Γιατί δεν έχει χρισθεί ακόμη ιππότης ο Λιούις Χάμιλτον

Gazzetta team
Γιατί δεν έχει χρισθεί ακόμη ιππότης ο Λιούις Χάμιλτον
O Λιούις Χάμιλτον πέρασε στο Πάνθεον των σημαντικότερων αθλητών όλων των εποχών και συνεχίζει απτόητος την ένδοξη καριέρα του, ωστόσο υπάρχουν ορισμένα εμπόδια για να χρισθεί τώρα ιππότης από τη Βασίλισσα Ελισάβετ και να προσφωνείται με τον τίτλο του «Σερ».

Το 2008 κατέκτησε ο Λιούις Χάμιλτον το πρώτο του παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Formula 1 και η Βασίλισσα Ελισάβετ του απένειμε το παράσημο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Επρόκειτο για μία τεράστια τιμή για έναν μόλις 23χρονο αθλητή και σχετικά νέο πιλότο της Formula 1. Δώδεκα χρόνια αργότερα έχει προσθέσει ο Βρετανός άλλα έξι παγκόσμια πρωταθλήματα στη συλλογή του ισοφαρίζοντας το σχετικό ρεκόρ του Μίκαελ Σουμάχερ, ενώ έχει βάλει πλώρη να κατακτήσει του χρόνου τον όγδοο τίτλο του και να ξεπεράσει και εκεί τον σπουδαίο Γερμανό πιλότο. Ετσι δεν είναι διόλου τυχαίο ότι πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν να χρισθεί ο 35χρονος οδηγός της Mercedes ιππότης και να προσφωνείται «Σερ».

H Bασίλισσα Ελισάβετ παρασημοφορεί το 2008 τον Λιούις Χάμιλτον.

Ενας από τους θερμότερους υπέρμαχους μίας τέτοιας απόφασης είναι ο πρόεδρος του βρετανικού συνδέσμου μηχανοκίνητου αθλητισμού, Ντέιβιντ Ρίτσαρντς, που αναφέρει τα εξής επιχειρήματα: «Κατά το ταξίδι του προς την κορυφή ακολούθησε ο Λιούις έναν μοναχικό δρόμο ως μοναδικός μαύρος οδηγός στη Formula 1 και το κίνημα Black Lives Matter του έδωσε τη δυνατότητα να μιλήσει ανοιχτά για τα βιώματά του. Χρησιμοποίησε τη φωνή του, την πλατφόρμα και την επιρροή του, για να απαιτήσει θετικές αλλαγές. Η ιστορία του είναι αξιοπρόσεκτη: απόλυτη αφοσίωση, θέληση για θυσίες, εξαιρετικές ικανότητες και αποφασιστικότητα να εισέλθει σε ένα άθλημα, στο οποίο όλες οι πιθανότητες ήταν αμέτρητα πολλές εναντίον του».

Εμπόδιο το Μονακό

Να σημειώσουμε ότι η απονομή του τίτλου του ιππότη σε οδηγούς της Formula 1 έχει γίνει ήδη τρεις φορές στο παρελθόν για να τιμηθούν οι Σερ Στίρλινγκ Μος, Σερ Τζακ Μπράμπαμ και Σερ Τζάκι Στιούαρτ. Επίσης τα προηγούμενα χρόνια ονομάσθηκαν ιππότες γνωστοί αθλητές, όπως –μεταξύ άλλων- ο ποδηλάτης Μπράντλεϊ Γουίγκινς, ο τέσσερις φορές Ολυμπιονίκης στον στίβο Μο Φάρα και ο διάσημος τενίστας, Άντι Μάρεϊ.

Ο Μάρεϊ τιμήθηκε με τον τίτλο του ιππότη το 2017 οπότε βρισκόταν σε ενεργή δράση, όμως ζήτησε να μην τον προσφωνούν «Σερ». Αυτό θα μπορούσε να είναι και ένα από τα εμπόδια για να γίνει άμεσα «Σερ» και ο Λιούις Χάμιλτον, καθώς το παράδειγμα του Μάρεϊ δυσκολεύει πλέον πολύ την απονομή τέτοιων τίτλων σε αθλητές οι οποίοι δεν έχουν αποσυρθεί ακόμη από τους αγώνες. Φανταστείτε να δίνει ο Χάμιλτον συνέντευξη Τύπου και να αποκαλείται από τους δημοσιογράφους, «Σερ», κάτι που θα όφειλε ωστόσο να γίνεται σύμφωνα με το βρετανικό πρωτόκολλο.

Ενας άλλος λόγος που μπορεί να αποδειχθεί τροχοπέδη για να γίνει ο Λιούις «Σερ» είναι σύμφωνα με τους ‘’Τimes’’ το γεγονός ότι βρίσκεται η μόνιμη κατοικία του στο Μονακό. Ο Χάμιλτον ζει εδώ και χρόνια μόνιμα στο Πριγκιπάτο, αν και δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει ότι νιώθει υπερήφανος ως Βρετανός.

Βολφ και Χιλ υπέρ του Λιούις

Ο ίδιος είπε αμέσως μετά το Γκραν Πρι Τουρκίας τα εξής για το ενδεχόμενο να χρισθεί ιππότης: «Όταν σκέφτομαι αυτή την τιμή, το μυαλό μου πηγαίνει σε ανθρώπους σαν τον παππού μου, οι οποίοι πήγαν στον πόλεμο. Σκέφτομαι περισσότερο τους άγνωστους ήρωες. Δεν είμαι εγώ ένας από αυτούς. Δεν έχω σώσει κανέναν».

O Nτέιμον Χιλ με τον Λιούις Χάμιλτον.

Διαφορετική άποψη από τον Βρετανό έχει ο διευθυντής του στην ομάδα της Mercedes, Τότο Βολφ. Όπως έχει τονίσει ο Αυστριακός, «ο Χάμιλτον δεν απολαμβάνει στην πατρίδα του αρκετής αναγνώρισης, γι αυτά που έχει πετύχει», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1, Ντέιμον Χιλ. Σύμφωνα με τον Χιλ, «θα έπρεπε να θεωρείται προφανές, ότι ο Λιούις είναι ο σπουδαιότερος οδηγός αγώνων, τον οποίο έχουμε βγάλει εδώ στη Μεγάλη Βρετανία».

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!