Ράλλυ Ντακάρ ΕΔ7: Ροκάνισε τη διαφορά ο Λεμπ, χαμός στους 2 τροχούς (vid)

Πάνος Σεϊτανίδης
Ράλλυ Ντακάρ ΕΔ7: Ροκάνισε τη διαφορά ο Λεμπ, χαμός στους 2 τροχούς (vid)
Ο Αλσατός έκοψε 5 λεπτά από το προβάδισμα του Αλ-Ατίγια ενώ στις μοτοσυκλέτες είχαμε μεγάλες ανατροπές.

Μετά την ημέρα ανασυγκρότησης, πληρώματα και αναβάτες επέστρεψαν στη δράση με μία ακόμα συγκλονιστική ημέρα στο πλαίσιο του 44ου Ράλλυ Ντακάρ. Ο Σεμπαστιέν Λεμπ κράτησε την ελπίδα ζωντανή, στις μοτοσυκλέτες η κορυφή άλλαξε χέρια ενώ σε φορτηγά, Quad και T3 τα πράγματα παρέμειναν ως είχαν μετά τα 402 αγωνιστικά χιλιόμετρα με εκκίνηση στη Ριάντ και τερματισμό στο Αλ Νταουαντίμι.

Αυτοκίνητα

Τρίτη νίκη σε επτά ειδικές για τη Bahrain Raid Xtreme και το «Hunter» που κινείται με βιώσιμα καύσιμα, δεύτερη για τον Σεμπαστιέν Λεμπ. Μετά τις απώλειες της Παρασκευής όπου χάνοντας τον προσανατολισμό του έχασε και έδαφος, ο εννέα φορές παγκόσμιος πρωταθλητής σημείωσε τον καλύτερο χρόνο.

Έτσι, έκοψε 5 λεπτά και 26 δευτερόλεπτα από τη διαφορά του από τον πρωτοπόρο της γενικής κατάταξης, Νάσερ Αλ-Ατίγια, που εξακολουθεί να ελέγχει τον αγώνα με το Toyota Hilux, αφού έχει υγιές προβάδισμα. Βέβαια με πέντε ημέρες αγώνα ακόμα μπροστά μας, όλα μπορούν να συμβούν.

Ήταν μία καλή ημέρα για την Audi Sport, αφού τα RS Q e-tron των Κάρλος Σάινθ και Στεφάν Πετερανσέλ πλασαρίστηκαν στις θέσεις 3 και 4, με πέμπτο τον Γιαζίντ Αλ Ρατζί της Overdrive Toyota. Αποτέλεσμα που έριξε τον Σαουδάραβα ξανά στην τρίτη θέση της γενικής.

Το Top-5 της γενικής κατάταξης:
1. Νάσερ Αλ Ατίγια (QAT) Toyota Gazoo Racing 23h52m22s
2. Σεμπαστιέν Λεμπ (FRA) BRX +44:59
3. Γιαζίντ Αλ Ρατζί (SAU) Overdrive Toyota +53:31
4. Λούσιο Αλβάρες (ARG) Overdrive Toyota +1:15:09
5. Γιακούμπ Πρζιγκόνσκι Βλάντιμιρ (POL) X-Raid Mini JCW +1:30:04

Μοτοσυκλέτες

Στους δύο τροχούς όλα άλλαξαν! Οι τρεις πρώτοι της γενικής κατάταξης έχασαν έδαφος και μάλιστα πολύ, σε μία ημέρα όπου τον ταχύτερο χρόνο σημείωσε ο Χοσέ Ιγνάσιο Κορνέγιο Φλορίμο της Monster Energy Honda, με τον περυσινό νικητή Κέβιν Μπεναβίδες να τον ακολουθεί για λογαριασμό της KTM και τρίτο ημέρας τον Χοάν Μπαρέντα Μπορτ της Monster Energy Honda.

Όμως στη γενική έχουμε τεράστια ανατροπή. Παρότι σημείωσε μόλις τον δέκατο καλύτερο χρόνο, ο Άντριεν φαν Μπέβερεν της Monster Yamaha πήρε τα ηνία του αγώνα, έχοντας μάλιστα προβάδισμα άνω των 5 λεπτών. Και πίσω του, 26 δευτερόλεπτα χωρίζουν τρεις αναβάτες, με τον Ματίας Γουόλκνερ της KTM να παραμένει δεύτερος, τον Μπεναβίδες να σκαρφαλώνει τρίτος και τον Σαμ Σάντερλαντ της Gas Gas να πέφτει τέταρτος.

