WTA: Σκέψη για τουρνουά στη Σαουδική Αραβία και η συζήτηση για τα δικαιώματα των γυναικών
23/01/2024
ΤΕΝΝΙΣ

WTA: Σκέψη για τουρνουά στη Σαουδική Αραβία και η συζήτηση για τα δικαιώματα των γυναικών

Πηνελόπη Γκιώνη

Δύο από τα μεγαλύτερα ονόματα του γυναικείου τένις εξέφρασαν ανησυχίες στην WTA σχετικά με το ενδεχόμενο διοργάνωσης ενός τουρνουά στη Σαουδική Αραβία. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποστηρίζει πλήρως την ανοιχτή επιστολή των Κρις Έβερτ και Μαρτίνα Ναβρατίλοβα ενώ ερωτήματα εγείρονται σχετικά με το παραπάνω ενδεχόμενο.

Μία νέα συζήτηση έχει ξεκινήσει στα λημέρια της WTA, σχετικά με το ενδεχόμενο να φιλοξενηθεί τουρνουά τένις στη Σαουδική Αραβία ή ακόμη να διεξαχθούν εκεί τα WTA Finals. Η χώρα έχει μπει δυναμικά στον χώρο του αθλητισμού και μετά το ποδόσφαιρο και το γκολφ, στρέφεται στο τένις. Όμως, η κοινότητα του αθλήματος ανησυχεί λόγω της νοοτροπίας του λαού και των δικαιωμάτων των γυναικών στη χώρα.

Πιο συγκεκριμένα, η Κρις Εβερτ και η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα έγραψαν ανοιχτή επιστολή προς τον επικεφαλής της WTA Στιβ Σίμονς και άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, η οποίαι δημοσιεύτηκε από το αμερικανικό αθλητικό περιοδικό Sports Illustrated στις 17 Ιανουαρίου 2024. Σε αυτήν, οι νικήτριες πολλών Grand Slam ανέφεραν ότι η φιλοξενία των τελικών στη Σαουδική Αραβία: «Θα αποτελούσε ένα σημαντικό βήμα προς τα πίσω και είναι εντελώς ασύμβατη με το πνεύμα και τον σκοπό του γυναικείου τένις και της ίδιας της WTA».

Οι δύο δημοφιλείς παίκτριες συνέχισαν λέγοντας ότι εκτιμά πλήρως τη σημασία του σεβασμού των διαφορετικών πολιτισμών και θρησκειών αλλά ότι η WTA θα πρέπει να εκπροσωπεί αξίες που βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με εκείνες του Βασιλείου και κατέληξαν ζητώντας μια ανοιχτή, ειλικρινή και διαφανή συζήτηση πριν από τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) παρείχε την υποστήριξή του στις Έβερτ και Ναβρατίλοβα και η Μίνκι Γόρντεν, διευθύντρια παγκόσμιων πρωτοβουλιών στο HRW) δήλωσε στην DW ότι το Παρατηρητήριο υποστηρίζει την επιστολή και ότι όλες οι αθλητικές ομοσπονδίες που σχεδιάζουν να κάνουν οτιδήποτε με τη Σαουδική Αραβία, ή οποιαδήποτε άλλη χώρα για το θέμα αυτό, έχουν την υποχρέωση να κάνουν τρία πράγματα.

«Πρώτον, τη δέουσα επιμέλεια για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μπορείτε να κοιτάξετε στο Διαδίκτυο και να δείτε ότι η Σαουδική Αραβία αποτελεί εξαίρεση στα δικαιώματα των γυναικών, και όχι με καλό τρόπο. Το δεύτερο πράγμα είναι ότι πρέπει να αξιολογήσουν πλήρως τους κινδύνους για τις αθλήτριες, επειδή το τουρνουά δεν υπάρχει χωρίς αυτές, συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής και σωματικής υγείας καθώς και τους κινδύνους για τους φιλάθλους και τους δημοσιογράφους. Και το τρίτο πράγμα είναι ότι, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες αρχές του ΟΗΕ για τις επιχειρήσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα, η WTA έχει την υποχρέωση να είναι διαφανής και δημόσια σχετικά με αυτή τη διαδικασία».

Από την άλλη, πριν από μερικές μέρες ένας εκ των κορυφαίων παικτών τένις στην ιστορία του αθλήματος, ο Ράφαελ Ναδάλ, ανακοινώθηκε ως Πρεσβευτής του τένις στη Σαουδική Αραβία και η ATP έχει ήδη διοργανώσει εκεί τα Next Gen ATP Finals το 2023 και έχει δεσμευτεί να διοργανώνει τους συγκεκριμένους αγώνες στη χώρα ως και το 2027 Ο Ναδάλ τόνισε πως: «Όπου κι αν κοιτάξεις στη Σαουδική Αραβία, μπορείς να δεις ανάπτυξη και πρόοδο και είμαι ενθουσιασμένος που είμαι μέρος αυτού».

Σε συνέντευξη Τύπου στο Australian Open, δημοσιογράφος ρώτησε την Καρολάιν Βονζιάκι για τη γνώμη της σχετικά με την κίνηση του Ναδάλ αλλά και το ενδεχόμενο ενός τουρνουά γυναικείου τένις στη Σαουηδική Αραβία και η ίδια δήλωσε: «Δεν έχω διαβάσει αρκετά σχετικά με το τί κάνει ο Ράφα αλλά προφανώς η Σαουηδική Αραβία έρχεται δυναμικά στον αθλητισμό. [...] Νομίζω είναι αναπόφευκτο το ότι θα συμβεί. Νομίζω πως όταν συμβεί, θα έχουμε μία καλή ευκαιρία να κάνουμε μία αλλαγή και να κάνουμε κάτι καλό.

Προφανώς συνειδητοποιώ τα ανθρώπινα δικαιώματα και όλα αλλά νομίζω πως το ότι έχουν τόσα χρήματα να δώσουν στον αθλητισμό το κάνει αναπόφευκτο. Όταν μπαίνεις σε μία τέτοια κατάσταση ίσως να μπορείς να κάνεις μία αλλαγή και να κάνεις κάτι θετικό».

Από τη μεριά της η Γόρτνεν τονίζει πως καμία ομοσπονδία δεν έχει κάποια πολιτική για τα ανθρώπινα δικαιώματα: «Η ATP, η WTA και η ITF (σ.σ. Διεθνής ομοσπονδία τένις) πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους. Καμία από αυτές δεν έχει πολιτική για τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως η FIFA ή η ΔΟΕ. Πρέπει να αποκτήσουν μία γρήγορα, διότι η αποτυχία τους θα αντανακλάται και θα βλάψει τους αθλητές, όπως είδαμε στο Κατάρ», εξηγεί αναφερόμενη στην αποτυχημένη προσπάθεια της FIFA να προστατεύσει την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, η οποία με τη σειρά της είδε αυξημένη πίεση στους παίκτες να υπερασπιστούν τα δικαιώματα της κοινότητας σε ένα επικίνδυνο περιβάλλον

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]