Κουνάνε νωρίς μαντίλι τα ταλέντα

Κουνάνε νωρίς μαντίλι τα ταλέντα

bet365

Τα… next best things του ελληνικού ποδοσφαίρου περνούν νωρίς τα ελληνικά σύνορα! Ο Κώστας Φορτούνης είναι η τελευταία περίπτωση, ενώ είχαν προηγηθεί πολλοί ακόμη (Κ. Παπαδόπουλος, Σ. Παπασταθόπουλος, Α. Βέλλιος κ.ά.). Το gazzetta.gr αναλύει.

Ολοένα και περισσότερα ταλέντα αφήνουν το ελληνικό πρωτάθλημα και τις ομάδες μας για να κάνουν διεθνή καριέρα. Ο ταλαντούχος Φορτούνης είναι η πιο πρόσφατη περίπτωση, όμως έχουν προηγηθεί πολλά ονόματα. Κάποιοι πέτυχαν, άλλοι όχι, ωστόσο συλλέγουν εμπειρίες και το μέλλον τούς ανήκει. Η περίπτωση του Κυριάκου Παπαδόπουλου που μας έκανε να… παραμιλάμε στο Τσάμπιονς Λιγκ με τη Σάλκε είναι ενδεικτική ότι εντέλει οι ξένοι βλέπουν πιο… μακριά από μας και δεν τους πιάνουμε… «κότσους», όπως νομίζουν κάποιοι! Οι 'Ελληνες (με την προσθήκη του Καμερουνέζου Μπέλεκ που είναι μια ανάσα από την ΑΕΚ) ποδοσφαιριστές που παραθέτουμε φυσικά δεν είναι οι μόνοι…

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ. Είναι γνωστό ότι τα προηγούμενα χρόνια ο Ολυμπιακός δεν έδινε μεγάλη σημασία στα ταλέντα. Προτιμούσε πιο έτοιμες λύσεις. Ο Κυριάκος ξεχώριζε και για αυτό αποκτήθηκε από τον ΓΑΣ Σβορώνου (ερασιτεχνική κατηγορία) στον Ολυμπιακό. Παρότι είχε δείξει εξαιρετικά δείγματα, ποτέ δεν πήρε το χρόνο συμμετοχής που ήθελε ο μικρός! Κάπου μεταξύ στην αλλαγή και στις συζητήσεις για νέα ιδιοκτησία ήρθε η πρόταση της Σάλκε και ο Σ. Κόκκαλης τον πούλησε στη γερμανική ομάδα. Αποτέλεσμα; Ο Παπαδόπουλος όχι μόνο εδραιώθηκε, αλλά κατάφερε σε θέση αμυντικού χαφ να φτάσει μέχρι τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ! Η τιμή του με εκείνες τις ματσάρες που έκανε έχει εκτοξευτεί περίπου στα 10 εκατ. ευρώ και είναι ζήτημα αν πουλήθηκε για δύο! Η πλάκα είναι ότι τότε στις 23 Ιουνίου του 2010 νόμιζαν ότι είχαν πιάσει τους Γερμανούς… «κότσους»! Είναι γεννημένος στις 23 Φεβρουαρίου του 1992 και έχει όλο το μέλλον μπροστά του. Κατέκτησε το Κύπελλο και η μεγάλη κερδισμένη εκτός από τη Σάλκε είναι η Εθνική μας ομάδα! Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τη μεγαλειώδη εµφάνισή του στο «Σαν Σίρο», στην ιστορική νίκη της Σάλκε µε 5-2 επί της πρωταθλήτριας Ευρώπης Ίντερ.
Η ιστοσελίδα espnstar.com τον βαθµολόγησε µε 8,5, που είναι ο δεύτερος µεγαλύτερος βαθµός µετά του Εντού (10), σηµειώνοντας και τα εξής: «Εντυπωσιακή απόδοση από έναν νεαρό, του οποίου η φήµη συνεχώς εξαπλώνεται. Σίγουρα είναι από τους παίκτες που θα πρωταγωνιστήσουν στο µέλλον». Στη Σάλκε μεγαλούργησε κοντά στον Φέλιξ Μάγκατ, ενώ ο Τιμούρ Κετσπάγια τον είχε πιστέψει. «Αισθανόμουν ότι δεν μου έδιναν σημασία στον Ολυμπιακό», είχε δηλώσει κάποια στιγμή μετά την αποχώρησή του ο μικρός… μάγκας!

