Το νταλαβέρι με τον Ζέλικο...

Βασίλης Σκουντής Βασίλης Σκουντής
Το νταλαβέρι με τον Ζέλικο...
Ο Oλυμπιακός “δοκιμάζεται” σε λίγες ώρες στην Κωνσταντινούπολη με αντίπαλο τη Φενέρμπαχτσε και ο Βασίλης Σκουντής σκαλίζει το παρελθόν του με τον Ομπράντοβιτς...

Πέρασαν κιόλας είκοσι τρία χρόνια από την πρώτη φορά που ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς βρέθηκε στο δρόμο του Ολυμπιακού και τούμπαλιν: ένα συναπάντημα που έμελλε, χωρίς κανείς να το υποψιάζεται τότε, να εξελιχθεί σε ρουτίνα μετά από τρία χρόνια, όταν ο Ζοτς ήρθε στα μέρη μας, ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού και συνδύασε όσο κανείς άλλος ένθεν και ένθεν συνάδελφος του, το όνομα του με το γαϊτανάκι των ντέρμπι των αιωνίων...

Οι πρώτες στάλες του νερού στον μύλο αυτής της αντιπαράθεσης χύθηκαν στις 21 Απριλίου του 1994 στο “Γιαντ Ελιάου” του Τελ Αβίβ, όπου η Τζουβεντούτ Μπανταλόνα επιβλήθηκε του Ολυμπιακού στον τελικό του Φάιναλ Φορ με 59-57.

Εναν χρόνο αργότερα, στις 13 Απριλίου του 1995, ανέβηκε στη σκηνή του “Πρενθίπε Φελίπε” της Σαραγόσα το "remake" του ίδιου έργου, με τη Ρεάλ Μαδρίτης να ρίχνει στο καναβάτσο τους “ερυθρόλευκους” με σκορ 73-61 και με τον Ομπράντοβιτς να τους ξαναφράζει το δρόμο προς τον πολυπόθητο θρόνο.

Το επόμενο ραντεβού τους έλαβε χώρα στα πλέι οφς της σεζόν 1995-96 και μάλιστα υπήρξε τριπλό και άφησε πάλι την πικρή γεύση στο στόμα των “ερυθρόλευκων” και κυρίως του Γιάννη Ιωαννίδη. Στις 7 Μαρτίου του 1996 οι “ερυθρόλευκοι”, χάρη στην πιο λυσσασμένη άμυνα της ευρωπαϊκής ιστορίας τους, αιχμαλώτισαν τη Ρεάλ Μαδρίτης με σκορ 68-49 (Νάκιτς 18, Ρίβερς 14, Μπέρι 12), υποχρεώνοντας την να σουτάρει 20/42 δίποντα και 0/13 τρίποντα, να υποπέσει σε οκτώ περισσότερα λάθη και να παρουσιάσει την εικόνα που σιχαίνεται ο Ομπράντοβιτς: σαράντα λεπτά πίσω στο σκορ, αναγκαστική χρήση άμυνας ζώνης και δυο παίκτες (Αρλούκας 27+ Σάβιτς 15) να βάζουν τους 42 από τους 49 πόντους της!

Πίσω όμως είχε η αχλάδα την ουρά: η σειρά μεταφέρθηκε στη Μαδρίτη και η Ρεάλ που είχε το πλεονέκτημα έδρας πέτυχε δυο απανωτές νίκες με σκορ 80-77 και 80-65 και προκρίθηκε με 2-1 στο Φάιναλ Φορ στο Παρίσι, όπου είδε τη μετέπειτα (πράσινη) ομάδα του να στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης, ενώ η Ρεάλ έπεσε θύμα μιας ανατροπής είκοσι πόντων στον εμφύλιο ημιτελικό με την Μπαρτσελόνα.

Εκείνη η σειρά απέβη μοιραία για τον “Ξανθό”, ο οποίος μολονότι αργότερα οδήγησε τον Ολυμπιακό στην κατάκτηση του ελληνικού πρωταθλήματος (με το εκκωφαντικό 73-38 στον πέμπτο τελικό επί του πρωταθλητή Ευρώπης Παναθηναϊκού), αποχώρησε μετά από πέντε χρόνια από το ... κόκκινο στασίδι του! Και πώς; Εν μέσω κατηγοριών και πολλών υπονούμενων που ανταλλάχθηκαν είτε δημοσίως είτε κρυφίως με τον Σωκράτη Κόκκαλη.

