Σοκ και δέος!

Βασίλης Σκουντής Βασίλης Σκουντής
Σοκ και δέος!

bet365

Ο Βασίλης Σκουντής συνεχίζει τα αφιερώματα στα Final Four της Ευρωλίγκας και σήμερα παίρνει σειρά το 17ο το οποίο φιλοξενήθηκε το 2004 στο Τελ Αβίβ (ερήμην και πάλι της Ελλάδας) και μετατράπηκε σε σοκ και δέος από τη Μακάμπι.

17ο ΦΑΙΝΑΛ ΦΟΡ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑΣ

ΠΟΤΕ: Πέμπτη 29 Απριλίουκαι Σάββατο 1η Μαΐου 2004. ΠΟΥ: Yad Eliyahu, Τελ Αβίβ . ΑΥΤΟΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ: Μακάμπι Τελ Αβίβ... ΚΙ ΕΜΕΙΣ: Και πάλι στον... καναπέ μας, απόντες για τέταρτη φορά στα χρονικά του θεσμού και για δεύτερο χρόνο στη σειρά! ΜVP: Αντονι Πάρκερ.

Βρε πώς τα φέρνει καμιά φορά η ζωή... Το φιλοσοφώ τοιουτοτρόπως, διότι ο πιο απόλυτος, αδιαμφισβήτητος και εκκωφαντικός θρίαμβος στην ιστορία των Φάιναλ Φορ ήταν απόρροια ενός ακαριαίου κτυπήματος: εκείνο του (γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο) μυθοποιημένου στα κατάστιχα της ιστορίας της Μακάμπι, τρίποντο του Ντέρικ Σαρπ στον τελευταίο αγώνα του ΤΟΡ-16 της Ευρωλίγκας με αντίπαλο την Ζαλγκίρις Κάουνας.

Εάν ο (μετέπειτα παίκτης της Καβάλας) Γκέντριους Γκούστας δεν αστοχούσε σε δύο βολές και ο Σαρπ δεν ευστοχούσε από τη σέντρα, ο αγώνας δεν θα είχε οδηγηθεί στην παράταση, η Μακάμπι δεν θα νικούσε (107-99) και δεν θα προκρινόταν στο Φάιναλ Φορ, η διοργάνωση του οποίου της είχε ανατεθεί! Θα ξαναπάθαιναν δηλαδή οι Ισραηλινοί το χουνέρι του 1994...

Φαίνεται, λοιπόν, ότι ήταν γραμμένο στο πεπρωμένο της «ομάδας του λαού» να κατακτήσει αυτό το τρόπαιο της Ευρωλίγκας, στο σπίτι της. Στον πιο άνισο τελικό στα χρονικά της διοργάνωσης η Μακάμπι, ενισχυμένη και με τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, που άφησε το καλοκαίρι του 2003 την πρωταθλήτρια Ευρώπης Μπαρτσελόνα κονιορτοποίησε τη Σκίπερ Μπολόνια στην οποία «έριξε» μια διαφορά μαμούθ 44 πόντων!

«Μετά από αυτό, που συνέβη απόψε, δεν έχω να πω τίποτε άλλο, παρά μόνο ότι ποτέ στην καριέρα μου, δεν έχασα ποτέ ματς με διαφορά 44 πόντων, ούτε ’’έφαγα’’ 118 πόντους σε ένα βράδυ», ήταν τα μόνα λόγια που μπόρεσε να ψελλίσει στη συνέντευξη Τύπου ο προπονητής της Σκίπερ Γιασμίν Ρέπεσα.

Σε αντίθεση με τον τελικό που εξελίχθηκε σε παράσταση για έναν ρόλο, οι ημιτελικοί και ο αγώνας της παρηγοριάς είχαν όλο το ζουμί! Η Μακάμπι επιβλήθηκε δύσκολα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Θοδωρή Παπαλουκά, ενώ στον ιταλικό εμφύλιο η Σκίπερ Μπολόνια λύγισε τη Σιένα (του Μιχάλη Κακιούζη) στην παράταση, με τον Ντούσαν Βούκσεβιτς να αστοχεί στο καθοριστικότερο σουτ της βραδιάς.

Η ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ

1. Μακάμπι Τελ Αβίβ

2. Σκίπερ Μπολόνια

3. ΤΣΣΚΑ Μόσχας

4. Μοντεπάσκι Σιένα

ΟΙ ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ

ΣΚΙΠΕΡ -ΜΟΝΤΕΠΑΣΚΙ 103-102 (παράταση, 90-90)

ΣΚΙΠΕΡ: Ποτσέκο 10, Ντελφίνο 27, Σμόντις 14, Βούγιανιτς 12, Μαντσινέλι 6, Φαν ντεν Σπίγκελ 4, Μότολα 12, Μπαζίλε 5, Γκάιτον 11, Λόρμπεκ 2.

