efi lounta

Έφη Λούντα: Η συνιδρύτρια της Athleton+ που κάνει την άθληση παιχνίδι με ένα κλικ

Πηνελόπη Γκιώνη

Η Έφη Λούντα είναι μία businesswoman, busy mom και start upper. Ή αλλιώς, όπως το λέμε στα ελληνικά, ένα πολυμηχάνημα που με έναν μαγικό τρόπο βρίσκει χρόνο για όλα και για όλους ενώ παράλληλα κάνει το δικό της βήμα στον χώρο της άθλησης και του fitness, μαζί με τον συνεργάτη της Απόστολο Γεωργαρουδάκη, φέρνοντας μία καινοτομία.

Παιδί του εξωτερικού, που ζει εκτός Ελλάδος ενώ τα τελευταία σχεδόν 13 χρόνια η βάση της είναι το Λονδίνο. Εκεί έχει εργαστεί, έχει δημιουργήσει τη δική της οικογένεια, έχει φτιάξει τη ζωή της. Όμως, το μυαλό της «βρίσκεται» πολύ συχνά στην Ελλάδα. Η Έφη Λούντα θέλησε να καινοτομήσει και αποφάσισε να ξεκινήσει από την ελληνική αγορά και τον χώρο του αθλητισμού και της άθλησης.

Έχει περάσει από πολλά αθλήματα, η γυμναστική ήταν πάντα μέρος της ζωής της και δεν μπορεί να την αποχωριστεί ούτε τώρα που οι 24 ώρες της μέρας φαίνεται να μην είναι αρκετές για το πρόγραμμά της. Κι όμως. Η γυμναστική θα τη βοηθήσει να κάνει το restart που χρειάζεται η μέρα, για να μπορέσει να συνεχίσει. Ίσως χρειαστεί να κάνει τηλεφωνικά μίτινγκ όσο κρατά στα χέρια της την ενός έτους κόρη της ή να κυνηγά τον τρίχρονο γιο της μέσα στο σπίτι αλλά η δουλειά, θα γίνει. Η άθληση θα την ξεμπλοκάρει, θα την χαλαρώσει, θα καθαρίσει το μυαλό της και θα της δώσει ό,τι χρειάζεται για να κάνει το επόμενη βήμα. Μαζί με τον συνεργάτη της, Απόστολο Γεωργαρουδάκη, δημιούργησαν μία εφαρμογή για όλους εκείνους που θέλουν να έχουν την ευκολία στα χέρια τους και να επιλέγουν οι ίδιοι τη δραστηριότητα που θέλουν να κάνουν καθημερινά, σε ένα περιβάλλον που τους ταιριάζει απόλυτα.

Η αρχή έγινε με την Athleton+.

Η Athleton+ είναι μία start up εταιρεία που με την καινοτόμο εφαρμογή της επιδιώκει να κάνει την άσκηση τρόπο ζωής για όλους. Είναι το πρώτο all-in-one social fitness marketplace στην Ελλάδα και είναι μια εφαρμογή που παρέχει ό,τι χρειάζεται για να καταφέρεις τους στόχους σου. Αν για παράδειγμα κάποιος θέλει να κάνει ένα μάθημα Yoga μπαίνει στο app, βρίσκει τι υπάρχει γύρω του διαθέσιμο και το κλείνει με 3 κλικ. Όμως δεν είναι η μόνη λειτουργία της εφαρμογής. Η εφαρμογή αποτελεί εργαλείο δουλειάς για τους Personal Trainers και εκσυγχρονίζει το σύστημα λειτουργίας των γυμναστηρίων και των στούντιο. Στόχος της Athleton+ είναι να παρέχει μια ολιστική προσέγγιση για την άθληση και να παρακινήσει τον κόσμο να κάνει την άθληση τρόπο ζωής στην καθημερινότητά του.

athleton+

Βέβαια, η γυναίκα πίσω από αυτή την ιδέα τα εξηγεί καλύτερα.

Έφη, πες μας πως ξεκίνησε η ιδέα για μία τέτοια εφαρμογή;

Η ιδέα είναι λίγο μικρότερη σε ηλικία από τον γιο μου, που σήμερα είναι τεσσάρων ετών. Όταν ο γιος μου ήταν ενός, ξεκινήσαμε και την έρευνα για το πρότζεκτ. Εγώ είμαι στη γυμναστική από πολύ μικρή και όποτε θα έρθω στην Ελλάδα θα πάω πάντα γυμναστήριο. Έχω κάνει όσα αθλήματα μπορείς να φανταστείς, κάθε είδος καινούργιας γυμναστικής ας πούμε. Έχω περάσει όμως από ενόργανη, μπάσκετ, κολύμβηση μέχρι και τοξοβολία και νομίζω μόνο η ιππασία μου έχει ξεφύγει.

