Ο Άγιος Βαλεντίνος του Τσάβι! (pics)

Βασίλης Σκουντής Βασίλης Σκουντής
Ο Άγιος Βαλεντίνος του Τσάβι! (pics)
Ο Τσάβι Πασκουάλ γυρίζει με τον Παναθηναϊκό στο σπίτι του και ο Βασίλης Σκουντής ψηλαφίζει το παρελθόν του στην Μπαρτσελόνα και αποκαλύπτει άλλη μια πρόκληση που του παρουσιάζεται...

Το 1986 που ο Λευτέρης Πανταζής τραγούδησε για πρώτη φορά το “από 'δω η γυναίκα μου κι από 'δω το αίσθημά μου”, ο Τσάβι Πασκουάλ ήταν ακόμη μαθητής στο γυμνάσιο του Οσπιταλέτ ντε Τζομπρεγκάτ και προφανώς τότε δεν είχε ακόμη προσβληθεί από το μικρόβιο της προπονητικής, ούτε μπορούσε να διανοηθεί τι θα (του) συνέβαινε μετά από τριάντα χρόνια...

Το μέλλον είναι ασφαλώς άδηλον και το δικό του έμελλε να φανερωθεί μετά από μερικά χρόνια, όταν άρχισε να τρίβει τα παντελόνια του στους πάγκους: πρώτα στη Γκαβά (1990-91) και έπειτα, μετά το τέλος των σπουδών του ως μηχανολόγου, στην Κορνεγιά (1995-97), στη Σαντφελιουένθ (1997-99), στην Ολέσα (1999-2001), στην Αραθένα (2001-04). Εν συνεχεία ανέλαβε τη θυγατρική ομάδα της Μπαρτσελόνα στην 4η κατηγορία (2004-05) και το καλοκαίρι του 2005 έπιασε το...στασίδι του στο Palau Blaugrana το οποίο εγκατέλειψε μετά από έντεκα συναπτά έτη.
Ενα στασίδι στο οποίο από το καλοκαίρι του 2005 έως τον Φεβρουάριο του 2008 καθόταν στο πλευρό του (προϊσταμένου του) Ντούσκο Ιβάνοβιτς και όταν ο Μαυροβούνιος προπονητής αποχώρησε, τότε τον διαδέχθηκε αυτό το μειράκιον από τον παραθαλάσσιο, δεύτερο μεγαλύτερο και εξόχως πυκνοκατοικημένο δήμο της Καταλονίας.

Τον Ιβάνοβιτς η Μπαρτσελόνα τον σχόλασε μετά το Final-8 του Copa del Rey στη Βιτόρια, εξαιτίας της αδόκητης ήττας στον προημιτελικό της 7ης Φεβρουαρίου του 2008 από την Μπιλμπάο (που είχε στον πάγκο της τον νυν προπονητή της Τενερίφης Τσους Βιντορέτα) με 70-69. Δήμιος των Καταλανών σε εκείνο τον μοιραίο αγώνα υπήρξε ο μετέεπιτα πόιντ γκαρντ τους Μαρσελίνιο Χουέρτας (18 ποντοι, 8 ασίστ) και το ίδιο βράδυ ο κύβος ερρίφθη!

Αποχώρησε μετά από δυόμισι χρόνια ο Ιβάνοβιτς και η σκυτάλη (δια στόματος του τότε τζένεραλ μάνατζερ και εν συνεχεία ατζέντη του Τσάβι, Ζόραν Σάβιτς) δόθηκε στον άμεσο συνεργάτη του. Το πεπρωμένο του μάλιστα έγραφε ότι θα πραγματοποιούσε το ντεμπούτο του (που προφανώς ήταν και το παιδικό όνειρο και το απωθημένο του) σε μια σημαδιακή ημερομηνία : μια ημερομηνία που αποτυπώνει αφενός την αγάπη την οποία ο Πασκουάλ έτρεφε εξ απαλών ονύχων προς την Μπαρτσελόνα, αλλά και τη σχέση ζωής μαζί της:

Πότε συνέβη αυτό; Του Αγίου Βαλεντίνου, ανήμερα της γιορτής των ερωτευμένων!

