Ολυμπιακός: Για να περάσει, δεν πρέπει να κάνει τα λάθη που έκανε στο Καραϊσκάκη και γενικά πρέπει να είναι καλύτερος

Ολυμπιακός: Για να περάσει, δεν πρέπει να κάνει τα λάθη που έκανε στο Καραϊσκάκη και γενικά πρέπει να είναι καλύτερος

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος εκφράζει στο blog του στο gazzetta την άποψη του για τη ρεβάνς του Ολυμπιακού στην Κωνσταντινούπολη και επιχειρεί να την τεκμηριώσει με συγκεκριμένα παραδείγματα.

Η γνώμη μου είναι ότι αν ο Ολυμπιακός θέλει να αποκλείσει τη Φενέρμπαχτσε, πρέπει να παίξει καλύτερα στην Κωνσταντινούπολη απ΄ ότι την περασμένη Πέμπτη στο Καραϊσκάκη. Θεωρώ ότι με την ίδια εικόνα, και προπάντων τα ίδια λάθη, δεν θα έχει τύχη να φτάσει στα ημιτελικά του Κόνφερενς Λιγκ.

Είναι αλήθεια ότι οι παίκτες του Ολυμπιακού προσπάθησαν πολύ στο πρώτο παιχνίδι με τους Τούρκους, τα έδωσαν όλα. Εξίσου αλήθεια όμως είναι ότι αρκετοί από αυτούς, σχεδόν οι μισοί, δεν έπιασαν επίπεδα απόδοσης που χρειάζεται σε τέτοιο επίπεδο και, κυρίως, σχεδόν όλοι, έκαναν πολύ σοβαρά λάθη, που δεν πρέπει με τίποτα να επαναληφθούν αύριο.

Στεκόμαστε όλοι στην αστοχία της απόφασης του Ρέτσου στη φάση του πέναλτι, επειδή με αυτό το γκολ η Φενέρμπαχτσε ξαναμπήκε στο παιχνίδι, αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Από τον Κάρμο έκλεψαν την μπάλα οι Τούρκοι μέσα από τα πόδια έξω από την περιοχή του Τζολάκη κι αν ο Τάντιτς δεν γλιστρούσε την πιο κρίσιμη στιγμή, θα ήταν μάλλον αδύνατο να αποτραπεί ένα γκολ…Στον Ορτέγκα συνέβη το ίδιο πράγμα, αλλά ευτυχώς μπόρεσε στην εξέλιξη της φάσης ο ίδιος και διόρθωσε το λάθος του. Σε μία άλλη στιγμή, έκανε κεφαλιά προς τα πίσω πάνω σε αντίπαλο και χρειάστηκε ο Κάρμο να επέμβει για να καλύψει τον συμπαίκτη του…

Όταν μιλάμε για προημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης, οι…βλακειούλες που γίνοναι συνεχώς στα παιχνίδια πρωταθλήματος λόγω έλλειψης συγκέντρωσης δεν μπορεί να έχουν θέση. Ας θυμηθούμε λίγο τη σωτήρια επέμβαση του Τζολάκη στην κοντινή κεφαλιά του Σιμάνσκι στο 63’. Μία φάση στην οποία οι «ερυθρόλευκοι» δεν έκαναν τίποτα σωστό-πλην φυσικά του γκολκίπερ τους: γίνεται η σέντρα του Ιρφάν, ο Ρέτσος πάει δεύτερος στην μπάλα κι ο Τζέκο κερδίζει την πρώτη κεφαλιά. Και το ακόμη πιο επώδυνο είναι ότι ο Έσε αδρανεί εντελώς, αφήνοντας μόνο του τον Σιμάνσκι να μπει σαν κρυφός φορ κι ο Ρόντινεϊ σπεύδοντας να καλύψει τον Έσε δεν προλαβαίνει και πάει κι αυτός δεύτερος πάνω στην μπάλα…

hezze_intime

Η Φενέρμπαχτσε, σε ένα άλλο παράδειγμα θα μπορούσε εύκολα να είχε μειώσει σε 1-2 από το τελευταίο λεπτό (45+4) του α΄ ημιχρόνου, με εκείνο το αριστοτεχνικό απευθείας φάουλ του Ιρφάν, που έστειλε την μπάλα ελάχιστα άουτ προ του ακίνητου κάτω από τα γκολπόστ του Τζολάκη. Για να φτάσουμε σε αυτό το φάουλ, έπρεπε πρώτα ο Ρόντινεϊ να κάνει μία κεφαλιά-πάσα πάνω σε αντίπαλο (!) βγάζοντας ουσιαστικά τους Τούρκους στην αντεπίθεση, αλλά και στη συνέχεια ο Τσικίνιο να υποπέσει λανθασμένα σε φάουλ λίγο έξω από την περιοχή. Μία πραγματικά κακή συνήθεια του Πορτογάλου, να δίνει και να ξαναδίνει φάουλ σε τόσο καλές θέσεις.

Η δε εικόνα του έτερου κεντρικού χαφ, του Έσε, απείχε παρασάγγας από αυτήν που έπρεπε να είχε παρουσιάσει. Για να το καταλάβουμε: στο συγκεκριμένο ματς είχε total actions 45, με επιτυχία στις 28! Πρόκειται για τα χειρότερα του νούμερα σε οποιοδήποτε παιχνίδι του Ολυμπιακού! Με την ΑΕΚ τις προάλλες στη Φιλαδέλφεια είχε 76 total actions, με επιτυχία στις 58…

Αλλά και πιο μπροστά, ο βαθμός συγκέντρωσης δεν ήταν αρκετός. Για παράδειγμα, ο Ελ Κααμπί στην τεράστια ευκαιρία που έχασε, είχε και δυνατότητα να πασάρει αριστερά του στον παντελώς αμαρκάριστο Μασούρα. Το ίδιο θα μπορούσε, αν όχι θα έπρεπε, να κάνει κι ο Γιόβετιτς στη δική του ευκαιρία. Παρεμπιπτόντως, ο Μασούρας δεν μπορεί να χάνει την μπάλα τόσο εύκολα. Ο Ολυμπιακός είναι μία ομάδα που παίζει πολύ ψηλά κι αυτό σημαίνει πως όταν χάνεται η μπάλα την στιγμή που είναι στην επίθεση, αναπόφευκτα θα είναι ευάλωτος στην αντεπίθεση. Έτσι έχασε την μπάλα ο Μασούρας στο 4’ και έβγαλαν οι Τούρκοι στο ίδιο λεπτό την πρώτη ευκαιρία τους στο παιχνίδι με κόντρα επίθεση κι ευτυχώς που ο Κάρμο μπλόκαρε το επικίνδυνο σουτ του Τζέκο.

Αυτές οι μικρές λεπτομέρειες είναι όλα τα λεφτά σε τέτοια μεγάλα παιχνίδια. Ο Γιόβετιτς έχασε την μπάλα το ίδιο εύκολα με τον Μασούρα στο 45+4 κι οι Τούρκοι βρέθηκαν στην αντεπίθεση σε θέση γκολ, με τον Τζολάκη να σώζει την εστία του στο επικίνδυνο σουτ του Κρούνιτς από το ημικύκλιο της περιοχής του. Όταν χάνεται η κατοχή της μπάλας, είναι βούτυρο στο ψωμί της Φενέρμπαχτσε, που ακριβώς αυτό περιμένει. Είναι το καλύτερο στοιχείο του παιχνιδιού της, να φύγει στην κόντρα επίθεση με τους τέλεια καταρτισμένους τεχνικά επιθετικογενείς παίκτες της.

olympiacos_intme

Άλλο: κερδίζει ο Ολυμπιακός φάουλ στο β΄ ημίχρονο στην ίδια ακριβώς θέση που είχε κερδίσει και η Φενέρμπαχτσε στο α΄ ημίχρονο. Δεν μπορεί η εκτέλεση του Ιρφάν να είναι σύρριζα άουτ κι η εκτέλεση του Φορτούνη να είναι στα…περιστέρια! Όπως δεν γίνεται κι οι επιθετικογενείς παίκτες του Ολυμπιακού να μαρκάρουν με τα μάτια, όταν κατεβαίνουν κι απειλούν τα μπακ των Τούρκων.

Το 3-0 έως το 57’ του πρώτου αγώνα έβγαλε μία ανωτερότητα του Ολυμπιακού, που όμως δεν έδινε στην πραγματική της διάσταση την αξία των δύο ομάδων. Συμβαίνουν αυτά στο ποδόσφαιρο: ο Ολυμπιακός είχε χάσει 1-4 από τη Μακάμπι μέσα στο Καραϊσκάκη, αλλά στη ρεβάνς αποδείχθηκε η αληθινή διαφορά. Σημασία έχει να αναλύεται σωστά ένα παιχνίδι, έτσι ώστε στον επαναληπτικό να είσαι καλύτερος. Όπως δεν δείχνει την πραγματικότητα των δύο αντιπάλων το ότι ο Ολυμπιακός από το 57’ έως το 94’ δεν είχε τελικές παρά μόνο μέσα από δύο κόρνερ, έτσι δεν δείχνει την πραγματικότητα και το 3-0 έως το 57’.

Η Φενέρμπαχτσε είναι μία καλή ομάδα κι έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί. Βλέπεις π.χ. ότι αν σου σπάσει το πρες που κάνεις ψηλά, θα βγει στην επίθεση πάρα πολύ επικίνδυνα. Γενικά, απ΄ όποα πλευρά κι αν το δεις, ο Ολυμπιακός πρέπει να ξεκάθαρα καλύτερος από το πρώτο παιχνίδι για να προκριθεί.

Άσχετο: Η Ναντ θα έχει μία σημαντική απώλεια στο παιχνίδι της μεθαύριο με τον Ολυμπιακό στα ημιτελικά του Γιουθ Λιγκ της ΟΥΕΦΑ, αφού ο αρχηγός της, κεντρικός αμυντικός Έντσο Μονγκό, δυστυχώς υπέστη ρήξη χιαστού. Παρεμπιπτόντως, και οι Γάλλοι παίζουν με τρεις στην άμυνα, όπως κι ο Ολυμπιακός, από τον οποίο ατυχώς θα λείψει ουσιαστικά κι ο δικός του καλύτερος αμυντικός, ο Κουτσίδης, καθώς συμπεριλήφθηκε στην αποστολή της πρώτης ομάδας για το παιχνίδι με τη Φενέρμπαχτσε.

Η φωτογραφία της ημέρας:

masouras_livakovic_intime

Δεν ήταν πειστική η Φενέρμπαχτσε στο τελευταίο παιχνίδι της για το τουρκικό πρωτάθλημα, στην εκτός έδρας (αλλά μέσα στην Κωνσταντινούπολη και σε ένα γήπεδο με περισσότερους δικούς της οπαδούς) νίκη της 2-1 επί της ευρισκόμενης στην επικίνδυνη ζώνη Καραγκιουμρούκ. Η ανάδειξη του γκολκίπερ Λιβάκοβιτς ως κορυφαίου παίκτη της, ασφαλώς λέει πολλά. Μπορούμε εδώ να δούμε την φοβερή επέμβαση του στο 0-0.

Ακόμη και το γκολ της ισοφάρισης, στο ξεκίνημα του β΄ ημιχρόνου, από τον Τζέκο, ήρθε με τη βοήθεια της τύχης, με την μπάλα να κοντράρει σε αμυνόμενο, να αλλάζει πορεία και να μην αφήνει περιθώρια στον γκολκίπερ των γηπεδούχων, όπως βλέπουμε εδώ

Πώς έκανε το διπλό η Φενέρμπαχτσε; Μα με ένα ακόμη πέναλτι.

Πρέπει να είναι…παγκόσμιο ρεκόρ πέναλτι, αφού ήταν το 23ο πέναλτι που της δίνουν μέσα στη σεζόν! Μιλάμε για απίστευτο νούμερο, με το οποίο έσπασε το περσινό της ρεκόρ, που ήταν 22 πέναλτι! Όπως ίσως θυμάστε είχα…προνοήσει κι είχα γράψει μετά την κλήρωση ότι η Φενέρμπαχτσε είναι η βασίλισσα των πέναλτι. Εξυπακούεται ότι οι παίκτες του Ολυμπιακού πρέπει αυτή τη φορά να είναι πιο προσεκτικοί απ΄ ότι στο πρώτο ματς, όταν κι έδωσαν πέναλτι.

Μία…λεπτομέρεια είναι ότι η Καραγκιουμρούκ είχε κι αυτή φάση για πέναλτι στο 97’, αλλά ο διαιτητής δεν το έδωσε ποτέ εις βάρος της Φενέρμπαχτσε.

Ακόμη πιο σημαντικό: οι αμυντικοί και οι κόφτες του Ολυμπιακού πρέπει να παίξουν καλύτερα απ΄ ότι στο πρώτο παιχνίδι τον Τζέκο. Στο Καραϊσκάκη δεν είναι μόνο ότι τον άφησαν δύο φορές να τελειώσει φάσεις, είναι κυρίως ότι τον άφησαν να βγαίνει πρώτος στην μπάλα και να την σπάει δεξιά κι αριστερά, δημιουργώντας κινδύνους. Ο Τζέκο είναι μανούλα σε αυτό. Δείτε τι έκανε την Κυριακή στο 0-0, πώς έβγαλε από το πουθενά τον Κρούνιτς σε θέση γκολ.

Και για το τέλος ένα Emoji

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.