Ακούω πολύ Ζέλικο και καθόλου Μπογκντάνοβιτς!

Ακούω πολύ Ζέλικο και καθόλου Μπογκντάνοβιτς!

Μιχάλης Λεάνης Μιχάλης Λεάνης
Ακούω πολύ Ζέλικο και καθόλου Μπογκντάνοβιτς!
Ο Μιχάλης Λεάνης μας βάζει στο κλίμα των προημιτελικών της Euroleague γράφοντας για την αντίπαλο του Παναθηναϊκού, τη Φενέρμπαχτσέ και για το μεγαλύτερο κίνδυνο για τους «πράσινους».

Ο Ζέλικο ξέρει τι να κάνει! Ο Ζέλικο είναι παμπόνηρος, γνωρίζει το μπάσκετ απ’ έξω και ανακατωτά, έχει τρόπο να αλλάξει το δεδομένα, να στήσει την ομάδα ώστε να σε μπλοκάρει!

Ο Ζέλικο δεν χάνει τρεις φορές από τον Παναθηναϊκό, για την ομάδα του Ζέλικο τώρα ξεκινά η Euroleague, o Zέλικο είναι μάγος, ο Ζέλικο περιμένει, ο Ζέλικο στο Ναυτικό και άλλα πολλά!

Όσο περνάει η ώρα και οι αναμετρήσεις πλησιάζουν λογικό και επόμενο οι εκτιμήσεις εμπεριστατωμένες και μη να πληθαίνουν! Είναι βλέπετε και ο μύθος που περιβάλλει τον Ομπράντοβιτς!

Εμείς τον χτίσαμε, εμείς οφείλουμε να τον συντηρήσουμε! Ως γνωστόν οι μύθοι για την δημιουργία τους απαιτούν και ισχυρές δόσεις υπερβολής! Τι ίδιες ακριβώς δόσεις έχουν ανάγκη για να συντηρηθούν!

Αλλά μπάσκετ δεν παίζουν οι μύθοι, όσο και αν φτιάχνουν κλίμα, μπάσκετ παίζουν οι ομάδες, μπάσκετ παίζουν οι παίκτες! Μπάσκετ δεν παίζει πλέον ούτε ο ίδιος ο Ομπράντοβιτς.

Σχεδιάζει με ένα μυαλό το δίχως άλλο φωτεινό, καταστρώνει σχέδια βασιζόμενος στην εμπειρία του και στις αναμφισβήτητες γνώσεις του, καλλιεργεί επιμελώς την νοοτροπία της ομάδας, φτιάχνει συστήματα, δοκιμάζει τακτικές , σκαρφίζεται εναλλακτικές λύσεις , αλλά μέχρι εκεί! Τριγωνάκια, σκρίν, ψεύτικα σκρίν, περιστροφές.

Για όλα αυτά όμως απαιτείται η παρουσία ενός παίκτη που θα τους δώσει ζωή. Που θα μετουσιώσει τα σχέδια του κόουτς σε πραγματικότητα! Ένας παίκτης που θα οργανώσει, που θα εκτελέσει τα πλάνα, όχι στο περίπου γιατί τέτοιοι υπάρχουν στην ομάδα του, αλλά με ακρίβεια. Ένα τετράγωνο μυαλό στην δημιουργία και στο σκοράρισμα.

Μπορεί η ομάδα του πέρσι να έφτασε μέχρι το τέρμα, να έχασε στις λεπτομέρειες από την ΤΣΚΑ αλλά ο Ζέλικο γνωρίζει καλύτερα από τον καθένας μας ότι αν δεν υπάρχει ένα σημείο αναφοράς, αν δεν δημιουργήσει μια σταθερά, όπως έκανε άλλωστε σε όλες τις ομάδες του, αν δεν έβρισκε τον παίκτη αρχή της αλφαβήτου δύσκολα θα επέστρεφε σε έναν τελικό!

Η ομάδα ενισχύθηκε με Μπένετ και Νάναλι ή Νούναλι όπως τον λέει ο Ζέλικο , το σημείο αναφοράς όμως ο παίκτης αρχή μέση και τέλος, έχει επιλεγεί από τον Ζέλικο και παραμένει ένας!

Ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς! Το alter ego του Ζέλικο στο παρκέ! Μιλάνε την ίδια μπασκετική γλώσσα, αυτή της μεγάλης των Πλάβι σχολής, μιλάνε την ίδια γλώσσα σαν ομοεθνείς!

Σημαντικό στοιχείο , τεράστια διευκόλυνση να καταλαβαίνει απόλυτα τι θέλει να του πει! Χωρίς τον Μπογκντάνοβιτς ο Ζέλικο τραυλίζει η ομάδα σκοντάφτει! Χωρίς αυτόν έκανε τις τρεις ήττες κορδόνι στον πρώτο γύρο, χωρίς αυτόν παιδεύτηκε να συμμαζέψει την ομάδα, να βρει εναλλακτικές λύσεις, να βρει ρυθμό!

