Οδήγηση με ισχυρούς ανέμους: Τι πρέπει να προσέχετε

Πάνος Σεϊτανίδης
Οδήγηση με ισχυρούς ανέμους: Τι πρέπει να προσέχετε
To Gazzetta σας δίνει χρήσιμες συμβουλές για να αποφύγετε προβλήματα και ταλαιπωρία.

Η κακοκαιρία «Κάρμελ» είναι σε πλήρη εξέλιξη, επηρεάζοντας πολλές περιοχές της χώρας. Ένα από τα βασικά της χαρακτηριστικά είναι οι ισχυροί άνεμοι που αποτελούν εφιάλτη για όσους κινούνται με αυτοκίνητο στο δρόμο.

Καθώς οι συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί να οδηγήσουν σε δυσάρεστες εκπλήξεις, ακολουθούν μερικές απλές συμβουλές που θα προφυλάξουν εσάς και το όχημά σας.

Πρόληψη

Στην εποχή των smartphones και των social media, ακόμα κι αν δεν παρακολουθείς το Δελτίο Καιρού στην τηλεόραση, είναι εξαιρετικά δύσκολο να μη γνωρίζετε πως έρχεται κακοκαιρία. Καλό λοιπόν είναι να είστε προετοιμασμένοι για αυτή, ώστε να προλάβετε καταστάσεις.

Μην υποτιμάτε τους κινδύνους

Αποτελεί το μεγαλύτερο δυνατό λάθος. Ο κίνδυνος δεν θα σας προειδοποιήσει, θα σας χτυπήσει απαιτητικά την πόρτα. Ουδείς αλάνθαστος και ειδικά αν δεν είστε συνηθισμένοι σε τέτοιες, δύσκολες καταστάσεις, το να μη μπορέσετε να αντιδράσετε επαρκώς δεν είναι απίθανο.

Driving in the rain

Κρατήστε καλά το τιμόνι

Ένας ξαφνικός δυνατός πλευρικός άνεμος μπορεί να έχει ως συνέπεια να χάσετε εντελώς τον έλεγχο αν δεν είστε προετοιμασμένοι για το «χτύπημά» του. Όταν λοιπόν οδηγούμε με δυνατούς ανέμους, κρατάμε το τιμόνι και με τα δύο χέρια.

Αποφύγετε απότομες κινήσεις

Αφού λοιπόν κρατάτε καλά τα χέρια και έχετε τον έλεγχο της κατάστασης, για να τον διατηρήσετε είναι φρόνιμο να αποφεύγετε απότομες αλλαγές κατεύθυνσης. Οι ομαλές κινήσεις θα εξασφαλίσουν πως θα έχετε τον έλεγχο/

Μειώστε ταχύτητα

Δεν είναι η στιγμή για γκάζια αφού όσο ταχύτερα κινήστε, τόσο ευκολότερο είναι μία προσωρινή απώλεια ελέγχου να οδηγήσει στην καταστροφή. Είναι προτιμότερο να φτάσατε 10 λεπτά πιο αργά στον προορισμό σας αλλά να φτάσετε με ασφάλεια.

Strong Winds

Δεν είναι η ώρα για προσπέρασμα

Όταν πασχίζετε να διατηρήσετε τον έλεγχο λόγω σφοδρών ανέμων, οι προσπεράσεις αποτελούν κακή ιδέα. Ειδικά σε φορτηγά, λεωφορεία και γενικά οχήματα μεγάλου όγκου αφού περιδινήσεις και ισχυρές ριπές ανέμου μπορεί να αποτελέσουν κακό συνδυασμό.

Διατηρήστε αποστάσεις

Η κακοκαιρία είναι εξαιρετικά πιθανό να οδηγήσει σε έκτακτες καταστάσεις. Ειδικά με τους δυνατούς ανέμους, είναι σύνηθες να εμφανίζονται στο δρόμο εμπόδια που ενδεχομένως αναγκάσουν το προπορευόμενο όχημα να «πέσει» στα φρένα. Κρατήστε λοιπόν αποστάσεις ασφαλείας.

Τα μάτια σας δεκατέσσερα

Το όχημα που μπορεί να επιβραδύνει ξαφνικά, ίσως είναι το δικό σας αφού οι ισχυροί άνεμοι μπορεί να φέρουν στο δρόμο κλαδιά και κάθε λογής εμπόδια. Αν προσέχετε το δρόμο θα είναι ευκολότερο να αντιδράσετε σε ενδεχόμενο κίνδυνο.

Driving in the rain

Διατηρήστε αποστάσεις #2

Αυτό δεν περιορίζεται μόνο στο όχημα που έχετε μπροστά σας. Πρέπει να έχετε στο νου σας και τι γίνεται με οχήματα που κινούνται παράλληλα με εσάς. Ειδικά στα δίτροχα (μοτοσικλέτες και ποδήλατα) που είναι ευκολότερο να χάσουν τον έλεγχο υπό αυτές τις συνθήκες.

Παρκάρισμα

Όταν τα μποφόρ είναι πολλά, είναι αυξημένη και η πιθανότητα να πέσει κάτι πάνω στο όχημά μας. Σταθμεύουμε λοιπόν μακριά από επίφοβα σημεία, με δέντρα, πινακίδες ή κάδους που μπορεί να κινηθούν ανεξέλεγκτα.

Περιττό φορτίο

Οι μπαγκαζιέρες οροφής και οι βάσεις ποδηλάτων καλό είναι να αφαιρούνται αν δεν είναι απαραίτητη η χρήση τους.

Car Bikes

Άσκοπες μετακινήσεις

Φυσικά, εν μέσω των παραπάνω, είναι σαφές πως είναι προτιμότερο να μη μετακινήστε με το όχημά σας αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος για αυτό. Όταν «χτυπά» η κακοκαιρία, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για βόλτες.

Φωτογραφίες: Unsplash

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!