Οι τρόποι (που) υπάρχουν και η ανεπιθύμητη σιγουριά της ΑΕΚ

Γιάννης Ντεντόπουλος Γιάννης Ντεντόπουλος
Οι τρόποι (που) υπάρχουν και η ανεπιθύμητη σιγουριά της ΑΕΚ
Ο Γιάννης Ντεντόπουλος «διαβάζει» τα μηνύματα της 18ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος και διαπιστώνει ότι τις οκτώ αγωνιστικές που απομένουν οι μόνες θέσεις που δεν «παίζονται» είναι η 3η και η 14η, αφού όλα τα άλλα μέτωπα είναι από λίγο έως πολύ ανοικτά.

Με τα παιχνίδια της 18ης αγωνιστική, οκτώ αγωνιστικές πριν το φινάλε της κανονικής περιόδου, κανένα από τα ανοικτά μέτωπα δεν έκλεισε οριστικά και αμετάκλητα, εκτός ίσως από την κατάκτηση της 3ης θέσης από την ΑΕΚ και τον προδιαγραφόμενο υποβιβασμό της Δόξας Λευκάδας, που συνεχίζει να κάνει μια φιλότιμη προσπάθεια , αλλά αποδεικνύεται ότι ήταν δύσκολο να καλύψει τόσα χάντικαπ που είχε όταν κλήθηκε εσπευσμένα να στηθεί στην αφετηρία. Η ανάκαμψη του Ρεθύμνου όπως σηματοδοτήθηκε με την σπουδαία νίκη επί της ΑΕΚ και η παρέλαση του Κολοσσού από την Αμαλιάδα αποκατέστησε το κύρος των δυο ομάδων από τα νησιά, οι οποίες τα τελευταία χρόνια-με τα πάνω και τα κάτω τους- αποτελούν σταθερές αξίες, ενώ στα αξιοσημείωτα ήταν σίγουρα η παρουσία 9 χιλιάδων στις εξέδρες του ΟΑΚΑ , για ένα παιχνίδι που δεν το λες και πόλο έλξης. Τρόποι υπάρχουν.

Ο Ολυμπιακός έπαιξε όσο χρειαζόταν για να νικήσει τον Άρη για 18η σερί φορά στο ΣΕΦ και για να μη ρισκάρει ένα ανεπιθύμητο στραβοπάτημα, που θα μπορούσε να του στοιχίσει την πρωτιά της κανονικής περιόδου. Είναι ξεκάθαρο πλέον, ότι το πιο ύπουλο εμπόδιο που του απομένει να περάσει για να εξασφαλίσει το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας, είναι η εκτός έδρας αναμέτρηση με την ΑΕΚ ( 21η αγωνιστική, 11 Μαρτίου).Το καλό γι αυτόν είναι ότι πριν και μετά από αυτή την επίσκεψη οι ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις είναι μέσα στο ΣΕΦ, με την Νταρουσάφακα (πριν) και την Γαλατασαράϊ (μετά), συνεπώς μπορεί να κοντρολάρει την καταπόνησή του. Ουσιαστικά, κόντρα στους «κίτρινους» είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει το rotation που είναι αναγκασμένος να χρησιμοποιήσει ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, στον επόμενο , σαφώς πιο δύσκολο αγώνα της Euroleague, με την Φενέρμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη, με δεδομένη την απουσία του τραυματία Βασίλη Σπανούλη. Ο Ερικ Γκριν δείχνει ότι περιμένει πως και πως κάτι τέτοιες ευκαιρίες για να δείξει ότι μπορεί να παίζει περισσότερο και σε πιο πρωταγωνιστικό ρόλο. Από την άλλη, ο Άρης των 17 λαθών, περισσότερο είχε το μυαλό του την πρόκληση που τον περιμένει, με την συμμετοχή στον τελικό του κυπέλλου, παρά να εξαντλήσει τις ελάχιστες πιθανότητες που είχε να διεκδικήσει ένα «διπλό». Ο πιο δραστήριος και αποτελεσματικός παίκτης του στο ΣΕΦ, ήταν ο Βασίλης Καββαδάς, που χόρεψε σε ορισμένες περιπτώσεις τον Μπιρτς και τον Μιλουντίνοφ, ίσως γιατί ήθελε να αποδείξει ότι θα μπορούσε να έχει θέση στο «ερυθρόλευκο» ρόστερ ως τρίτος σέντερ. Κι ο πιο ανέτοιμος, ο Τζαμόν Γκόρντον , που είναι φανερά μακριά από τον καλό και χρήσιμο εαυτό του, αλλά και από τα κανονικά κιλά του.

