Ο «Εκλεκτός»: Η... προφητεία που αποδείχθηκε σωστή! (pics & vids)

Ο «Εκλεκτός»: Η... προφητεία που αποδείχθηκε σωστή! (pics & vids)

Νίκος Καρφής
Ο «Εκλεκτός»: Η... προφητεία που αποδείχθηκε σωστή! (pics & vids)

bet365

Με αφορμή τη δέκατη «σκούπα» του ΛεΜπρόν Τζέιμς στα playoffs, το gazzetta.gr θυμάται το εξώφυλλο… απογείωσης του «Βασιλιά» και την προφητεία που δικαιολόγησε απόλυτα ο... «Εκλεκτός»!

Live Στοίχημα σε NBA & Bundesliga με Live Stream στη Novibet (21+).

Μπορεί ο ΛεΜπρόν Τζέιμς να έχει «πατήσει» πλέον τα 32 και να μεγαλουργεί στα παρκέ του NBA, «σκουπίζοντας» στα playoffs, όμως, όλα άρχισαν από μια φωτογράφιση πριν από 15 χρόνια. Σε ηλικία 17 χρονών έγινε εξώφυλλο στο γνωστό αθλητικό περιοδικό Sports Illustrated, κάτι που ήταν ικανό για να μας… αποκαλύψει τα μεγαλεία που θα ακολουθούσαν στη συνέχεια.

Ήταν η στιγμή που ο πιτσιρικάς τότε Τζέιμς έπεσε στα βαθιά, όμως βρήκε τον τρόπο να… κολυμπήσει και να χαράξει μια υπέρλαμπρη πορεία στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη. Το … θείο δώρο για το NBA, μόλις είχε αρχίσει να ανοίγει τα… φτερά του.

Την εποχή εκείνη ο «Βασιλιάς» έκανε… πράματα και θάματα με το λύκειο St. Vinsent-St.Mary της πόλης Έϊκρον, ένα μέρος που θα… γεννούσε έναν από τους σπουδαιότερους αθλητές που ακούμπησαν ποτέ την πορτοκαλί μπάλα με τα σπυράκια.

Το πρώτο του εξώφυλλο

Η φήμη του 17χρονου τότε ΛεΜπρόν άρχισε να εξαπλώνεται σιγά-σιγά στις ΗΠΑ και του έδωσε την ευκαιρία να γίνει εξώφυλλο σε ένα από τα πιο διάσημα αθλητικά περιοδικά, το Sports Illustrated.

Το περίφημο περιοδικό βγήκε σε κυκλοφορία στις 18 Φεβρουαρίου του 2002 και ο «LBJ» κοσμούσε το εξώφυλλο. Μια στιγμή που ήταν ικανή για να απογειώσει τη ζωή του. Μια φωτογράφιση που έδειχνε την λαμπρή προοπτική του διψασμένου 17χρονου που ήθελε να κάνει καριέρα στο NBA.

Ο «Εκλεκτός»

«Φοβόμουν πως θα καταστρέψουμε τη ζωή ενός μικρού παιδιού, βάζοντας το στο εξώφυλλο. Όταν τοποθετείς ένα 17χρονο παιδί στο εξώφυλλο ενός περιοδικού και τον παρουσιάζεις ως τον «Εκλεκτό (Chosen One) είναι πολύ πιθανό να τον καταστρέψεις», τονίζει ο αρθρογράφος του Sports Illustrated, Γκραντ Ουάλ.

«Μετά από μια στιγμή σαν αυτή τίποτα δεν θα είναι το ίδιο. Η πίεση θα φτάσει σε πολύ υψηλότερα επίπεδα», επισημαίνει.

Το 2002 το internet δεν ήταν τόσο διαδεδομένο όπως σήμερα, δεν υπήρχαν iphone ούτε youtube, έτσι δημοφιλή περιοδικά σαν το «SI» έβγαιναν κάθε εβδομάδα σε κυκλοφορία. Όλοι ξέρουν τον ΛεΜπρόν σαν έναν τεράστιο παίκτη, έναν πρωταθλητή του NBA, έναν άνθρωπο που έχει γίνει 13 φορές All Star. Όμως 15 χρόνια πρι, o Τζέιμς ήταν απλά ένας αφελής έφηβος.

Ο φωτογράφος που έκανε ό,τι ήθελε έναν μελλοντικό θρύλο

Ο άνθρωπος που έκανε εκείνη την περιβόητη φωτογράφιση, Μάικλ Λεμπρέχτ, είχε συναντήσει τον νυν ηγέτη των Καβς σε ένα καμπ της Adidas. Ήταν η μεγάλη ευκαιρία του Λεμπρέχτ να κάνει μια δουλειά που θα ήταν άξια αναφοράς.

