Οι θέσεις του Γιάνκοβιτς και τα σχήματα του Πρίφτη

Οι θέσεις του Γιάνκοβιτς και τα σχήματα του Πρίφτη

Βασίλης Βλαχόπουλος
Οι θέσεις του Γιάνκοβιτς και τα σχήματα του Πρίφτη

bet365

Η αύξηση των επιλογών του Δημήτρη Πρίφτη οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην προσθήκη του Βλαδίμηρου Γιάνκοβιτς. Το gazzetta.gr αναλύει τα σχήματα που χρησιμοποίησε ο προπονητής του Άρη στον πρόσφατο αγώνα με την Μπάνβιτ αλλά και τους διαφορετικούς ρόλους που ανέλαβε ο 26χρονος φόργουορντ.

Καταρχάς, ο Δημήτρης Πρίφτης λατρεύει τα χαμηλά σχήματα καθώς εκτιμά ότι ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του σύγχρονου μπάσκετ. Tο περασμένο καλοκαίρι, στο διάστημα κατάστρωσης των σχεδίων του για τον Άρη της φετινής περιόδου, ως βασικό (αγωνιστικό) κριτήριο στις επιλογές των περιφερειακών παικτών ήταν α) η δυνατότητα να παίξουν τουλάχιστον σε δύο θέσεις και β) το δικαίωμα χρησιμοποίησης σχήματος τριών κοντών.

Είναι δεδομένο όμως ότι το σχήμα που θα χρησιμοποιήσει ένας προπονητής εξαρτάται από το επίπεδο αποτελεσματικότητας των παικτών του, από το υλικό που διαθέτει ο αντίπαλος αλλά και από την παραγωγικότητα των σχημάτων που ήδη έχει δοκιμάσει. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου μια πεντάδα μπορεί να είναι προϊόν… απελπισίας και ταυτόχρονης δυσκολίας εύρεσης ενός άλλου σχήματος. Για παράδειγμα, ο περιορισμένος χρόνος συμμετοχής που είχε (στον αγώνα με την Μπάνβιτ) ο Γκάσπερ Βίντμαρ, κάθισε… βούτυρο στο ψωμί του Πρίφτη για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη χρησιμοποίηση ενός κοντού σχήματος διότι ως ένα βαθμό περιόρισε το ρίσκο

Η προσθήκη του Βλαδίμηρου Γιάνκοβιτς διαφοροποίησε τα πλάνα του προπονητή του Άρη λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του παίκτη καθώς του πρόσφερε επιπλέον επιλογές. Επί της ουσίας όμως χρησιμοποίησε δύο σχήματα με πολλές παραλλαγές. Ο Γιάνκοβιτς έκανε τη διαφορά αγωνιζόμενος τόσο στο «3» όσο και στο «4» γεγονός που ως ένα βαθμό καλλιεργεί ερώτημα σχετικά με τη θέση στην οποία θα πρέπει να αγωνίζεται.

Παραδείγματος χάρη, στο δεύτερο δεκάλεπτο της αναμέτρησης με την Μπάνβιτ – στο χαμηλό σχήμα του Άρη με τους Ξανθόπουλο, Τζένκινς, Μούρτο και Τσαϊρέλη – χρησιμοποιήθηκε στο «4» και σημείωσε εννιά πόντους στο 13-0 σερί που έκανε η ομάδα του. Ο ρόλος του δεν άλλαξε στο τρίτο δεκάλεπτο. Αντιθέτως, στην τελευταία πράξη της αναμέτρησης αγωνίστηκε στη φυσική του θέση μαζί με τους Κάμινγκς, Τζένκινς (Μαρμπλ), Ντραγκίτσεβιτς, Μπάκνερ (Τσαϊρέλης). Σε αυτό το διάστημα, ο Άρης έκανε επιμέρους σκορ 24-11!

Μια εξίσου σημαντική καινοτομία αφορά τη μη ταυτόχρονη χρησιμοποίηση των Ξανθόπουλου, Κάμινγκς. Λόγω της αδυναμίας του τελευταίου στην ανάγνωση του παιχνιδιού, ο Δημήτρης Πρίφτης συνήθιζε να έχει στο παρκέ και τον Βασίλη Ξανθόπουλο αποσκοπώντας στις αμυντικές ικανότητες και των δύο παικτών στην πίεση στα 4/4 του γηπέδου αλλά και στην αρτιότερη οργάνωση του παιχνιδιού. Απέναντι στην Μπάνβιτ, δεν συνυπήρξαν ούτε δευτερόλεπτο.

Εν τέλει, είναι οφθαλμοφανές ότι η προσθήκη του Γιάνκοβιτς αυξάνει τη δεξαμενή των λύσεων. Σε επίπεδο σκοραρίσματος αλλά και σε άλλους τομείς του παιχνιδιού όπου ο Άρης αντιμετωπίζει πρόβλημα. Όπως για παράδειγμα σε αυτόν της εξασφάλισης του αμυντικού ριμπάουντ. Αυτό φάνηκε τουλάχιστον στον αγώνα με την Μπάνβιτ.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα