O Oλυμπιακός μετά το Final Four ο Παναθηναϊκός μετά το πούλμαν

O Oλυμπιακός μετά το Final Four ο Παναθηναϊκός μετά το πούλμαν
Ο Μιχάλης Λεάνης γράφει για τους τελικούς του πρωταθλήματος μπάσκετ που αρχίζουν σήμερα και αναλύει τα δεδομένα για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό.

Θυμάστε πια ήταν η πρώτη λέξη που ακούγεται από τα χείλια του πρωταγωνιστή στην ταινίαUnderground του Κουστουρίτσα. Να σας θυμίσω την εισαγωγή μήπως και έρθει στο μυαλό σας;

Μπαίνει η μπάντα ξεκινά το τραγούδι σπάνε μπουκάλια οι μουσικοί βρίσκονται σε γενική ευφορία ο μεθυσμένος πρωταγωνιστής κοιτάζει προς την πλευρά της κάμερας και αναφωνεί! Άϊντα!!!

Μην το μπερδέψετε με την Αίντα του Βέρντι! Καμία μα καμία σχέση! Το άϊντα συναντιέται κατά κόρον στην Βόρεια Ελλάδα λόγω γειτνίασης με τους σλαβόφωνους πληθυσμούς!

Basket League, Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός, ώρα 21:00. Παίξε νόμιμα και με ασφάλεια στις συναλλαγές (21+)!

Ακόμα και στις μέρες μας σχεδόν σε όλες τις πόλεις του Βορρά θα το ανταμώσεις να ακούγεται βαρύ και επιβλητικό στα πανηγύρια , σε χαρές με οινοποσία αλλά και σε καβγάδες!

Άιντα απ’ εδώ, είναι η λέξη αστραπή λίγο πριν ξεκινήσει ο τσακωμός!!! Στην υπόλοιπη Ελλάδα που οι επιρροές με τις φυλές των Βαλκανίων δεν υπήρξε το ίδιο έντονη , το βαρύτονο άϊντα εξελληνίστηκε , φόρεσε τα γαλανόλευκα και εμφανίστηκε στα λαϊκά στέκια ως άντε!

Πείτε το όπως σας βολεύει! Όπως επιβάλλουν οι ρίζες σας! Τώρα που οι κόκκινες και οι πράσινες ορχήστρες άρχισαν τα γλέντια ενόψει τελικών! Αϊντα από την αρχή ή άντε από την αρχή! Άντε, πάμε να δούμε τι μας επιφυλάσσει η σειρά , τι μας περιμένει στο φετινό καθιερωμένο πλέον ραντεβού! Άντε…

Ο Ολυμπιακός δεν επέστρεψε από το final 4 θριαμβευτής αλλά η παρουσία του στην τελική φάση κρίνεται επιτυχημένη. Αν είναι δυνατόν να χρίσεις αποτυχημένο τον φιναλίστ ενός τελικού όταν μάλιστα στα ημιτελικά πέταξε έξω για μια ακόμα φορά την ΤΣΚΑ!

Η αυτοπεποίθηση λογικό να ταξιδεύει στις φλέβες του κόκκινου οργανισμού! Όταν μια ομάδα φτάνει στις τέσσερεις καλύτερες τις Ευρώπης , στην τελική αξιολόγηση καταλαμβάνει την δεύτερη θέση , τότε λογικό κι επόμενο να γεμίζει από περηφάνια , να γεμίζει με δύναμη και σιγουριά!

Αβαντάζ το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός έχει το πλεονέκτημα έδρας. Αν μάλιστα ξεκινήσει με νίκη οι πιθανότητες για κατάκτηση τίτλου μεγαλώνουν αφού σύμφωνα με το καταγεγραμμένο ιστορικό από τους 16 τελικούς , ο νικητής της πρώτης αναμέτρησης σε 13 περιπτώσεις στέφθηκε πρωταθλητής!

Είναι αδύνατον όμως σε μια τέτοια σειρά να μην υπάρχουν να ναι με αλλά, να μην γεννιούνται αμφιβολίες και ερωτηματικά να μην χωρούν τα λες να ή σε περίπτωση που, τότε;

Αν υπάρχει κάτι στο μυαλό μου που περιμένει αγωνιωδώς απάντηση , είναι κατά πόσο οι ερυθρόλευκοι θα παρουσιαστούν στα πλαέι οφ γεμάτοι ενέργεια ιδιαίτερα στα αμυντικά καθήκοντα εκεί που εστιάζει την φιλοσοφία του ο Ολυμπιακός!

Ενέργεια την οποία μάλιστα θα χρειαστούν αν η σειρά τραβήξει σε μάκρος! Οι ίδιοι παίκτες πρωταγωνιστές όλη την χρονιά , οι ίδιοι να τραβούν το κάρο στις ανηφόρες και στην λασπουριά.

Ο περιβόητος ελληνικός κορμός δεν έχει πάρει ανάσα , δεν έχει ακουμπήσει για να ξαποστάσει όσο θα ήθελε στην ξένη βοήθεια.

Άλλο ζήτημα είναι η κατάσταση του Σπανούλη μετά από μια γεμάτη περίοδο! Πόσο τον έχουν επηρεάσει οι τραυματισμοί , πόση ενέργεια έχει ακόμα αποταμιευμένη;

Επίσης πόσο θα επηρεάσει τον Ολυμπιακό η έλλειψη του Λοτζέσκι! Μην ξεχνάτε ότι ο Ματ έχει κάνει εξαιρετικές εμφανίσεις στα παιχνίδια των play off!

Το μακρινό σουτ είναι μεγάλη υπόθεση , τεράστιο κεφάλαιο σ’ αυτά τα παιχνίδια. Το εύκολο μακρινό καλάθι δίνει ανάσες σε κάθε ομάδα! Ιδιαίτερα αν ο αντίπαλος όπως ο Παναθηναϊκός αβγάζει τα ψηλά κορμιά μπροστά για να μαρκάρουν και εσύ είσαι υποχρεωμένος να βρεις την αδύνατη πλευρά!

Θα μπει κάποιος άλλος στα παπούτσια του Λοτζέσκι για τις ανάγκες των παιχνιδιών! Θα καταφέρει να παρουσιάσει αλλοδαπό πρωταγωνιστή στην σειρά , τόσο στην άμυνα αλλά κυρίως στην επίθεση ο Ολυμπιακός γιατί θα τον χρειαστεί!

Στην αντίπερα όχθη τα ερωτηματικά είναι πολλά αλλά εξ’αιτίας του γνωστού περιστατικού μετά τον αποκλεισμό από την Φενέρ, όλα συμπυκνώνονται σε ένα ερώτημα!

Το περιβόητο πούλμαν έφερε από την Κωνσταντινούπολη του παίκτες! Την ομάδα την έφερε;

Αυτό είναι το θέμα! Για αξίες παικτών , προσωπικότητες , ταλέντο , δεν τίθεται ζήτημα! Για τον Παναθηναϊκό μιλάμε! Μπορεί όμως να λειτουργήσει σαν σύνολο και μάλιστα σε μια σειρά αγώνων με υψηλό συντελεστή δυσκολίας; Ζει; Υπάρχει αυτό σύνολο;

Τα παιχνίδια με την ΑΕΚ δεν αποτελούν κριτήριο, γιατί η διαφορά ανάμεσα στις δυο ομάδες είναι σημαντική! Και τρείς παίκτες να βρεθούν στην μέρα τους , όπως και έγινε, φτάνουν και περισσεύουν!

Με τον Ολυμπιακό όμως και υποχρεωμένος να σπάσεις την έδρα οι οκτώ παίκτες προσηλωμένοι στην νίκη και έτοιμοι να τα δώσουν όλα για την ομάδα, κρίνονται εντελώς απαραίτητοι!

Πριν το αποκλεισμό και όσα κυρίως ακολούθησαν , θα σας απαντούσα ναι , με σιγουριά. Τώρα οφείλουν να απαντήσουν οι εμπλεκόμενοι!

Γι’ αυτό σας λέω! Τα όργανα άρχισαν να κουρδίζουν!

Αϊντα ή άντε πάμε να δούμε τι μας περιμένει!!!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Λεάνης
Μιχάλης Λεάνης

Σύμφωνα με καλά εξακριβωμένες πηγές και μετά από άνοιγμα μυστικών αρχείων η γέννηση του τοποθετείται το σωτήριο έτος 1862 το πολύ!

Από μικρός ήθελε πολύ να κάνει ότι κάνουν όλα τα παιδιά!!!

Ξεκίνησε να αρθρογραφεί στην παρανομία πριν ο Γουτεμβέργιος ανακαλύψει την τυπογραφία και ο Μητσοτάκης την διαπλοκή!

Έκτοτε η εξέλιξη του, γενικά στον χώρο, υπήρξε ραγδαία και άκρως εντυπωσιακή!

Άριστος σκοπευτής , χωρίς να κλείνει το ένα μάτι, άσος του βολάν στους δυο τροχούς, δεινός σκακιστής, ικανότατος ισορροπιστής σε ζαρωμένο σχοινί και φοβερός ματάκιας της καθημερινής έγκυρης ειδησιογραφίας!

Παντοτινός λάτρης του ωραίου φύλου, εισαγωγέας και προμηθευτής ειδών αλιείας στην Πίνδο και στα Άγραφα, επιφανής αυτοδύτης ενυδρείου, παρασημοφορημένος αμπελουργός, πολέμιος των Ισμαηλιτών του Μπεγκ Ουμ , πρώτος χορευτής του Βασιλικού Μπαλέτου του Πόγραδετς, πρύτανης στην Κρατική Σχολή των Φυσιολατρών του Βούπερταλ, πρωτοσύγκελος της σκήτης του Προφήτη Δανιήλ, αρχισυναγωγός του Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν, παντοτινός νοσηρός θαυμαστής της φυγόκεντρης περιπέτειας σ’αυτούς τους μίζερους καιρούς τους γεμάτους από μέτριους συντηρητές φαντασίας και ονείρων, μα πάντα ευχάριστος στα πάρτι!!!