Ουσιαστικά με κούρασε πια να πηγαινοέρχομαι και να μην μπορώ να πάω στο γυμναστήριο γιατί δεν έχω τη συνδρομή ή οτιδήποτε τέτοιο. Και σκέφτηκα πως δε γίνεται να υπάρχει παντού κάτι που να λύνει τέτοια ζητήματα αλλά όχι στην Ελλάδα. Και κάπως έτσι ξεκίνησε σαν συζήτηση.

Και εγώ και ο Απόστολος είμαστε παιδιά του εξωτερικού. Εγώ είμαι τα τελευταία 13 χρόνια στο Λονδίνο, και ο Απόστολος έχει μεγαλώσει και ζει ακόμη στο εξωτερικό, και έχουμε χρησιμοποιήσει τόσο χρόνια άπειρες τέτοιες, παρόμοιες εφαρμογές. Όμως χρειαζόμασταν 4-5 διαφορετικά apps για να κάνουμε όλα όσα θέλουμε. Έτσι, παρατηρήσαμε πως δεν υπάρχει καμία εφαρμογή που να τα κάνει όλα και αφού σκεφτήκαμε πως η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη πιο πίσω από αυτό αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε αυτό το πρότζεκτ. Όταν ο Αποστόλης έφτιαξε το software σύστημα ενός από τα μεγαλύτερα γυμναστήρια της Ευρώπης είπαμε: «Μήπως είναι τώρα η ώρα;».

Ο Απόστολος Γεωργαρουδάκης, που είναι συνιδρυτής του app, με τι ασχολούνταν πριν από αυτή σας την πρωτοβουλία;

Ο Απόστολος εργάστηκε ως finance manager στην παγκόσμια αλυσίδα ξενοδοχείων και λέσχη ιδιωτικών μελών Soho House. Eκείνη την περίοδο ήταν υπεύθυνος για την οικονομική διαχείριση μιας από τις μεγαλύτερες μονάδες φιλοξενίας στο Λονδίνο όπου στεγάζεται και ένα από τα μεγαλύτερα γυμναστήρια στην Ευρώπη. Ο ίδιος σχεδίασε το λογισμικό σύστημα του γυμναστηρίου καθώς και την εφαρμογή του. Αργότερα ίδρυσε τη δική του εταιρεία ενώ το 2019 αποχώρησε από το Soho House, για να ιδρύσει τη δική του συμβουλευτική εταιρεία βοηθώντας πελάτες εν μέσω αλλαγών, εντοπίζοντας και διορθώνοντας προβλήματα στα big data και καθοδηγώντας τη σωστή εφαρμογή των οικονομικών πληροφοριακών συστημάτων.

Τι ακριβώς περιλαμβάνει η πλατφόρμα, που μπορεί να την κάνει να ξεχωρίζει;

Ουσιαστικά είναι η πρώτη all-in-one social fitness marketplace. Δηλαδή ο χρήστης μπορεί να βρει ανά πάσα στιγμή όποιο μάθημα θέλει να παρακολουθήσει και να κλείσει μία θέση με ελάχιστα κλικ. Μπορεί να έχει κανείς τους personal trainers, τους διατροφολόγους και το πρόγραμμα γυμναστικής μέσα σε μία εφαρμογή. Οπότε ουσιαστικά είναι… τέσσερις εφαρμογές σε μία. Για τα γυμναστήρια και τους γυμναστές είναι ένα σύστημα booking που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να εκσυγχρονίσουν τα γυμναστήριά τους και τον τρόπο που κάνουν τις κρατήσεις τους αλλά και τον τρόπο που μπορεί να τους εντοπίσει κάποιος. Εμείς προσπαθούμε να δείξουμε πως με ένα application στα χέρια σου μπορείς να βρεις όλα όσα θες χωρίς κόπο, δηλαδή: και τον γυμναστή, και το γυμναστήριο, και ένα μάθημα που βρίσκεται κοντά στη δουλειά σου, το διατροφολόγιό σου να μπορείς να το δεις ανά πάσα στιγμή αλλά και το πρόγραμμα γυμναστικής σου αν δεν θέλεις να έχεις personal κάθε μέρα. Θελήσαμε να φτιάξουμε κάτι καινοτόμο, το οποίο θα στηρίζεται στην επιστήμη της συμπεριφοράς.

