Γιατί πρέπει να είναι βασικός στο All-Star Game!

Γιατί πρέπει να είναι βασικός στο All-Star Game!

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Γιατί πρέπει να είναι βασικός στο All-Star Game!

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας εξηγεί, με την βοήθεια του συστήματος αξιολόγησης PER, γιατί ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι - βάσει αριθμών και αντίκτυπου του παιχνιδιού του - o μέχρι στιγμής, 2ος καλύτερος παίκτης στην εφετινή σεζόν του ΝΒΑ!

Το 2016, που μας άφησε πριν από λίγες ώρες, ήταν αδιαμφισβήτητα η χρονιά του Γιάννη Αντετοκούνμπο και τα πεπραγμένα του μέσα στις τέσσερις γραμμές, είναι κάτι περισσότερο από αρκετά για να του χαρίσουν μία από τις 12 θέσεις στο ρόστερ της ομάδας της Ανατολής στο 66ο All-Star Game, που φέτος θα διεξαχθεί στη Νέα Ορλεάνη (17-19 Φεβρουαρίου). H μεγάλη εκτόξευση άρχισε τον περασμένο Ιανουάριο, όταν ο προπονητής των «ελαφιών», Τζέϊσον Κιντ, άρχισε να τον εδραιώνει ως τον απόλυτο «decision maker» της ομάδας και μετά τον τραυματισμό του τότε βασικού point-guard, Μάϊκλ Κάρτερ Ουίλιαμς, τον καθιέρωσε στην θέση του point-forward και τον έχρισε ως ηγέτη των Μπακς.

Ο γνωστός, σε όλο το ΝΒΑ πλέον, ως "Greek Freak", δεν ανταποκρίθηκε απλά στην πρόκληση, αλλά μήνα-μήνα ανέβαζε συνεχώς τα νούμερά του. Σε ηλικία 21 ετών και μόλις στην 3η του σεζόν στον «μαγικό κόσμο» του αθλήματος, ολοκλήρωσε τον Ιανουάριο του 2016, με μ.ο. 16,3 πόντους, 8,3 ριμπάουντ και 3,0 ασίστ και στο επόμενο διάστημα, άρχισε σταδιακά να απογειώνεται! Τον Φεβρουάριο, η παραγωγικότητά του έφτασε στους 16,8 πόντους, τα 9,6 ριμπάουντ και τις 4,9 ασίστ, ενώ στους δύο τελευταίους μήνες της περυσινής αγωνιστικής περιόδου, οι μέσοι όροι του άρχισαν να πλησιάζουν στα επίπεδα του «εξωγήινου» Ράσελ Ουέστμπρουκ! Πιο συγκεκριμένα τον Μάρτιο, είχε μ.ο. 18,4 πόντους, 7,1 ριμπάουντ και 7,2 ασίστ, ενώ τον Απρίλιο, κατέγραψε 20,1 πόντους, 9,1 ριμπάουντ και 7,2 ασίστ.

Το εκπληκτικό του «φίνις» και τα τέσσερα triple-double (μέσα σε διάστημα 11 αγώνων) που καταγράφηκαν στο ενεργητικό του, ήταν το... κερασάκι που έλειπε από την «τούρτα» της ανανέωσης του συμβολαίου του. Στις 19 του περασμένου Σεπτεμβρίου, το «ελληνικό θεριό» του ΝΒΑ, υπέγραψε τετραετή επέκταση της συνεργασίας του έναντι 100 εκατομμυρίων δολαρίων (από το 2017 έως το 2021) και ουσιαστικά έκτοτε, άρχισε η «απόσβεση» της επένδυσης που έκανε ο οργανισμός του Μιλγουόκι.

Πριν περάσουμε στο «ψητό», που δεν είναι άλλο από την ανάλυση του «γιατί και πως» ο Αντετοκούνμπο είναι μακράν ο πιο υποτιμημένος παίκτης του «άλλου πλανήτη», συγκρατήστε την επεξήγηση του όρου PER (Player Efficiency Rating), που είναι η μονάδα μέτρησης της αποτελεσματικότητας των παικτών του ΝΒΑ, που χρησιμοποιεί εδώ και 6 χρόνια το κορυφαίο αθλητικό αμερικανικό δίκτυο ESPN. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο σύστημα, τα πνευματικά δικαιώματα του οποίου ανήκουν στον πρώην μπασκετικό αναλυτή και νυν αντιπρόεδρο των Μέμφις Γκρίζλις, Τζον Χόλιντζερ, μας δίνεται η δυνατότητα να «μετρήσουμε» την αποδοτικότητα και τον αντίκτυπο που έχει κάθε παίκτης στο αποτέλεσμα του εκάστοτε αγώνα, με βάση τον χρόνο συμμετοχής του, τα συν και τα πλην του, σε συνδυασμό πάντα και με τις κατοχές της ομάδας του.