Ο άλλος φιναλίστ, αλλά και φαβορί του κυπέλλου, ο Παναθηναϊκός πήρε και έδωσε το μήνυμα ότι είναι καλύτερα να έχεις 9 χιλιάδες κόσμο με εισιτήριο 1 ευρώ , παρά 600 άτομα με είσοδο 10 ευρώ. Ο Πασκουάλ, έχει πλέον τακτοποιήσει το περί δικαίου αίσθημα και την ιεραρχία στην ομάδα του με τον Παππά να έχει πάρει την θέση του Τζεντίλε στις βασικές επιλογές και τον Ιταλό να νιώθει ότι μπορεί να μείνει και εκτός ελληνικής σύνθεσης όταν έρθει η ώρα της επιστροφής του Τζέιμς Γκιστ. Για την Δόξα Λευκάδας που προφανώς πρώτη φορά έπαιξε μπροστά σε τόσο κόσμο, τα πράγματα έχουν πάρει το δρόμο τους, αλλά υπάρχει ακόμη ένα στοίχημα που έχει να κερδίσει: να αποχαιρετήσει την μεγάλη κατηγορία με την ίδια σοβαρότητα και αξιοπρέπεια με την οποία πάλεψε και παλεύει όλα της τα παιχνίδια. Στην Λευκάδα ήξεραν καλά ότι εξ αρχής οι πιθανότητες δεν ήταν με το μέρος τους.

Ο ΠΑΟΚ έχει συμβιβαστεί με την ιδέα ότι δεν υπάρχει ματς που μπορεί να το βάλει στην τσέπη του «σβηστός». Χρειάστηκε το ξέσπασμα του Σάιμπερτ και μια υπερπροσπάθεια στο τέλος για να ξεπεράσει την συνηθισμένη πλέον αστοχία του στις βολές (μόλις 67.7%) και να δαμάσει το ανεβασμένο Λαύριο και να μην πάθει τα περσινά. Η ομάδα του Μαρκόπουλου παραμένει στην τροχιά της 4ης θέσης, με δεδομένο ότι έχει νικήσει δυο φορές τον Άρη και ότι έχει περισσότερες πιθανότητες από εκείνον , να μην συνεχίσει στο Champions League, οπότε να αφοσιωθεί στον εσωτερικό στόχο του. Ωστόσο, μέσα σε όλα, έχει να παίξει εκτός έδρας, με τους τρεις πρώτους: ΑΕΚ (19η αγωνιστική), Ολυμπιακό (24η) και Παναθηναϊκό (26η). Κατ’ αντιστοιχία , ο Άρης έχει να παίξει έξω μόνο τον Παναθηναϊκό (20η αγωνιστική) , αφού «εξόφλησε» τους λογαριασμούς του με τον Ολυμπιακό και την τελευταία αγωνιστική θα υποδεχθεί την ΑΕΚ.

Πάντως δεν είναι πλέον μόνο οι δυο τους, αφού ο Κολοσσός τους έπιασε στους 28 βαθμούς και προσπαθεί να μπει σφήνα.. Η ομάδα του Λυκογιάννη δείχνει να βρίσκει ρυθμό κι αυτοπεποίθηση, έχει το μεγάλο πλεονέκτημα ότι πλέον δεν έχει τίποτα να χάσει. Και όπου την βγάλει.

Το Ρέθυμνο, παρά τα προβλήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει και μέσα στο ίδιο το ματς, υποχρέωσε την ΑΕΚ στην 4η ήττα της. Με τον Βετούλα στον πάγκο και με νέο φετινό ρεκόρ τα 10 εύστοχα τρίποντα κόντρα στον «δικέφαλο» τήρησε την παράδοση και πλέον , προσπαθεί να ηρεμήσει. Αυτό θα συμβεί όσο νικάει τα ματς που έχει το «πρέπει». Την ίδια ώρα η ΑΕΚ, με την άνεση που της δίνει η βαθμολογική διαφορά που έχει εξασφαλίσει από τους διώκτες της ,παρά την ήττα έχει στρογγυλοκαθήσει στην 3η θέση και μπορεί να ρίξει λίγο περισσότερο βάρος στο Champions League, χωρίς να κάθεται να κλαίει για μια ήττα όπως εκείνη στην Κρήτη. Εκτός αν της… ξανασυμβεί και της χαλάσει την μόστρα, που σαφώς είναι πιο σοβαρή και αξιόπιστη από την περσινή. Φυσικά και περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε πόσο θα διαφοροποιηθούν οι σκέψεις του Ζντοβτς , τώρα που θα έχει στην διάθεσή του τον Νιούλεϊ και όχι τον Ουίλιαμς που αποχαιρέτησε. Ειδικά στα ντέρμπι με τους «αιώνιους» , αν συμφωνήσουμε ότι ο πραγματικός της στόχος είναι να τους απειλήσει, ή τουλάχιστον να παίξει ρόλο ρυθμιστή.

Ο νεοφώτιστος Προμηθέας, που νίκησε δεύτερη φορά τον ιστορικότερο γείτονά του Απόλλωνα Πάτρας και τα Τρίκαλα που εκμεταλλεύτηκαν το κενό αέρος που προκάλεσαν οι ανακατατάξεις στην Κύμη, με τις νίκες τους νιώθουν πλέον πολύ καλύτερα . Αντίθετα Απόλλωνας και Κύμη έμειναν να βράζουν στο ζουμί τους και να «σφάζονται» μαζί με τον Κόροιβο , που κινείται διαρκώς μεταξύ του «δόξα τω Θεό» και του «βόηθα Παναγιά» , γιατί κανένας από τους τρεις δεν θέλει να κάνει παρέα στην Δόξα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Ντεντόπουλος
Γιάννης Ντεντόπουλος