Ηταν τότε που ο Ιωαννίδης τα 'βαλε για ψύλλου πήδημα με τον δημοσιογράφο Κώστα Βερνίκο τον οποίο αποκάλεσε “μαυρόγατα” , ενώ στη συνέχεια επικαλέσθηκε για πρώτη φορά τον περιβόητο (χαλασμένο) ψυχισμό του και την ορφάνια που (έλεγε ότι) βίωσε την τελευταία σεζόν στον πάγκο του Ολυμπιακού.

Τέσσερα χρόνια αργότερα ο Ομπράντοβιτς έσκασε μύτη στο ΣΕΦ για πρώτη φορά ως προπονητής του Παναθηναϊκού, σε αγώνα του ελληνικού πρωταθλήματος: στις 11 Μαρτίου του 2000 ο Ολυμπιακός, με προπονητή τον επανακάμψαντα στον πάγκο του (μετά τη διετία στην ΑΕΚ) Γιάννη Ιωαννίδη και προεξάρχοντος του Μίλαν Τόμιτς (17π.) νίκησε τους «πράσινους» με 57-54, ωστόσο το 2-0 των «ερυθρολεύκων» στην κανονική περίοδο απέβη μάταιο, διότι αποκλείσθηκαν στους ημιτελικούς από τον ΠΑΟΚ

Η επόμενη πράξη στο ευρωπαϊκό νταλαβέρι του Ολυμπιακού με τον Ζοτς ανέβηκε στη σκηνή του ΣΕΦ, στις 28 Φεβρουαρίου του 2002, στον πρώτο αγώνα του Top 16 της Ευρωλίγκας και στο πλαίσιο ενός ομίλου στον οποίο συμμετείχε επίσης και η ΑΕΚ. Εκείνο το βράδυ οι Πειραιώτες καθοδηγούμενοι από τον συχωρεμένο Αλφόνσο Φορντ (21π., 6ρ.), τον Γερμανό Πάτρικ Φέμερλινγκ (18π., 12ρ. ) και τον Ινάκι Ντε Μιγκέλ (17π., 5ρ.) επιβλήθηκαν του αιωνίου αντιπάλου τους με 92-75, ενώ στο ΟΑΚΑ νίκησε ο Παναθηναϊκός με 88-78. Ο Ολυμπιακός υπερτερούσε στην ισοβαθμία, αλλά την πάτησε στον εντός έδρας αγώνα με την Ολίμπια Λιουμπλιάνα (85-89 στην παράταση, με 29 πόντους του Μπένο Ούντριχ) και μέριασε για να διαβεί στην Μπολόνια και να στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης ο Παναθηναϊκός!

Το επόμενο ευρωπαϊκό συναπάντημα του Ολυμπιακού με τον Ομπράντοβιτς είχε ως σκηνικό τον δρόμο υπό τας φιλύρας και την πύλη του Βραδενβούργου: στον αλήστου (για την υψηλή ποιότητα και τη συναρπαστική εξέλιξη του) ημιτελικό του Φάιναλ Φορ, την Πρωτομαγιά του 2009 στην O2 Arena του Βερολίνου, ο Παναθηναϊκός επικράτησε του Ολυμπιακού με 84-82 και 48 ώρες αργότερα κέντησε το πέμπτο παράσημο στη στολή του με αντίπαλο την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Ο Ομπράντοβιτς αποχώρησε από τον πάγκο του Παναθηναϊκού το καλοκαίρι του 2012, είδε από κοντά τον Ολυμπιακό να πετυχαίνει το "repeat" (στην μεν Κωνσταντινούπολη ως προπονητής των “πρασίνων”, στο δε Λονδίνο ως... άνεργος θεατής) και από την επόμενη σεζόν, όταν βρέθηκε στον πάγκο της Φενέρμπαχτσε, άρχισε το καινούργιο αλισβερίσι του με τους Πειραιώτες...

Στις 3 Ιανουαρίου του 2014, στο πλαίσιο του Top 16 Ολυμπιακός νίκησε την τουρκική ομάδα με 95-82, σε ένα ματς που εξελίχθηκε στην αποθεωτική ραψωδία δυο πρώην (πράσινων) παικτών του Ζοτς: του Βασίλη Σπανούλη (28 πόντοι με 5/7δ., 4/8τρ., 6/7β., 5 ριμπάουντ και 9 ασίστ) και του Στράτου Περπέρογλου (21π., με 6/9δ., 3/7τρ., 0/1β., 5ρ.), ενώ στην αντίπερα όχθη ο Εμίρ Πρλέτζιτς έβαλε 17 και ο Κροάτης Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς 16.

Στις 28 Φεβρουαρίου, στον αγώνα του δευτέρου γύρου στην Πόλη ο Ολυμπιακός αγωνιζόμενος -όπως θα συμβεί και απόψε- χωρίς τον τραυματία Σπανούλη ηττήθηκε με 78-74 (Περπέρογλου 17, Σλούκας 17-Κλέιζα 21, Μακ Κάλεμπ 20).

