Ελλάδα, κοίτα τι δημιούργησες!

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Ελλάδα, κοίτα τι δημιούργησες!

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας προσπαθεί ακόμη να βάλει σε μία σειρά σκέψεις, συναισθήματα και εντυπώσεις που στριφογυρίζουν μέσα του, μετά την ιστορική βραδιά της 19ης Φεβρουαρίου, που θα μείνει στην ιστορία, επειδή ολόκληρο το ΝΒΑ, υποκλίθηκε σε έναν Έλληνα μπασκετμπολίστα!

H συνέντευξη Τύπου του Γιάννη Αντετοκούνμπο πλησίαζε προς το τέλος της και ο Έλληνας άσος των Μπακς δεν είχε αφήσει κανέναν εκπρόσωπο του Τύπου παραπονεμένο (απάντησε ακόμη και σε ερώτηση Ασιάτισσας σχετικά με το αν η γη είναι στρογγυλή ή επίπεδη), μέχρι που ξαφνικά, ο συντονιστής του ΝΒΑ, ενημέρωσε από μικροφώνου τους συναδέλφους, ότι ο παίκτης θα δεχθεί μόνο 3 ακόμη ερωτήσεις στα ελληνικά! Αμέσως μετά, ίσως μετά και από παρότρυνση του media director των «ελαφιών», το «ελληνικό θηρίο» πήρε και πάλι το λόγο και πριν κατέβει από το βήμα, ένιωσε την ανάγκη να πει δύο ακόμη λόγια στην μητρική του γλώσσα!

«Ευχαριστώ πάρα πολύ που ήρθατε εδώ κι ελπίζω να το διασκεδάσατε! Ό,τι κάνω, έχω την Ελλάδα πίσω μου και προσπαθώ να κάνω όλους τους Έλληνες υπερήφανους… Ευχαριστώ για τη στήριξη, σας αγαπάω όλους!», ήταν τα λόγια που ξεστόμισε ο πρώτος σκόρερ της Ανατολής στο 66οAll-Star Game της Νέας Ορλεάνης, απευθυνόμενος στους έξι συμπατριώτες του δημοσιογράφους, που έκαναν το μακρινό ταξίδι από την Αθήνα στη Λουιζιάνα, εμείς εδώ στο gazzetta.gr με την υποστήριξη της Anytime, για να καλύψουν από κοντά την ιστορική συμμετοχή του μεγαλύτερου πρεσβευτή του ελληνικού αθλητισμού στην κορυφαία μπασκετική γιορτή του κόσμου.

Πραγματικά, είναι πολύ δύσκολο να μεταφερθεί στο χαρτί το συναίσθημα που μας κυρίευσε όλους εκείνη τη στιγμή. Σε μία αίθουσα στην οποία βρίσκονταν περισσότεροι από 150 ξένοι δημοσιογράφοι, ο Γιάννης – χωρίς να έχει καμία υποχρέωση – βάζει και πάλι μπροστά την αγάπη του για την χώρα στην οποία γεννήθηκε και νιώθει την επιθυμία να ανταποδώσει για ό,τι καλό του έχει συμβεί στη ζωή του. Δεν έχει σημασία, αν η εκτόξευσή του στο star system του ΝΒΑ, έμελλε να συμβεί πολύ μακριά από τα ελληνικά σύνορα.

Ο ίδιος θεωρεί ότι ο χαρακτήρας του, η προσωπικότητα που έχει και οι βάσεις που πήρε, προέκυψαν μέσα από τις δυσκολίες που βίωσε στην παιδική του ηλικία, μέσα από τους ανθρώπους με τους οποίους μεγάλωσε και μέσα από την εκπαίδευση που εισέπραξε στο σχολείο και την παιδεία από το σπίτι. Ο Αντετοκούνμπο αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα του παιδιού, που βίωσε για πολλά χρόνια την άσχημη πλευρά της ελληνικής κοινωνίας, αλλά επειδή πήρε καθαρές βάσεις από την οικογένειά του και γνώρισε απλούς και αγαθούς ανθρώπους στον δρόμο, διαμόρφωσε το ιδανικό πρότυπο του χαρακτήρα που συνδυάζει την σκληρότητα του μαχητή, ο οποίος όμως, έχει μάθει να σέβεται, να αναγνωρίζει και να ανταποδίδει εις πολλαπλούν τα καλά και να «θάβει» πολύ βαθιά μέσα του τα κακά.

