Τα «αιώνια» τραβήγματα των Χριστουγέννων!

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Τα «αιώνια» τραβήγματα των Χριστουγέννων!

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας επιχειρεί τον απολογισμό της 12ης αγωνιστικής στην Basket League, που φανέρωσε τις αδυναμίες της ΑΕΚ αλλά και το πρώτο φαβορί για την Α2 Κατηγορία, ενώ κατέδειξε ότι ο Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός βρίσκονται σε διαφορά φάσης...

Το τελευταίο μπασκετικό «ραντεβού» της εγχώριας αγωνιστικής δραστηριότητας, είχε πλήρες «μενού» και σασπένς, προσέφερε συγκινήσεις και επεφύλαξε αποχαιρετιστήρια «δώρα» αλλά και απογοητεύσεις για το 2016 που φτάνει στο τέλος του. Οι δύο «δυνάστες» του ελληνικού πρωταθλήματος πέρασαν δύο εύκολα απογεύματα, αλλά μία πιο προσεκτική ανάλυση των ξεχωριστών καταστάσεων που ο καθένας εκ των δύο διανύει, δίνει τροφή για συζήτηση.

Στο ΣΕΦ, ο Ολυμπιακός (12-0) δεν είχε πρόβλημα να κάμψει (90-63) την αντίσταση του Προμηθέα με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο να μοιράζει τον χρόνο συμμετοχής και κανέναν παίκτη του να μην παίζει περισσότερο από τα 24'35" του Ιωάννη Παπαπέτρου, ενόψει του πολύ κρίσιμου ευρωπαϊκού ματς της Πέμπτης (29/12, 21.00) με την Φενερμπαχτσέ.

Οι «ερυθρόλευκοι» (Λοτζέσκι 13π. & 4ασ.), είχαν εξαιρετικά ποσοστά (83% βολ., 68% διπ. & 42% τριπ.), έβγαλαν ενέργεια στην άμυνα και προηγήθηκαν ακόμη και με +34, κάνοντας μία πολύ δυνατή προπόνηση, ωστόσο, μετά και τον τραυματισμό του Αγραβάνη (σήμερα θα διαπιστωθεί η σοβαρότητά του), είναι φανερό ότι έχουν μπει για τα καλά σε μία φάση που προσπαθούν να μην μείνουν αγωνιστικά ανεπηρέαστοι από τις απώλειες (Χάκετ) που προκύπτουν κάθε λίγο και λιγάκι.

Το νέο format της Euroleague και το βαρύ πρόγραμμα που προκύπτει απ' αυτό, είναι φυσιολογικό να μην έχει γίνει «κτήμα» των ομάδων αλλά και των παικτών και πλέον οι πρωταθλητές, μπαίνουν σε μία κρίσιμη περίοδο. Στο αμέσως επόμενο διάστημα, λοιπόν, οι Πειραιώτες πρέπει να ενσωματώσουν όσο πιο αποτελεσματικά και άμεσα γίνεται τον νέο παίκτη που θα αποκτήσουν, χωρίς παράλληλα να χάσουν το ρυθμό τους και να υποπέσουν σε «λακούβες» τις οποίες θα απέφευγαν αν ήταν υγιείς.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, ο Παναθηναϊκός (11-1), που με δεύτερο ημίχρονο... «φωτιά» (70-39), «σκόρπισε» (116-83) το Ρέθυμνο σε ένα χορταστικό παιχνίδι που, δυστυχώς, λίγοι απόλαυσαν από κοντά, πέρασε νωρίτερα την φάση των τραυματισμών, άλλαξε προπονητή και πήρε παίκτες (Γκέϊμπριελ και Τζεντίλε), δείχνει ότι με την επιστροφή του Μάϊκ Τζέϊμς, διαθέτει πλέον όλα τα απαραίτητα «όπλα» για να κοιτάξει ψηλότερα και στις τρεις διοργανώσεις.

Κόντρα στους Κρητικούς, οι «πράσινοι» (Μπουρούσης 23π. & 5ρ. με 7/9 σουτ) είχαν ποσοστά ευστοχίας για Όσκαρ (89% βολ., 76% διπ. & 46% τριπ.), συνολικά 6 παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων αλλά το κυριότερο είναι ότι έδειξαν ότι σιγά-σιγά βρίσκουν «χημεία», κάτι που έχει αρχίσει να φαίνεται και στα αποτελέσματα της Euroleague αλλά και στις στατιστικές κατηγορίες της Α1 Κατηγορίας. Η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ, μετά από 12 αγώνες, έχει την καλύτερη άμυνα (66,0π.) κι επίθεση (84,2π.) του πρωταθλήματος, ενώ ταυτόχρονα, είναι πρώτη στις ασίστ (μ.ο. 19,6) και στην ευστοχία σε δίποντα (58,5%) και τρίποντα (38,7%)!

Το πόσο έτοιμος και βελτιωμένος είναι, θα φανεί μέσα στον Ιανουάριο, στην διάρκεια του οποίου καλείται να δώσει συνολικά 10 παιχνίδια και να αντιμετωπίσει τρεις φορές τον Ολυμπιακό για την Euroleague, το Κύπελλο και το πρωτάθλημα. Μοιραία αυτός ο μήνας, αναμένεται να είναι και ο πιο καθοριστικός για την εφετινή πορεία του «τριφυλλιού» με το ματς της 6ης Ιανουαρίου στο Φάληρο (αρχίζει ο 2ος γύρος της Ευρωλίγκα), να μοιάζει ως το πλέον καθοριστικό από ψυχολογικής άποψης για τους «πράσινους», που όμως έχουν ένα πλεονέκτημα σε σχέση με τον «αιώνιο αντίπαλό» τους: βρίσκονται σε διαδικασίας συνεχούς βελτίωσης και όχι αναζήτησης και ενσωμάτωσης παίκτη...

Η ΑΕΚ (9-3) του αρχικού 7/7, γνώρισε στη Ρόδο την 3η ήττα της (86-73) στα τελευταία πέντε ματς πρωταθλήματος και πλέον νιώθει καυτή την ανάσα του Άρη, τον οποίο υποδέχεται στο πρώτο παιχνίδι της Basket League για το 2017. Η «Ένωση» έχανε από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό, δεν βρήκε ποτέ ρυθμό κι έχασε «πεντακάθαρα», υποπίπτοντας μόλις σε 2 λάθη!

Είχε όμως τους Ντίξον και Λαρεντζάκη σε πολύ κακό απόγευμα (συνολικά 3/17 σουτ) και 16 λιγότερα ριμπάουντ από τον Κολοσσό! Κάτι μας λέει ότι ο συμπαθής κατά άλλα, Γιούρι Ζντοβτς, θα αναθεωρήσει σύντομα την επίμονη - έως τώρα - στάση του, να μην θέλει να πάρει ψηλό. Συμπαθάτε με, αλλά με κορυφαίους τους Σάκοτα (16π.) και Μιλόσεβιτς (15π.), η «βασίλισσα» δεν μπορεί να στοχεύει σε καμία εκτόξευση, ούτε φυσικά να ονειρεύεται τίτλους!

Ο Άρης (8-4) μπορεί να ταλαιπωρήθηκε και να ταλαιπωρείται ακόμη από τραυματισμούς, αλλά έκανε τις διορθωτικές του κινήσεις και σιγά-σιγά, δείχνει να βρίσκει τον χαμένο του δρόμο του. Το άνετο 98-77 επί του Λαυρίου, που είχε την υπογραφή του επανακάμψαντα Βασίλη Καββαδά (20π. & 4ρ. με 9/9 διπ.), έδειξε ότι οι «κιτρινόμαυροι» του Δημήτρη Πρίφτη επιστρέφουν δυναμικά στην διεκδίκηση της 3ης θέσης και κατεβαίνουν στην Αθήνα με ένα 5/5 κι αν, εν τω μεταξύ, έχουν νικήσει στην Τουρκία και την Μπάνβιτ, τότε ποιος τους πιάνει...

