Στιγμές από “Απέραντο Γαλάζιο” στην Κάρπαθο

Gazzetta team
Στιγμές από “Απέραντο Γαλάζιο” στην Κάρπαθο

bet365

Η Κάρπαθος προετοιμάζεται να απολαύσει μοναδικές στιγμές μέσα και έξω από το βυθό της θάλασσας στους αγώνες της Σκανταλόπετρας!

Οι τυχεροί που θα βρεθούν στο λιμάνι της Καρπάθου, στα Πηγάδια, από το Σαββάτο 16 Ιουλίου και για τέσσερις μέρες, μέχρι τις 19 Ιουλίου, θα ζήσουν κάτι από την ταινία του Λύκ Μπεσόν, κάτι από το αξεπέραστο “Απέραντο Γαλάζιο”!

Στην βραυβευμένη ταινία του Λυκ Μπεσόν περιγράφονται οι περιπέτειες δύο φίλων που ασχολούνται με τις καταδύσεις. Ο Jean Reno υποδύεται έναν παγκόσμιο πρωταθλητή καταδύσεων, τον Enzo, ο οποίος κυνηγάει με μανία τη δόξα.

Ο συμπρωταγωνιστής Jean-Marc Barr, υποδύεται τον παιδικό φίλο του Enzo, τον Zack, ο οποίος λατρεύει τη θάλασσα, ειδικά τον βυθό και τις καταδύσεις. Οι δύο φίλοι συμμετέχουν σε ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα καταδύσεων και η ταινία ξεκινά!

Είναι η πρώτη φορά που οργανώνονται στο νησί αγώνες Σκανταλόπετρας, όμως για την Κάρπαθο δεν είναι πρωτόγνωρη ετούτη η ιστορία!

Από εδώ ξεκινούν να μετρούν οι γυμνές βουτιές με μια ανάσα! Είναι πασίγνωστη η ιστορία του Συμιακού θρύλου Στάθη Χατζή, που από το 1913, έπιασε πάτο στα -77 μέτρα και κρατά μέχρι και σήμερα το πανελλήνιο ρεκόρ με βουτιά Σκανταλόπετρας.

Άραγε οι βουτηχτές θα ξεπεράσουν τα μέτρα του Χατζή;

Ο Βολιώτης Έλληνας πρωταθλητής, ο Χρόνης Χλίτσιος δείχνει έτοιμος για μια βουτιά κάτω από τα -77 μέτρα και μας προετοιάζει για πολύ δυνατές συγκινήσεις! Άλλωστε μόλις πριν λίγες μέρες έσπασε κάθε ρεκορ στην στατική άπνοια κάνοντας παγκόσμιο ρεκορ και ξεπέρασε τα 14 λεπτά!

Αλλά δεν είναι θα είναι ο μόνος που θα κλέψει τα μάτια μας, περίπου 40 δυνατοί αθλητές και αθλήτριες, από όλο τον κόσμο, έχουν δώσει ραντεβού και κατεβαίνουν στην Κάρπαθο.

Ωστόσο ο γιατρός και ψυχή της Σκανταλόπετρας, Νικόλαος Τρικοίλης δίνει περίσσοτερο βάρος στις συμμετοχές εκείνων που δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με τον βυθό, αφού όπως χαρακτηριστικά μας λέει:

“πέρασαν 20 χρόνια από την πρώτη φορά που οργανώσαμε αγώνες και βουτήξαμε στην Κάλυμνο, από την αρχή είχαμε στα σχέδια μας την Κάρπαθο και να που επιτέλους τα καταφέραμε. Όσο για την ουσία της σκανταλόπετρας, πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι πάνω από όλα είναι ιδέα, δεν έχει ανταγωνισμούς, έτσι κάθε μοναδική βουτιά μπορεί να μας κάνει λίγο καλύτερους, αφού σχεδόν αναγκαστικά θα έχουμε χασομερήσει και θα γνωρίσουμε τον άγνωστο θαλασσινό εσωτερικό μας κόσμο”.

Για το νησί μια τέτοια διοργάνωση είναι μοναδική, αποτελεί πρωτόγνωρη εμπειρία και ευκαιρία να δείξει τα απίθανα προσόντα του.

Ο πρόεδρος του Κ.Ο.Π.Α.Π. κος Γιώργος Βασιλαράκης, ο κος Ηλίας Βασιλαράς και το καταδυτικό κέντρο της Καρπάθου, δουλεύουν πυρετωδώς, αφιερώνουν τις τελευταίες ώρες πριν την έναρξη των αγώνων, στις τελευταίες λεπτομέρειες, για να μην λείψει τίποτε από την οργάνωση των αγώνων, τόσο για τους συμμετέχοντες όσο και για εκείνους που θα θελήσουν να παρακολουθήσουν από κοντά τις βουτιές. Σήμερα Τετάρτη 13/7, έφτασε από την Κάλυμνο και η πέτρα, η Σκανταλόπετρα που γίνουν οι βουτιές φτιαγμένη από τα χέρια του έμπειρου Σκεύου Βρόντου και έχει χαραγμένο τον χάρτη της Καρπάθου.

Οι οργανωτές υπόσχονται και πολλές ευχάριστες εκπλήξεις που περιμένουν εκείνους που θα βρεθούν τις ημέρες των αγώνων στο νησί. Τις ημέρες των αγώνων, την Κυριακή 17 Ιουλίου, γίνεται και ένα ξεχωριστό πανηγύρι στα μετόχια των χωριών Μενετές και Όλυμπος.

Ο Cyclone Of Rhodes, η ομάδα που ειδικεύεται με την πρόγνωση του καιρού στα Δωδεκάνησα και έχει σημαντικές επιτυχίες στο ενεργητικό της, μας έδωσε την πρόβλεψη του καιρού για την Κάρπαθο τις ημέρες των αγώνων.

Ο καιρός λοιπόν φαίνεται πως θα είναι καθαρός και τις τέσσερις ημέρες της διοργάνωσης. Οι άνεμοι θα είναι Βόρειοι στις 16 και 17 Ιουλίου με 4-5 μποφόρ. Τις επόμενες δυο μέρες, στις 18 και 19 Βορειδυτικοί Ιουλίου, θα είναι 5-6 μποφόρ. Την νύχτα θα εξασθενούν στα 3-4. Θερμοκρασίες 27°C με 29°C τα μεσημέρια και 22 με 24 τα βράδια. Η θάλασσα θα φτάνει τους 25°C!

Το νησί, σύμφωνα με την ένωση ξενοδόχων, σήμερα έχει πληρότητα περίπου 80-85%, παρόλα αυτά ο κόσμος δεν φαίνεται στους δρόμους. Όμως οι καθυστερημένοι, αν ψάχνουν δωμάτιο μάλλον πρέπει να βιαστούν!

Όσοι πιστεύουν στο άθλημα ή είναι μόνιμα ερωτευμένοι με τον βυθό και τη σιωπή της θάλασσας, δεν πρέπει θα χάσουν αυτό το ραντεβού στο λιμάνι της Καρπάθου.

Η σκανταλόπετρα λιάζεται στον ήλιο, βρέχει το σκοινί της και μας περιμένει…

 

Τελευταία Νέα