Ο Ολυμπιακός έχασε το πρωτάθλημα πριν από 10 μέρες!

Μιχάλης Λεάνης Μιχάλης Λεάνης
Ο Ολυμπιακός έχασε το πρωτάθλημα πριν από 10 μέρες!
Ο Μιχάλης Λεάνης, ρίχνει μία πιο ψύχραιμη ματιά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον Παναθηναϊκό και στην επικράτηση του κόντρα στον Ολυμπιακό!

Nα ξεκινήσω απ’ τα συγχαρίκια όπως έλεγαν και οι παλιοί! Συγχαρητήρια στον Παναθηναϊκό! Κέρδισε άξια , πανάξια το πρωτάθλημα!

Κυριάρχησε στην σειρά των αγώνων γιατί έπαιξε καλύτερο μπάσκετ στα περισσότερα παιχνίδια απ’ τον αντίπαλο του!

Παίξε νόμιμα στην Sportingbet με επιστροφή στοιχήματος στο Νορβηγία – Σουηδία, αν ο Ντουρμάζ σκοράρει οποιαδήποτε στιγμή στο ματς (21+).

Και για να εξηγούμε , αφού όλα πλέον είναι σχετικά, όταν λέω ότι έπαιξε καλύτερο μπάσκετ , εννοώ ότι λειτούργησε σαν σύνολο πιο σωστά , στα κρίσιμα εμφανίστηκε πιο ουσιαστικός , πιο μεθοδικός!

Ναι ο «τρελός» Παναθηναϊκός της φετινής περιόδου , με το παιχνίδι του τις περισσότερες φορές στα όρια της «αναρχίας» , παρουσιάστηκε σοβαρός και μετρημένος , την κατάλληλη στιγμή , με τους κατάλληλους πρωταγωνιστές!

Πολύ σημαντικοί και οι δυο παράμετροι, όπως σημαντικό και άξιο αναφοράς το γεγονός ότι οι πράσινοι σε μια κομβική αλλά και ιστορική γι’ αυτούς καμπή- η πρώτη μετά Διαμαντίδη περίοδος- φρόντισαν να υπενθυμίσουν όσους βιάστηκαν να περάσουν στην εξαγωγή συμπερασμάτων , ότι η φανέλα με το Τριφύλλι παραμένει βαριά και ανταγωνιστική, σε όλα τα μέτωπα , εντός κι εκτός συνόρων!

Ο Ολυμπιακός καλύτερη ομάδα φέτος και όχι μόνο στα σημεία την κανονική περίοδο , κλείνει τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις ηττημένος κατά κράτος στο εσωτερικό, αλλά πετυχημένος όσον αφορά την ευρωπαϊκή του αποστολή!

Αυτό είναι κάτι που στην χώρα της οπαδικής πρεσβυωπίας δεν γίνεται εύκολα ορατό αλλά η συνολική αποτίμηση για την πορεία μια ομάδας είναι το λιγότερο ατυχές να εκτιμάται με οπαδικά κριτήρια!

Όλα αυτά βέβαια θα έχουμε τον χρόνο και την άνεση να τα συζητήσουμε , να τα αναλύσουμε , να τα διατυπώσουμε τις επόμενες μέρες , όταν ο κουρνιαχτός θα έχει πέσει και η ψύχραιμη ματιά και η σκέψη , θα έχουν σπρώξει στην άκρη τους εν θερμώ αφορισμούς!

Την Κυριακή ο Ολυμπιακός έχασε στην έδρα του το πρωτάθλημα ή αν θέλετε οι πράσινοι κέρδισαν το τρόπαιο στο ΣΕΦ. Κατ’ εμέ πάντως την Κυριακή συντελέστηκε το τυπικό της διαδικασίας!

Την σειρά οι ερυθρόλευκοι την έχασαν και μαζί την τεράστια ευκαιρία να μην μπουν σε περιπέτειες , στην δεύτερη αναμέτρηση στο ΟΑΚΑ όταν ηττήθηκαν στις λεπτομέρειες με σκορ 84-80.

Δεν συμφωνώ απόλυτα με όσους ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει Ολυμπιακός μετά το final four. Η τελευταία εικόνα με την ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου να αποδίδει μπάσκετ υψηλού επιπέδου δεν ήταν με την ΤΣΚΑ αλλά την 1η Ιουνίου στο ΟΑΚΑ. Έκτοτε συμφωνώ ότι αγνοείται η τύχη της!

Αν κέρδιζαν εκείνο το ματς οι ερυθρόλευκοι πολύ δύσκολα θα έχαναν στην συνέχεια το πρωτάθλημα , όση κούραση συσσωρευμένη και αν υπήρξε στο κορμιά τους, όση ενέργεια κι αν τους έλειπε! Στο παιχνίδι αυτό λοιπόν παρουσιάστηκαν και λειτούργησαν στους περισσότερους τομείς , για τελευταία φορά φέτος σαν ομάδα!

Φέρτε στο μυαλό σας το παιχνίδι! Ο Ολυμπιακός πέτυχε 80 πόντους εκτός έδρας , χωρίς τον Σπανούλη , παρακαλώ! Δέχθηκε βέβαια 84 πόντους , αλλά άνοιξε το παιχνίδι , όπως ήθελε , έδειξε αποθέματα ενέργειας αλλά προδόθηκε γιατί σε κάποιες φάσεις , όχι όμως στην πλειονότητα αυτών, δεν λειτούργησε σωστά η άμυνα του.

Ιδιαίτερα στο παιχνίδι ένας εναντίον ενός όπου τα σημάδια κόπωσης, κυρίως στα βαριά του χαρτιά, άρχισαν πλέον να είναι εμφανέστατα!

Αλλά οι ερυθρόλευκοι στο παιχνίδι αυτό είχαν σφυγμό, πατάνε στο παρκέ, υπάρχουν απέναντι σε ένα αντίπαλο λιγότερο μεθοδικό και περισσότερο τυχοδιώκτη!

Οι ερυθρόλευκοι έχουν παραγωγή στην επίθεση και πλουραλισμό , είναι η έσχατη προσπάθεια να ανακάμψουν πριν παραδώσουν πνεύμα!

Ο Πρίντεζης μετρά 15 πόντους ο Γκριν κάνει το ματς της σεζόν με 21 πόντους ενεργητικό, ο Μάντζαρης πετυχαίνει 9 και ο Παπανικολάου 12!

Εκτός αυτών ο Ολυμπιακός έχει κίνηση, έχει δημιουργία γεγονός που αποτυπώνεται στις 16 ασίστ! Δημιουργία από την περιφέρεια με τον Μάντζαρη στις 6 ασίστ , αλλά και από το ζωγραφιστό με τις 5 ασίστ του Πρίντεζη!

Χάνει στις λεπτομέρειες από τις εξάρσεις και τις μπούκες του Παππά ( η αδυναμία στο ατομικό μαρκάρισμα) και από τον Μπουρούση! Απ’ αυτούς δηλαδή που θα χάσει στην συνέχεια , με την προσθήκη του μεγάλου Νικ Καλάθη τον οποίο θεωρώ τον παίκτη της σειράς!

Από εκείνη την βραδιά και έπειτα ο Ολυμπιακός αιμορραγεί. Αρχίζουν να βαραίνουν οι σημαντικές απουσίες, αλλά και τα επιπλέον ματς!

Ψυχολογικά επίσης είναι μετέωρος, γιατί άλλο είναι να σου μένει ένα παιχνίδι κι άλλο να μην ξέρεις πλέον τι σε περιμένει! Η αιμορραγία συνεχίζετε σε κάθε αναμέτρηση που ακολουθεί με αποτέλεσμα ο αιματοκρίτης του να πέσει σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα , γεγονός το οποίο αποτυπώνεται στις εργαστηριακές του εξετάσεις!

Οι επιδόσεις του από το ΟΑΚΑ και μετά ιδιαίτερα στην επίθεση είναι ομάδας εκτός play off.

Ακολουθεί το 2-1 σε ένα ματς ροντέο το οποίο οι πράσινοι αρνούνται να κερδίσουν! Ο Ολυμπιακός μπορεί να μετρά σ’ αυτό το ματς 21 ασίστ αλλά το νούμερο είναι …ψεύτικο!

Γιατί δημιουργία δεν χρεώνεται στο σύνολο αλλά στις ατομικές πρωτοβουλίες έμπειρων παικτών όπως ο Σπανούλης!

Έχουν πάρει χαμπάρι το αυτοκαταστροφικό παιχνίδι των Πρασίνων και αναλαμβάνουν με προσωπικές ενέργειες (βλέπε Μλουτίνοφ- Σπανούλη και Πρίντεζη) να τους ξεπαστρέψουν! Όπως και έγινε!

Μετά την αυτοχειρία στον Παναθηναϊκό καταλαβαίνουν επιτέλους ότι Ολυμπιακός σαν σύνολο δεν υπάρχει, η ομάδα γροθιά έχει καταρρεύσει! Πως δεν ωφελεί το μπάσκετ σαμποτάζ , η λογική του πάω να κλέψω.

Στα επόμενα δυο παιχνίδια τον αντιμετωπίζουν στα ίσια αποδίδοντας μπάσκετ συστηματικό και οργανωμένο!

Νικητές και στις δυο παρτίδες χάρις στον Καλάθη! Αυτός τους βάζει μυαλό, αυτός τους δίνει πειθαρχία και προσανατολισμό, αυτός ρυθμό, αυτός δεν τους αφήνει να αφηνιάσουν , αυτός ο …παρεξηγημένος, τους κοντρολάρει!

Πετυχαίνει πόντους , μοιράζει ασίστ όχι γενικώς και αορίστως αλλά στις κρίσιμες καμπές των παιχνιδιών! Αυτός φρενάρει την ομάδα όταν έχει πάρει την διαφορά , αυτός πατάει το γκάζι για να καλύψουν το χαμένος έδαφος! Όλα αυτά όμως με μυαλό!

Άξιος συμπαραστάτης ο Μπουρούσης! Ο δεύτερος playmaker της ομάδας από το ζωγραφιστό! Το μυαλό στο low post που δίνει λύσεις!

Ο ελληνικός κορμός συμπληρώνεται από τον Νίκο Παππά! Διαβάζει σωστά τις αδυναμίες στα ατομικά μαρκαρίσματα , το εκμεταλλεύεται , σκοράρει , δείχνει αρκετά συγκεντρωμένος , παίζει άμυνα!

Με λίγη από Φώτση στο τελευταίο ματς! Η εμπειρία και οι ικανότητες του ήταν ότι χρειαζόταν ο Παναθηναϊκός για να παραμείνει προσγειωμένος!

Με τρεις πρωταγωνιστές γενικώς και αφηρημένως και όχι τους συγκεκριμένους , πολύ πιθανόν οι πράσινοι να μην κέρδιζαν ούτε αυτόν τον Ολυμπιακό!

Οι δυο ομάδες στα play off είναι οι ομάδες που είδαμε την συγκεκριμένη περίοδο! Συνεπώς τα συμπεράσματα και οι εκτιμήσεις αφορούν την σειρά και μόνο των παιχνιδιών!

Γιατί σαν ομάδα ούτε ο Παναθηναϊκός είναι αυτός που κέρδισε, ούτε ο Ολυμπιακός αυτός που έχασε!

Αλλά είπαμε αυτά θα τα συζητήσουμε ψύχραιμα στην συνέχεια…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Λεάνης
Μιχάλης Λεάνης

Σύμφωνα με καλά εξακριβωμένες πηγές και μετά από άνοιγμα μυστικών αρχείων η γέννηση του τοποθετείται το σωτήριο έτος 1862 το πολύ!

Από μικρός ήθελε πολύ να κάνει ότι κάνουν όλα τα παιδιά!!!

Ξεκίνησε να αρθρογραφεί στην παρανομία πριν ο Γουτεμβέργιος ανακαλύψει την τυπογραφία και ο Μητσοτάκης την διαπλοκή!

Έκτοτε η εξέλιξη του, γενικά στον χώρο, υπήρξε ραγδαία και άκρως εντυπωσιακή!

Άριστος σκοπευτής , χωρίς να κλείνει το ένα μάτι, άσος του βολάν στους δυο τροχούς, δεινός σκακιστής, ικανότατος ισορροπιστής σε ζαρωμένο σχοινί και φοβερός ματάκιας της καθημερινής έγκυρης ειδησιογραφίας!

Παντοτινός λάτρης του ωραίου φύλου, εισαγωγέας και προμηθευτής ειδών αλιείας στην Πίνδο και στα Άγραφα, επιφανής αυτοδύτης ενυδρείου, παρασημοφορημένος αμπελουργός, πολέμιος των Ισμαηλιτών του Μπεγκ Ουμ , πρώτος χορευτής του Βασιλικού Μπαλέτου του Πόγραδετς, πρύτανης στην Κρατική Σχολή των Φυσιολατρών του Βούπερταλ, πρωτοσύγκελος της σκήτης του Προφήτη Δανιήλ, αρχισυναγωγός του Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν, παντοτινός νοσηρός θαυμαστής της φυγόκεντρης περιπέτειας σ’αυτούς τους μίζερους καιρούς τους γεμάτους από μέτριους συντηρητές φαντασίας και ονείρων, μα πάντα ευχάριστος στα πάρτι!!!