Στην Αμαλιάδα, ο ΠΑΟΚ (7-5) βρέθηκε από την... κόλαση στον... παράδεισο και μ' ένα σερί 6-0 στα τελευταία 94 δευτερόλεπτα, δραπέτευσε με τη νίκη (82-80), μετά από ένα ματς-«θρίλερ». Οι παίκτες του Σούλη Μαρκόπουλου είχαν πέντε παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων (Μιλιένοβιτς 13π., 6ρ., 6ασ. & 3κλ.), εξαιρετικά ποσοστά στα δίποντα (56,8%) για εκτός έδρας αγώνα και +15 ριμπάουντ, όμως, υπέπεσαν συνολικά σε 25 λάθη, τα οποία λίγο έλειψε να του στοιχίσουν την 6η εφετινή τους ήττα.

Κόντρα στην ΑΕΚ, ο Κολοσσός (7-5) πραγματοποίησε την εμφάνιση που έψαχνε εδώ και καιρό και η απόδοσή του ήταν τόσο υψηλού επιπέδου, που δεν δυσκολεύτηκε καθόλου να πάρει το ροζ φύλλο αγώνα με 86-73. Η ομάδα του Άρη Λυκογιάννη ήταν καλύτερη σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού (16 περισσότερα ριμπάουντ) και με τον Τρέβορ Ρέλεφορντ (19π. & 6ρ. με 7/9 σουτ) να παίζει τραυματίας, έφτασε τις 3 σερί νίκες κι απέδειξε γιατί απείλησε τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ και κόντραρε για μεγάλο διάστημα τον Παναθηναϊκό στο «Νίκος Γκάλης».

Το Ρέθυμνο (6-6) κρατάει το εξαιρετικό πρώτο μέρος (46-44) κόντρα στον Παναθηναϊκό και την ελπιδοφόρα απόδοση του Μιχάλη Καμπερίδη (15π. με 8/8 βολ. & 3/4 σουτ σε 14'). Ο Τόνι Κωνσταντινίδης δεν θα μπορούσε να περιμένει κάτι καλύτερο από το 116-83, από τη στιγμή που οι τέσσερις Αμερικάνοι του είχαν μόλις του 30 από τους 83 πόντους της ομάδας με 10/24 σουτ!

Χαμηλό βαρομετρικό για την Κύμη (5-7) στην Πάτρα με την ομάδα του Βασίλη Μπρατσιάκου να χάνει την επαφή με το σκορ από το τζάμπολ και τελικά να φεύγει με μία αξιοπρεπή ήττα (75-60) από τον Απόλλωνα. Η διαφορά έφτασε ακόμη και στους 26 πόντους λόγω της off night των δύο Αμερικανών Μόργκαν και Ελ Αμίν (είχαν μαζί 12 πόντους με 4/11 σουτ) και μόνο το ότι οι φιλοξενούμενοι πλησίασαν ακόμη και στο -9 (62-53 στο 34'), συνιστά επιτυχία!

Ο Απόλλων (4-8) είχε σε εξαιρετικό απόγευμα τον Καλινόσκι (19π. & 8ρ. με 5/7 τριπ.) αλλά και τους συμπατριώτες του Ράσελ (10π., 5ρ., 5ασ. & 3κλ.) και Κόμπινς (10π. & 9ρ.), πήρε μία νίκη-χρυσάφι (75-60) κι έπιασε τον συμπολίτη του Προμηθέα στην βαθμολογία. Για ένα ακόμη εντός έδρας ματς, η ομάδα του Κώστα Μέξα απέδειξε ότι στην Περιβόλα παίζει πολύ καλύτερη άμυνα και δέχεται κατά μ.ο. 9 πόντους λιγότερους απ' ότι εκτός έδρας.

