Αφεντικά του Καναδά οι Ferrari, McLaren

Νίκος Τσιώκος
Αφεντικά του Καναδά οι Ferrari, McLaren
Οι Ferrari και McLaren είναι τα αφεντικά του Γκραν Πρι του Καναδά με 13 νίκες η καθεμία στο Μόντρεαλ, ενώ από οδηγούς κυριαρχεί ο Μίκαελ Σουμάχερ με 7.

Στον Καναδά και στο Μόντρεαλ συνεχίζεται η δράση της Formula1 το προσεχές Σαββατοκύριακο και ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στατιστικά που έχουμε εκεί. Αφεντικά στην πίστα «Ζιλ Βιλνέβ» είναι οι Ferrari και McLaren, καθώς μετρούν από 13 νίκες η καθεμία στο εν λόγω σιρκουί.

Με άλλα λόγια, από τους 36 διαφορετικούς νικητές, οι 26 ήταν με μονοθέσια της Scuderia και των Βρετανών. Από πλευράς πιλότων, ο Μίκαελ Σουμάχερ είναι κυρίαρχος με 7 νίκες, ενώ 6 από το τωρινό γκριντ έχουν κερδίσει τουλάχιστον μία φορά στον Καναδά. Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι ο Ζιλ Βιλνέβ παραμένει ο μοναδικός Καναδός που έχει πανηγυρίσει νίκη στο... σπίτι του.

Αναλυτικά το Γκραν Πρι του Καναδά σε αριθμούς

3 τοποθεσίες έχουν φιλοξενήσει το Γκραν Πρι του Καναδά. Πρώτα η πίστα Μοσπόρτ του Οντάριο, μετά η Μοντ-Τρεμπλάντ του Κεμπέκ και εν συνεχεία το Παρκ Ζαν-Ντραπό του Μόντρεαλ, που μετονομάστηκε σε «Ζιλ Βιλνέβ» και φιλοξενεί τη Formula1 κάθε χρόνο από το 1978, με εξαίρεση το 1987 και το 2009.

235 είναι ο αριθμός των γύρων, στους οποίους ο Λιούις Χάμιλτον έχει οδηγήσει την κούρσα στον Καναδά. Μόνο ο Μίκαελ Σουμάχερ (433) έχει περισσότερους, ενώ πιο κοντά στον Βρετανό είναι ο Σεμπάστιαν Φέτελ με 157.

7 νίκες είναι οι περισσότερες που μετράει ένας πιλότος στο Μόντρεαλ και πρόκειται για τον Μίκαελ Σουμάχερ. Πίσω του ο Χάμιλτον με τέσσερις, με τον τρις παγκόσμιο πρωταθλητή να επιδιώκει να φτάσει τον «Σούμι».

3.4 είναι η μέγιστη δύναμη G που δέχονται οι πιλότοι στην πίστα «Ζιλ Βιλνέβ». Αυτό γίνεται στην πέμπτη στροφή.

6 από τους πιλότους του τωρινού γκριντ έχουν κερδίσει στον Καναδά. Πλην του Χάμιλτον, το έχουν πράξει και οι Κίμι Ραϊκόνεν, Φερνάντο Αλόνσο, Τζένσον Μπάτον, Σεμπάστιαν Φέτελ, Ντάνιελ Ρικιάρντο.

13 νίκες είναι οι περισσότερες που έχει πανηγυρίσει μία ομάδα στο Μόντρεαλ. Μόνο δύο το έχουν καταφέρει αυτό το ρεκόρ και πρόκειται για τις δύο πιο ιστορικές της Formula1, τις Ferrari και McLaren. Η τελευταία της Scuderia ήταν το 2004 με τον Σουμάχερ και της ομάδας του Γουόκινγκ το 2012 με τον Χάμιλτον.

45% είναι το ποσοστό που ένας πιλότος έχει πατήσει φουλ το γκάζι σ' έναν γύρο του σιρκουί.

4 είναι το ρεκόρ ταχύτερων γύρων που έχουν γίνει στην ιστορία του Γκραν Πρι και το μοιράζονται οι Κίμι Ραϊκόνεν και Μίκαελ Σουμάχερ.

10, παραμένει η χαμηλότερη θέση, από την οποία έχει εκκινήσει κάποιος σε αγώνα που κέρδισε στον Καναδά. Το έπραξε ο Ζακ Λαφίτ με τη Ligier το 1981. Το 2005 ο Κίμι Ραϊκόνεν πανηγύρισε τη νίκη, τη στιγμή που είδε τα κόκκινα φώτα να σβήνουν από την έβδομη θέση, όπως έπραξε και ο Τζένσον Μπάτον το 2011.

2.36 δευτερόλεπτα είναι το ταχύτερο πιτ στοπ που έχουμε δει σε αγώνα του Καναδά. Έγινε από την Toro Rosso πέρυσι στον Μαξ Φερστάπεν.

1 μόλις φορά έχει πανηγυρίσει τη νίκη μέσα στο... σπίτι του ο Ζιλ Βιλνέβ. Αντίθετα, δεν τα κατάφερε ποτέ ο γιος του, Ζακ, ο οποίος έφτασε μέχρι και τη δεύτερη θέση το 1996 με τη Williams.

253.248 χιλιόμετρα είναι η μικρότερη απόσταση του αγώνα στον Καναδά. Έγινε το 1997, όταν οι γύροι μειώθηκαν από 69 σε 54 λόγω του σοβαρού ατυχήματος του Ολιβιέ Πανίς.

4:04:39.537 ώρες, λεπτά και δευτερόλεπτα είναι το μεγαλύτερο διάστημα που έχει διαρκέσει αγώνας στο Μόντρεαλ και επιτεύχθηκε το 2011, όταν είχαμε αναβολή για πάνω από δύο ώρα λόγω δυνατής βροχής. Στάθηκε και αιτία για να μπει το όριο των δύο ωρών σε κάθε αγώνα της Formula1.

341.9 χλμ./ώρα ήταν η μεγαλύτερη ταχύτητα που είδαμε πέρυσι στο Μόντρεαλ. Τόσα έπιασε ο Ρομάν Γκροζάν με τη Lotus.

7 φορές έχει αλλάξει ο σχηματισμός της πίστας με το πέρασμα των χρόνων από το 1978. Η τελευταία αλλαγή ήταν το 2002, όταν επεκτάθηκε το πιτ λέιν για να αποφευχθούν οι επαφές στην πρώτη στροφή.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!