Πώς θα αναγνωρίσετε τα κονδυλώματα

Gazzetta team
Πώς θα αναγνωρίσετε τα κονδυλώματα

bet365

Και ποιο είναι το επόμενο βήμα για εκείνον που αντιλαμβάνεται ότι πάσχει από τη «σιωπηλή νόσο».

Ο λόγος που περιγράφουμε συχνά τα κονδυλώματα ως «σιωπηλή νόσο» είναι διότι είναι δύσκολο να τα αναγνωρίσουμε, και καθώς δεν προκαλούν πόνο ή άλλη σωματική ενόχληση πολλοί μπορεί να αγνοούν την ύπαρξή τους. Τα κονδυλώματα είναι το μόνο σύμπτωμα του ιού HPV (Human Papilloma Virus) ή αλλιώς του ιού ανθρώπινων θηλωμάτων και ο ρυθμός μετάδοσης είναι εντυπωσιακός – τα τελευταία στατιστικά στοιχεία υποδηλώνουν πως 1 στα 2 σεξουαλικά ενεργά άτομα θα αποκτήσουν τον ιό HPV κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Για να καταλάβει κάποιος αν έχει κονδυλώματα θα πρέπει να ψηλαφίσει την περιοχή των γεννητικών οργάνων και να εξετάσει το δέρμα για παρουσία μικρών σπυριών – φανταστείτε τα στο μέγεθος μιας μικρής ελιάς, σε χρώμα ροζ ή της επιδερμίδας. Είναι σύνηθες να προεξέχουν, ενώ η επιφάνειά τους είναι ανώμαλη και μοιάζει με την όψη του κουνουπιδιού σε μικρογραφία φυσικά. Η πιο σωστή διάγνωση γίνεται με απλή επίσκεψη σε δερματολόγο-αφροδισιολόγο μια φορά το χρόνο, ο οποίος εξετάζει και σε σημεία τα οποία εμείς δυσκολευόμαστε να δούμε.

Τα κονδυλώματα εμφανίζονται στην ευρύτερη περιοχή των γεννητικών οργάνων και στον πρωκτό, ενώ οι γυναίκες έχουν ένα λόγο παραπάνω ανησυχίας καθώς μπορεί να εμφανιστούν και εσωτερικά στον κόλπο, ενέχοντας κινδύνους για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες κονδυλώματα μπορούν να εμφανιστούν και στη στοματική κοιλότητα.

Οι γυναίκες λόγω της πιο τακτικής τους επίσκεψης σε γυναικολόγο είναι πιο πιθανό να εντοπίσουν τα κονδυλώματα εγκαίρως, ενώ οι άντρες αν δεν έχουν οποιαδήποτε ενόχληση όπως αίσθηση καύσου και κνησμό, συμπτώματα πολύ σπάνια, δυστυχώς είναι εύκολο να αγνοήσουν την ύπαρξή τους, με αποτέλεσμα να τα μεταδίδουν εν αγνοία τους.

Η χρήση προφυλακτικού δεν πρέπει να μας κάνει να επαναπαυόμαστε. Τα κονδυλώματα μεταδίδονται από την τριβή του δέρματος, άρα τα σημεία τα οποία δεν καλύπτει το προφυλακτικό είναι ιδανικά για να μεταφέρουν τον ιό. Τα γεννητικά όργανα προστατεύονται, όμως η γύρω επιδερμίδα μπορεί εύκολα να πάσχει από κονδυλώματα.

Δεν υπάρχει όμως λόγος πανικού ή ανησυχίας εφόσον κάποιος κάνει τακτικό έλεγχο.

Οι τύποι του ιού HPV που προκαλούν κονδυλώματα είναι κατά κύριο λόγο οι HPV6 & HPV11, οι οποίοι είναι χαμηλού κινδύνου για καρκινογενέσεις.

Αν διαπιστώσετε πως έχετε κονδυλώματα, το επόμενο βήμα είναι να ταυτοποιήσετε τον τύπο του ιού με HPV DNA test και κατόπιν να τα αφαιρέσετε με χειρουργικό laser CO2. Η μέθοδος αφαίρεσης με laser διοξειδίου του άνθρακα είναι η πιο αποτελεσματική και η πλέον κατάλληλη. Η δέσμη του λέιζερ στοχεύει μόνο στην πάσχουσα περιοχή, αφήνοντας ανεπηρέαστο τον γύρω ιστό. Με τη χρήση του χειρουργικού laser CO2 προσφέρεται άμεση αντιμετώπιση όλων των διαφορετικών στελεχών του ιού που αναπτύσσονται στο δέρμα. Η διαδικασία είναι ανώδυνη και απαιτεί μια μόνο συνεδρία. Ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος στοχεύει απευθείας στην πάσχουσα περιοχή και εξαλείφει τα κονδυλώματα ένα-ένα με εξάχνωση, χωρίς να επηρεάζει το υγιές δέρμα γύρω από αυτά. Η επούλωση είναι γρήγορη και χωρίς παρενέργειες. Επίσης, λόγω της εκρίζωσης των κονδυλωμάτων μειώνεται στο ελάχιστο ο κίνδυνος υποτροπής τους.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η θεραπεία με λέιζερ θα εξαλείψει τα υπάρχοντα κονδυλώματα εκείνη τη δεδομένη στιγμή. Δεδομένου ότι ο χρόνος επώασης των κονδυλωμάτων είναι 8 μήνες, είναι πιθανό να εμφανιστούν σε άλλα σημεία, και ως εκ τούτου επιβάλλεται ο έλεγχος στον δερματολόγο μετά από περίπου 20 ημέρες από τη θεραπεία, ενώ στη συνέχεια να κάνετε εξέταση σε τακτά διαστήματα.

Ο ιός δεν φεύγει ποτέ από τον οργανισμό, μπορεί όμως να παραμένει «ανενεργός», δηλαδή σε λανθάνουσα κατάσταση, χωρίς να παρουσιάζονται δερματικά κονδυλώματα. Η τακτική εξέταση βοηθά στο να εντοπιστούν τυχόν βλάβες εγκαίρως, προτού πολλαπλασιαστούν και προτού τις μεταδώσει κανείς στον ερωτικό του σύντροφο.

Πληροφορίες: Ιατρική Ομάδα Medi Center, www.medi-center.gr, τηλ. 211 1088 444.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα