Μπουρούσης, Πρίντεζης, Μάντζαρης, Χάινς, Μπιρτς κ.ά. στηρίζουν το «Slums Dunk»! (pics)

Χριστίνα Βραχάλη Χριστίνα Βραχάλη
Μπουρούσης, Πρίντεζης, Μάντζαρης, Χάινς, Μπιρτς κ.ά. στηρίζουν το «Slums Dunk»! (pics)

bet365

Η Χριστίνα Βραχάλη παρουσιάζει στο ελληνικό κοινό το «Slums Dunk», την οργάνωση που στοχεύει στη βελτίωση των συνθηκών ζωής παιδιών και νέων που ζουν σε περιθωριοποιημένες περιοχές της Αφρικής μέσω του μπάσκετ κι έχει τη στήριξη μερικών από τα μεγαλύτερα ονόματα του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

O αθλητισμός έχει κοινή γλώσσα. Γλώσσα που οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μπορούν να μιλήσουν. Δεν έχει σύνορα και όρια. Ο αθλητισμός ενώνει και δε χωρίζει τους ανθρώπους. Το μπάσκετ είναι ένα άθλημα που μπορεί να παίξει ο καθένας. Αρκεί να υπάρχει μια μπάλα και ένα καλάθι. Το μόνο που πραγματικά όμως έχει σημασία είναι το κίνητρο.

Το μπάσκετ δεν είναι μόνο ένα ανταγωνιστικό άθλημα. Αλλά ένα εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μετάδοση του πολιτισμού, και την ανάδειξη των αξιών της ζωής.

Αρκεί να «γεννάμε» ιδέες. Αρκεί να σκεφτόμαστε και να βλέπουμε μακριά.

Το Slums Dunk γεννήθηκε το 2011 από μια ιδέα του Bruno Cerella. Επαγγελματία αθλητή του μπάσκετ, Ιταλο-Αργεντινικης καταγωγής, που αγωνίζεται στην Ολίμπια Μιλάνο. Αφορμή; Η ανάγνωση ενός βιβλίου που του είχε δωρίσει η θεία του, και το οποίο τον έκανε να δει ..πέρα από τα σύνορα.

Αποφάσισε λοιπόν να δημιουργήσει μια οργάνωση που θα στοχεύει στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των παιδιών και των νέων που ζουν στην περιθωριοποιημένη περιοχή ή κοινότητα της Αφρικής.

Με μέσο; Αυτό που ήξερε καλύτερα. Το μπάσκετ.

Το μπάσκετ λοιπόν, είναι το εργαλείο μέσω του οποίου έχουν επιλέξει να κινητοποιήσουν και να μαζέψουν πόρους που θα χρησιμοποιηθούν για να διευκολύνουν τις δεξιότητες ζωής και την εκπαίδευση γύρω από την υγεία, σε 20 ανεπίσημα δημοτικά σχολεία σε φτωχογειτονιές (ή καταυλισμούς). Η εκπαίδευση είναι η απάντηση στην ουσιαστική ενδυνάμωση των κοινοτήτων, των παιδιών και της νεολαίας που ζει στις φτωχογειτονιές. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη εξισορρόπηση των δύο φύλων και στην ενεργή συμμετοχή των γυναικών στις δραστηριότητες.

Το 2014, κατασκευάστηκε το πρώτο γήπεδο μπάσκετ στην παραγκούπολη της Μαθάρε, στο Ναϊρόμπι (Κένυα). Εκτιμάται ότι περίπου 95.000 άνθρωποι ζουν σ΄ εκείνη την περιοχή. Περίπου το 50% του πληθυσμού της αποτελείται από νέους και παιδιά κάτω των 18 ετών τα οποία αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα στην πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, όπως τρόφιμα, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και δημόσια τουαλέτα.

Τα ευχάριστα νέα δεν άργησαν να έρθουν. Ένα νεαρό παιδί από την ακαδημία, αναδείχτηκε MVP σ’ ένα φιλικό τουρνουά, και το ΝΒΑ τον κάλεσε στην Ανγκόλα για το NBA without borders. Εκεί τα πήγε περίφημα κι ένα κολέγιο από την Ουάσινγκτον του έδωσε υποτροφία.