«Κάλεσα τη μητέρα του, Γκλόρια και αρχίσαμε να προετοιμάζουμε τη φωτογράφιση. Ήθελα να κάνουμε τη φωτογράφιση στις 8 το πρωί, όμως ποιος θα έφερνε τον Λεμπρόν στο γυμναστήριο του σχολείου; Οι άνθρωποι του σχολείου με καθησύχασαν, λέγοντας μου να μην αγχώνομαι. Ο Τζέιμς θα ήταν εκεί στην ώρα του μου ανέφεραν».

Ο φωτογράφος αποκαλύπτει πως ο «Βασιλιάς» ήταν πρόθυμος να κάνει ό,τι του ζητούσε εκείνη τη μέρα: «Ήταν άνετος στο να κάνει τα πάντα. Τον τράβηξα σε όλες τις πόζες που ήθελα. Ό,τι και αν του ζητούσα, ένιωθε άνετα και το έκανε αμέσως. Με εμπιστευόταν απόλυτα».

«Η όμορφη λήψη έγινε μπροστά από μαύρο φόντο, με τον ΛεΜπρόν να κρατάει μια πρασινοκίτρινη μπάλα στα χέρια και γύρω του είχε φώτα που τον στόχευαν. Όλο αυτό θα έκανε καλύτερη αντίθεση από μια κανονική μπάλα μπάσκετ», αναπολεί ο ΛεΜπρέχτ.

Η στιγμή της εκτόξευσης του «Βασιλιά»

Ο τρεις φορές πρωταθλητής του NBA θυμάται εκείνη τη στιγμή και παραδέχεται πως τον βοήθησε να μεγαλώσει τη φήμη του: «To εξώφυλλο με έκανε γνωστό στη διεθνή… σκηνή, ανεξάρτητα από το αν εγώ ήμουν έτοιμος να το αντιμετωπίσω όλο αυτό».

«Πολλοί δημοσιογράφοι με παρακολουθούσαν από κοντά πλέον, αρκετοί μάνατζερ με πλησίασαν, φίλαθλοι μου ζητούσαν αυτόγραφα συνεχώς, ενώ εταιρίες αθλητικών παπουτσιών ήθελαν να υπογράψω συμβόλαιο μαζί τους. Ήταν δύσκολο ακόμα και να φάω στο εστιατόριο του σχολείου», θυμάται ο ΛεΜπρόν.

Όλα πλέον είχαν αλλάξει για τον νεαρό Τζέιμς: «Δεν είχε να κάνει με μια απλή μπασκετική σεζόν, είχε μετατραπεί σε τσίρκο».

Η... προφητεία που αποδείχθηκε σωστή

Η κουβέντα πάει πάλι στον αρθρογράφο Γκραντ Ουάλ, ο οποίος είχε δώσει την ιδέα στον διευθυντή του, Γκρεγκ Κέλι να παρουσιάσει τον ΛεΜπρόν σαν τον «Εκλεκτό».

«Ήταν κάτι σαν να λέμε ο Μεσσίας. Έπρεπε να προσέξουμε πως θα το διαχειριστούμε. Η λέξη Μεσσίας σου δίνει ένα αίσθημα πως το πρόσωπο για το οποίο μιλάς είναι θεόσταλτο. Πίστευα πως ο ΛεΜπρόν ήταν ένα δώρο για το NBA», δηλώνει ο Κέλι.

Για πολλούς εκείνο το εξώφυλλο 15 χρόνια πριν θεωρήθηκε ένα τεράστιο ρίσκο. Όμως ο «Βασιλιάς» εκπλήρωσε όλες αυτές τις προσδοκίες και δικαιολόγησε απόλυτα την επιλογή του περιοδικού να τον βάλει σε περίοπτη θέση.

«Εντυπωσιάστηκα με το πώς ο ΛεΜπρόν χειρίστηκε όλη αυτή την πίεση. Είναι τόσο σπάνιο για κάποιον που το ζει αυτό σε τόσο μικρή ηλικία να βγαίνει δυνατότερος μέσα από αυτή τη δοκιμασία», επισημαίνει με θαυμασμό ο Ουάλ.

Όλη αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση που έζησε ο ηγέτης του Κλιβελαντ τότε σε συνδυασμό με την σπουδαία πορεία του στο NBA, του επιτρέπει να δικαιολογεί ένα τατουάζ που έχει… χτυπήσει στην πλάτη του.

Το τατουάζ αυτό γράφει τη λέξη «Εκλεκτός» και τώρα πια όλοι ξέρουμε πως η παλιά «προφητεία» του Sports Illustrated αποδείχθηκε ορθή.

 

NBA Τελευταία Νέα