Τι είναι η επιστήμη της συμπεριφοράς και σε ποιο σημείο της εφαρμογής μπορούμε να τη «βρούμε»;

Μέσα στην εφαρμογή θα τεθούν πέντε ερωτήσεις στον χρήστη, του τύπου: «Τι σου αρέσει να κάνεις;», «Πως είσαι σαν προσωπικότητα;» κτλ. και ο αλγόριθμος θα του προτείνει τι μπορεί να κάνει, τι θα του ταίριαζε, πού να το κάνει, ποιος είναι ο κατάλληλος personal trainer κτλ. Δεν θα υπάρχει ταλαιπωρία δηλαδή. Η επιστήμη της συμπεριφοράς έχει δείξει πως ο Νο1 λόγος που η γυμναστική μπορεί να γίνει συνήθεια είναι ότι ουσιαστικά ο χρήστης κοινωνικοποιείται μέσα στο γυμναστήριο με ανθρώπους που έχουν το ίδιο mindset με εκείνον. Μία μαμά, ας πούμε, μπορεί να θέλει να κάνει ιππασία για παράδειγμα αλλά να μην έχει κοντά της. Έτσι, μπορεί είτε να ψάξει μέσα στην εφαρμογή αν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα που να την ενδιαφέρει ή να δημιουργήσει μία ομάδα για ιππασία στα Βριλήσσια π.χ. και να βρεθούν άλλοι χρήστες που ενδιαφέρονται, που η παρέα τους μπορεί να μην θέλει να ακολουθήσει μία τέτοια δραστηριότητα. To socialization είναι αυτό που θα σε κρατήσει. Θα προσφέρουμε το κίνητρο στον κόσμο και θα του κρατάμε το ενδιαφέρον, όσο παίρνει αυτό που θέλει.

Αφού είστε και οι δύο κάτοικοι εξωτερικού, πως και ξεκινάτε το πρότζεκτ στην Ελλάδα;

Η Ελλάδα είναι δύσκολη χώρα για να την κερδίσεις οπότε αν κερδίσεις τους Έλληνες μετά φαίνεται πιο εύκολο να κερδίσεις και τους υπόλοιπους του εξωτερικού, γιατί έχουμε πολύ διαφορετικό mentality. Θέλαμε και να βοηθήσουμε τα γυμναστήρια αλλά και τον κόσμο γιατί υπάρχει αυτή η έλλειψη στην αγορά. Αρχικά, νομίζω πως το κοινό θα είναι σκεπτικό απέναντι στη συγκεκριμένη εφαρμογή αλλά νομίζω πως η σκέψη των Ελλήνων έχει ωριμάσει τώρα. Αν το κάναμε πριν από μερικά χρόνια ίσως και να φαινόμασταν περίεργοι. Νομίζω πως θα το δεχθούν καλά το app γιατί θα είναι μία λύση, ό,τι χρειάζεται κάποιος να μπορεί να το έχει στο χέρι του.

Εργασία, επιχειρηματικότητα, μητρότητα, άθληση. Πως τα ισορροπείς όλα αυτά;

Εγώ, αν το πιστεύεις, ασχολούμουν με το οικονομικό έγκλημα. Δούλευα σε μία τεράστια εταιρεία και έχω εμπειρία πολλών ετών στην εξιχνίαση του οικονομικού εγκλήματος. Έχω αποφοιτήσει από το Οικονομικό του Πειραιά και μετά ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στο αντικείμενο στη Λονδίνο, μέχρι που ξεκίνησα να εργάζομαι πάνω σε αυτό. Θα το έχεις ακούσει από πολλούς start uppers αλλά κι αυτό το έχεις σαν παιδί σου. Δεν είμαι γυμνάστρια αλλά θα μπορούσα άνετα να πάω προς τα εκεί. Αν δεν κάνω γυμναστική μπορώ να τρελαθώ και γι’ αυτό θα βρω πάντα χρόνο. Γενικά υπάρχουν πολλά επίπεδα δυσκολίας σε όλα αυτά αλλά προσπαθώ να τα ισορροπώ. Για να φανταστείς, γέννησα και την δεύτερη μέρα παρακολουθούσα κάποιο σεμινάριο του accelerator του ΜΙΤΕF, μέσα από το μαιευτήριο… Είναι πολύ δύσκολο το να βρω χρόνο, δουλεύω τα βράδια και σε ρυθμό 150%. Με δύο μικρά παιδιά μέσα στο σπίτι είναι πολύ δύσκολο να συγκεντρωθείς για να δουλέψεις αλλά είναι τα πιο χαρούμενα παιδιά που έχεις δει… Απλά δεν έχω άδεια, δεν έχω Σαββατοκύριακα, είμαι ΟΝ 24/7 και τυχαίνει να έχω ας πούμε τη μικρή στα χέρια και να κάνω μίτινγκ τηλεφωνικά. Είπα κάποιες φορές πως θα τα παρατήσω αλλά τελικά δεν έγινε αυτό, ευτυχώς.

Αυτή τη στιγμή είμαι σε γυμναστήριο που μου κρατάει το μωρό όσο γυμνάζομαι, που είναι κάτι που θα ήταν τέλειο να υπάρχει και στην Ελλάδα για τις μαμάδες. Αλλιώς θα κάνω γυμναστική αφού κοιμηθούν τα παιδιά, δεν μπορώ να μην κάνω. Για μία busy mom είναι μεγάλη ευκολία μία τέτοια εφαρμογή, για να μην ψάχνεις για ώρα αυτό το ένα πρόγραμμα που θέλεις να κάνεις.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]