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ. Περί τα 4,5 εκατ. ευρώ (+3 νέοι παίκτες) έσκασε η Μίλαν για να τον αποκτήσει από την Τζένοα (ενώ είχε ενδιαφερθεί και η Ίντερ) πέρυσι με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να πλέκει το εγκώμιο του «Πάπα»! Ο Καλαματιανός κεντρικός αμυντικός είχε καταφέρει νωρίτερα να… βιδώσει στο Μουντιάλ τον Μέσι (το είχε επισημάνει ο Ιταλός πρωθυπουργός στην παρουσίαση του Σωκράτη), ωστόσο τη σεζόν που έπαιξε στη Μίλαν δεν κατάφερε να εδραιωθεί και για αυτό επέστρεψε ξανά στην Τζένοα. Θεωρήθηκε μάλιστα ως μία από τις δέκα χειρότερες μεταγραφές της σεζόν στην Ιταλία. Ο διεθνής κεντρικός αμυντικός έφυγε νωρίς-νωρίς από την ΑΕΚ μόλις στα είκοσί του χρόνια (επί Ντέμη Νικολαΐδη), ενώ φόρεσε τη φανέλα της από το 2005-08. Είχε δοθεί ένα διάστημα δανεικός στη Νίκη Βόλου, αλλά είχε επιστρέψει. Είχε αρχίσει την καριέρα του από τον Αίαντα Καλαμάτας και μετά πήγε στον Απόλλωνα Πεταλιδίου, έως ότου καταλήξει τελικά στην Ένωση. Γρήγορος, αλτικός και πολύ καλός με την μπάλα στα πόδια. Να σημειώσουμε ότι η ΑΕΚ είχε πάρει ένα ποσό από τη μεταπώλησή του (Τζένοα στη Μίλαν).

ΚΩΣΤΑΣ ΦΟΡΤΟΥΝΗΣ. Το νέο αστέρι του ελληνικού ποδοσφαίρου θα λάμπει πλέον με τη φανέλα της Καϊζερσλάουτερν. Αφού έφτασε μια ανάσα στον Ολυμπιακό (είχε προτάσεις και από Ιταλία) ο πολυσυζητημένος ποδοσφαιριστής που άρεσε και στους ανθρώπους του ΠΑΟ, έφυγε κι αυτός για το εξωτερικό και μάλιστα υπογράφοντας τετραετές συμβόλαιο. Ο Ολυμπιακός δεν έδινε τα περίπου 800.000 που ζητούσε ο Αστέρας Τρίπολης και άλλο ένα ταλέντο γεννημένο το 1992 θα μας απασχολεί εκτός συνόρων. Για να ξεσκονίσουμε λίγο τα πρώτα του βήματα, να θυμίσουμε ότι άρχισε ποδόσφαιρο στην ακαδημία της Δήμητρας Τρικάλων, ωστόσο δεν… έκανε για τον Ολυμπιακό (τμήματα υποδομής) κι αφού έμεινε ελεύθερος επέστρεψε στα Τρίκαλα. Την περίοδο 2009-10 ο Κώστας Φορτούνης αγωνίστηκε στα Μετέωρα στη Δ’ Εθνική και ο Αστέρας Τρίπολης μέσω του Βαγγέλη Βλάχου τον άρπαξε και τον έβαλε στο ρόστερ του! Πέτυχε το παρθενικό του γκολ εναντίον της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ (2-2) στέλνοντας την μπάλα στο «Γ», με τον τότε προπονητή του να μελλοντολογεί: «Είναι γρήγορος, δυνατός παίζει σε πολλές θέσεις και το σημαντικότερο είναι ότι έχει ποδοσφαιρικό θράσος. Θεωρώ ότι αν κρατήσει αυτό το μυαλό, πολύ γρήγορα θα υπάρξουν προτάσεις από μεγάλες ομάδες». Μάγος είσαι;