Στο ΟΑΚΑ ο Μπογκντάνοβιτς απουσίαζε οι πράσινοι κέρδισαν εύκολα 81-70. Έπαιξε στην Τουρκία σχεδόν ένα μήνα αργότερα , 84-63 το σκορ! Τον στερήθηκε πάλι στον δεύτερο γύρο , άντε βουρ απ’ την αρχή!

Η ομάδα έχασε τον αγωνιστικό της προσανατολισμό , μπερδεύτηκε! Όποιον εμπιστεύτηκε στον ρόλο του αντι-Μπογκντάνοβιτς δεν έπεισε. Δεν κατάφερε να βάλει την ομάδα σε ράγες!

Πάντα από τον άσο-ηγέτη ξεκινούσε ο Ζέλικο. Στον Παναθηναϊκό τα πρώτα τρία χρόνια ήταν ο Μποντίρογκα. Πάνω σε αυτόν έφτιαξε κοστούμι την ομάδα! Έφυγε ο Μποντίρογκα και πήρε μαζί του την ταυτότητα της ομάδας. Έπρεπε να έρθει ο Διαμαντίδης να αφομοιώσει σαν μπασκετική ιδιοφυία που ήταν σε απόλυτο βαθμό την στρατηγική του Ζέλικο , για να επιστρέψει ο ΠΑΟ στην κορυφή της Ευρώπης και σταθερά στην πρώτη γραμμή!

Στον Μπογκντάνοβιτς φοκάρει ο Ζέλικο! Πάνω και γύρω απ’ αυτόν, είναι μόλις 25 ετών, χτίζει την Φενέρ των επόμενων χρόνων! Αν τον περιορίσουν οι πράσινοι, αν του περάσουν χειροπέδες , αν καταφέρουν να τον μπλοκάρουν , τότε μπλοκάρουν το μυαλό του Ζέλικο στο παρκέ!

Από την κορδέλα με τον παίκτη Ντίξον δεν χάνει την πρόκριση ο ΠΑΟ. Από τον Ντατόμε ή τον Ούντο άντε να χάσει ένα ματς, το ίδιο και από την καλή απόδοση του Σλούκα ή του Βέσελι. Μόνο αν αφήσει τον Μπογκντάνοβιτς να μπει στην πρίζα δίνοντας ρεύμα σε όλη την ομάδα , μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα, που μέχρι τώρα λογικά λένε Παναθηναϊκός!

Όλα αυτά μέχρι να κατασκευάσει ο Ζέλικο την γραμμή Ούντο-Μπογκντάνοβιτς ώστε αυτοί οι δυο να συνεννοούνται με τα μάτια για να επιστρέψει δριμύτερος στην κορυφή!

Σας θυμίζει κάτι;

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Λεάνης
Μιχάλης Λεάνης

Σύμφωνα με καλά εξακριβωμένες πηγές και μετά από άνοιγμα μυστικών αρχείων η γέννηση του τοποθετείται το σωτήριο έτος 1862 το πολύ!

Από μικρός ήθελε πολύ να κάνει ότι κάνουν όλα τα παιδιά!!!

Ξεκίνησε να αρθρογραφεί στην παρανομία πριν ο Γουτεμβέργιος ανακαλύψει την τυπογραφία και ο Μητσοτάκης την διαπλοκή!

Έκτοτε η εξέλιξη του, γενικά στον χώρο, υπήρξε ραγδαία και άκρως εντυπωσιακή!

Άριστος σκοπευτής , χωρίς να κλείνει το ένα μάτι, άσος του βολάν στους δυο τροχούς, δεινός σκακιστής, ικανότατος ισορροπιστής σε ζαρωμένο σχοινί και φοβερός ματάκιας της καθημερινής έγκυρης ειδησιογραφίας!

Παντοτινός λάτρης του ωραίου φύλου, εισαγωγέας και προμηθευτής ειδών αλιείας στην Πίνδο και στα Άγραφα, επιφανής αυτοδύτης ενυδρείου, παρασημοφορημένος αμπελουργός, πολέμιος των Ισμαηλιτών του Μπεγκ Ουμ , πρώτος χορευτής του Βασιλικού Μπαλέτου του Πόγραδετς, πρύτανης στην Κρατική Σχολή των Φυσιολατρών του Βούπερταλ, πρωτοσύγκελος της σκήτης του Προφήτη Δανιήλ, αρχισυναγωγός του Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν, παντοτινός νοσηρός θαυμαστής της φυγόκεντρης περιπέτειας σ’αυτούς τους μίζερους καιρούς τους γεμάτους από μέτριους συντηρητές φαντασίας και ονείρων, μα πάντα ευχάριστος στα πάρτι!!!