Το ημερολόγιο έδειχνε 14 Φεβρουαρίου του 2008, όταν στην πρεμιέρα του Τop 16 της Ευρωλίγκας, ο Πασκουάλ κοουτσάρησε για πρώτη φορά την Μπαρτσελόνα και την οδήγησε στη δύσκολη και αγχωτική νίκη επί της Ουνικάχα Μάλαγα (με προπονητή τον Σέρτζιο Σκαριόλο) με σκορ 64-62.

Οι συνθέσεις αυτού του ιστορικού (στη ζωή του Πασκουάλ) αγώνα:
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ:
Μπαζίλε 4, Σάντσεζ 4, Τρίας 6, Μαρκονάτο 6, Λάκοβιτς 14, Νιλ, Βάθκεθ 10, Ιλιάσοβα, Ακερ 9, Κάσουν 4, Γκριμάου 7.
ΜΑΛΑΓΑ: Πόποβιτς 5, Ροντρίγκεθ 8, Κους 11, Βελς 4, Ν'Ντονγκ 6, Γκάμπριελ 9, Χιμένεθ 15, Σαντιάγκο 2, Κασλ, Σάντερς.

Εβδομήντα δυο ώρες αργότερα (Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2008) ο Τσάβι έκανε το ντεμπούτο του και στη λίγκα ACB, με αντίπαλο τη Βαγιαδολίδ, που είχε στον πάγκο της τον Χαβιέρ Ιμπρόδα και στην οποία μάλιστα αγωνιζόταν ο Γιώργος Παυλίδης! Η Μπαρτσελόνα τα βρήκε και πάλι σκούρα και εντέλει επικράτησε με την ψυχή στο στόμα και με σκορ 69-62 έχοντας σε ρόλο λυτρωτή τον πρώην παίκτη του Ολυμπιακού Αλεξ Ακερ.

Οι συνθέσεις:
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ:
Μπαζίλε 5, Σάντσεθ 9, Τρίας 4, Μαρκονάτο, Λάκοβιτς, Νιλ 2, Βάθκεθ 4, Ιλιάσοβα, Μονκάσι, Ακερ 24, Κάσουν 17, Γκριμάου 4
ΒΑΓΙΑΔΟΛΙΔ: Γκομίς 15, Ντε Λα Φουέντε, Πακαμάνις 5, Ροντρίγκεθ 5, Σαν Μιγκέλ 9, Σάντος 9, Παυλίδης, Μπόντιγκερ 9, Γεμπρά 3, Ελέι 7.

Εκείνη τη σεζόν η Μπαρτσελόνα έμεινε με άδεια χέρια: προτού αναλάβει ο Πασκουάλ είχε χάσει την ευκαιρία να διεκδικήσει το Κύπελλο, ενώ στην Ευρωλίγκα έφτασε στα πλέι οφς, αλλά εκεί της έφραξε τον δρόμο η Μακαμπί Τελ Αβίβ (σκορ 2-1). Ωστόσο το μεγαλύτερο σοκ οι Καταλανοί έμελλε να το υποστούν στη σειρά των τελικών του πρωταθλήματος, όπου τους “σκούπισε” με 3-0 η Ταού (με προπονητή τον Νέβεν Σπάχια). Ενα έργο το οποίο ο Τσάβι έμελλε να το ξαναδεί με... αποτροπιασμό δυο χρόνια αργότερα και μάλιστα μετά τον θρίαμβο του(ς) στο Παρίσι!
Προτού αναλάβει την τεχνική γεσία της Μπαρτσελόνα ο Πασκουάλ, οι Καταλανοί (με προπονητή τον Ιβάνοβιτς) είχαν γνωρίσει δυο ήττες από τον Παναθηναϊκό, με 76-66 στο ΟΑΚΑ και με 56-55 στην έδρα τους, δια χειρός Κώστα Τσαρτσαρή (20 πόντοι με 1/3δ., 5/9τρ., 3/4β., 8ρ.). Αμα τη αναλήψει των καθηκόντων του και μέχρι τον αποκλεισμό από τη Μακαμπί, ο Τσάβι δεν βρέθηκε αντιμέτωπος με ελληνική ομάδα, αλλά από την επόμενη σεζόν και πέρα, αυτά τα “πάρε-δώσε” θα αποτελούσαν μια συνηθισμενη ρουτίνα του...