Ο Προμηθέας (4-8) δεν μπορούσε να περιμένει τίποτε περισσότερο από μία πεντακάθαρη ήττα (90-63) στο Στάδιο «Ειρήνης και Φιλίας» και με τον Βαγγέλη Αγγέλου στον πάγκο του, θέλει να κάνει μία νέα αρχή, έχοντας βάλει ως στόχο τα τέσσερα από τα πέντε παιχνίδια που ακολουθούν (με Κόροιβο και ΠΑΟ εντός, με Δόξα εκτός και με Κολοσσό και Απόλλωνα εντός).

Στη Λευκάδα, τα Τρίκαλα (3-9) έκαναν την έως τώρα νίκη (80-72) της χρονιάς, ανατρέποντας μία διαφορά 11 πόντων στο 2ο μέρος και εξασφαλίζοντας μία σημαντική διαφορά για τις ισοβαθμίες στην μάχη της παραμονής. Πρόσωπο του αγώνα ο διεθνής Ουκρανός φόργουορντ, Ολεξάντερ Λίποβι (25π., 6ρ. με 4/8 τριπ.), ο οποίος διέλυσε κάθε αμυντικό σύστημα των γηπεδούχων και με 17 πόντους στην 4η περίοδο, σφράγισε την 1η εφετινή εκτός έδρας νίκη για την ομάδα του Γιάννη Καστρίτη, που έκανε σημαντικό βήμα για την παραμονή της.

Ο Κόροιβος (3-9) έχασε για 2η φορά κόντρα σε ομάδα από την Θεσσαλονίκη την ευκαιρία να πετύχει μία νίκη από τις λεγόμενες εκτός προγράμματος, παρ' ότι προηγήθηκε με +4 (80-76) στο 38'24" και +9 (73-64) στο 31'29". Το τελικό 80-82 αδικεί τους γηπεδούχους, αν και με 33,3% στα δίποντα και με 15 λιγότερα ριμπάουντ, ο κορυφαίος ατακαδόρος Ντίνος Καλαμπάκος, δεν θα περίμενε από την ομάδα του να «χτυπήσει» στα ίσα το ματς. Πόσω μάλλον όταν ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, Κεν Μπράουν (8π., 9ρ. & 4κλ.) είχε τόσο άσχημα ποσοστά (2/19 σουτ).

Το Λαύριο (3-9) άντεξε στο Αλεξάνδρειο για κάτι περισσότερο από ένα δεκάλεπτο και στη συνέχεια παραδόθηκε (98-77) στην ανωτερότητα του Άρη. Ο Χρήστος Σερέλης δεν έχει δει ακόμη τον περυσινό Μπολντς (15π. με 5/11 σουτ) και οι αλλαγές που έγιναν, λόγω και του τραυματισμού του Γιανγκ, φαίνεται ότι έχουν απορυθμίσει λίγο τους Λαυριώτες.

Η βόμβα μεγατόνων της πρεμιέρας επί του ΠΑΟΚ και το παρ' ολίγον «μπουρλότο» που πήγε να βάλει τον Ολυμπιακό, αποτελούν πλέον μακρινές αναμνήσεις για την Δόξα (2-10) που μετά την οδυνηρή εντός έδρας ήττα (72-80) από τα Τρίκαλα, έφτασε τις 6 συνεχόμενες κι έχει να κερδίσει από τις 12 Νοεμβρίου. Με δύο δύσκολα εκτός έδρας παιχνίδια να ακολουθούν (με Ρέθυμνο και ΠΑΟΚ), οι Λευκαδίτες του Χάρη Μαρκόπουλου έχουν να διανύσουν πολύ δύσκολο δρόμο και χρειάζονται τουλάχιστον 5-6 νίκες στον 2ο γύρο για να έχουν τύχη αποφυγής του υποβιβασμού. Αν ο τραυματισμός του Μπασάμπε είναι σοβαρός, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμη δυσκολότερα για τους Νησιώτες που πλέον θα χρειάζονται και δύο «έτοιμους» παίκτες...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!