Από σπόντα, ο Τούχελ ζει το όνειρό του στην Μπάγερν

Από σπόντα, ο Τούχελ ζει το όνειρό του στην Μπάγερν

Από σπόντα, ο Τούχελ ζει το όνειρό του στην Μπάγερν

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την - από σύμπτωση και όχι από επιλογή - απόφαση της Μπάγερν να επιτρέψει στον Τόμας Τούχελ να σχεδιάσει το ρόστερ της νέας σεζόν.

Περίπου 6 χρόνια πίσω ο Τόμας Τούχελ έφευγε από την Ντόρτμουντ επειδή δεν κατάφερνε να επιβάλει τις απόψεις του για τις επιλογές στο ποδοσφαιρικό τμήμα, και τότε άκουγε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ντόρτμουντ Χανς Γιόακιμ Βάτσκε να τον περιγράφει ως “δύσκολο άνθρωπο”. Περίπου τις ίδιες δυσκολίες, αλλά σε μεγαλύτερη κλίμακα, συνάντησε ο Τούχελ και στο Παρίσι, όπου δεν κατάφερε να βγάλει άκρη με τον ιδιοκτήτη και - κυρίως - τον τεχνικό διευθυντή της Παρί Σεν Ζερμέν, από την οποία έφυγε “άτσαλα” πριν από περίπου 2,5 χρόνια. Κι ύστερα ήρθε για εκείνον η πρόκληση του να αναλάβει στη μέση της σεζόν την Τσέλσι του Αμπράμοβιτς, η οποία στη συνέχεια εξελίχθηκε στην Τσέλσι του Μπόελι. Μια από τα ίδια, νέες συγκρούσεις, και αποχώρηση.

Το κακό είχε τριτώσει, κι ύστερα, προ 6μήνου, ο Τούχελ πίστεψε ότι ήρθε η ώρα να δουλέψει χωρίς αναταραχές και εσωτερικές διαμάχες, χωρίς να αισθάνεται πια “περισσότερο ως πολιτικός παρά ως προπονητής”, όπως είχε πει στον καιρό του στην Παρί. Και του “έκατσε” να ρολάρει τόσο άσχημα ο πρώτος του καιρός στην Μπάγερν που η διοίκηση να αποφασίσει να απομακρύνει αυτούς που τον προσέλαβαν. Στη στιγμή της απόλυσης του Όλιβερ Καν και του Χασάν Σαλιχάμιζιτς ο Τούχελ έφτασε, προ μηνός, να δηλώσει δημόσια ότι αναρωτιέται αν έχει ή όχι νόημα να συνεχίσει να δουλεύει στην Μπάγερν. Στην διάρκεια των τελευταίων περίπου τριάντα ημερών όμως φαίνεται ότι βρήκε τόση κατανόηση και τόση υποστήριξη στις ιδέες του, που σήμερα η Μπάγερν κάνει μεταγραφικές κινήσεις που δημιουργούν την αίσθηση ότι εμπιστεύεται στον Τούχελ τον σχεδιασμό της νέας σεζόν.

Η Μπάγερν απέκτησε τον Γκερέιρο, τον οποίο ήθελε ο Τούχελ, όπως και τον Λάιμερ, για τον οποίο είχε ρωτήσει τον Απρίλιο τον σημερινό προπονητή της. Και τώρα προσπαθεί να του πάρει τον Μάουντ, το “πουλέν” του στον καιρό του στην Τσέλσι, τον Γουόκερ, αλλά και τον Κέιν - δηλαδή ποδοσφαιριστές που εκείνος αντιλαμβάνεται ως καθοριστικούς για το μοντέλο παιχνιδιού που οραματίζεται για την Μπάγερν που θέλει να δημιουργήσει.

Πώς έγινε αυτό; Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, η επιστροφή του Καρλ Χαινς Ρουμενίγκε, ο οποίος μπήκε στην επιτροπή που διοικεί την Μπάγερν μετά την απόλυση του Καν, και η επιμονή του επίτιμου προέδρου Ούλι Χένες, του οποίου η άποψη κρατάει την βαρύτητά της έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο. Ο Χένες, που συμβούλεψε τους Καν - Σαλιχάμιζιτς να προσλάβουν τον Τούχελ όταν αποφάσισαν να απολύσουν τον Νάγκελσμαν, εκτιμά ότι με την υποστήριξη του Ρουμενίγκε, ο οποίος έχει πάρει πάνω του την ευθύνη υλοποίησης των μεταγραφών ελλείψει αθλητικού διευθυντή, ο Τούχελ θα καταφέρει να φτιάξει την ομάδα που έχει στο μυαλό του.

Στην Παρί και στην Τσέλσι ο Τούχελ πήγαινε γυρεύοντας, ή τουλάχιστον ήξερε πού έμπλεκε δεδομένης της προϊστορίας των διοικήσεων στη συνεργασία με τους προπονητές. Στην Μπάγερν έκανε μια κακή εκτίμηση σε σχέση με την χρονική συγκυρία, δεδομένου ότι δέχθηκε να αναλάβει σε μια στιγμή που η Μπάγερν είχε μπροστά της το “βουνό” της σύγκρουσης με την Μάντσεστερ Σίτι για το Champions League, αλλά κατά τα άλλα στάθηκε άτυχος δεδομένου ότι είδε να απολύονται οι δύο άνθρωποι που τον έπεισαν να αποδεχθεί την πρόταση. Όμως τώρα, από σπόντα, ο Τούχελ παίρνει μια ευκαιρία να λειτουργήσει όσο απελευθερωμένα ήθελε να δουλεύει τον καιρό που ήταν στην Ντόρτμουντ, την Παρί και την Τσέλσι. Έχει την υποστήριξη των δύο πιο ισχυρών παραγόντων της Μπάγερν, οι οποίοι τον ήθελαν στο Μόναχο από τον καιρό που εκείνος ακόμη εργαζόταν στην Ντόρτμουντ. Το μόνο που του λείπει πλέον είναι η πίστωση χρόνου, δεδομένου ότι έτσι όπως ολοκληρώθηκε η σεζόν “χρεώθηκε” μεγαλύτερο μερίδιο από αυτό που πραγματικά του αναλογούσε για την αγωνιστική εικόνα της Μπάγερν από την στιγμή της πρόσληψής του.

Από σπόντα, ο Τούχελ παίρνει μια ευκαιρία που δεν είχε ο …μέσος προπονητής της Μπάγερν. Ευκαιρία να έχει τον βασικότερο λόγο στον σχηματισμό του ρόστερ και τις μεταγραφές. Και μαζί την ευκαιρία να παγιώσει την σημερινή επικρατούσα κατάσταση και να μη δουλέψει στο μέλλον με έναν αθλητικό ή τεχνικό διευθυντή που θα τον “ενοχλεί” στις επιλογές των ποδοσφαιριστών. Μπορεί η αρχή της συνεργασίας του με την Μπάγερν να ήταν πολύ πιο ροκ από όσο θα φανταζόταν, αλλά σήμερα έχει την ευκαιρία να κάνει ένα όνειρο πραγματικότητα: να αποφασίζει εκείνος, και να το κάνει σε έναν σύλλογο του μεγέθους της Μπάγερν. Αρκεί να ρολάρει καλά η ομάδα που έχει στο μυαλό του.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.