Χωρίς Ευρωλίγκα δεν «μεγαλώνουν» ΑΕΚ, Άρης και ΠΑΟΚ

Μιχάλης Λεάνης Μιχάλης Λεάνης
Χωρίς Ευρωλίγκα δεν «μεγαλώνουν» ΑΕΚ, Άρης και ΠΑΟΚ

bet365

Ο Μιχάλης Λεάνης αντιλαμβάνεται ως μάταιη την προσπάθεια που κάνουν οι τρεις ιστορικοί σύλλογοι να φτάσουν στο σημερινό επίπεδο του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού όσο δεν υπάρχει για αυτούς η προοπτική συμμετοχής στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Αν δηλαδή το απόγευμα της Δευτέρας η ΑΕΚ κέρδιζε τον Ολυμπιακό θα άλλαζε κάτι; Θα έσπαγε η μονοτονία, θα υποστήριζε κάποιος. Θα συμφωνήσω! Εγώ και αν έχω βαρεθεί αυτό το μονότονο Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός!

Αν ήταν απλά για την χαρά της νίκη τότε μέσα, αλλά για την ουσία μιλάμε. Θα έκανε το πρωτάθλημα πιο συναρπαστικό, ίσως να προσέθετε κάποιος άλλος με νόημα!

Ναι γιατί οι ερυθρόλευκοι θα έχαναν το πλεονέκτημα έδρας. Αλλά αυτό δεν θα βοηθούσε στην παρούσα φάση την Ένωση να διεκδικήσει κάτι περισσότερο! Το ποιος θα κατακτήσει την πρώτη θέση παραμένει αποκλειστική υπόθεση των δυο μεγάλων!

Μιλάμε για μονοπώλιο ετών! Όπως ήταν κάποτε η παραγωγή μπύρας.. Αρα μηδέν εις το πηλίκον!

Για κάποιον που αγαπά το άθλημα μακριά από οπαδικές τυφλώσεις, δεν υπάρχει το ευτυχώς ή δυστυχώς ! Δυστυχώς το ελληνικό πρωτάθλημα έχει γίνει παράσταση για δυο ρόλους. Προσωπικά το έχω βαρεθεί! Το θέμα λοιπόν είναι να κερδίσει η ΑΕΚ τον Ολυμπιακό ή τον Παναθηναϊκό σε ένα παιχνίδι ή να μικρύνει η ψαλίδα; Και να κέρδιζε η Ένωση και με διαφορά τους ερυθρόλευκους η ψαλίδα δεν θα μίκρυνε ούτε χιλιοστό!

Κι γι’ αυτό δεν φταίει μόνο ή αποκλειστικά η ΑΕΚ , ούτε ο ΑΡΗΣ , ούτε ο ΠΑΟΚ.

Με βάση τα δεδομένα ότι μπορούν κάνουν! Περισσότερα θα έλεγα απ’ όσα μπορούν!

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός απέχουν πλέον έτη φωτός από τους τρεις πάλαι ποτέ συμπρωταγωνιστές του αθλήματος! Και σε… συνένωση να προχωρήσουν, να αποφασίζουν δηλαδή και οι τρείς να φτιάξουν μια ομάδα, ούτε πάλι θα μπορέσουν να κοντράρουν τους πράσινους και κόκκινους εξωγήινους.Γιατί οι «εξωγήινοι» εδώ και πολλά χρόνια φτιάχνουν ρόστερ όχι για να αναμετρηθούν με τους τρεις που ακολουθούν, αλλά για να αντιμετωπίσουν στα ίσια ομάδες μεγαθήρια όπως η Ρεάλ η ΤΣΚΑ, η Φενέρ, η Μπαρτσελόνα και όποια άλλη προκύψει.

Με τι παραστάσεις παρακαλώ να αντιμετωπίσουν οι παίκτες της ΑΕΚ σε μια κρίσιμη καμπή του παιχνιδιού , αυτούς του Ολυμπιακού;

Οι αντίπαλοι τους έχουν βρεθεί σε ανάλογες καταστάσεις πάμπολες φορές με αντιπάλους υψηλότερου μπασκετικού επιπέδου, δέκα φορές πιο ανταγωνιστικούς απ’ την ΑΕΚ και τα έχουν καταφέρει περίφημα. Ξεχνάτε ότι έχουν παίξει τελικούς Γιουρολίγκας; Από ένστικτο και μόνο είναι ικανοί να λειτουργήσουν! Η ΑΕΚ αντίστοιχα έχει διαχειριστεί πολλές φορές ανάλογες περιπτώσεις υψηλού κινδύνου με αντιπάλους όπως ο ΑΡΗΣ , ο ΠΑΟΚ , ο Κόροιβος , ο Κολοσσός και το Ρέθυμνο!