ΜΟΝΤΕΠΑΣΚΙ:Βούκτσεβιτς, Ζουκάουσκας 10, Θόρντον 27, Κακιούζης 23, Γκαλάντα 2, Βάντερπουλ 10, Κιάτζιτζ, Άντερσεν 17, Στεφάνοφ 14.

ΜΑΚΑΜΠΙ -ΤΣΣΚΑ 93-85

ΜΑΚΑΜΠΙ: Μπουρνστέιν 5, Σαρπ 1, Βούιτσιτς 14, Γιασικεβίτσιους 18, Σέλεφ 2, Χαλπερίν 4, Πάρκερ 27, Μπαστόν 11, Μπλούθενταλ 9, Τόμας 2.

ΤΣΣΚΑ: Αλεξάντερ 12, Γιουντίν 2, Χόλντεν 16, Πανόφ, Μόνια 10, Τουρκσάν 10, Παπαλουκάς 6, Μπράουν 23, Τάρλατς 6, Σαβρασένκο, Χριάπα.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΘΕΣΗ

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ- ΜΟΝΤΕΠΑΣΚΙ ΣΙΕΝΑ 97-94

ΤΣΣΚΑ: Παπαλουκάς 5, Μπράουν 27, Πανόφ, Γιουντίν 6 , Χόλντεν 6, Μόνια 8, Κριάπα 11, Σαβρασένκο 7, Μπασμίνοφ, Τουρκσάν 7, Αλεξάντερ 11, Τάρλατς 9.

ΜΟΝΤΕΠΑΣΚΙ: Στεφάνοφ 14, Ζουκάουσκας 4, Βιτάλι, Βούκτσεβιτς 11, Βάντερπουλ 18, Γκαλάντα 9 , Θόρντον 15 , Άντερσεν 6, Κιάτζιτζ 14, Κακιούζης 3 .

O TEΛΙΚΟΣ

ΜΑΚΑΜΠΙ -ΣΚΙΠΕΡ 118-74

ΜΑΚΑΜΠΙ: Γιασικεβίτσιους 18 (2/2δ., 4/6τρ., 2/2β., 2ρ., 5ασ.), Πάρκερ 21 (5/7δ., 1/1τρ., 8/8β., 4ρ., 3ασ., 2κλ.), Μπουρστέιν 17 (5/7δ., 1/3τρ., 4/6β., 10ρ., 6ασ., 1κλ.), Μπαστόν 9 (6ρ., 2τ.), Βούιτσιτς 9 (3τ.), Μπεν Κιμόλ 2, Σαρπ 9 (3ασ.), Χαλπερίν 7, Σέλεφ 2, Σούντοφ 4, Τόμας, Μπλούθενταλ 20 (4/5δ., 4/5τρ., 3ρ.). Κόουτς: Γκέρσον.

ΣΚΙΠΕΡ: Μπαζίλε 10 (1/1δ., 2/6τρ., 2/4β., 2ρ.), Βούγιανιτς 21 (5/8δ., 2/3τρ., 5/6β., 3ρ.), Νελφίνο 6 (4ρ.), Σμόντις 2, Μότολα 7, Μαντσινέλι 3, Μπελινέλι 3, Ποτσέκο 10 (1/2δ., 1/3τρ., 5/7β., 3ασ., 4λ.), Βαν νγτεν Σπίγκελ 3, Λόρμπεκ 7, Γκάιτον, Πράτο 2. Κόουτς: Ρέπεσα

Διαιτητές: Κουκουλεκίδης (Ελλάδα), Μπελόσεβιτς (Σερβία/ Μαυροβούνιο), Μπραζάουσκας (Λιθουανία)

ΤΟ ΤΕΛ ΑΒΙΒ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

· ΚΩΔΙΚΟΣ: Γολιάθ, στην κυριολεξία! Η Μακάμπι Τελ Αβίβ ήταν εξ ορισμού το φαβορί, λόγω έδρας και δυναμικότητας και επιβεβαίωσε τα προγνωστικά κατακτώντας το τρόπαιο και επιτυγχάνοντας 13 διαφορετικά ρεκόρ στην ιστορία του θεσμού!. Και μάλιστα σε τελικό, που διεξήχθη Σάββατο, αλλά μετά τις οκτώ το βράδυ, οπότε τελειώνει η αργία των Εβραίων!

