Από το 1 στο 0 η ιστορία του 1ου Air Max (vid & pics)

Gazzetta team
Από το 1 στο 0 η ιστορία του 1ου Air Max (vid & pics)

bet365

Τι είναι το μηδέν; Μαθηματικά, δηλώνει το τίποτα. Είναι ο αριθμός που δημιουργήθηκε για να αποδώσει την έλλειψη.

Για τη Nike όμως το μηδέν σημαίνει κάτι. Αντιπροσωπεύει την αρχή, την αρχική σκέψη, τη μεγαλοφυή σπίθα από την οποία προέκυψαν σπουδαία πράγματα.

Το μηδέν για τη Nike αποτυπώνεται στο Air Max Zero, μια ιδέα που αν και σχεδιάστηκε στο χαρτί πριν από 29 χρόνια, συμπεριέλαβε καινοτομίες σχεδόν τριών δεκαετιών. Δεν ήταν το πρώτο Air Max που κυκλοφόρησε, όμως χωρίς αυτό, το Air Max 1 δεν θα υπήρχε.

Το Nike Air Max Zero ήταν το πρώτο βήμα. Το βήμα πριν από το Air Max 1.

Δείτε στο βίντεο την αποκάλυψη του Air Max Zero https://youtu.be/062e8jBzW40

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ

«Δεν υπήρχε κάποιο brief ή κάποια έρευνα, παρά μόνο μία αποκάλυψη. Σκέφτηκα, ότι θα μπορούσαμε να σχεδιάσουμε ένα συναρπαστικό νέο παπούτσι που να αποκαλύπτει στον κόσμο τι είναι πραγματικά το Nike Air», θυμάται ο θρυλικός σχεδιαστής Tinker Hatfield.

Εκείνη την εποχή, η τεχνολογία Nike Air είχε ήδη κυκλοφορήσει σημειώνοντας από την αρχή μεγάλη επιτυχία. Ο Hatfield, ωστόσο, ήξερε ότι αυτό δεν ήταν αρκετό. Η αίσθηση του αέρα κάτω από το πόδι έπρεπε να περάσει σε άλλο επίπεδο.

«Θυμάμαι που σκεφτόμουν με ποιους τρόπους θα μπορούσαμε να κάνουμε ολοένα και μεγαλύτερο το τμήμα της αερόσολας, ώστε ο κόσμος να το βλέπει και να το καταλαβαίνει», σημειώνει ο Hatfield.

Η Nike την τεχνολογία την είχε. Αυτό που χρειαζόταν ήταν να βρει τον τέλειο τρόπο να την κάνει ορατή και να την αποκαλύψει στον κόσμο. Έτσι, ο Hatfield πήρε στυλό και χαρτί και προσπάθησε να κάνει ακριβώς αυτό.

Το τι συνέβη στη συνέχεια, είναι ιστορία. Ο Hatfield ταξιδεύει στο Παρίσι όπου αντικρίζει το Centre Pompidou και εμπνέεται από το μοναδικό design του κτηρίου. Επιστρέφοντας στο Όρεγκον, υλοποιεί την ιδέα και δημιουργεί το πρώτο sneaker με ορατό το τμήμα του αέρα.

Αυτή είναι η ιστορία που γνωρίζουν οι περισσότεροι. Όμως υπάρχει άλλο ένα κομμάτι της ιστορίας που δεν είναι γνωστό. Το Air Max 1 δεν σχεδιάστηκε με την πρώτη προσπάθεια. Αντιθέτως, ήταν το αποτέλεσμα διαφόρων σχεδιαστικών προσπαθειών, μία εκ των οποίων ήταν και το Air Max Zero. Χωρίς να το ξέρει, ο Hatfield δημιουργούσε σχέδια που τελικά θα αποκαλύπτονταν πολλά χρόνια αργότερα.

«Σκέφτηκα να κάνω την ενδιάμεση σόλα πιο μίνιμαλ, σηκώνοντάς την στα σημεία που χρειαζόταν μεγαλύτερη ενίσχυση και χαμηλώνοντάς την εκεί που η ενίσχυση δεν ήταν τόσο απαραίτητη», θυμάται ο Hatfield.

Το επάνω μέρος σχεδιάστηκε έτσι ώστε να είναι άνετο και να εφαρμόζει στο πόδι, χωρίς ενισχυμένο το μπροστινό τμήμα, μια ιδέα που δανείστηκε από το 1985 Nike Sock Racer. Στο σχέδιο υπήρχε επίσης ένας εξωτερικός ιμάντας στη φτέρνα, ένα σχέδιο που δεν θα το βλέπαμε παρά μόνο με την κυκλοφορία του Nike Air Huarache το 1991.

«Ήταν πριν το Huarache. Θυμίζει τον τρόπο με τον οποίο είναι σχεδιασμένα τα σανδάλια για να τυλίγονται γύρω από τη φτέρνα, πάνω από το οστό της φτέρνας», επισημαίνει ο Hatfield.

Με λίγα λόγια, ο Hatfield είχε σχεδιάσει ένα παπούτσι τόσο προηγμένο που τότε δεν μπορούσε να γίνει πραγματικότητα.

«Ήταν μπροστά από την εποχή του, σε μεγάλο βαθμό», λέει ο Hatfield. «Όχι μόνο λόγω εμφάνισης, αλλά και λόγω της κατασκευής που απαιτούσε. Η τεχνολογία και τα υλικά που είχαμε στη διάθεσή μας εκείνη την εποχή δεν ήταν αρκετά προηγμένα για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε την αρχική μας ιδέα.»

Αντιμέτωπος με την πραγματικότητα, ο Hatfield αναγκάστηκε να αλλάξει το σχέδιό του. Έτσι προέκυψε το Nike Air Max 1, το οποίο έφερε την επανάσταση στα sneakers. Σύντομα, το σχέδιο με τον ορατό αέρα θα γνώριζε τεράστια επιτυχία τόσο στο χώρο του τρεξίματος όσο και του μπάσκετ και θα καθιερωνόταν στη συνέχεια ως ένα σύμβολο lifestyle, αναγνωρισμένο παγκοσμίως από την urban κουλτούρα.

ΤΟ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ

Το Air Max Zero χάθηκε μέσα στον ενθουσιασμό. Αυτό όμως έμελε ευτυχώς να αλλάξει στη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Department of Nike Archives, όπου το σχέδιο παρέμενε ξεχασμένο για 29 χρόνια. Αναζητώντας έμπνευση και με αφορμή την Air Max Day που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Μαρτίου, η σχεδιαστική ομάδα της Nike ανακάλυψε τυχαία ένα πολύ ενδιαφέρον σχέδιο.

«Έγινε μια αναδρομή στο Air Max η οποία ολοκληρώθηκε με πρώιμα σχέδια και δείγματα που δεν είχαν έρθει ποτέ στην επιφάνεια», λέει ο Graeme McMillan, ο σχεδιαστής της Nike που ανέλαβε να κάνει το Air Max Zero πραγματικότητα. «Ήταν σαν μια αρχαιολογική ανασκαφή, μιας και τα πολύτιμα αυτά αντικείμενα συνήθως δεν μπορείς να τα δεις, εκτός εάν εργάζεσαι εκεί.»

Όταν η ομάδα συνειδητοποίησε από που προέρχεται το σχέδιο, ήξερε κατευθείαν τι έπρεπε να γίνει.

«Το σχέδιο αυτό δεν είχε υλοποιηθεί ποτέ πλήρως», λέει ο McMillan. «Σκεφτήκαμε ότι θα ήταν πολύ ωραίο αν μπορούσαμε να το μοιραστούμε με τον κόσμο και να ρίξουμε λίγο φως στην εξέλιξη της πιο δημοφιλούς οικογένειας sneakers.»

Η πρώτη εντύπωση του McMillan για το σχέδιο του Hatfield καθόρισε το σχέδιο απόλυτα.

«Σκέφτηκα ότι έμοιαζε περισσότερο με μια πιο σύγχρονη έκδοση του Air Max 1», λέει ο McMillan.

Παρατήρησε αμέσως τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Huarache και του Sock Racer στο εσωτερικό καθώς και στο πρωτότυπο μπροστινό τμήμα. Σύντομα, άρχισε να αισθάνεται την πίεση. Τώρα ήταν δική του υποχρέωση να ερμηνεύσει ξανά το σχέδιο που βρέθηκε στα αρχεία του Hatfield και να το κάνει πραγματικό.

«Ήταν τεράστια η ευθύνη καθώς έπρεπε να απονείμουμε δικαιοσύνη στο σχέδιο, μένοντας πιστοί στη σχεδιαστική πρόθεση του Hatfield, αλλά προσθέτοντας επίσης ένα ακόμα στοιχείο καινοτομίας σε αυτό, σχεδιάζοντας το sneaker με έναν τρόπο που δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε το 1987, όταν κυκλοφόρησε το Air Max 1», είπε ο McMillan.

Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΙΔΕΑΣ

Η σκέψη των δύο σχεδιαστών Hatfield και McMillan ήταν κοινή αρχικά. Ο Hatfield έδωσε έμφαση στο να πετύχει απόλυτη άνεση, κάτι που ήταν και πρωταρχικός του στόχος όταν αποτύπωνε το σχέδιο.

Για να μεταφέρει ο McMillan το σχέδιο στο μέλλον και να πετύχει το σκοπό του Hatfield, αναβάθμισε τα παλιά στοιχεία προσθέτοντας τις τελευταίες καινοτομίες της Nike. Στις αναβαθμίσεις αυτές περιλαμβάνονται τεχνολογίες όπως η νέα σόλα Air Max 1 Ultra που παρουσίασε η Nike στο Air Max 1 Ultra Moire, με την τεχνολογία Phylon. Επιπλέον, το επάνω μέρος του sneaker μειώνει τον όγκο χωρίς να συμβιβάζει τη στήριξη που είναι απαραίτητη για το πόδι. Ένα ειδικό διχτυωτό ύφασμα από ειδικό νήμα βοήθησε επίσης στη δημιουργία του ασυνήθιστου μπροστινού μέρους, που συντελεί στη συνεχή κυκλοφορία του αέρα. Κάπως έτσι, η αρχική ιδέα του Hatfield υλοποιήθηκε. Το μηδέν πριν το 1 ήταν πλέον έτοιμο να κάνει τα πρώτα του βήματα.

«Το λατρεύω», λέει ο Hatfield. «Διαθέτει σύγχρονα υλικά και μεθόδους κατασκευής και νομίζω ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να το κάνει κανείς. Εάν μου είχε ανατεθεί το έργο, θα είχα επιλέξει νέα υλικά παρόμοια με αυτά που έχει χρησιμοποιήσει η ομάδα εδώ.»

Το Air Max Zero θα είναι διαθέσιμο σε επιλεγμένες sneaker boutiques και στο nike.com/sportswear, την Air Max Day, στις 26 Μαρτίου.

Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό επισκεφθείτε το http://news.nike.com/news/from-zero-to-1-the-tale-of-the-first-air-max

 

Τελευταία Νέα