Γίνεται λοιπόν καμία σύγκριση;

Διάβαζα σχόλια που συνόδευαν το εύστοχο άρθρο του Γιάννη Ντεντόπουλου. Του χρόνου η ΑΕΚ να πάρει εκείνον , τον άλλο, τον τάδε, τον δείνα! Καθίστε ρε παιδιά να κρατήσει αυτούς που κάνουν την διαφορά!

Και μετά αυτοί οι…άλλοι που θέλετε να έρθουν , γιατί να έρθουν στην ΑΕΚ; Ακόμα και αν ο Αγγελόπουλος ρίξει εκατομμύρια ο Λάσκαρης τρελαθεί κα σπρώξει πακτωλούς χρημάτων και ο ΠΑΟΚ βρει τον Σείχη Αμπντούλ Ελ Χουβαρδά, γιατί να έρθουν να παίξουν γι’ αυτούς και όχι για μια ομάδα με κλειστό συμβόλαιο στην Γιουρολίγκα;

Αν δεν αλλάξουν λοιπόν τα δεδομένα στην Γιουρολίγκα οι τρεις μεγάλοι σύλλογοι , με ευρωπαϊκά τρόπαια θα παραμείνουν οι «φουκαράδες» του ελληνικού μπάσκετ και οι ονειροπόλοι της Γιουρολίγκας! Ακόμα και αν φτιάξουν ελληνικό κορμό, αγοράσουν όλες τις υποδομές της επικράτειας και τις εντάξουν στο δυναμικό τους , με τα δεδομένα να παραμένουν ως έχουν , πάλι για τους δυο μεγάλους θα δουλέψουν! Αυτοί θα καρπωθούν την υπεραξία!

Το έκανε ο ΑΡΗΣ στο κοντινό παρελθόν. Δεν του έμεινε ούτε μισό από εκείνα τα παιδιά! Τι να κάτσουν να κάνουν;

Αν αρχίσει ο Λαρεντζάκης να βγάζει μάτια γιατί να μείνει στην ΑΕΚ;

Για να πάρει το πρωτάθλημα!!! Αντε και το πήρε! Με τα κλειστά συμβόλαια του Μπερτομέου πάλι εκτός Γιουρολίγκας θα μείνει. Και μόλις πάρει ο Λαρεντζάκης το πρωτάθλημα θα έρθουν οι πράσινοι και οι κόκκινοι –αν δεν προλάβουν Τούρκοι και Ισπανοί- να του κουνήσουν τα ευρωμαρουλόφυλλα – και μετά άντε πάλι από την αρχή. Φτιάχνετε εσείς Λαρεντζάκηδες και μη σας νοιάζει! Εμείς θα τους αγοράζουμε.

Και μη μου πείτε ότι με τα λεφτά αυτά η Ένωση ή η κάθε Ένωση θα αγοράσει τον πρώτο που κόπηκε από τα ντραφτ γιατί η κωμωδία απέχει από το δράμα , ένα τσιγάρο δρόμο.

Δεν φταίει λοιπόν η ΑΕΚ , ούτε ο ΑΡΗΣ , ούτε ο ΠΑΟΚ. Όχι ότι δεν έχουν κάνει λάθη! Έχουν κάνει και μάλιστα πολλά. Αλλά σκεφτείτε πόσα λάθη έχει κάνει ο Ολυμπιακός πριν χρόνια. Αλλά δεν τα πλήρωσε τόσα ακριβά γιατί είχε την πλάτη του συμβολαίου.

Έκανε δεν έκανε λάθη, στην Γιουρολίγκα θα έπαιζε.

Το ίδιο ισχύει και για τον Παναθηναϊκό ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Λάθη , ξελάθη χωρίς ακριβό αντίτιμο , αφού η Γιουρολίγκα…περιμένει!!!

Αν δεν αλλάξει λοιπόν αυτό το καθεστώς που δημιούργησε ο Μπερτομέου, η μοίρα αυτών των ομάδων και πολλών άλλων ιστορικών με τρόπαια και διακρίσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη, δεν πρόκειται να αλλάξει! Ή μάλλον θα αλλάζει προς το χειρότερο...

Οι ομάδες έχουν μείνει έτη φωτός πίσω, χρόνο με τον χρόνο η ψαλίδα μεγαλώνει, και τα χιλιόμετρα διαφορά δεν καλύπτονται με οποιαδήποτε υποτιθέμενη ή προσδοκώμενη, επιτυχία (;)σε μια υποδεέστερη διοργάνωση!

