Ο Άνθρωπος που γέννησε τον αθλητή!

Μιχάλης Λεάνης Μιχάλης Λεάνης
Ο Άνθρωπος που γέννησε τον αθλητή!

bet365

O Mιχάλης Λεάνης γράφει για την ερώτηση που δεν κατάφερε ποτέ να απαντήσει και για τα όσα διδάχθηκε από τον Κώστα Πετρόπουλο.

Στο άκουσμα και μόνο του ονόματος του εικόνες ξεπηδούν από τα έγκατα του μυαλού μου! Σαν το παράθυρο που άνοιξε η καταιγίδα με ορμή για να σαρώσει οτιδήποτε προσπαθήσει να της αντισταθεί!

Μέσα δεκαετίας του ’80. Στο γήπεδο της Περιστέρας από νωρίς έχει δημιουργηθεί το αδιαχώρητο! Για να σηκώσεις το χέρι σου θα πρέπει να ζητήσεις συγνώμη από τον διπλανό σου! Στέκομαι πίσω από τον πάγκο των…φιλοξενούμενων! Τα μάτια μου σ’ αυτόν που τόσο πολύ θα ήθελα να φορούσε την φανέλα της ομάδας μου , σ’αυτόν που χειροκρότησα όσο κανένα άλλο αντίπαλο! Σ΄αυτόν που τελικά με έμαθε να σέβομαι!!!

Δέχεται την μπάλα λίγο μετά το κέντρο κι αριστερά. Το νοιώθω ότι θα με πικράνει με τον πιο ευγενικό τρόπο! Και το κάνει!!!

Χτυπά την μπάλα στο παρκέ με το δεξί και ξεκινά! Μπροστά του ξεπροβάλλει ο Γιαννάκης! Την φέρνει πίσω από την πλάτη του στο αριστερό και τον περνά σαν σκιά! Ποιόν; Τον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ! Μετά και πάλι στο δεξί για να την αφήσει με τον πιο αριστοκρατικό τρόπο στο καλάθι!!! Το γήπεδο τρέμει! Ακόμα θυμάμαι πως χαμήλωσα το βλέμμα! Έσκυψα το κεφάλι! Ασυνείδητα υποκλίθηκα!

Από που έρχεται αυτός ο παίκτης , σκέφτηκα! Που θέλει να μας πάει;

Ευτυχώς δεν κατάφερα ποτέ μου να απαντήσω. Σαν τα όνειρα που αν τα εξηγήσεις χάνουν την μαγεία τους.

Συστήθηκα μαζί του νοερά για πρώτη φορά το μακρινό 1977! Σ’ ένα Παλέ ντε Σπορ που φάνταζε στα παιδικά μου μάτια , θεόρατο και οι παίκτες στο παρκέ , γιγάντιοι!!!

Έχει ένα παικταρά η Πάτρα, Πετρόπουλος λέγεται, αυτός με το 7, μου ψιθύρισε ένας μεγαλύτερος μου. Εμένα πάλι μου θύμισε τον Ντράζεν Νταλίπαγκιτς! Έπαιζαν στην ίδια θέση , είχαν και οι δυο τους μουστάκι! Βλέπετε εμείς τα επαρχιωτόπουλα σκαρφαλώναμε στην ταράτσα , γυρνούσαμε την κεραία προς τον Βορρά και γέμιζε αυτόματα η μικρή οθόνη με παικταράδες από την γείτονα Γιουγκοσλαβία!

Δεν θέλω να γυρίζω πίσω! Από μια ηλικία και μετά καταντά κουραστικό, αλλά νοιώθω γεμάτος και τυχερός , απλά τυχερός , ούτε περήφανος και άλλα βαρύγδουπα , σαν μέλος μια γενιάς που τα πρότυπα της δεν ήταν …εισαγόμενα!

Τυχερός απλά που διδάχθηκα , γιατί περί διδαχής πρόκειται, το μπάσκετ από τον Κώστα Πετρόπουλο! Την ελευθερία μέσα από την ομαδικότητα, τις φιγούρες του, την ελαφρότητα των θέσεων στο παρκέ, την ηρεμία του να βρίσκει πάντα το μονοπάτι που οδηγεί στο αντίπαλο καλάθι!

Τυχερός που με φώτισε η προσωπικότητα του! Που μπόρεσα και την διέκρινα!! Η προσωπικότητα! Το στοιχείο αυτό που λείπει τόσο από το άθλημα , στις μέρες μας!

Που θα βρεις πλέον ένα δάσκαλο να σου μάθει , χωρίς να σου κουνά επιτακτικά το δάχτυλο , ότι οι επιλογές σου στην ζωή είναι ακόμα πιο σημαντικές απ’ αυτές στις τέσσερεις γραμμές ενός γηπέδου!

Γιατί δεν γνωρίζεις ένα άθλημα όταν προσπαθείς με αγγλικούρες να το αναλύσεις!

Το μπάσκετ όπως κι όλα τα σπορ δεν τα βλέπεις με τα μάτια αλλά με την ψυχή!

Και αν δεν βρεθούν στην στράτα σου άνθρωποι με προσωπικότητα να σε βοηθήσουν να τα αισθανθείς , μοιραία θα ζεις σε μια αυτάρεσκη πλάνη!

Χρόνια μετά απελευθερωμένος απ’ όλα τα περιττά , μπροστά στον Κώστα Πετρόπουλο, τον Άνθρωπο που γέννησε τον αθλητή , χαμηλώνω το βλέμμα, σκύβω το κεφάλι από σεβασμό και επιτέλους ελεύθερος , υποκλίνομαι ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ!

Διαβάστε εδώ για την εκδήλωση της ομάδας που επιμελήθηκε το λεύκωμα για τον Νουρέγιεφ του ελληνικού μπάσκετ

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Λεάνης
Μιχάλης Λεάνης

Σύμφωνα με καλά εξακριβωμένες πηγές και μετά από άνοιγμα μυστικών αρχείων η γέννηση του τοποθετείται το σωτήριο έτος 1862 το πολύ!

Από μικρός ήθελε πολύ να κάνει ότι κάνουν όλα τα παιδιά!!!

Ξεκίνησε να αρθρογραφεί στην παρανομία πριν ο Γουτεμβέργιος ανακαλύψει την τυπογραφία και ο Μητσοτάκης την διαπλοκή!

Έκτοτε η εξέλιξη του, γενικά στον χώρο, υπήρξε ραγδαία και άκρως εντυπωσιακή!

Άριστος σκοπευτής , χωρίς να κλείνει το ένα μάτι, άσος του βολάν στους δυο τροχούς, δεινός σκακιστής, ικανότατος ισορροπιστής σε ζαρωμένο σχοινί και φοβερός ματάκιας της καθημερινής έγκυρης ειδησιογραφίας!

Παντοτινός λάτρης του ωραίου φύλου, εισαγωγέας και προμηθευτής ειδών αλιείας στην Πίνδο και στα Άγραφα, επιφανής αυτοδύτης ενυδρείου, παρασημοφορημένος αμπελουργός, πολέμιος των Ισμαηλιτών του Μπεγκ Ουμ , πρώτος χορευτής του Βασιλικού Μπαλέτου του Πόγραδετς, πρύτανης στην Κρατική Σχολή των Φυσιολατρών του Βούπερταλ, πρωτοσύγκελος της σκήτης του Προφήτη Δανιήλ, αρχισυναγωγός του Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν, παντοτινός νοσηρός θαυμαστής της φυγόκεντρης περιπέτειας σ’αυτούς τους μίζερους καιρούς τους γεμάτους από μέτριους συντηρητές φαντασίας και ονείρων, μα πάντα ευχάριστος στα πάρτι!!!