Όταν η Ελλάδα πανηγύρισε το πρώτο της ευρωπαϊκό μετάλλιο! (pics)

Όταν η Ελλάδα πανηγύρισε το πρώτο της ευρωπαϊκό μετάλλιο! (pics)

Όταν η Ελλάδα πανηγύρισε το πρώτο της ευρωπαϊκό μετάλλιο! (pics)

bet365

Το πρώτο της ευρωπαϊκό μετάλλιο πανηγύρισε η Εθνική Ελλάδος πριν από 68 χρόνια, όταν και ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου, στο Eurobasket του Κάιρο.

Μπορεί να ήταν το πιο αδύναμο Eurobasket που έγινε ποτέ, μπορεί να συμμετείχαν μόλις επτά χώρες, αλλά αυτό δεν αναιρεί σε καμία περίπτωση την πρώτη επιτυχία της Εθνικής Ελλάδος σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στις 15 Μαΐου το 1949, η μετέπειτα «επίσημη αγαπημένη» ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου στο Eurobasket του Κάιρο, στην πρώτη της συμμετοχή στην διοργάνωση.

Το γεγονός πως το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα διεξήχθη στην Αίγυπτο και με μόλις επτά χώρες προκαλεί εντύπωση, αλλά έχει εξήγηση: η αμέσως προηγούμενη πρωταθλήτρια, Σοβιετική Ένωση, αρνήθηκε να φιλοξενήσει τον θεσμό λόγω οικονομικών δυσχερειών, ενώ η δευτεραθλήτρια δεν μπορούσε να αναλάβει για δεύτερη σερί φορά την διοργάνωση. Έτσι, την φιλοξένησε η τρίτη Αίγυπτος, η οποία αγωνιζόταν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για γεωπολιτικούς λόγους. Ωστόσο, η πλειοψηφία των χωρών απέσυρε το ενδιαφέρον τους για το έκτο Eurobasket, λόγω της μεγάλης απόστασης για την τότε εποχή. Συνεπώς, συμμετείχαν μόλις οι: Ελλάδα, Γαλλία, Ολλανδία, Τουρκία, Αίγυπτος, Συρία και Λίβανος, με τις δύο τελευταίες να παίρνουν μέρος στο... τσακ, για να αποφθεχθεί το φιάσκο.

Ο πρώτος επίσημος αγώνας της Εθνικής Ανδρών ήταν κόντρα στην Ολλανδία, της οποίας επικράτησε με 46-28. Όταν ολοκληρώθηκε το πρωτάθλημα, η Ελλάδα μετρούσε μόλις δύο ήττες κι αυτές από τις μετέπειτα χρυσή Αίγυπτο (39-50) και ασημένια Γαλλία (36-41), γεγονός που της εξασφάλισε το χάλκινο μετάλλιο!

Η ομάδα, με προπονητή τον Γιώργο Καρατζόπουλο και αρχηγό τον Φαίδωνα Ματθαίου, που ετοιμαζόταν να πάει από την Θεσσαλονίκη και τον Άρη, στην Αθήνα και τον Παναθηναϊκό, απαρτιζόταν από τους: Σωκράτη και Αλέκο Αποστολίδη (Σπόρτιγκ), Αλέκο Σπανουδάκη (Ολυμπιακός), Νίκο Σκυλακάκη, Νίκο Νομικό, Θανάση Κωστόπουλο (Τρίτων), Τάκη Ταλιαδώρο (ΧΑΝΘ), Ιωάννη Λάμπρου (Πανιώνιος), Μίσσα Πανταζόπουλο, Νίκο Μήλα, Στέλιο Αρβανίτη (Παναθηναϊκός), Νίκο Μπουρνέλο (Πανελλήνιος).

Σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής, ο σέντερ Φαίδων Ματθαίου (1924-2011) ήταν ο πρώτος ριμπάουντερ του τουρνουά, αλλά δεν έχει διασωθεί στατιστική, για να επιβεβαιώσει το γεγονός, πέρα από πόντους, ελεύθερες βολές και τα φάουλ των παικτών. Παρόλα αυτά, το σίγουρο είναι πως ο Ματθαίου εξελέγη στην κορυφαία πεντάδα του Eurobasket, όπου λάνσαρε πρώτος το σουτ «ραβερσέ» και ξεκινούσε πολλούς αιφνιδιασμούς με πάσες 20 μέτρων.

Ο ίδιος θυμόταν: «Μου έδωσαν δώρο ένα λευκό πολυτελές σακάκι. Το φόρεσα μαζί με παπιγιόν μερικές φορές στην Αθήνα, αλλά μετά από λίγο καιρό αναγκάστηκα να το χαρίσω. Όσοι με έβλεπαν με περνούσαν για γκαρσόνι και μου ζητούσαν πορτοκαλάδες».
Αναλυτικά τα αποτελέσματα των αγώνων της Εθνικής:
Ελλάδα-Ολλανδία 46-28
Λίβανος-Ελλάδα 36-45
Ελλάδα-Τουρκία 54-51
Συρία-Ελλάδα 45-49
Αίγυπτος-Ελλάδα 50-39
Γαλλία-Ελλάδα 41-36
 

Τελευταία Νέα