Ο «Human Alphabet» όπως συχνά αποκαλείται - λόγω των πολλών γραμμάτων που έχει το ονοματεπώνυμό του - ο Γιάννης, είναι ο μοναδικός παίκτης στο εφετινό πρωτάθλημα που ηγείται της ομάδας του στις πέντε βασικές τις στατιστικές κατηγορίες. Για την ακρίβεια, είναι πρώτος σκόρερ (μ.ο. 23,4π.) και ριμπάουντερ (μ.ο. 9,0ρ.) των «ελαφιών», αλλά συνάμα κατέχει την πρωτιά σε ασίστ (μ.ο. 5,9ασ.), κλεψίματα (2,0κλ.) και τάπες (μ.ο. 1,8κοψ.). Θα μου πείτε και τι έγινε που ο Αντετοκούνμπο ξεχωρίζει στο Μιλγουόκι, που είναι μία μεσαία ομάδα στο ΝΒΑ με ρεκόρ κοντά στο 50% (15-16) και που θα δώσει μάχη για να μπει στα playoff;

Πάμε να δούμε που βρίσκεται ο Έλληνας διεθνής άσος, σε σχέση με τους υπόλοιπους παίκτες που ξεχωρίζουν στις βασικές στατιστικές κατηγορίες. Χωρίς να συμπεριλαμβάνεται ο τελευταίος αγώνας του 2016 με τους Μπουλς (που τελείωσε τα ξημερώματα), ο Γιάννης Αντετοκούνμπο «φιγουράρει» μέσα στην πρώτη εικοσάδα στον πίνακα των κορυφαίων σκόρερ (15ος πάνω από Καρμέλο Άντονι και Πολ Τζορτζ), ριμπάουντερ (17ος πάνω από Κέβιν Ντουράντ, Μπλέϊκ Γκρίφιν και Ντρέϊμοντ Γκριν), των πασέρ (20ος πάνω από Στεφ Κάρι και Κέμπα Ουόκερ), «κλεφτών» (6ος πάνω από Ρίκι Ρούμπιο, Στεφ Κάρι και Τζίμι Μπάτλερ) και μπλοκέρ (8ος πάνω από ΝτιΆντρε Τζόρνταν, Μαρκ Γκασόλ, Κέβιν Ντουράντ και ΝτεΜάρκους Κάζενς)! Κι αν ακόμη παραμένετε δύσπιστοι, πάμε και πιο κάτω...

Αν όλα αυτά που διαβάσατε, δεν αρκούν για να διαπιστώσετε την απίστευτη εφετινή πρόοδο του μεγαλύτερου πρεσβευτή του ελληνικού αθλητισμού στο εξωτερικό, ρίχτε μία ματιά στον συνολικό συγκεντρωτικό πίνακα που μετράει το PER (μετρητής αποδοτικότητας) και το plus/minus (δηλαδή το πόσο θετικός/αρνητικός είναι κάθε παίκτης για την ομάδα του).

PER (Player Efficiency Rating)

1. Ράσελ Ουέστμπρουκ (Θάντερ) 30,19

2. Γιάννης Αντετοκούνμπο (Μπακς) 28,42

3. Τζέϊμς Χάρντεν (Ρόκετς) 28,32

4. Άντονι Ντέϊβις (Πέλικανς) 28,12

5. Κέβιν Ντουράντ (Ουόριορς) 27,86

6. Ντε Μάρκους Κάζενς (Κινγκς) 27,80

7. Καουάϊ Λέοναρντ (Σπερς) 27,37

8. Κρις Πολ (Κλίπερς) 27,15

9. Αζέϊα Τόμας (Σέλτικς) 26,82

10. Τζορτζ Χιλ (Τζαζ) 26,24

Plus/Minus

1. Κρις Πολ (Κλίπερς) 9,09

2. Γιάννης Αντετοκούνμπο (Μπακς) 7,17

3. ΛεΜπρόν Τζέϊμς (Καβαλίερς) 7,13

4. Κάϊλ Λόουρι (Ράπτορς) 6,84

5. Τζέϊμς Χάρντεν (Ρόκετς) 6,38

6. Ντρέϊμοντ Γκριν (Ουόριορς) 6,29

7. Ράσελ Ουέστμπρουκ (Θάντερ) 6,28

8. Τζίμι Μπάτλερ (Μπουλς) 6,22

9. Καουάϊ Λέοναρντ (Σπερς) 6,11

10. Κέβιν Ντουράντ (Ουόριορς) 5,98

Όπως κάλλιστα μπορείτε να διαπιστώσετε, στον μεν πρώτο πίνακα που μετράει τη συνολική αποδοτικότητα με βάση τα λεπτά συμμετοχής, ο Έλληνας ηγέτης των Μπακς είναι μακράν ο πιο πολύτιμος παίκτης στην Ανατολική περιφέρεια (στην 9η θέση βρίσκεται ο δεύτερος) και 2ος σε όλο το ΝΒΑ, πίσω μόνο από το πρώτο φαβορί για το εφετινό βραβείο του MVP, ενώ στον δεύτερο, βρίσκεται πάνω από τους τρεις (ΛεΜπρον, Λόουρι και Μπάτλερ) που επίσης αγωνίζονται σε ομάδες της Ανατολής. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, λοιπόν, ότι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αξίζει να βρίσκεται στην βασική πεντάδα της περιφέρειάς του στην ετήσια γιορτή του ΝΒΑ, τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Με δεδομένο ότι η επιλογή των «starters» γίνεται μέσω ψηφοφορίας, μοιάζει δύσκολο να τα καταφέρει (αν αναλογιστεί κανείς ότι το Μιλγουόκι είναι ίσως η λιγότερο εμπορική αγορά του πρωταθλήματος), ωστόσο, είναι σίγουρο ότι θα επιλεγεί από τους προπονητές και δώσει το παρών! Έτσι θα γράψει ιστορία ως πρώτος Έλληνας μπασκετμπολίστας που θα γίνει All-Star και θα θέσει τις βάσεις για τα καλύτερα που έρχονται.... Καλή χρονιά!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!