Στις 16 Ιανουαρίου του 2015 ο Ολυμπιακός σε μια αποστολή καμικάζι και με τον V-Span να οργιάζει στα τελευταία 84 δευτερόλεπτα και να σκοράρει οκτώ μαζεμένους πόντους άλωσε την «Ulker Arena» με 74-68 (Σπανούλης 18, Λοτζέσκι 16- Γκάουντλοκ 23, Βέσελι 13).

H Φενέρμπαχτσε απάντησε με το ίδιο νόμισμα στις 13 Μαρτίου, νικώντας στο ΣΕΦ με 73-64 (Γκάουντλοκ 24, Μπιέλιτσα 16- Λαφαγέτ 14, Ντάνστον 12), ενώ η συνέχεια της διοργάνωσης έφερε τις δυο ομάδες στο Φάιναλ Φορ της Μαδρίτης, όπου ο μεν Ολυμπιακός ηττήθηκε στον τελικό από τη Ρεάλ Μαδρίτης, οι δε Τούρκοι κατατάχθηκαν τέταρτοι.

Η τελευταία πριν από την αποψινή πράξη σε αυτό το έργο ανέβηκε στη σκηνή στις 29 Δεκεμβρίου του 2016 στο Νέο Φάληρο, όπου ο Ολυμπιακός επιβλήθηκε της Φενέρμπαχτσε με 71-62 (Λοτζέσκι 14, Παπαπέτρου 12- Βέσελι 22, Σλούκας 10) επιφυλάσσοντας στον Ομπράντοβιτς την έκτη ήττα του σε επτά αγώνες επί ελληνικού εδάφους με την ιδιότητα του προπονητή της τουρκικής ομάδας: 0-4 με τον Παναθηναϊκό και 1-2 με τον Ολυμπιακό.

Συνολικά σε είκοσι τρία χρόνια, σε όλα τα επίπεδα (Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης/Ευρωλίγκα, Πρωτάθλημα Ελλάδος, Κύπελλο Ελλάδος) και με όλες τις ομάδες του (Τζουβεντούτ Μπανταλόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Παναθηναϊκός, Φενέρμπαχτσε) ο Ομπράντοβιτς έχει βρεθεί 91 φορές απέναντι στον Ολυμπιακό, με απολογισμό 57 νίκες και 34 ήττες.

Οι “ερυθρόλευκοι” έχουν ρεκόρ 30-51 με αντίπαλο στον Παναθηναϊκό και 4-6 κόντρα στις υπόλοιπες τρεις ομάδες με τις οποίες βρήκαν αντιμέτωπο τον Ζοτς. Τα επί μέρους σκορ στις αναμετρήσεις τους με τον Σέρβο προπονητή ανά διοργάνωση είναι: 26-41 στο Πρωτάθλημα Ελλάδος, 3-8 στο Κύπελλο Ελλάδος και 5-8 στην Ευρωλίγκα.

  • ΥΓ: Σε τέτοιες περιπτώσεις ισχύει το αγγλιστί καλούμενο «what if…», στο οποίο βεβαίως κανείς δεν μπορεί να απαντήσει. Το καλοκαίρι του 1999, όταν ο Παναθηναϊκός σε πείσμα του “repeat” (και μάλιστα με το break στον πέμπτο τελικό στο ΣΕΦ) σχόλασε τον Σούμποτιτς και την ίδια στιγμή ο Ολυμπιακός κουνούσε το μαντίλι στον Ιβκοβιτς, υπήρξε εντονότατη φημολογία για τη βολιδοσκόπηση των «ερυθρολεύκων» προς τον Ομπράντοβιτς. Τότε είχε γίνει γνωστό ότι ο Ζέλικο που αποχώρησε ταυτόχρονα από την Μπενετόν Τρεβίζο «προσφέρθηκε» στον Ολυμπιακό από τον ατζέντη του Αλεξάντερ Ράσκοβιτς, ο οποίος ούτως ή άλλως είχε αναπτύξει πολλές επαγγελματικές/ πελατειακές σχέσεις μαζί του. Εντέλει ο μεν Σωκράτης Κόκκαλης αναζωπύρωσε τον έρωτα του με τον Ιωαννίδη, ο δε Παύλος Γιαννακόπουλος προσπέρασε τον πειρασμό του Μπόγκνταν Τάνιεβιτς και (όπως αποδείχθηκε περίτρανα) έκανε διάνα με την επιλογή του Ομπράντοβιτς...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3