Αποκάλυψη: Νιγηριανός ο Αντετοκούμπο!

Αποκάλυψη: Νιγηριανός ο Αντετοκούμπο!

bet365

Το gazzetta.gr αποκαλύπτει ότι ο Γιάννης Αντετοκούμπο παίρνει διαβατήριο Νιγηρίας! Τι δηλώνει ο Γιάννης Ιωαννίδης και γιατί χάνεται για το ελληνικό μπάσκετ.

Η αδυναμία της Πολιτείας να του χορηγήσει ελληνικό διαβατήριο, η Σαραγόσα και το ΝΒΑ, αναγκάζουν τον ταλαντούχο μπασκετμπολίστα να προχωρήσει τις σχετικές διαδικασίες στη Νιγηριανή πρεσβεία. Το gazzetta.gr έχει το ρεπορτάζ.

Το πρώτο ενδιαφέρον για την πλήρη "ελληνοποίηση" των αδελφών Αντετοκούμπο, ξεκίνησε πριν από δύο καλοκαίρια, όταν ο πρεσβύτερος (21 ετών σήμερα), ο Θανάσης, κλήθηκε στην Εθνική Νέων. Συμμετείχε στην προετοιμασία αλλά επειδή δεν είχε διαβατήριο και δεν μπορούσε να ταξιδέψει εκτός Ελλάδας, δεν έπαιξε ποτέ σε κανένα επίσημο ή φιλικό παιχνίδι. Στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν, σιγά-σιγά άρχισε να ξεπροβάλλει το ταλέντο του κατά τρία χρόνια μικρότερου αδελφού του Γιάννη, που σήμερα βλέπει τον κόσμο από τα 2 μέτρα και 6 εκατοστά και αγωνίζεται στην θέση του πλέϊ-μέϊκερ. Γιατί τόσος "ντόρος"; Μα επειδή, σύμφωνα με τους ειδικούς (περισσότεροι από 30 scouters και general managers του ΝΒΑ διέσχισαν τον Ατλαντικό για πάρτη του), θεωρείται το μεγαλύτερο ταλέντο που έβγαλε ποτέ η Ευρώπη, τα τελευταία 15 χρόνια, δηλαδή μετά το 1998 όταν στο ντραφτ του ΝΒΑ, επελέγη ο Ντρικ Νοβίτσκι...

Έτοιμος να δηλώσει συμμετοχή στο ντραφτ!

Ε, λοιπόν, αυτός ο σούπερ ταλαντούχος πιτσιρικάς, που προβλέπεται να αφήσει εποχή στο ΝΒΑ και πριν καλά-καλά δηλώσει επίσημα την συμμετοχή του στο εφετινό ντραφτ (θα το κάνει μέσα στις επόμενες ημέρες), έχει προκαλέσει... Adetokubo-mania, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα χαθεί για το ελληνικό μπάσκετ! Παρ' ότι, τόσο αυτός όσο και τα τρία αδέρφια του έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Αθήνα και δεν έχουν φύγει ποτέ στη ζωή τους από τη χώρα μας...

Στο κενό οι προσπάθειες της ΕΟΚ!

Ο λόγος; Η αδυναμία της Πολιτείας (παρά την έντονη ενεργοποίηση της Ε.Ο.Κ. και του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Ιωαννίδη) να του χορηγήσει ελληνική υπηκοότητα και τα ανυπέρβλητα εμπόδια που παρουσιάζει η ιδιάζουσα περίπτωση (δύο μη Έλληνες γονείς) του, μετά την αναίρεση του νόμου Ραγκούση για την ελληνική ιθαγένεια, που κρίθηκε αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Όλα τα παραπάνω, αναγκάζουν τον πλέι μέικερ του Φιλαθλητικού, να στραφεί στην πρεσβεία της πατρίδας (Νιγηρία) των γονιών του για να βγάλει το πολυπόθητο διαβατήριο. Άλλωστε, ο 18χρονος μπασκετμπολίστας είχε υποβάλλει τη σχετική αίτηση από τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νιγηριανή πρεσβεία, αλλά η έλλειψη του μηχανήματος έκδοσης διαβατηρίων και η υπόσχεση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης να κινήσει τις διαδικασίες "ελληνοποίησής" του, καθυστέρησαν την υπόθεση.

Ήρθε το μηχάνημα στη Νιγηριανή Πρεσβεία

Πριν από περίπου έναν μήνα, όμως, η οικογένεια Αντετοκούμπο ενημερώθηκε από την πρεσβεία Νιγηρίας ότι το μηχάνημα βρίσκεται πλέον στην Αθήνα και τότε οι εκπρόσωποι του Γιάννη, επικοινώνησαν με τους παράγοντες της ΕΟΚ, που είχαν αναλάβει το θέμα και ζήτησαν να μάθουν την πρόοδο της υπόθεσης. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του gazzetta.gr, τα νέα που έφτασαν ή μάλλον δεν έφτασαν ποτέ από το μέτωπο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής που έχει την ευθύνη, δεν ήταν τα επιθυμητά κι έτσι ο πλέι μέικερ του Φιλαθλητικού είναι αναγκασμένος να προχωρήσει τις σχετικές διαδικασίες που είχε ξεκινήσει πριν από περίπου 9 μήνες! Το θέμα εξάλλου, είναι και κοινωνικό καθώς δε νοείται ένας πολίτης 18 ετών, να μην έχει πατρίδα, εθνικότητα και διαβατήριο!

Δεν βγάζει visa χωρίς διαβατήριο!

Αν δεν αλλάξει κάτι δραστικά, λοιπόν, μέσα στις επόμενες ημέρες, ο Γιάννης Αντετοκούμπο θα βγάλει νιγηριανό διαβατήριο, γιατί τον Μαϊο (15-19) θα πρέπει να δώσει το παρών στο pre-draft camp του Σικάγο (οπότε πρέπει να κάνει αίτηση και για να του χορηγηθεί visa), ενώ μετά το τέλος των υποχρεώσεών του στην Α2 Κατηγορία με τον Φιλαθλητικό (27/04), δεν αποκλείεται να ταξιδέψει στην Σαραγόσα, στην οποία θα ανήκουν τα δικαιώματά του από το εφετινό καλοκαίρι και για τα επόμενα 4 χρόνια.

Η δήλωση του Ιωαννίδη!

Όπως γίνεται αντιληπτό, αν ο Γιάννης Αντετοκούμπο αποκτήσει το νιγηριανό διαβατήριο, μοιραία θα επιλέξει να αγωνίζεται και στην Εθνική Νιγηρίας, παρ' ότι ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας, Γιώργος Βασιλακόπουλος είχε προνοήσει και είχε κατοχυρώσει στην FIBA την ελληνική μπασκετική ιθαγένεια του παίκτη για έναν χρόνο, μέχρι δηλαδή να βγει το διαβατήριό του. Μοιραία, αν συμβούν όλα τα παραπάνω, το ελληνικό μπάσκετ θα χάσει το μεγαλύτερο ταλέντο που έβγαλε η ελληνική παραγωγική διαδικασία κι όλα αυτά λόγω επειδή οι παρανομίες πλέον... γιοκ!

Γι' αυτό άλλωστε, αφήσαμε για το τέλος τη δήλωση που έκανε στο gazzetta.gr ο υφυπουργός Αθλητισμού και πολυνίκης Έλληνας προπονητή, κ. Γιάννης Ιωαννίδης, που απλά βάζει το κερασάκι στην τούρτα. «Ο νεαρός είναι απίστευτο ταλέντο και θα βοηθούσε αφάνταστα το ελληνικό μπάσκετ, αλλά οι νόμοι είναι νόμοι και στην περίπτωσή του δεν μπορούμε να τους ξεπεράσουμε!», δήλωσε ο "ξανθός"! Τα συμπεράσματα δικά σας...

 

Α2 ΜΠΑΣΚΕΤ - ELITE LEAGUE Τελευταία Νέα