Όσο σπάνια περίπτωση αθλητή είναι, όσο μοναδικά είναι τα αθλητικά του προσόντα και το ταλέντο, άλλο τόσο, ίσως και περισσότερο είναι το εύρος της ευφυΐας του, της ταπεινότητάς, της απλότητάς του. Πως αλλιώς μπορεί να εξηγήσει κανείς την απάντηση που έδωσε για το σπουδαιότερο highlight αυτού του τριημέρου εδώ στην πρωτεύουσα της jazz… «Αυτό που με ευχαρίστησε περισσότερο απ’ όλα, ήταν το χαμόγελο και η ικανοποίηση στα πρόσωπα των γονιών μου και των αδερφών μου. Είναι μεγάλη ευλογία να έχω τη δυνατότητα να συμβάλλω στην ευτυχία των δικών μου ανθρώπων κι αυτό είναι σημαντικότερο και από τους πόντους και από τα όποια βραβεία!», σχολίασε σε μία αποστροφή του λόγου του στο πλαίσιο μίας εκ των απαντήσεών του.

Ναι, λοιπόν, ο Γιάννης είναι σούπερ αθλητής και παιχταράς κι αν ο ΛεΜπρόν δε βαριόταν να κυνηγήσει το σκορ και ο Μπραντ Στίβενς δεν τον άφηνε για τόση πολύ ώρα στον πάγκο στην τελευταία περίοδo, τότε ίσως να διεκδικούσε ακόμη και τον τίτλο του MVP (αν η Ανατολή κέρδιζε). Μόνο τυχαία δεν μπορεί να είναι η «30άρα» με την οποία τελείωσε το παρθενικό του All-Star Game και καθόλου υπερβολική δεν μπορεί να είναι η επιθυμία χιλιάδων παιδιών να του μοιάσουν και να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.

Αυτό που μετράει περισσότερο, απ’ όλα όμως, είναι ότι ταυτόχρονα με τις εξωπραγματικές αθλητικές επιτυχίες, ο Γιάννης έχει τη δύναμη, την εσωτερική ποιότητα και το εκτόπισμα να μεταλαμπαδεύσει αξίες που έχουν εκλείψει από τη νεολαία μας. Όταν ο Αντετοκούνμπο, ανυπομονεί να πάρει μετάλλιο με την Εθνική για να παραμείνει στην Ελλάδα, όταν δεν λησμονεί το περιβάλλον, τους ανθρώπους και τις συνθήκες που μεγάλωσε και όταν δράττεται κάθε ευκαιρίας, για να ευχαριστήσει δημόσια όλους όσοι έβαλαν, έστω από ένα λιθαράκι, για να απολαμβάνει το όνειρό του, τότε πρέπει να είμαστε περήφανοι όχι μόνο για το μπάσκετ, αλλά για τη συνολική του προσφορά σε όλα τα νέα παιδιά που πλέον παρακολουθούν κάθε βήμα του.

Σε μία εποχή που τίποτε δεν πάει καλά στην «ψωροκώσταινα», το κεφάλαιο Αντετοκούνμπο είναι ανεκτίμητο και άνοιξε την κατάλληλη στιγμή που τα παιδιά μας δεν έχουν που να στοχεύσουν και μία σπουδαία προσωπικότητα για να αντλήσουν έμπνευση. Γι’ αυτό, λοιπόν, ο Γιάννης πρόλαβε να γίνει κάτι πολύ ισχυρότερο απ’ όσα του αποδίδονται ως επαγγελματίας παίκτης. Ας είμαστε περήφανοι, επομένως για ό,τι δημιουργήσαμε και ας παραδειγματιστούμε στον υπέρτατο δυνατό βαθμό από την σπάνια περίπτωσή του.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!