνική θα το κάνει μόνο για το προσεχές Ευρωμπάσκετ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βασίλης Βλαχόπουλος

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στα τελευταία χρόνια της… λαδόκολλας. Χάριν οικονομίας, το λευκό χαρτί χρησιμοποιούταν σε έκτακτες και ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετο. Πρόλαβε τη διαδικασία αποστολής των φαξ, αλλά και τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τη λαστιχένια κεραία που θύμιζαν στρατιωτικούς ασυρμάτους.

Παρακολουθεί όλες… τις μπάλες, αλλά η αδυναμία του είναι η πορτοκαλί, η σπυριάρα, λόγω της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Στο μπάσκετ ΠΑΝΤΑ κερδίζει ο καλύτερος. Στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κερδίσει ο πιο τυχερός.

ΥΓ: Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα περιοδικά κι αν πέσουν στα χέρια του, το «Τρίποντο» ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο forever and ever.