Τζόρντι, δεν κατεβάζουμε άλλο τα παντελόνια μας!

Βασίλης Σκουντής
Τζόρντι, δεν κατεβάζουμε άλλο τα παντελόνια μας!

bet365

Το σχίσμα διχάζει πάλι το ευρωπαϊκό μπάσκετ μετά από 16 χρόνια, ο εμφύλιος πόλεμος καλά κρατεί, οι δικοί μας και οι άλλοι βρίσκονται στα χαρακώματα και ένας θεός ξέρει πώς, πότε, πού και με τίνος την πρωτοβουλία θα επιτευχθεί το πολυπόθητο moratorium ανάμεσα στην Ευρωλίγκα και στη FIBΑ... Αποστολή στην Κωνσταντινούπολη: Βασίλης Σκουντής

Η κλήρωση του Ευρωμπάσκετ της επόμενης χρονιάς, στην Κωνσταντινούπολη απέβη μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη FIBA Europe να ξαναβγεί στην αντεπίθεση κατά του διευθυντηρίου της Βαρκελώνης. Προς αυτή την κατεύθυνση λοιπόν στράφηκε η πρωτοβουλία του προέδρου της, του Τούρκου Τουργκάι Ντεμιρέλ και του εκτελεστικού διευθυντή της, του Τσέχου Kαμίλ Νόβακ να καλέσουν σε μια συνάντηση επιλεγμένους εκπροσώπους από διάφορα ΜΜΕ της Ευρώπης, μεταξύ αυτών και την ταπεινότητα μου...

Οι δυο άνδρες είπαν πολλά, διάφορα και ενδιαφέροντα σε ό,τι αφορά το σχίσμα, ενώ (αξίζει να σημειωθεί ότι) διέψευσαν μετά βδελυγμίας μάλιστα ότι τάχα αυτοί έβαλαν το μαχαίρι στον λαιμό και άσκησαν εκβιασμούς εις βάρος των ομοσπονδιών και των ομάδων, που οι μεν θα επέτρεπαν και οι δε (βλέπε ΑΕΚ) θα αγωνίζονταν στο Eurocup!

Ιδού τα βασικότερα σημεία από αυτή την άτυπη συνέντευξη Τύπου:

  • Για τις μέχρι στιγμής εντυπώσεις από τη νεοπαγή διοργάνωση του Basketball Champions League: «Πρόκειται για μια διοργάνωση που στήθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα και από μηδενικής βάσεως, ωστόσο στους περισσότερους τομείς έχουν επιτευχθεί σημαντικά πράγματα. Γενικώς υπάρχει ικανοποίηση, αλλά όλοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά για γίνει. Προς αυτή την κατεύθυνση μάλιστα προγραμματίζουμε μια συνάντηση με εκπροσώπους όλων τρων ομάδων, μέσα στον Δεκέμβριο»
  • Για τις επαφές με την Ευρωλίγκα και την πιθανότητα εξεύρεσης μιας συμβιβαστικής λύσης: «Δυστυχώς σε αυτή την υπόθεση, εδώ και πολύ καιρό, κυκλοφορούν πολλές φήμες και πολλά ψέματα. Η FIBA είχε και διατηρεί από την πρώτη στιγμή μια πολύ σαφή στάση απέναντι στην Ευρωλίγκα. Διαπραγματευόμαστε μαζί τους, έχουμε υποβάλει τις προτάσεις μας και, όπως γνωρίζετε, βρεθήκαμε πολύ κοντά στην επίτευξη μιας συμφωνίας η οποία τορπιλίστηκε από την άλλη πλευρά. Στην τελευταία επαφή μας, προτείναμε στην ECA να διατηρήσει τηn Eυρωλίγκα και μάλιστα με 24 ομάδες και να αναλάβουμε εμείς τη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση, αλλά αυτοί θέλουν να ελέγχουν και τις σαράντα ομάδες, θεωρώντας προφανώς ότι δεν υπάρχουν άλλες που να μπορούν να συμμετάσχουν σε μια διοργάνωση και να αποτελέσουν αντικείμενο επενδύσεων. Όπως λένε και οι Γερμανοί σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορούμε να κάνουμε υποχωρήσεις, αλλά δεν γίνεται κιόλας να κατεβάσουμε τα παντελόνια μας»!
  • Για την αναμενόμενη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Από τον Μάιο και πέρα έχουμε ακούσει και έχουμε διαβάσει ένα σωρό πράγματα γι αυτή την υπόθεση, πότε υπέρ ημών και πότε υπέρ της απέναντι πλευράς. Το θέμα ωστόσο δεν θα λυθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, διότι η διαδικασία είναι χρονοβόρα».
  • Για την πιθανότητα συμμετοχής της πρωταθλήτριας του Basketball Champions League στην Ευρωλίγκα: «Η ECA έχει το μονοπώλιο στη διοργάνωση της Ευρωλίγκα, αλλά από τη στιγμή που προκρίνεται σε αυτή τη διοργάνωση ο πρωταθλητής του Eurocup, το αίτημα μας να υπάρξει ίση μεταχείριση είναι λογικό και δίκαιο. Θα χαρούμε πολύ εάν το αποδεχθούν...»
  • Για την επιμονή της ECA να διατηρεί υπό τον έλεγχο της και το Eurocup: «Δεν μπορούμε να απαντήσουμε σε αυτή την εμμονή της. Τι θα συμβεί εάν αύριο θεσπισθεί μια άλλη διοργάνωση; Εμείς απαιτούμε να τηρούνται οι κανονισμοί και να εξασφαλίζονται οι ίσοι και δίκαιοι όροι, που εκτός των άλλων θα προασπίζουν και τα αγωνιστικά κριτήρια, όπως συμβαίνει και στο UEFA Champions League. Iσως αυτή η λογική μας φαίνεται παλιομοδίτικη, αλλά αναδεικνύει την αξιοκρατία. Με βάση τη λογική της Ευρωλίγκας, για ποιο λόγο αξίζει να συνεχίζουν να αγωνίζονται στο εθνικό πρωτάθλημα τους οι ιταλικές ομάδες, που εισέπραξαν αρνητική απάντηση στο θέμα της μελλοντικής συμμετοχής μιας δεύτερης εκπροσώπου τους στην Ευρωλίγκα;»