· Ο ΩΡΑΙΟΣ: Ο Αντονι Πάρκερ ανακηρύχθηκε πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης, όντας στην πραγματικότητας ένας primus inter pares, όπως έλεγαν και οι Ρωμαίοι (και το μαθαίναμε στα λατινικά): κοινώς πρώτος μεταξύ ίσων.

· Ο ΜΟΙΡΑΙΟΣ: Ο Ντούσαν Βούκτσεβιτς, ο οποίος 6’’ πριν από τη λήξη της παράτασης του εμφύλιου ιταλικού ημιτελικού, αστόχησε σε σουτ τριών πόντων, ενώ η Σιένα βρισκόταν έναν πόντο πίσω. Μετά τη λήξη του ματς, ο Μιχάλης Κακιούζης, έβαλε τις φωνές στον Μπούτσι Θόρντον ρωτώντας τον γιατί έδωσε την μπάλα στον ελληνοποιημένο γκαρντ: «Γιατί το έκανες αυτό; Εσύ έπρεπε να σουτάρεις. Δεν είδες πώς ήταν ο Ντούσκο; Άσπρος σαν μια κόλα χαρτί».

· Ο ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΟΣ ΗΡΩΑΣ: Μόλις στο πέμπτο λεπτό του τελικού ο Κουκουλεκίδης χρέωσε με τεχνική ποινή τον Γιασικεβίτσιους που αποσύρθηκε στον πάγκο με τρία φάουλ, έχοντας ήδη κάνει γιο- γιο τον Βούγιανιτς. Η Μακάμπι όμως δεν κάμφθηκε, καθώς ο Ντέηβιντ Μπλούθενταλ βρισκόταν στη ζώνη του λυκόφωτος και στραγγάλισε τους Ιταλούς, με αποκορύφωμα το buzzerbeaterτρίποντο στη λήξη της πρώτης περιόδου. Ο Μπλου (όπως μετονομάστηκε πέρυσι) που παρεμπιπτόντως θα αγωνιστεί με τη Μακάμπι και στο επικείμενο Φάιναλ Φορ της Βαρκελώνης, τελείωσε το ματς με 20 πόντους, προϊόν μόλις δέκα σουτ (4/5 δίποντα, 4/5 τρίποντα) σε 17 όλα κι όλα λεπτά!

· ΠΗΓΕ ΤΣΑΜΠΑ: Το εντυπωσιακό ξεκίνημα της ΤΣΣΚΑ στον ημιτελικό με αντίπαλο την Μακάμπι Τελ Αβίβ. Η ρώσικη ομάδα προηγήθηκε 27-18 στο πρώτο δεκάλεπτο, και 34-23 στο 13’, αλλά στην συνέχεια «κόλλησε» στην ζώνη προσαρμογής που χρησιμοποίησε ο Γκέρσον. Μια άμυνα που την άφησε (ως σπεσιαλιτέ του) αμανάτι στα αποδυτήρια του “Γιαντ Ελιάου” ο Ντέηβιντ Μπλατ...

· ΤΟ ΑΠΡΟΟΠΤΟ: Στο τέλος του ημιτελικού (Μακάμπι-ΤΣΣΚΑ) ο Άντονι Πάρκερ εξέπληξε, καθότι αναγνώρισε την υπεροχή της... αδελφής του, με το αιτιολογικό ότι «μην εντυπωσιάζεστε, γιατί αυτή καρφώνει καλύτερα από εμένα»! Παρεμπιπτόντως ο Πάρκερ προέρχεται από μπασκετικό σόι, καθώς ο πατέρας του έπαιξε στο κολέγιο της Αϊοβα, όπου η μητέρα του ήταν τσιρλίντερ!

· Η ΓΚΑΦΑ: Έντεκα δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη της κανονικής διάρκειας του εμφύλιου ιταλικού ημιτελικού Μοντεπάσκι - Σκίπερ, ο Μιχάλης Κακιούζης με τρίποντο ισοφάρισε σε 90-90, αλλά το ηλεκτρονικό ταμπλό έγραψε 87-93 και ο (συμπαίκτης του αρχηγού της Εθνικής) Ντέηβιντ Αντερσεν πανηγύρισε σαν να είχε νικήσει η ομάδα του! Αυτό είναι που λένε τρικυμία εν κρανίω!

· ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ: Τι έπαθε η ΤΣΣΚΑ μετά το 13ο λεπτό του ημιτελικού; Ο Θοδωρής Παπαλουκάς προσπάθησε να δώσει την εξήγηση: «Υπό κανονικές συνθήκες θα προκρινόμασταν στον τελικό, αλλά μας επηρέασε το όλο περιβάλλον. Επιβάλαμε τον ρυθμό μας από την αρχή, προηγηθήκαμε με διψήφιες διαφορές και ξαφνικά κάτι έγινε και όλα άλλαξαν. Το κακό είναι ότι κανείς μας δεν κατάλαβε τι έγινε»!

· Η ΑΤΑΚΑ: Από –ποιόν άλλον άραγε;- τον Πίνι Γκέρσον στη συνέντευξη Τύπου των δύο φιναλίστ, την παραμονή του τελικού. «Ο Βούγιανιτς κάθεται δίπλα μου και λέει ότι δεν φοβάται, όμως όση ώρα μιλάει εγώ ακούω τα αρχ...ια του να κουνιούνται από το φόβο»!!!

· ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΛΠΟ: Οι ζώνες προσαρμογής (με αρχική διάταξη 2-3 ή 1-2-2), που χρησιμοποίησε ο Γκέρσον και στους δύο αγώνες. Στον ημιτελικό με την ΤΣΣΚΑ αυτές οι άμυνες εγκλώβισαν την ΤΣΣΚΑ και στον τελικό προκάλεσαν την αιχμαλωσία της Σκίπερ Μπολόνια.

· ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ Ο ΗΡΩΑΣ ΤOY TEΛ ΑΒΙΒ: Ο Αντονι Πάρκερ έπαιξε στη Μακάμπι για άλλες δύο σεζόν, στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης και το 2005, ήταν φιναλίστ στον τελικό του 2006 και στα 31 του χρόνια κυνήγησε το όνειρο του ΝΒΑ. Αγωνίστηκε για τρεις περιόδους στους Τορόντο Ράπτορς και από το 2009 συνεχίζει την καριέρα του στους Κλίβελαντ Καβαλίερς με τους οποίους εφέτος (σεζόν 2010-2011) είχε μέσο όρο 8.3 πόντους, 3 ριμπάουντ και 3 ασίστ. Στο διάστημα της καριέρας του στο ΝΒΑ απασχόλησε τον Ολυμπιακό, ωστόσο το φλερτ δεν τελεσφόρησε...

· ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΧΑΣΩ ΠΟΤΕ... Το σόου του Πίνι Γκέρσον, που βεβαίως είχε αρχίσει το 2000 στη Θεσσαλονίκη, συνεχίστηκε το 2001 στο Παρίσι (πήρε ρεπό το 2002 στο Παρίσι) και γνώρισε νέες πιένες το 2004 στο Τελ Αβίβ και το 2005 στη Μόσχα. Στην κορύφωση της παράστασης που έδωσε μετά τον τελικό, ο προπονητής της Μακάμπι διέκοψε (με αρκετή κομψότητα πάντως) τη συνέντευξη Τύπου διότι κτυπούσε το κινητό τηλέφωνό του και στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ο πρωθυπουργός της χώρας Αριέλ Σαρόν που τον είχε καλέσει για τα συχαρίκια! Αυτός είναι ο Πίνι που λατρέψαμε!

· ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΟΥ...Ελλείψει ελληνικής εκπροσώπησης και επειδή εκείνη την εποχή υπήρχε νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, στο Τελ Αβίβ βρεθήκαμε (από δημοσιογραφικής πλευράς) τρεις κι ο κούκος. Θυμάμαι μάλιστα ότι οι βομβαρδισμοί και το κλίμα τρομοκρατίας που επικρατούσε μας έκαναν να φοβόμαστε να βγούμε από το ξενοδοχείο ή το γήπεδο. Ανατρέχοντας στο παρελθόν, συνειδητοποιώ ότι για όλους αυτούς τους λόγους, το Φάιναλ Φορ του 2004 είναι εκείνο, από το οποίο έχω τις λιγότερες εικόνες και αναμνήσεις, αυτό, άλλωστε, αυτό αποδεικνύεται και από τη μικρή έκταση του κειμένου! Α, για να μην το ξεχάσω: από εκείνες τις μέρες κουβαλώ και μια δυσάρεστη ανάμνηση, διότι οι ανταποκρίσεις από το Τελ Αβίβ συνέπεσαν με την έκδοση του τελευταίου τεύχους του περιοδικού “Τρίποντο”, που επί 16 χρόνια διέπλασε και ανέθρεψε μια νέα γενιά μπασκετόφιλων στην Ελλάδα...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3