«Φωτιά» στην Elite League: Τι κρίνεται στην τελευταία αγωνιστική

Από τον αγώνα της Elite League ανάμεσα στον Ηρακλή και τον Πανιώνιο

bet365

Η ώρα όπου η κανονική διάρκεια της Elite League έφτασε και ενώ βρισκόμαστε μία... ανάσα μακριά από τον επόμενο γύρο, τα «ενεργά μέτωπα» και τα σενάρια για το πως θα διαμορφωθεί η κατάταξη είναι πολλά.

Η τελευταία (30η) και πιο κρίσιμη αγωνιστική του πρωταθλήματος της Elite League βρίσκεται πλέον μόλις λίγες ώρες μακριά. Συνολικά 16 ομάδες «πάλεψαν» πραγματικά καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν με διαφορετικούς στόχους. Άλλες για να πάρουν μία θέση που θα τους οδηγήσει στην κορυφαία κατηγορία, άλλες για μία ήρεμη παραμονή και άλλες για τη σωτηρία τους.

Ένδειξη του πόσο ανταγωνιστική ήταν η χρονιά, αποτελεί το γεγονός πως πέραν της πρώτης θέσης που βρίσκεται σε απόσταση ασφαλείας ο Πανιώνιος με διαφορά μίας νίκης, σε ολόκληρο τον υπόλοιπο βαθμολογικό πίνακα όλα είναι «ανοικτά».

Με συνολικά 40 διαφορετικά σενάρια που αφορούν τα «ενεργά μέτωπα» τόσο τις υψηλές όσο και τις χαμηλότερες θέσεις, γίνεται εύκολα αντιληπτό το πόσο σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι τελευταίοι αγώνες και το πόσο λεπτές είναι πλέον οι ισορροπίες μεταξύ όλων των ομάδων.

Βγάζοντας εκτός εξίσωσης τα πλεονεκτήματα έδρας ενόψει των επόμενων φάσεων, τα σημεία που έχουν το περισσότερο ενδιαφέρον είναι 2. Η «μάχη» για την είσοδο στα Play In αλλά και η «μάχη» για την είσοδο στα Play Out, τη στιγμή μάλιστα όπου οι 2 τελευταίοι θα υποβιβαστούν απευθείας με το πέρας της κανονικής διάρκειας.

Οι σύλλογοι που θα συμμετάσχουν απευθείας στα Play Off είναι γνωστοί καθώς ακόμη και σε περίπτωση όπου ο Ερμής Σχηματαρίου επικρατήσει του Πανερυθραϊκού και ήττας του Κόροιβου από το Ψυχικό, η ισοβαθμία στο 16-14 θα είναι υπέρ της ομάδας από τον Κόροιβο, οπότε το μόνο που μένει να ξεκαθαρίσει στην κορυφαία εξάδα είναι το ποιες ομάδες θα έχουν πλεονέκτημα έδρας.

Όταν θα αρχίσει η φάση των Play Off, τότε αυτές οι ομάδες μαζί με τις 2 που θα έχουν περάσει από τα Play In, θα διασταυρωθούν ως εξής: Α1-Α8, Α2-Α7, Α3-Α6 και Α4-Α5. Νικήτρια αναδεικνύεται η ομάδα η οποία θα έχει τρεις (3) νίκες επί της αντιπάλου της, μεταφέροντας τις νίκες και ήττες της κανονικής περιόδου (Α’ Φάση) εφόσον στους μεταξύ τους αγώνες ήταν 1 – 1 και στις τέσσερις (4)
νίκες επί της αντιπάλου της εφόσον στους μεταξύ τους αγώνες ήταν 2 – 0. Ο πρώτος αγώνας διεξάγεται στην έδρα της ομάδας η οποία θα έχει καταταγεί στην υψηλότερη θέση της βαθμολογίας στην Α’ Φάση του Πρωταθλήματος, ο δεύτερος αγώνας στην έδρα της αντιπάλου της και στην συνέχεια η διεξαγωγή των αγώνων θα γίνεται εναλλάξ.

Η «μάχη» για μία… δεύτερη ευκαιρία για τα Play Off

Από τον αγώνα της Elite League ανάμεσα στη Δόξα Λευκάδας και τη Μύκονο

Στα Play In, ο νικητής του ζευγαριού ανάμεσα στις ομάδες που βρίσκονται στις θέσεις Α7-Α8 καταλαμβάνει την 7η θέση στην κατάταξη ενώ ο ηττημένος θα τα βάλει με τον νικητή από το ζευγάρι του Α9-Α10 για την 8η θέση. Αυτές θα είναι και οι ομάδες που θα συμπληρώσουν την κορυφαία οκτάδα και θα αγωνιστούν στα Play Off.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κόντρα για το πλεονέκτημα έδρας ανάμεσα στη Δόξα Λευκάδας και τον Ερμή Σχηματαρίου. Σε περίπτωση που η Δόξα καταφέρει να νικήσει τον Ηρακλή και η Μύκονος αντίστοιχα να επικρατήσει του Αίαντα Ευόσμου, τότε ο σύλλογος της Λευκάδας διατηρεί το προβάδισμα αντί της έτερης νησιωτικής ομάδας. Μάλιστα, δεν είναι απίθανο να πάρει και την 7η θέση καθώς εάν ο Ερμής χάσει (σε συνδυασμό με το προηγούμενο σενάριο), τότε η Δόξα πάει 7η (7 βαθμούς στην τριπλή ισοβαθμία), η Μύκονος 8η (6 βαθμ.) και ο Ερμής 9ος (5 βαθμ.)!

Στη διεκδίκηση μία θέσης στα Play In ωστόσο βρίσκονται επίσης ο Πανερυθραϊκός με τον Παπάγου, όπου σε περίπτωση νίκης και των δύο (Πανερυθραϊκός – Ερμής, Παπάγου – Χαρίλαος) τότε θα αναγκαστεί να υπάρξει η χρήση του τρίτου κριτηρίου ισοβαθμίας (goal average σε όλους τους αγώνες) καθώς οι μεταξύ τους βαθμοί είναι 2-2 και αμφότεροι είχαν επικρατήσει με διαφορά 6 πόντων!

Άξιο αναφοράς ωστόσο είναι και το απίθανο σενάριο όπου αν υπάρξει νίκη του Έσπερου Λαμίας κόντρα στον Πανιώνιο, του Πανερυθραϊκού επί του Ερμή, του Παπάγου από τον Χαρίλαο Τρικούπη και ήττα των Δόξα και Μυκόνου, τότε θα υπάρξει ισοβαθμία από την έως και τη 12η θέση!

Η ώρα… της σωτηρίας (έστω προσωρινά) και του υποβιβασμού

Από τον αγώνα της Elite League ανάμεσα στον Αμύντα και τον Αίαντα Ευόσμου

Από τις συνολικά 4 ομάδες που θα αποχαιρετήσουν την κατηγορία στο τέλος της σεζόν, οι δύο από αυτές θα το ξέρουν ήδη στο τέλος της ημέρας, καθώς οι 2 τελευταίες της βαθμολογίας θα πέσουν κατευθείαν. Οι υπόλοιπες, εκείνες δηλαδή στις θέσεις Α14, Α13,Α12,Α11, θα έχουν μία δεύτερη ευκαιρία ώστε να παραμείνουν στην Elite League και τη νέα χρονιά.

Ο Αμύντας βρίσκεται με το ένα πόδι στον υποβιβασμό έχοντας ρεκόρ 9-20 ενώ ο αμέσως από πάνω Αίαντας ισοβαθμεί με τον Τρικούπη και το Ψυχικό στο 10-19. Μόνο δύο σενάρια δείχνουν σωτηρία για την ομάδα του Υμηττού, όπου και στα δύο θέλει νίκη με αντίπαλο της 3ης Ελευθερούπολης που ψάχνει το πλεονέκτημα έδρας στα Play Off.

Το πρώτο είναι αυτό όπου μαζί με τη νίκη του Αμύντα θα υπάρξουν ήττες των Τρικούπη, Αίαντα και Ψυχικού, όπου όλοι πλέον θα είναι στο 10-20 και στην τελική κατάταξη θα είναι 13ο το Ψυχικό, 14ος ο Αμύντας, 15ος ο Χαρίλαος Τρικούπης και 16ος ο Αίαντας Ευόσμου.

Το δεύτερο και μοναδικό ακόμη σενάριο, είναι αυτό όπου η νίκη του Αμύντα θα συνδυαστεί με νίκη του Τρικούπη και ήττες για το Ψυχικό και τον Αίαντα. Σε περίπτωση που συμβεί αυτό, ο Χαρίλαος Τρικούπης θα πάρει τη 13η θέση, ο Αμύντας τη 14η, το Ψυχικό τη 15η και ο Αίαντας τη 16η!

Το πρόγραμμα (όλα τα ματς αρχίζουν στις 16:00)

  • Δόξα Λευκάδας - Ηρακλής
  • ΝΕΜ - Μίλων
  • Ψυχικό - Κόροιβος
  • Αμύντας - Ελευθερούπολη
  • Πανερυθραϊκός - Ερμής Σχηματαρίου
  • Πανιώνιος - Έσπερος Λαμίας
  • Παπάγου - Χαρίλαος Τρικούπης
  • Μύκονος - Αίαντας Ευόσμου

Βαθμολογία

  1. Πανιώνιος 21-8
  2. ΝΕΜ 19-10
  3. Ελευθερούπολη 19-10
  4. Ηρακλής 18-11
  5. Μίλων 18-11
  6. Κόροιβος 16-13
  7. Ερμής Σχηματαρίου 15-14
  8. Δόξα Λευκάδας 14-15
  9. Μύκονος 14-15
  10. Έσπερος Λαμίας 13-16
  11. Πανερυθραϊκός 13-16
  12. Παπάγου 13-16
  13. Ψυχικό 10-19
  14. Χαρίλαος Τρικούπης 10-19
  15. Αίαντας Ευόσμου 10-19
  16. Αμύντας 9-20
@Photo credits: eurokinissi, ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
 

Α2 ΜΠΑΣΚΕΤ - ELITE LEAGUE Τελευταία Νέα