Το γαϊτανάκι του νυν προπονητή του Παναθηναϊκού με την Ελλάδα άρχισε στις 30 Οκτωβρίου του 2008 στο Παλαού Μπλαουγκράνα, όπου η Μπαρτσελόνα επιβλήθηκε της τωρινής ομάδας του (με προπονητή τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς) με 90-66.

Οι συνθέσεις αυτού του ματς:
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ:
Μπαζίλε 2, Μπάρτον 5, Λάκοβιτς 7, Ναβάρο 21, Αντερσεν 9, Βάθκεθ 12, Ιλιάσοβα 14, Σάδα 3, Σαντιάγκο 8, Γκριμάου 9.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Κέτσμαν 4, Περπέρογλου, Μπατίστ 14, Φώτσης 9, Χατζηρέττας, Νίκολας 4, Τσαρτσαρής 4, Διαμαντίδης 10, Πέκοβιτς `15, Σάκοτα, Βεργίνης, Γιασικεβίτσιους 6

Στον αγώνα του β' γύρου η Μπαρτσελόνα άλωσε το ΟΑΚΑ με 87-76 (Αντερσεν 22-Μπατίστ 21), ωστόσο ο Παναθηναϊκός ήταν αυτός που γέλασε και μάλιστα πανηγύρισε στο τέλος της σεζόν, ανεβαίνοντας στο θρόνο της Ευρώπης, στο Βερολίνο. Εκεί ο Τσάβι αντιμετώπισε και τον έτερο (εξ Ελλάδος) Καππαδόκη, τον Ολυμπιακό, τον οποίο η Μπαρτσελόνα νίκησε στον μικρό τελικό του Φάιναλ Φορ με 95-79.

Συνολικά ως προπονητής των Καταλανών, ο Πασκουάλ αναμετρήθηκε 36 φορές με τρεις διαφορετικές ελληνικές ομάδες απέναντι στις οποίες πέτυχε 25 νίκες και γνώρισε 11 ήττες: 15-6 με τον Παναθηναϊκό (με ενδιάμεσο σερί 9-0), 8-5 με τον Ολυμπιακό και 2-0 με το Μαρούσι.
Με τον μεν Παναθηναϊκό βρέθηκε αντιμέτωπος δυο φορές σε σειρά πλέι οφς (2010-11 και 2012-13), με τον δε Ολυμπιακό σε έναν μεγάλο τελικό Φάιναλ Φορ, σε έναν μικρό τελικό Φάιναλ Φορ και σε μια σειρά πλέι οφς.

Αύριο το βράδυ ο Τσάβι θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ομάδα της καρδιάς του, με το παρελθόν του, με τα συναισθήματα του, με τις ένδοξες αναμνήσεις του, με τη νοσταλγία του, με παίκτες που τους μεγάλωσε και με τη ζωή του ολόκληρη: σε αριθμούς αυτή η ζωή αποτυπώνεται στους 19 τίτλους που κατέκτησε (τέσσερα Πρωταθλήματα, τρία Κύπελλα, ένα τρόπαιο Ευρωλίγκας, τέσσερα Super Cup, επτά καταλανικές λίγκες) και στους 610 αγώνες στους οποίους κοουτσάρησε την ... καψούρα του!

Θα βρεθεί επίσης αντιμέτωπος και με τον... Μπαρτζώκα: ο Ελληνας προπονητής τον διαδέχθηκε στον πάγκο της Μπαρτσελόνα και μάλιστα οι δυο τους έχουν προλάβει να ανοίξουν έναν μεγάλο λογαριασμό στις μεταξύ τους αναμετρήσεις...

Ο αυριανός αγώνας θα είναι ο 14ος στον οποίο ο Τσάβι και ο Γιώργος θα βρεθούν ενώπιος ενωπίω, με τον Καταλανό προπονητή να έχει τη μερίδα του λέοντος με σκορ 9-4 σε τρία διαφορετικά ζευγάρια: Μπαρτσελόνα-Μαρούσι 2-0 (σεζόν 2009-10: 79-69 και 85-58, παρόντος του Πατ Καλάθη), Μπαρτσελόνα- Ολυμπιακός 4-0 (σεζόν 2012-13: 76-68 και 90-77, σεζόν 2013-14: 81-72 και 70-58) και Μπαρτσελόνα-Λοκομοτίβ Κουμπάν 3-4 (σεζόν 2015-16: 72-68 και 74-78 στην πρώτη φάση, 61-66, 92-66, 82-70, 80-92 και 67-81 στα πλέι οφς).

