Ασφάλεια στην πόλη με Opel (video)

Γιώργος Βαρίνος
Ασφάλεια στην πόλη με Opel (video)
Στο πλαίσιο του προγράμματος UR:BAN για την οδική ασφάλεια στα αστικά κέντρα, η Opel παρουσίασε μια νέα γενιά συστημάτων αποφυγής ατυχήματος.

Η οδήγηση στην πόλη αποτελεί μια επίπονη διαδικασία, καθώς συμβαίνουν τόσα πολλά ταυτόχρονα και πρέπει να είσαι σε συνεχή επιφυλακή για αυτοκίνητα, φορτηγά, λεωφορεία, δικυκλιστές και πεζούς. Τα συστήματα υποστήριξης που εξελίσσει τώρα η Opel, τα οποία μπορούν να προειδοποιούν τον οδηγό ή να αναλαμβάνουν στιγμιαία τον έλεγχο του οχήματος, στοχεύουν ακριβώς στην αύξηση της οδικής ασφάλειας σε ένα τόσο περίπλοκο περιβάλλον.

Η εταιρεία εργάζεται πάνω σε καινοτόμα συστήματα υποστήριξης οδηγού στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος UR:BAN. Σκοπός του προγράμματος -μερικώς χρηματοδοτούμενου από τη Γερμανική κυβέρνηση- είναι να προσφέρει στους οδηγούς προληπτική υποστήριξη, εξατομικευμένη και προσαρμοσμένη σε αστικές συνθήκες οδήγησης. Τριάντα ένας εταίροι από τη βιομηχανία αυτοκινήτου, την τεχνολογία ηλεκτρονικών και τις εταιρίες λογισμικού, σε συνεργασία με ερευνητικά ινστιτούτα και τοπικές αρχές εξελίσσουν ευφυή συστήματα υποστήριξης και συνεργαζόμενης διαχείρισης της κυκλοφορίας. Σε αυτό το πλαίσιο η Opel δημιούργησε ένα πειραματικό Insignia το οποίο όχι μόνο προειδοποιεί τον οδηγό για τέτοιους κινδύνους αλλά μπορεί και να αποτρέψει συγκρούσεις με οχήματα και πεζούς με αυτόματη παρέμβαση στο τιμόνι και στα φρένα.

Ένα ακόμα πειραματικό Opel δείχνει πώς τα συστήματα υποστήριξης οδηγού μπορούν να εξελιχθούν ακόμα περισσότερο με μελέτη του στιλ οδήγησης. Με δεδομένα που συλλέγουν μια κάμερα στο εμπρός μέρος του αυτοκινήτου και μία κάμερα παρακολούθησης της κεφαλής του οδηγού, ένας ειδικός αλγόριθμος αναλύει σχέδια του τρόπου οδήγησης για να προβλέψει έγκαιρα, για παράδειγμα, εάν ο οδηγός σκοπεύει να αλλάξει λωρίδα.

Εκτός όμως από την αποφυγή συγκρούσεων, η Opel δουλεύει πάνω στη βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών προς όφελος των κατοίκων, των οδηγών και του περιβάλλοντος. Ένα πειραματικό όχημα βασισμένο στο Insignia Sports Tourer δείχνει πώς οι πληροφορίες που αποστέλλονται μέσω Wi-Fi από την υποδομή διαχείρισης της κυκλοφορίας και άλλα οχήματα, μπορούν να καθοδηγήσουν τον οδηγό πριν από τις διασταυρώσεις. Οι υποδείξεις θα βοηθούν το οδηγό να φτάνει στη διασταύρωση ομαλά, με ασφάλεια, χωρίς να σπαταλά καύσιμο και κατά προτίμηση χωρίς να σταματά. Αυτές εμφανίζονται μέσω μιας προηγμένης διεπαφής ανθρώπου – μηχανής - Man-Machine-Interface (MMI) χρησιμοποιώντας το Driver Info Center στον πίνακα οργάνων, ενώ δευτερεύουσες πληροφορίες εμφανίζονται στην κεντρική κονσόλα. Η Opel πιστεύει ότι η οδήγηση γίνεται απολαυστική όταν δεν είναι βαρετή ούτε υπερβολικά απαιτητική και σε αυτό ακριβώς στοχεύουν τα συστήματα υποστήριξης οδηγού.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!