Αν δεν αλλάξει το καθεστώς με τα μακροχρόνια κλειστά συμβόλαια (η ταφόπλακα των εθνικών πρωταθλημάτων, η απόλυτη αμερικανοποίηση του ευρωπαϊκού μπάσκετ), τα λεφτά των προέδρων θα πηγαίνουν σε βαρέλι χωρίς πάτο!

Οι τρεις ιστορικοί σύλλογοι θα παρακαλάνε για κανένα ψίχουλο-νίκης στο πρωτάθλημα, για να ξεγελάσουν την πείνα τους για διακρίσεις και προϊόντος του χρόνου θα μοιάζουν με τους «φουκαράδες» που κοιτάζουν σε πολυτελείς βιτρίνες ακριβά κοστούμια, μετά χαμηλώνουν το βλέμμα αντικρίζουν τις τιμές και κουνούν το κεφάλι με νόημα!

Αυτό έγινε το μπάσκετ! Μπορείς να κοιτάζεις και να θαυμάζεις όσο θες , αλλά μην αγγίζεις! Δεν φτάνεις.

ΥΓ: Μην πει κάποιος για αύξηση των ομάδων με κλειστά συμβόλαια, γιατί πάλι την …ομαδούλα του σκέφτεται κι όχι το άθλημα! Δεν το θέλει εξάλλου ο ισχυρός άνδρας της Γιουρολίγκας! Όσο υπάρχουν συμβόλαια οι ανισότητες θα παραμένουν στο ακέραιο, ο ανταγωνισμός θα μικραίνει και οι προνομιακές καταστάσεις θα διατηρούνται!

ΥΓ2: Στο θέμα της ταφόπλακας των εθνικών πρωταθλημάτων μην επικαλεστούν κάποιοι την Ισπανική Λίγκα! Εκεί αν μιλάμε για προνομιακή μεταχείριση στο νούμερο των κλειστών συμβολαίων! Μιλάμε εξάλλου για ένα πρωτάθλημα με διαφορετικά χαρακτηριστικά και φυσιογνωμία από το δικό μας , πολύ πιο πλούσιο, με φραγκάτους χορηγούς και παράγοντες. Εκτός αν πιστεύουν ότι το μπάσκετ είναι μόνο για συλλόγους…φραγκάτους! Ας κοιτάξουν λοιπόν τι γίνεται πρώτα στην Ελλά και μετά, στην Ιταλία, στη Σερβία, στην Κροατία, στην Γαλλία. Χώρες με παράδοση στο άθλημα!

ΥΓ3: Για τους απανταχού πονηρούς!!! Δεν υποστηρίζω ότι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός δεν αξίζουν να αγωνίζονται στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, αλλά για την έλλειψη σοβαρού κινήτρου των υπολοίπων ομάδων λόγω των κλειστών συμβολαίων!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Λεάνης
Μιχάλης Λεάνης

Σύμφωνα με καλά εξακριβωμένες πηγές και μετά από άνοιγμα μυστικών αρχείων η γέννηση του τοποθετείται το σωτήριο έτος 1862 το πολύ!

Από μικρός ήθελε πολύ να κάνει ότι κάνουν όλα τα παιδιά!!!

Ξεκίνησε να αρθρογραφεί στην παρανομία πριν ο Γουτεμβέργιος ανακαλύψει την τυπογραφία και ο Μητσοτάκης την διαπλοκή!

Έκτοτε η εξέλιξη του, γενικά στον χώρο, υπήρξε ραγδαία και άκρως εντυπωσιακή!

Άριστος σκοπευτής , χωρίς να κλείνει το ένα μάτι, άσος του βολάν στους δυο τροχούς, δεινός σκακιστής, ικανότατος ισορροπιστής σε ζαρωμένο σχοινί και φοβερός ματάκιας της καθημερινής έγκυρης ειδησιογραφίας!

Παντοτινός λάτρης του ωραίου φύλου, εισαγωγέας και προμηθευτής ειδών αλιείας στην Πίνδο και στα Άγραφα, επιφανής αυτοδύτης ενυδρείου, παρασημοφορημένος αμπελουργός, πολέμιος των Ισμαηλιτών του Μπεγκ Ουμ , πρώτος χορευτής του Βασιλικού Μπαλέτου του Πόγραδετς, πρύτανης στην Κρατική Σχολή των Φυσιολατρών του Βούπερταλ, πρωτοσύγκελος της σκήτης του Προφήτη Δανιήλ, αρχισυναγωγός του Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν, παντοτινός νοσηρός θαυμαστής της φυγόκεντρης περιπέτειας σ’αυτούς τους μίζερους καιρούς τους γεμάτους από μέτριους συντηρητές φαντασίας και ονείρων, μα πάντα ευχάριστος στα πάρτι!!!