naomi schiff x lewis hamilton

F1: Ο Λιούις Χάμιλτον στο πλευρό της Ναόμι Σιφ για το διαδικτυακό μπούλινγκ με ρατσιστικά κίνητρα που δέχθηκε

Πηνελόπη Γκιώνη

Ο δημοφιλής Παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1, Λιούις Χάμιλτον, στήριξε την Ναόμι Σιφ στη ρατσιστική επίθεση που δέχθηκε μέσω διαδικτύου και μαζί έκαναν ένα βήμα για την εξάλειψη του ρατσισμού.

Η πρώην επαγγελματίας οδηγός και νυν παρουσιάστρια εκπομπής για τη Formula 1 στο Sky Sports, Ναόμι Σιφ, έχει δεχθεί πολλά ρατσιτστικά σχόλια και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που της είχαν πει/γράψει πως έκανε καριέρα λόγω του φύλου ή και της καταγωγής της (επειδή είναι μαύρη γυναίκα) και όχι επειδή έχει ικανότητες ή ταλέντο. Πέρυσι, η κακοποιητική συμπεριφορά εντός της F1 αυξήθηκε και η εκστρατεία «Drive it Out» ξεκίνησε για να βοηθήσει στην ανάδειξη και αντιμετώπιση του προβλήματος.

Παρόμοια σχόλια, κυρίως ρατσιστικού χαρακτήρα, έχει δεχθεί και ο δημοφιλής Βρετανός οδηγός της Formula 1, Λιούις Χάμιλτον, και λόγω αυτού στάθηκε αμέσως δίπλα στην Σιφ ώστε μαζί να κάνουν ένα βήμα προς την εξάλειψη του ρατσισμού στο διαδίκτυο.

Η Σιφ μίλησε στο GIVEMESPORT για την εμπειρία της και συζήτησε τι τη βοήθησε να ξεπεράσει αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο στη ζωή της: «Είναι μια δύσκολη στιγμή, γιατί πηγαίνοντας σε αυτό, θεωρούσα τον εαυτό μου κάποιον με πολύ δυνατά νεύρα και πάντα πίστευα ότι θα ήμουν ένας από εκείνους τους ανθρώπους που δεν θα άφηναν τα σχόλια να με επηρεάσουν, επειδή ήξερα ποια ήμουν και τι ήμουν», εξήγησε και συνέχισε: «Αλλά μετά, όταν βρίσκεσαι αντιμέτωπος με όλα αυτά, είναι αρκετά έντονο και μπορεί να αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου και ενδεχομένως να χάσεις λίγο τον εαυτό σου σε αυτή την κατάσταση».

Στη συνέχεια, η Σιφ δήλωσε ότι αισθάνθηκε «πολύ τυχερή» που έλαβε το κύμα υποστήριξης που ακολούθησε.

Ο Λιούς Χάμιλτον προστέθηκε στους πολλούς που στάθηκαν στη δική της γωνιά αυτού του αόρατου ρινγκ και δημοσίευσε ένα tweet που εξήρε την κάλυψη της F1, καθώς καλούσε τον κόσμο να έχει καλύτερη στάση απέναντι στη διαφορετικότητα στον αθλητισμό. «Η Ναόμι είναι μια πρώην επαγγελματίας οδηγός αγώνων και απολύτως κατάλληλη για να εκφέρει τη γνώμη της ως μέλος της ομάδας του Sky» έγραψε ο επτά φορές Παγκόσμιος πρωταθλητής και συμπλήρωσε: «Από την ένταξή της αποτελεί σπουδαίο πλεονέκτημα [για την ομάδα] και θα πρέπει να υποδεχτούμε περισσότερες αντιπροσωπευτικές εκπομπές με ανοιχτές αγκάλες. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε για να αλλάξουμε αυτές τις συμπεριφορές στον αθλητισμό».

Η Σιφ τόνισε πόσο πολύ η θετικότητα και η υποστήριξη από άλλους ανθρώπους του κλάδου τη βοήθησαν να ανασυγκροτηθεί μετά το χτύπημα που δέχτηκε από τα μισητά σχόλια.

Έδωσε επίσης κάποιες συμβουλές σε άλλες γυναίκες που έχουν πληγεί από διαδικτυακή κακοποίηση, καθώς δυστυχώς αυτό είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο στις ανδροκρατούμενες αθλητικές βιομηχανίες: «Αυτό προφανώς ενίσχυσε σημαντικά την αυτοπεποίθησή μου και βοήθησε να επανατοποθετηθούν τα πράγματα εκεί που έπρεπε να είναι. Ένιωσα μεγάλη υποστήριξη από το περιβάλλον μου και σεβασμό από τους ανθρώπους που είχαν σημασία, και αυτό μου έδωσε την αυτοπεποίθηση να συνεχίσω, ακόμη και αν μια μειοψηφία ανθρώπων προσπαθούσε να με καταρρακώσει. Οπότε υποθέτω ότι σε άλλες γυναίκες θα έλεγα ότι είναι σημαντικό να περιβάλλετε τον εαυτό σας με ανθρώπους που έχουν σημασία και νοιάζονται για εσάς και να ζητάτε συμβουλές από αυτούς σε αυτές τις στιγμές, γιατί απλά χρειάζονται οι άνθρωποι που πραγματικά έχουν σημασία για εσάς, να σας υπενθυμίζουν σε αυτές τις στιγμές, τι αξίζετε και τότε μπορείτε να ανακάμψετε».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]