Πέτροβιτς: «Μεγάλο λάθος ότι κατεβήκαμε από το βάθρο το '95»! (vid)

Πέτροβιτς: «Μεγάλο λάθος ότι κατεβήκαμε από το βάθρο το '95»! (vid)

Γιάννης Σταυρουλάκης
Πέτροβιτς: «Μεγάλο λάθος ότι κατεβήκαμε από το βάθρο το '95»! (vid)

bet365

O Άτσο Πέτροβιτς παραδέχθηκε ότι η κίνηση των Κροατών να κατέβουν από το βάθρο στο Ευρωμπάσκετ της Αθήνας το 1995 ήταν μεγάλο λάθος!

Ο κύβος για το μέλλον της πάλαι ποτέ ενωμένης Γιουγκοσλαβίας ερρίφθη το πρωινό της 4ης Μαΐου 1980, με τον θάνατο του Τίτο. Οι πυλώνες που στήριζαν το γιουγκοσλαβικό οικοδόμημα είχαν εκλείψει καθώς εξέλιπε το στιβαρό χέρι που μέχρι τότε τους συγκρατούσε.

Παράλληλα διαλύθηκε και η εθνική ομάδα της Γιουγκοσλαβίας που κατέκτησε εννιά χρυσά μετάλλια σε Ευρωμπάσκετ, Παγκόσμια και Ολυμπιακούς Αγώνες σε τρεις δεκαετίες, σημαδεύοντας μια ολόκληρη εποχή και δημιουργώντας ό,τι έμεινε γνωστό τα επόμενα χρόνια ως «η μεγάλη των πλάβι σχολή».

Ακολούθησαν παιχνίδια πολιτικής σκοπιμότητας με αποκορύφωμα τον αποκλεισμό των Σέρβων από τις διεθνείς διοργανώσεις και το σκηνικό που διαδραματίστηκε στη διάρκεια της απονομής των μεταλλίων στο Ευρωμπάσκετ της Αθήνας το 1995, όταν οι Κροάτες αποχώρησαν από το βάθρο! Για την ακρίβεια, ανέβηκαν στο τρίτο σκαλί, έμειναν και για την απονομή των ασημένιων μεταλλίων στους Λιθουανούς και αμέσως έφυγαν προς τα αποδυτήρια!

«Ήταν μια πολιτική απόφαση που οι Κροάτες έπρεπε να ακολουθήσουν. Ο πρόεδρος Φράνιο Τούντζμαν έδωσε τηλεφωνικά την εντολή και άπαντες συμφώνησαν σε αυτή την απόφαση. Να πάρουν, δηλαδή, τα μετάλλια και στη συνέχεια να αποχωρήσουν από το βάθρο για να μην ακούσουν τον εθνικό ύμνο των Σέρβων. Θεωρώ πως ήταν μεγάλο λάθος. Προσωπικά, δεν θα το έκανα» ανέφερε σχετικά ο νυν προπονητής της εθνικής Κροατίας, Άτσο Πέτροβιτς μιλώντας στο «Večernji list».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα