Νέο dieselgate από την Fiat - Chrysler;

Πέτρος Πιτσίνης
Νέο dieselgate από την Fiat - Chrysler;
Με ανακοίνωσή της, η υπηρεσία περιβαλλοντικής προστασίας (EPA) στις ΗΠΑ εγκαλεί την Fiat – Chrysler, για ενσωμάτωση λογισμικού παραποίησης ρύπων σε κινητήρα diesel.

Από την περίοδο που αποκαλύφθηκε η υπόθεση του λογισμικού παραποίησης των ρύπων στους κινητήρες diesel του γκρουπ VW, η υπηρεσία περιβαλλοντικής προστασίας στις ΗΠΑ πραγματοποιεί συνεχώς δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες στους κινητήρες πετρελαίου των μεγαλύτερων κατασκευαστών, ώστε να διαπιστώσει την ύπαρξη ανάλογων πρακτικών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017, η EPA απέστειλε στην FCA (Fiat – Chrysler) ειδοποίηση σχετικά με την εύρεση μη δηλωμένου λογισμικού στο πρόγραμμα διαχείρισης ρύπων του V6 κινητήρα πετρελαίου των 3.0 λίτρων που η εταιρεία τοποθετεί στα Jeep Grand Cherokee και Dodge RAM 1500.

Η σχετική έρευνα κατέδειξε ότι τα μοντέλα από το 2014 έως και το 2016 των οχημάτων με τον συγκεκριμένο κινητήρα, έχουν οκτώ μη εγκεκριμένες από την EPA ρουτίνες λειτουργίας του συστήματος διαχείρισης ρύπων, οι οποίες παρακάμπτουν σε συγκεκριμένες συνθήκες το κανονικό πρόγραμμα, με αποτέλεσμα την πολλαπλάσια εκπομπή οξειδίων του αζώτου (NOx) στην ατμόσφαιρα.

Τα ευρήματα της EPA αφορούν περίπου 104.000 οχήματα Jeep και Dodge. Αυτό σημαίνει ότι η FCA είναι πιθανόν να αντιμετωπίσει πρόστιμα περίπου 44.500 δολαρίων για κάθε ένα αυτοκίνητο που διαθέτει το αδήλωτο λογισμικό. Συνολικά δηλαδή, τα πρόστιμα μπορούν να ξεπεράσουν τα 4,5 δις δολάρια.

Μετά τη δημοσιοποίηση της κατηγορίας από την EPA, η μετοχή της FCA κατρακύλησε κατά 16,1% και ούτε η ανακοίνωση του ομίλου FCA, που κατηγορηματικά αρνείται ότι το λογισμικό που βρέθηκε αποτελεί «προσπάθεια παραποίησης ρύπων», κατάφερε να καθησυχάσει τους επενδυτές.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!