Η Toyota προστατεύει όσους μπερδεύουν το φρένο με το γκάζι!

Πέτρος Σηφαλάκης
Η Toyota προστατεύει όσους μπερδεύουν το φρένο με το γκάζι!
Η Toyota αναβαθμίζει τα μοντέλα της και προσθέτει ένα σύστημα που αποτρέπει τις απότομες επιταχύνσεις, για εκείνους που μπερδεύουν το φρένο με το γκάζι, συνήθως στο παρκάρισμα.

Η φράση «μπέρδεψα το φρένο με το γκάζι» μπορεί στο μυαλό μας να φέρνει έναν... άσχετο οδηγό που έκανε μια μεγάλη βλακεία, η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Σύμφωνα με την Toyota, μπορεί να το πάθει μια αρκετά μεγάλη μερίδα οδηγών, ιδίως κατά την ώρα του παρκαρίσματος, σε μεγάλους χώρους στάθμευσης πολυκαταστημάτων και σούπερ μάρκετ. Αρχικά θα είναι διαθέσιμο προς επιλογή στην Ιαπωνία και στη συνέχεια, το σύστημα θα επεκταθεί και στα μοντέλα που πάνε εκτός της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου.

Η Toyota λέει ότι το σύστημα αποτρέπει την επιτάχυνση αν ο οδηγός ακολουθήσει έναν συγκεκριμένο αλγόριθμο, όπου δείχνει πως η πίεση του πεντάλ δεν έγινε εσκεμμένα. Όταν έδωσαν τις πρώτες πληροφορίες για αυτό το σύστημα, πριν από μερικούς μήνες, είχαν πει ότι δεν θα επιταχύνει αν το αυτοκίνητο αντιλαμβάνεται -μέσω των αισθητήρων παρκαρίσματος- ότι γύρω του υπάρχουν εμπόδια. Θα ήταν δηλαδή, κάτι σαν μια υποβοήθηση για να μη γίνονται ζημιές σε αυτές τις καταστάσεις χαμηλής ταχύτητας, όμως η Toyota τώρα, μας λέει ότι το σύστημα θα επεμβαίνει ακόμη κι αν υπάρχει καθαρός χώρος και δεν ανιχνεύεται εμπόδιο.

Toyota

Θα αποτελέσει μέρος της ομπρέλας συστημάτων Toyota Safety Sense και θα προστεθεί σε ένα σύνολο πολλών ηλεκτρονικών βοηθημάτων για τον οδηγό. Για παράδειγμα, το σύστημα αποφυγής εμπρόσθιας σύγκρουσης, η αυτόματη λειτουργία της μεγάλης σκάλας φώτων, η προειδοποίηση παρέκκλισης από τη λωρίδα κυκλοφορίας, η αναγνώριση των οδικών σημάτων, το ενεργό Cruise Control και ο έλεγχος της «νεκρής» γωνίας του καθρέπτη, συνθέτουν ένα περιβάλλον πολύ ασφαλές για τον οδηγό και τους επιβάτες των αυτοκινήτων. Αργότερα θα ενσωματώσουν κι άλλες τεχνολογίες που σήμερα βλέπουμε στην premium μάρκα της Toyota, τη Lexus, όπως το emergency steering assist.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!