Αναπάντητα ερωτήματα για την ΚΕΔ με φόντο τις εκλογές της ΕΟΚ

Αναπάντητα ερωτήματα για την ΚΕΔ με φόντο τις εκλογές της ΕΟΚ

bet365

Το Gazzetta καταγράφει το τεράστιο πρόβλημα που ενδεχομένως να προκύψει με τους ορισμούς των διαιτητών στους αγώνες για το Κύπελλο Ελλάδας. Γιατί η Τετάρτη (18/08) είναι κρίσιμη μέρα για τις "στοιχειωμένες" εκλογές της ΕΟΚ, που έχουν προκηρυχθεί για τις 12 Σεπτεμβρίου.

Λίγες μέρες μετά την επίσημη ενημέρωση του Συνδέσμου Διαιτητών Αττικής ήρθε κι αυτή της ΟΔΚΕ με την οποία μπαίνει τέλος στην καριέρα εφτά διαιτητών που έχουν ξεπεράσει την ηλικία των 50 ετών.

Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν οι Παναγιώτης Αναστόπουλος, Χρυσόστομος Σχινάς, Χαράλαμπος Καρακατσούνης, Αλέκος Ψαριανός και Δημήτρης Μπήτης.

Πέραν της είδησης για τη μη αλλαγή του ορίου ηλικίας, όλα δείχνουν ότι θα προκύψει πρόβλημα και με τους διαιτητές που θα οριστούν στους αγώνες του Κυπέλλου Ελλάδας. Η ΕΟΚ έχει ορίσει την έναρξη της διοργάνωσης την 1η Σεπτεμβρίου (οι αρχαιρεσίες έχουν προκηρυχθεί για τις 12 Σεπτεμβρίου) ύστερα από απόφαση της προσωρινής διοίκησης της ομοσπονδίας, ωστόσο, η απορία που προκύπτει έχει να κάνει με το ποιος θα ορίσει διαιτητές σε αυτούς τους αγώνες.

Σύμφωνα με το Πρωτοδικείο, η προσωρινή διοίκηση έχει ως μοναδικό σκοπό να οδηγήσει την ομοσπονδία στις εκλογές και απαγορεύεται διά Νόμου να πάρει οποιαδήποτε άλλη απόφαση.

Εν τω μεταξύ, η θητεία της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας έχει λήξει ταυτόχρονα με την αντίστοιχη της διοίκησης Βασιλακόπουλου (31 Μαρτίου), η οποία άλλωστε και την όρισε. Το ότι ο "ισχυρός άνδρας" του ελληνικού μπάσκετ παραμένει επικεφαλής της προσωρινής διοίκησης δεν σημαίνει ότι έχει δοθεί παράταση στην λειτουργία της ΚΕΔ και ότι η τελευταία έχει δικαίωμα να προχωρήσει σε ορισμούς διαιτητών (όπως εκτιμούν στην ΕΟΚ).

Και αυτό γιατί η νυν διοικούσα επιτροπή της ΕΟΚ (Βασιλακόπουλος, Τσαγκρώνης, Γολέμης), θα μπορούσε κάλλιστα να έχει διαφορετική σύνθεση (για παράδειγμα από άλλα μέλη που είχε ορίσει το Πρωτοδικείο και προέρχονται από την παράταξη του Παναγιώτη Φασούλα ή του Βαγγέλη Λιόλιου) και η οποία δεν θα είχε καμία σχέση με την απερχόμενη διοίκηση που εξέπεσε στις 31 Μαρτίου. Σε μία τέτοια περίπτωση, δηλαδή, η επιτροπή που ορίζει τους διαιτητές θα παρέμενε ενεργή άραγε;

Επομένως, η ΚΕΔ ουσιαστικά είναι ανενεργή και δεν μπορεί να συγκροτηθεί σε σώμα όσο η ομοσπονδία δεν έχει εκλεγμένη από τα σωματεία, διοίκηση. Επιπροσθέτως σε περίπτωση που η ΕΟΚ συνεχίσει να κωφεύει και ορίσει διαιτητές για αγώνες που ενδεχομένως (;) να διεξαχθούν πριν την διεξαγωγή των εκλογών (12/09), τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος προσφυγών από ομάδες που δεν αναγνωρίζουν ως νόμιμη την λειτουργία της ΚΕΔ και αυτή η εξέλιξη να απειλήσει ακόμη και την έναρξη του πρωταθλήματος.

Βέβαια κι αυτό αναιρεί όλους τους προηγούμενους μήνες αφού μην ξεχνάμε πως η ΚΕΔ, υπό την ίδια διοίκηση Πρωτοδικείου, όριζε διαιτητές κανονικά στο πρωτάθλημα της Α2, το οποίο όμως, συνεχίστηκε χωρίς να υπάρξει η παραμικρή ανακοίνωση από την ΕΟΚ. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, οι Φασούλας και Λιόλιος καθώς και οι ενδιαφερόμενες ομάδες σιώπησαν, προκειμένου να μην «τινάξουν» το πρωτάθλημα στον αέρα.

Κάτι που συνέβη και με τις προκηρύξεις των μετεγγραφών, των εθνικών πρωταθλημάτων και με την αναδιάρθρωση των κατηγοριών, που τις τελευταίες μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη. Και αυτό γιατί με κάποιο τρόπο πρέπει να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στην επόμενη σεζόν, με την προϋπόθεση βέβαια, ότι το άθλημα δεν θα είναι ακέφαλο στις 13 του Σεπτέμβρη...

Μένει να δούμε πως θα πορευτούν οι ομάδες αλλά και όλοι οι αρμόδιοι φορείς αν τελικά το Κύπελλο Ελλάδας αρχίσει πριν την διεξαγωγή των εκλογών. Θα έχουμε αντιδράσεις ή σιωπή;

Υγ.1: Το ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών αναφέρει ότι στην ΕΟΚ ζήτησαν να ενημερωθούν για τις διαδικασίες που απαιτεί η διεξαγωγή των επερχόμενων εκλογών με ηλεκτρονική ψηφοφορία (όπως ορίζει η ΚΥΑ για ομοσπονδίες που αριθμούν πάνω από 150 σωματεία), αν και η προσωρινή διοίκηση τις έχει προκηρύξει δια ζώσης στο κλειστό του ΟΑΚΑ.

Υγ.2.: Η σχετική προθεσμία για το αίτημα στον δικηγορικό σύλλογο Αθηνών (χρειάζονται τουλάχιστον τρεις δικηγόροι για να "τρέξουν" τις διαδικασίες προετοιμασίας για την διεξαγωγή των εκλογών σύμφωνα με το σύστημα "ΖΕΥΣ"), εκπνέει την Τετάρτη 18 Αυγούστου. Δηλαδή ακριβώς 25 μέρες πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία για τις αρχαιρεσίες (12/09).

Υγ.3: Μήπως η επιδημιολογική εικόνα της χώρας (που τόσο πολύ βοήθησε για τις συνεχόμενες αναβολές των προηγούμενων μηνών) και η πρόβλεψη για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων τον Σεπτέμβριο, δεν ωφελεί τις βλέψεις της προσωρινής διοίκησης για εκλογές δια ζώσης και πλέον κοιτάει να κινηθεί με βάση την νομιμότητα; Η απάντηση δεν θα αργήσει να δοθεί...

 

Τελευταία Νέα