Αποκαταστάθηκε η τάξη

Αποκαταστάθηκε η τάξη

Αποκαταστάθηκε η τάξη
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες αναφέρει τα αγωνιστικά στοιχεία που γύρισαν τη σειρά στο ΣΕΦ και υπενθυμίζει πως χρειάζται μία ακόμη νίκη σε ένα ματς το οποίο θα είναι πολύ δύσκολο.

Το καλό της υπόθεσης του να γράφω μπλογκ την επόμενη μέρα του ματς είναι πως είμαι ήρεμος κι έχω πιο καθαρή σκέψη. Ειδικά για αυτό το ματς που πέρασε. Αν έγραφα «καπάκι» δε θα βγάζατε άκρη και θα πιστεύατε πως είμαι τρελός. Με αυτά που έκαναν οι «ερυθρόλευκοι» πώς να είμαι ήρεμος….

Παίξε νόμιμα στην Sportingbet με επιστροφή στοιχήματος στο Βόλφσμπουργκ - Μπάγερν, αν ο Λεβαντόφσκι ανοίξει το σκορ (21+).

Δε μπορείτε να φανταστείτε πόση πίεση υπήρχε τις ώρες πριν το ματς. Μάλλον μια χαρά μπορείτε. Εγώ έχω απλά το πλεονέκτημα να ξέρω πόση αισθανόμουν εγώ οπότε σκεφτόμουν πόσο μεγαλύτερη ένιωθαν οι πρωταγωνιστές.

Δε σας ενδιαφέρουν τα δικά μου όμως, αλλά του Σπανούλη, του Πρίντεζη, του Σφαιρόπουλου και των υπόλοιπων.

ΔΕΝ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ ΑΚΟΜΗ

Πριν το οτιδήποτε οφείλω να υπενθυμίσω πως ο Ολυμπιακός δεν προκρίθηκε στο Final 4. Χρειάζεται μία ακόμη νίκη κι αντιμετωπίζει μία πολύ καλή ομάδα η οποία τον νίκησε στο ΣΕΦ πριν μία εβδομάδα.

Η Εφές δε θα έρθει για τουρισμό. Σίγουρα θα έρθει απογοητευμένη, αλλά χωρίς πίεση. Το ματς θα είναι δύσκολο και χρειάζεται προσοχή. Πανηγυρισμοί μετά το τέλος του λοιπόν.

ΣΤΑ… ΤΟΥ ΜΑΤΣ

Υπάρχουν τόσα πράγματα που θα μπορούσα να γράψω κι αξίζουν αναφοράς που θα σας κουράσω. Θα προσπαθήσω να αναφερθώ σε λίγα και καλά.

Στοιχεία τα οποία έκριναν την αναμέτρηση. Μικρές λεπτομέρειες που έκαναν τη διαφορά σε σχέση με την Αναντολού Εφές.

Πάμε σιγά σιγά να τα αναλύσουμε σε μία προσπάθεια να το κάνω με σειρά σπουδαιότητας.

1. ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΑΠΟ ΤΕΛΙΚΟΥΣ

Ο Ολυμπιακός έχει παίξει δεκάδες τέτοια ματς τα τελευταία χρόνια, έχει παραστάσεις. Η Εφές από την άλλη δεν ξέρει τι χρειάζεται να κερδίσεις τέτοια ματς.

Η εμπειρία έπαιξε σημαντικό ρόλο για τον μεν Ολυμπιακό στο ξεκίνημα της αναμέτρησης, στη δε Εφές στο τελευταίο δεκάλεπτο. Άλλη ομάδα στο 18-6 του 5ου λεπτού θα είχε παραδοθεί. Θα είχε εγκλωβιστεί στο άγχος της. Ο Ολυμπιακός όμως δεν είναι μία απλή ομάδα.

Δεν πανικοβλήθηκε και με σωστές αποφάσεις από τον πάγκο γύρισε το ματς.