Βεβαίως ο Πασκουάλ δεν είναι ο πρώτος προπονητής του Παναθηναϊκού, ο οποίος έχει θητεύσει προηγουμένως στην Μπαρτσελόνα, ωστόσο (και ιδού η δυσάρεστη για τους “πράσινους” και ευχάριστη για τους Καταλανούς είδηση) θέλει να γίνει αυτός που θα σπάσει την κακή παράδοση των τριών πρώην ομολόγων του!

Ο αποψινός αγώνας είναι ο 12ος στον οποίο ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει την Μπαρτσελόνα έχοντας στον πάγκο του έναν άλλοτε προπονητή ή παίκτη των Καταλανών: η Ιστορία άρχισε με τον Μπόζινταρ Μάλκοβιτς, συνεχίσθηκε με τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς, ύστερα πήρε σειρά ο Σάσα Τζόρτζεβιτς και αύριο θα βιώσει αυτή την εμπειρία ο Πασκουάλ.

Συνολικά στους προηγούμενους έντεκα τέτοιους αγώνες, το σκορ είναι 8-3 υπέρ της Μπαρτσελόνα κόντρα στους πρώην της: 3-2 με τον Μάλκοβιτς (1995-96, 1996-97), 4-0 με τον Ιβάνοβιτς (2014-15) και 1-1 με τον Τζόρτζεβιτς (2015-16). Δυο νίκες του Παναθηναϊκού επιτεύχθηκαν στο ΟΑΚΑ (79-75, 93-86) , μία στον τελικό της 11ης Απριλίου του 1996 στο “Μπερσί” με 67-66, ενώ στο “Παλαού Μπλαουγκράνα” οι πράσινοι γνώρισαν πέντε ήττες σε ισάριθμα ματς: δυο ο Μάλκοβιτς (57-63, 58-77), δυο ο Ιβάνοβιτς (69-78, 76-80) και μία και μάλιστα “βαριά” ο Τζόρτζεβιτς (52-77).

Εκτός από ένα all time classic ζευγάρι στην ιστορία του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (με κορυφαια στιγμή τον τελικό του 1996 στο Παρίσι) και πέρα από την ιδιάζουσα φάση την οποια θα βιώσει ο Πασκουάλ, η αυριανή αναμέτρηση θα μοιάζει κιόλας με ένα... reunion της περυσινής Λοκομοτίβ Κουμπάν: σε αυτό το ραντεβού ο Παναθηναϊκός συνεισφέρει τον Σίνγκλετον και η Μπαρτσελόνα τον Μπαρτζώκα, τον Παππά και τον Κλαβέρ, ενώ καρφωμένοι στην τηλεόραση θα βρίσκονται από Μαδρίτη μεριά ο Ράντολφ και ο Ντρέπερ.

Πλάκα πλάκα επειδή οι Χοκς αγωνίζονται αργότερα στην Ατλάντα με τους Πίστονς, φαντάζομαι πως πως προλαβαίνει να δει το ματς και ο Μάλκολμ Ντιλέινι!

Αμ το άλλο; Σαν να μην έφταναν όλα τα υπόλοιπα στοιχεία, αυτός ο αγώνας είναι επίσης και ο δεύτερος πιο... ελληνικός της Ευρωλίγκας μετά το ντέρμπι των αιωνίων: από τη μια πλευρά βρίσκεται ο Παναθηναϊκός και από την άλλη το Ελληναριό της Μπαρτσελόνα με τον Γιώργο Μπαρτζώκα, τον Χρήστο Παππά, τον (ασίσταντ του Ιβάνοβιτς στους “πράσινους” Γιόσεπ Μπεροκάλ, τον (ασίσταντ του συχωρεμένου του Κρέζιμιρ Τσόσιτς στην ΑΕΚ) Πίνο Γκρίντοβιτς, τον Στράτο Περπέρογλου, τον Αλεξάνδρο Βεζένκοφ, τον άλλοτε παίκτη του Ολυμπιακού Τζόε Ντόρσεϊ και τον πρώην του Πανιωνίου Ταϊρίς Ράις!

Ελλάς το μεγαλείο σου, το δίχως άλλο...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3