«Ποτέ δεν είχα σκεφτεί κάτι τέτοιο όταν ξεκίνησα όλο αυτό το project», δηλώνει με χαρά ο Bruno Cerella, «Είμαι πολύ χαρούμενος για εκείνον. Αυτός είναι ο τρόπος που μπορεί ο αθλητισμός να αλλάζει τη ζωή των ανθρώπων».

Συνοδοιπόροι του, σε αυτό το υπέροχο ταξίδι ο επίσης επαγγελματίας αθλητής του μπάσκετ Tommaso Marino, οι προπονητές Michele Carrea, Giuseppe Di Paolo και ο δημοσιογράφος Federico Cappelli.

Το «Slums Dunk» μεγαλώνει μέσα από την παρέα. Έτσι αθλητές και δημοσιογράφοι από όλη την Ευρώπη συμμετείχαν οικειοθελώς και αφιλοκερδώς σε αυτή την καμπάνια. Γιάννης Μπουρούσης, Γιώργος Πρίντεζης, Βαγγέλης Μάντζαρης, Κάιλ Χάινς, Κεν Μπιρτς και πολλοί άλλοι...

Επίσης οι εμφανίσεις των Δημήτρη Διαμαντίδη, Βασίλη Σπανούλη, Μενσά Μπονσού, Τζέι Αρ Χόλντεν κ.α. πουλήθηκαν στο Charity Stars και τα έσοδα δόθηκαν στις ακαδημίες.

Στόχος είναι Το Slums Dunk να μεγαλώσει κι άλλο, να γιγαντωθεί και να επεκταθεί και σε άλλες υποβαθμισμένες περιοχές της Αφρικής.

Πληροφορίες: www.slumsdunk.org
Facebook page: Slums Dunk Onlus
Instagram: slumsdunk_onlus
Twitter: @slumsDunk

Φωτογραφίες: Andy Van Rose, Christos Kapnisis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Χριστίνα Βραχάλη
Χριστίνα Βραχάλη

Στο χώρο της δημοσιογραφίας ξεκίνησα το 2002. Τα πρώτα μου βήματα τα έκανα στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, όπου εργάστηκα για δύο χρόνια. Το 2003 για τις ανάγκες ενός προγράμματος της Κρατικής τηλεόρασης, Olympic Trophy, πραγματοποίησα το γύρο της Μεσογείου με στόχο την προώθηση των Ολυμπιακών Αγώνων που θα λάμβαναν χώρα στην Αθήνα το 2004. Στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση του πλανήτη εργάστηκα στο γραφείο τύπου στο Πανθεσσαλικό Στάδιο του Βόλου, όπου πραγματοποιήθηκαν οι αγώνες του ποδοσφαίρου. Από το 2004 μέχρι και για 14 χρόνια εργαζόμουν στο Αθλητικό Τμήμα της τηλεόρασης (παρουσίαση δελτίων και αθλητικών εκπομπών) και του ραδιόφωνου του ΣΚΑΙ (δημοσιογραφική παραγωγή, μεταδόσεις αγώνων, παρουσίαση εκπομπών, σύνταξη κι εκφώνηση αθλητικών δελτίων). Πλέον ανήκω στο δυναμικό του Epsilon TV. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια φιλοξενεί τις σκέψεις μου και υλοποιεί της ιδέες μου το gazzetta.gr, ενώ παράλληλα έχω τη χαρά να μοιράζομαι τις εικόνες και τις εμπειρίες μου με τους σπουδαστές του ΙΕΚ Όμηρος εδώ και περίπου 8 πανεπιστημιακά έτη. Είμαι απόφοιτη του Τμήματος Επιστήμης και Φυσικής Αγωγής του Πανεπιστημίου της Αθήνας, με ειδικότητα στο ποδόσφαιρο. Μιλάω αγγλικά και γαλλικά.