Όσο για την ελληνική συμμετοχή και τον Βασίλη Μπούδρο, σημείωσε τον 73ο χρόνο, ίσως στην καλύτερη έως τώρα εμφάνισή του. Έτσι κέρδισε μία θέση στη γενική κατάταξη, ανέβηκε στην 82η θέση ανάμεσα σε 130 πλέον αναβάτες.

Το Top-5 της γενικής στις μοτοσυκλέτες:
1. Άντριεν Φαν Μπέβερεν (FRA) Yamaha Rally Team 23h45m02s
2. Ματίας Ουόλκνερ (AUT) Red Bull KTM +5:12
3. Κέβιν Μπεναβίδες (ARG) Red Bull KTM +5:23
4. Σαμ Σάντερλαντ (GBR) Gas Gas +5:38
5. Λορένζο Σαντολίνο (ESP) Sherco Factory +6:34

Quad

Τον καλύτερο χρόνο στην κατηγορία των Quad σημείωσε o Βραζιλιάνος Μαρσέλο Μεδέιρος, που αποτελεί ιδιωτική συμμετοχή, όμως ο κερδισμένος ήταν ο ξανά δεύτερος στην ειδική Αλεξάντρ Ζιρού της Yamaha Racing-SMX-Drag’on.

Ο Γάλλος πήρε άλλα 13 λεπτά από τον Πάμπλο Κοπέτι της Del Amo Motorsports/Yamaha Rally Team και πλέον τους χωρίζουν 18!

Φορτηγά

Στην κατηγορία βαρέων βαρών, ήταν μία ακόμα ημέρα κυριαρχίας της KAMAZ, που είδε τα πληρώματά της στις θέσεις 1-2-4-5. Αυτή τη φορά, ταχύτερος ήταν Αντόν Σιμπάλοφ, με τον δεύτερο Εντουάρντ Νικολάεφ να κόβει ένα 5λεπτο από το προβάδισμα του Ντμίτρι Σοτνίκοφ.

Το Top-5 γενικής στα φορτηγά:
1. Ντμίτρι Σοτνίκοφ (RUS) Kamaz Master 26h05m54s
2. Εντουάρντ Νικολάεφ (RUS) Kamaz Master +5:14
3. Αντόν Σιμπάλοφ (RUS) Kamaz Master +31:25
4. Αλές Λοπρέ (CZE) Praga +1:07:25
5. Γιάνους Φαν Κάστερεν (NLD) Petronas Team De Rooy Iveco +1:36:51

Lightweight Prototypes (T3)

Άλλη μία νίκη για τον Σεθ Κιντέρο της Red Bull Off-Road Junior Team USA στα T3 – ο Αμερικανός της έχει κερδίσει όλες τις ειδικές διαδρομές πλην της δεύτερης, όπου τα μηχανικά του προβλήματα τον έριξαν τόσο πίσω που δεν έχει ελπίδες για νίκη. Όμως συνεχίζει με στιλ.

Τον πλαισίωσε η Κριστίνα Γκουτιέρες, επίσης της Red Bull Off-Road Team USA, χωρίς όμως να μπορεί να βελτιώσει τη θέση της στη γενική. Παραμένει τρίτη, πίσω από τον δεύτερο Σεμπάστιαν Έρικσον και τον πρωτοπόρο Τσαλέκο Λόπεζ. Ωστόσο, ο Σουηδός έχασε περίπου μία ώρα, άρα πλέον η νίκη είναι στα χέρια του έμπειρου Χιλιανού.


Το Top-5 διαμορφώνεται ως εξής:
1. Τσαλέκο Λόπες (CHL) EKS - South Racing 28h17m24s
2. Σεμπάστιαν Έρικσον (SWE) EKS - South Racing +1:24:05
3. Κριστίνα Γκουτιέρες (ESP) Red Bull Off-Road Team USA +2:12:40
4. Φερνάντο Αλβάρεζ (ESP) South Racing Can-Am +2:38:19
5. Σαντιάγκο Ναβάρο (ESP) FN Speed Team +4:31:52

Η επόμενη ημέρα

Η όγδοη από τις δώδεκα ειδικές διαδρομές, ξεκινά από το Αλ Νταουαντίμι και μετά από 830 χιλιόμετρα, τα 395 εκ των οποίων χρονομετρημένα, πληρώματα και αναβάτες θα φτάσουν στο Γουαντί Αντ Νταουασίρ.

Η εκπομπή του Gazzetta για το Ράλλυ Ντακάρ

Στο video που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε τη συζήτηση του Βασίλη Ορφανού με τον Πάνο Σεϊτανίδη, για την αγωνιστική Οδύσσεια του Ράλλυ Ντακάρ.

Φωτογραφία: Red Bull Content Pool

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!