Tesla: Πληρώνει χάκερς για να βρουν τα αδύνατα σημεία του Model 3!

Gazzetta team
Tesla: Πληρώνει χάκερς για να βρουν τα αδύνατα σημεία του Model 3!
Αν καταφέρετε να πάρετε τον έλεγχο του Model 3 μέσω υπολογιστή, τότε η Tesla θα σας επιβραβεύσει με το ίδιο το αυτοκίνητο και 900.000 δολάρια, γιατί έτσι θα καταφέρει να εξουδετερώσει μελλοντικούς χάκερς.

Τα σημερινά αυτοκίνητα δεν είναι σαν τα παλαιότερα και με τη σύνδεση στο ίντερνετ, αλλά και τους υπολογιστές που είναι εξοπλισμένα, μπορεί να γίνουν στόχος κάποιου χάκερ. Έτσι οι εταιρείες εξελίσσουν τείχη προστασίας και ειδικά λογισμικά για να αποτρέψουν κάποιο τέτοιο φαινόμενο! Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα Tesla όπου με το σύστημα αυτόνομης οδήγησης, μπορούν να επιτρέψουν σε κάποιον χάκερ να αναλάβει πλήρως τον έλεγχο του αυτοκινήτου και να το οδηγήσει όπου εκείνος θέλει!

Για αυτό το λόγο η Tesla παίρνει μέρος σε έναν διαγωνισμό, στον οποίο συμμετέχουν οι κορυφαίοι χάκερς όλου του κόσμου. Σε αυτόν απευθύνονται οι εταιρείες που θέλουν να δουν τα αδύναμα σημεία των λογισμικών τους. H Tesla δήλωσε ότι όποιος καταφέρει να «σπάσει» την κωδικοποίηση του κεντρικού συστήματος του Model 3 και αποκτήσει πρόσβαση στην ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου και το AutoPilot, θα επιβραβευθεί με ένα Model 3 και επιπλέον 250.000 δολάρια.

Αν τώρα, ο ίδιος καταφέρει να χακάρει το κλειδί ή την εφαρμογή για smartphone που έχει η εταιρεία, θα κερδίσει συν 100.000 δολάρια, ενώ το χακάρισμα του Can Bus συστήματος του μοντέλου έχει «κέρδος» άλλα 100.000 δολάρια. Η είσοδος στο λογισμικό του συστήματος infotainment επιβραβεύεται με έως και 85.000 δολάρια, το Wi-Fi με 60.000 δολάρια ενώ η παραμονή στο κεντρικό σύστημα μετά από μια χειροκίνητη επανεκκίνηση «πληρώνει» λιγότερο, στα 50.000 δολάρια.

Όλα τα παραπάνω φτάνουν το ποσό των 645.000 δολαρίων για κάποιον που θα καταφέρει να τα σπάσει, όμως υπάρχουν και κάποια άλλα κωδικοποιημένα σημεία για τα οποία η Tesla θα πληρώσει όποιον τα χακάρει, με το συνολικό ποσό που θα μπορεί να κερδίσει κάποιος να είναι 900.000 δολάρια. Το κέρδος της εταιρείας όμως θα είναι μεγαλύτερο, στην πραγματικότητα. Με αυτό τον τρόπο δείχνει την εμπιστοσύνη που έχει στο λογισμικό της και κάνει την καλύτερη δυνατή διαφήμιση για τις δικλείδες ασφαλείας που ε΄χει προσθέσει στα αυτοκίνητά της, ενώ όποιος «σπάσει» την κωδικοποίηση, θα είναι υποχρεωμένος να πει τον τρόπο που το έκανε αυτό ούτως ώστε η φίρμα να «θωρακίσει» τα αδύναμα σημεία της στη συνέχεια.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!