Οι άλλοι στην τελευταία περίοδο είχαν δέκα ελεύθερα σουτ κι αντί να τα πάρουν έβαζαν κάτω το κεφάλι και κουτούλαγαν. Αφήστε τις βολές (Χάνεϊκατ).

2. ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ PICK ‘N’ ROLL

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε αντιμετωπίζοντας το σκριν στη μπάλα της Εφές με δύο εναντίον 2. Ο Γκρέιντζερ ξεκίνησε φορτσάτος με ευθύνη του Μπιρτς και όχι του Μάντζαρη. Ο Καναδός έπαιζε λάθος, όχι ο Έλληνας γκαρντ.

Ο Σφαιρόπουλος άλλαξε το σχήμα, πέρασε τους Παπανικολάου και Παπαπέτρου στην περιφέρεια και κυρίως προχώρησε σε αλλαγές σε όλα τα pick ‘n’ roll. Η παρουσία του Μπαλμπάι στο παρκέ βοήθησε τον Ολυμπιακό γιατί ο Τούρκος γκαρντ δεν συμμετείχε στην επίθεση και έτσι ο Σπανούλης που τον μάρκαρε δεν εμπλεκόταν σε αυτές τις αλλαγές και στη δημιουργία mis match.

Ακόμη και στην δεύτερη περίοδο που πέρασαν Ουότερς και Γκριν και δεν λειτούργησε καλά η επίθεση, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος τους άφησε μέσα λόγω της άριστης αμυντικής λειτουργίας. Τους έδειξε εμπιστοσύνη κάτι που βοήθησε τους ίδιους να ξεμπλοκάρουν και στην επίθεση.

3. ΣΕΛΗΝΙΑΣΜΕΝΟΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ

Αυτά που έκανε ο Βασίλης Σπανούλης θα τα μνημονεύουμε για πολλά χρόνια. Όσο τον αμφισβητούν ,τόσο φτιάχνεται ο άνθρωπος. Και καλά οι αντίπαλοι, αλλά εδώ έχει και τους οπαδούς του Ολυμπιακού να τον αμφισβητούν.

Ο Σπανούλης ταΐζεται από αυτά.

Δε θα ασχοληθώ τόσο πολύ με τους 18 πόντους που σκόραρε, όσο με την άμυνα που έπαιξε και με την πνευματική του διαύγεια.

Στο πρώτο δευτερόλεπτο ο Οσμάν τον πετάει στα courtseats και καπάκι ο Μπαλμπάι μανουριάζει πως τάχα τρέχει αίμα. Πάει να του τραβήξει το σορτσάκι και του χώνει μία μπουνιά στο χέρι ο Σπανούλης που τον έκανε να «κλάψει».

Απολαυστικός όμως ήταν στην άμυνα. Σε λίγα ματς που χρειάζεται να παίξει άμυνα, το κάνει με καταπληκτικό τρόπο.

Ένα λάθος σε όλο το παιχνίδι και φυσικά στην τέταρτη περίοδο τους έκανε πλάκα.

Γενικά στα 4 ματς έχει 15/31 τρίποντα. Καλούτσικος μωρέ....

4. ΤΡΟΜΕΡΑ ΣΚΡΙΝ ΜΠΙΡΤΣ ΚΑΙ ΓΙΑΝΓΚ

Τα όσα έκανε ο Σπανούλης ανήκουν στη σφαίρα του… φανταστικού. Είχε και βοήθεια όμως. Τα σκριν των ψηλών του Ολυμπιακού ήταν τα καλύτερα δυνατά. Τόσο ο Μπιρτς όσο κι ο Γιανγκ τοποθετούσαν σωστά το σώμα τους, ο Σπανούλης πέρναγε ώμο με ώμο κι έτσι κέρδιζε περίπου δύο μέτρα απόσταση.

Από εκεί κρίνεις το καλό σκριν. Από την απόσταση που κερδίζει επιθετικός σε σχέση με τον αμυντικό που τον μαρκάρει.

5. ΓΙΑΝΓΚ

Το καλύτερο φετινό του ματς την κρισιμότερη στιγμή . Ξεκίνησε άσχημα και μετά το πρώτο δίλεπτο μεταμορφώθηκε. Ο Αμερικανός καθάρισε όλα τα ριμπάουντ, έβαλε 4 ποντάκια, έκανε τα σκριν του και κυρίως έπαιξε αμυνάρα. Έβαλε το κορμί του χωρίς φόβο κι επιτέλους έφυγε χαμογελαστός από το γήπεδο.

Μακάρι αυτή να είναι η απαρχή ώστε στο δίμηνο που κρίνονται οι τίτλοι να παίζει έτσι.

6. ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ

Πολλά γράφτηκαν και δικαιολογημένα για την κακή επιθετική λειτουργία στις δύο χαμένες αναμετρήσεις, αλλά στο Game 4 και ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο η επίθεση του Ολυμπιακού είναι για να διδάσκεται.

Τρομερή κυκλοφορία της μπάλας, ταυτόχρονη κίνηση των παικτών κατά τη διάρκεια των συστημάτων, σωστό spacing (αποστάσεις) και κυρίως ρυθμός. Τα τρίποντα διαδέχονταν το ένα το άλλο, αλλά με εξαίρεση ένα του τρελού (όλοι ξέρουμε ποιος είναι ο τρελός) ήταν καλές επιλογές.

Γενικά οι Πειραιώτες στη σειρά μέχρι τώρα σουτάρουν με 41.2% πίσω από τα 6.75. Πολύ σημαντικό.

7. ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΑΣΙΣΤ – ΛΑΘΩΝ

Η Εφές από τις οκτώ ομάδες των playoffs ήταν η δεύτερη καλύτερη στη σχέση λαθών και ασίστ. Για να καταλάβετε μέχρι τα Game 3 των playoffs είχε 15 ασίστ και 8 λάθη ενώ χθες είχε 13 ασίστ και 14 λάθη.

Ο Ολυμπιακός έκανε το 2-2 έχοντας 14 ασίστ και 9 λάθη. Στα τρία πρώτα παιχνίδια είχε 15.6 ασίστ και 14 λάθη.

ΥΓ: Πολύτιμη βοήθεια από τον Αγραβάνη στην άμυνα. Ο άνθρωπος από το 28 μέχρι το 35 έπαιξε ξύλο, έπαιξε σπουδαία άμυνα και έδωσε την ευκαιρία στον Πρίντεζη να πάρει καμιά ανάσα που τόσο πολύ την είχε ανάγκη. Τρανή απόδειξη για τον ίδιο τον Αγραβάνη πόσο σημαντικός μπορεί να είναι ακόμη και χωρίς να σκοράρει.

ΥΓ 2: Άλλο ένα ματς…. Τίποτα δεν έχει τελειώσει.

ΥΓ 3: Φεύγοντας από το ξενοδοχείο το μάτι γυάλιζε. Η αποφασιστικότητα τους ήταν έκδηλη. Πήγαινα σε μάχη. Έτσι έπρεπε να γίνει κι έτσι έγινε.

ΥΓ 4: Πέμπτη έγινε σύσκεψη με τον Αντώνη. Κάτι έπρεπε να αλλάξουμε. Κάποιο γούρι δε λειτουργούσε. Άλλαξε κάτι και τα πάντα λειτούργησαν.

ΥΓ 5: Καιρό είχα να δω τον Γιανγκ τόσο χαμογελαστό. Ας ελπίσουμε να συνεχίσει έτσι.

ΥΓ 6: Εκπληκτικός πάγκος! Όλοι όρθιοι παρότρυναν τους συμπάικτες τους. Όλοι. Τον μικρό τον Τολιόπουλο έπρεπε να βλέπατε πως έκανε. Όχι σαν το Game 3 που ήαν όλοι σαν την Μ. Παρασκευή....

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.