  • Για τις απειλές τις οποίες δέχτηκαν οι ομοσπονδίες και οι σύλλογοι το περασμένο καλοκαίρι και τον εμφύλιο πόλεμο που διχάζει το ευρωπαϊκό μπάσκετ: «Εδώ υπάρχει μια μεγάλη παρανόηση. Θεσμικά η FIBA ναι μεν διοικεί το μπάσκετ, αλλά δεν μπορεί να τιμωρήσει ομάδες ή παίκτες ή διαιτητές. Εμείς ποτέ δεν πιέσαμε, ούτε απειλήσαμε, αλλά ούτε και εκβιάσαμε με αποβολές συλλόγων από τα εθνικά πρωταθλήματα και με αποκλεισμούς εθνικών ομάδων από τις διοργανώσεις. Ζητήσαμε από τις εθνικές ομοσπονδίες να μας περιγράψουν την κατάσταση ανά χώρα και με νεότερη επιστολή πριν από λίγο καιρό επανήλθαμε σε αυτό το θέμα και θέσαμε ως προθεσμία την 25η Νοεμβρίου (ΣΣ: μεθαύριο, Παρασκευή) για να μας την αποσαφηνίσουν. Η Διεθνής Ομοσπονδία υπήρξε πολύ συγκεκριμένη σε όλη αυτή την ιστορία: αυτό που δεν ανεχόμαστε είναι η σύγκρουση των ενδιαφερόντων και των συμφερόντων και η υιοθέτηση και εφαρμογή παράνομων πράξεων και εν γένει παράνομων πολιτικών. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τους διαιτητές τους οποίους η Ελληνική Ομοσπονδία έθεσε σε καραντίνα από το εθνικό πρωτάθλημα, εκεί κρίθηκε ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων από τη στιγμή που οι διαιτητές στην Ευρωλίγκα και στο Eurocup πληρώνονται από τις ομάδες οι οποίες συμμετέχουν σε αυτές τις διοργανώσεις! Για να καταστεί σαφές για άλλη μια φορά, πρέπει να τονίσουμε ότι η FIBA δεν εκβίασε κανέναν, απλώς ζήτησε και επιμένει να τηρούνται οι κανόνες και να μην υιοθετούνται παράνομες πρακτικές».
  • Για το ενδεχόμενο επιβολής ποινών στις ομάδες που επέλεξαν και αγωνίζονται στο Eurocup: «Ποιος απαγόρευσε σε αυτές τις ομάδες να συμμετάσχουν στο Eurocup; Η για ποιο λόγο κάποιες ομάδες, όπως η ΑΕΚ, εγκατέλειψαν το Eurocup και αγωνίζονται στο Basketball ChampionsLeague; Μπορεί να κυκλοφορούν ένα σωρό από φήμες, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη απόφαση επ’ αυτού. Ο στόχος μας είναι να αναπτύσσεται το μπάσκετ, χωρίς να καταστρατηγούνται οι κανόνες. Με την ευκαιρία πρέπει να επισημανθεί ότι εμείς έχουμε προτείνει ένα συγκεκριμένο και νόμιμο μοντέλο αναγνώρισης στην Ευρωλίγκα, η οποία μάλιστα δεν έχει καταβάλει τα τελευταία χρόνια τα νόμιμα ποσοστά προς τη FIBA και γι΄ αυτό τον λόγο κατατέθηκε προσφυγή σε δικαστήριο του Λουξεμβούργου».
  • Για τα «παράθυρα» των εθνικών ομάδων μεσούσης της σεζόν: «Έχουμε λάβει μια επίσημη επιστολή από την Ευρωλίγκα, στην οποία ο Τζόρντι Μπερτομέου τονίζει ότι από μέρους τους δεν θα υπάρχει καμιά παρενόχληση στην διεξαγωγή ων προκριματικών αγώνων των εθνικών ομάδων, που θέλει να τις βλέπει ο κόσμος σε κάθε χώρα, όπως συμβαίνει και στο ποδόσφαιρο. Ακόμη και εάν λόγω υποχρεώσεων, απουσιάσουν κάποιοι παίκτες ή το επίπεδο των αγώνων δεν είναι πάντοτε πολύ υψηλό, δεν παύουν αυτοί οι αγώνες να αφορούν ολόκληρη τη χώρα. Για να επικαλεσθούμε και πάλι τα δεδομένα του ποδοσφαίρου, ο Μέσι πώς ξεσηκώνεται από τη Βαρκελώνη για να πάει στην Αργεντινή και να παίξει; Η πώς η Γερμανία παίζει με το Σαν Μαρίνο; Τα παράθυρα των εθνικών ομάδων συμβάλλουν στην επιστροφή τους στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος και στην εξάπλωση του μπάσκετ».
  • Για την απουσία των παικτών του ΝΒΑ από αυτούς τους αγώνες: «Δεν θα απουσιάσουν όλοι όλες τις φορές. Ασφαλώς δεν μπορούν οι NBAers να έλθουν και να παίξουν στους αγώνες που διεξάγονται τον Νοέμβριο και τον Φεβρουάριο, αλλά μπορούν να είναι παρόντες τον Σεπτέμβριο και οι περισσότεροι από αυτούς και τον Ιούνιο. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να ανταγωνισθούμε και να τα βάλουμε με μια λίγκα, που κάνει τζίρο 8 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο».
  • Για τη δυνατότητα παρέμβασης της FIBA στο παιδομάζωμα στο οποίο επιδίδεται το ΝΒΑ: «Δυστυχώς αυτό το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται διότι εμπίπτει στο ατομικό δικαίωμα και στη βούληση του κάθε νεαρού παίκτη».
 

Τελευταία Νέα