Τι σημαίνουν οι ετικέτες και οι σημάνσεις των ελαστικών

Gazzetta team
Τι σημαίνουν οι ετικέτες και οι σημάνσεις των ελαστικών
Τα καινούρια ελαστικά φέρουν μία ειδική ετικέτα με πολύτιμες πληροφορίες για τις σημαντικότερες ιδιότητές τους, ενώ πάνω σε αυτά υπάρχουν και ενδείξεις διαστάσεων, χρόνου παραγωγής, τύπου κατασκευής, κλπ.

Το ελαστικό χρειάζεται…διάβασμα. Ακούγεται περίεργο, όμως είναι αλήθεια καθώς η ευρωπαϊκή νομοθεσία υποχρεώνει πλέον όλους τους κατασκευαστές τέτοιων προϊόντων να τα διακινούν με μία ετικέτα, που αποτελεί επί της ουσίας έναν πολύτιμο οδηγό αγοράς. Το συγκεκριμένο αυτοκόλλητο είναι τυποποιημένο και παρέχει περιεκτικές πληροφορίες σχετικά με ιδιότητες του ελαστικού, που παίζουν καθοριστικό ρόλο για την ασφάλεια αλλά και για την τσέπη μας.

Στο άνω αριστερό τμήμα μας πληροφορεί η ετικέτα για την αποδοτικότητα κάθε ελαστικού, όσον αφορά στην κατανάλωση καυσίμου. Μοιάζει πολύ με τις γνωστές ετικέτες ενεργειακής απόδοσης, που συνοδεύουν διάφορες ηλεκτρικές συσκευές, με το Α να αφορά προϊόντα κορυφαίας οικονομικής κατανάλωσης και το G να αντιστοιχεί στα πιο ενεργοβόρα ελαστικά.

Αντίστοιχης φιλοσοφίας είναι το άνω δεξιό τμήμα της αυτοκόλλητης ετικέτας για την πρόσφυση που προσφέρει ένα ελαστικό σε βρεγμένο οδόστρωμα και η οποία εξαρτάται βεβαίως από παράγοντες, όπως οι διαστάσεις του, η χάραξη του πέλματος, η ποιότητα και η σύνθεση της γόμας, κλπ.

Στο κάτω τμήμα υπάρχει η ένδειξη για τα επίπεδα θορύβου και την ηχορρύπανση, που μπορεί να προκαλέσει το συγκεκριμένο ελαστικό.

Εκτός όμως από την ετικέτα, τα λάστιχα των αυτοκινήτων φέρουν στο πλευρικό τους τμήμα μία σειρά αριθμών και κωδικών, οι οποίοι αντιστοιχούν σε σημαντικά στοιχεία όπως η ηλικία του προϊόντος, οι διαστάσεις του, κλπ.

Αν θέλετε λοιπόν να μάθετε τις διαστάσεις ενός ελαστικού, διαβάστε τον σχετικό συνδυασμό που υπάρχει στα πλευρά του και εξηγεί τα πάντα. Για παράδειγμα η ένδειξη 205/55 R 16 σημαίνει ότι το λάστιχο διαθέτει 205 χιλιοστά πλάτος με σχέση διατομής ύψους προς πλάτος 55%. Το R αναφέρεται στη δομή του και σημαίνει Radial, ενώ το 16 αποκαλύπτει τη διάμετρο της ζάντας, σε ίντσες όμως και όχι σε εκατοστά.

Αποκαλυπτικό είναι επίσης ένα τετραψήφιο νούμερο στα πλευρά για την ακριβή ημερομηνία παραγωγής κάθε ελαστικού. Εφόσον αναγράφεται για παράδειγμα ο αριθμός 0812, αυτό σημαίνει ότι το συγκεκριμένο προϊόν παράχθηκε την όγδοη εβδομάδα του έτους 2012.

Άλλο σημαντικό στοιχείο αποτελεί ο δείκτης ταχύτητας, που αναφέρει τα ανώτατα όρια ταχύτητας χρήσης ενός ελαστικού. Αν διαθέτει για παράδειγμα δείκτη ταχύτητας Τ, που επιτρέπει ταχύτητες έως 190 χλμ./ώρα, δεν επιτρέπεται να το τοποθετήσεις σε ένα σπορ μοντέλο υψηλότερων επιδόσεων, επειδή καταπονείται και κινδυνεύει να σκάσει ή να διαλυθεί.

Ένα ελαστικό έχει επίσης συγκεκριμένα όρια όσον αφορά στα μέγιστα βάρη αλλά και στη μεγαλύτερη πίεση που αντέχει με ασφάλεια. Και εδώ υπάρχουν οι σχετικές ενδείξεις στα μάγουλα του λάστιχου και μάλιστα σε κιλά και λίβρες για το βάρος και σε PSI και kPa για την πίεση. Για παράδειγμα ο δείκτης φορτίου 79 αντιστοιχεί σε βάρος 437 κιλών ή 963 λιβρών.

Μία ένδειξη τύπου π.χ. Ε3 επιβεβαιώνει ότι το συγκεκριμένο προϊόν πληροί τις προδιαγραφές της ΕΕ ενώ ο συνοδευτικός αριθμός αποτελεί τον κωδικό της χώρας έγκρισης. Η σήμανση Tubeless Radial ισχύει πλέον για σχεδόν όλα τα σύγχρονα ελαστικά, αφού δεν χρησιμοποιούν σαμπρέλα (Tubeless) και είναι στη συντριπτική πλειοψηφία τους Radial, δηλαδή διαθέτουν ακτινική διάταξη λινών.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!