ΣΤΙΒ ΜΠΕΛΕΚ. Ο ύψους 1,87μ Καμερουνέζος επιθετικός με τη φανέλα του Πανθρακικού έκανε πράματα και θάματα στο δεύτερο γύρο της Σούπερ Λίγκας. Είχε 13 συμμετοχές και 5 γκολ σε ηλικία 16 και κάτι μήνες… Το καλοκαίρι του 2010 και αφού είχε μπει στο στόχαστρο μεγάλων ελληνικών ομάδων (Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ κ.ά.) και ξένων (Τότεναμ, Γιουβέντους, Μπλάκμπερν) οι οποίοι όμως τον εμπιστεύτηκαν μόνο στα λόγια, πήρε μεταγραφή από την ομάδα της Κομοτηνής και στα 17 του υπέγραψε συμβόλαιο στην Ουντινέζε. Τώρα η ΑΕΚ παλεύει να τον αποκτήσει ως δανεικό και μάλιστα όχι φθηνά. Η Ουντινέζε που έχει σκάουτερς παντού, καταφέρνει από αυτές τις κινήσεις της να βγάζει πολλά εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία χρόνια.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΛΛΙΟΣ. Υπέγραψε στην Έβερτον από τον Ηρακλή σε ηλικία μόλις 19 ετών. Το ποσό φέρεται να μην ξεπέρασε κατά πολύ τις 300.000 ευρώ. Ο υψηλόσωμος επιθετικός (1,91μ) πέτυχε το πρώτο του γκολ στο «Γ. Καραϊσκάκης» εναντίον του Ολυμπιακού και μάλιστα ήταν της ισοφάρισης στις 7 Νοεμβρίου του 2009. Μόλις στη δεύτερή του εμφάνιση με τη φανέλα του Γηραιού και άντε να μην του δώσεις… σημασία μετά. Στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος ξανασκόραρε και οδήγησε τον Ηρακλή σε νίκη στο Καυτανζόγλειο εναντίον των Ερυθρολεύκων. Στα πόδια του «σφάχτηκαν» αρκετές ομάδες (ακούστηκε για Ολυμπιακό, ΑΕΚ, Φούλαμ, Μπολόνια). Κι ενώ φαινόταν μετά την πρόταση τριετούς συμβολαίου ότι θα έμενε στον Ηρακλή, έπεσε στον… ιστό της Έβερτον τον Ιανουάριο του 2011. Είναι γεννημένος στο Παλαιοχώρι και είναι γιος του πρώην ποδοσφαιριστή Κώστα Βέλλιου. Στις 2 Απριλίου έκανε ντεμπούτο με τη φανέλα της Έβερτον στο ματς κόντρα στην Άστον Βίλα. Το μέλλον τού ανήκει, ενώ ο διεθνής επιθετικός έχει υπογράψει συμβόλαιο για τέσσερα χρόνια στους «εφοπλιστές».

ΣΤΑΘΗΣ ΤΑΥΛΑΡΙΔΗΣ. Άρχισε την καριέρα του από τον Ηρακλή (1997) και το 2001 τον άρπαξε ο Αρσέν Βενγκέρ στην Άρσεναλ. Αυτό συνέβη σε ηλικία 21 ετών. Αν και δεν κατάφερε να προσαρμοστεί, δόθηκε δανεικός και από εκεί άρχισε η ευρωπαϊκή του καριέρα, για να επιστρέψει στη Λάρισα το 2010. Μέχρι τότε ο ικανότατος αμυντικός έπαιξε σε Πόρτσμουθ, Λιλ και Σεντ Ετιέν.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα