Women

Ερευνα - καμπανάκι: Ενα εκατομμύριο κορίτσια στην Αγγλία χάνουν το ενδιαφέρον για τον αθλητισμό

Περισσότερα από ένα εκατομμύριο κορίτσια στο Ηνωμένο Βασίλειο χάνουν το ενδιαφέρον τους για τον αθλητισμό στην εφηβεία, καμπανάκι που πρέπει να απασχολήσει άμεσα την Κυβέρνηση!

Οι αριθμοί σε αυτήν την περίπτωση δεν λένε ψέματα. Πάνω από ένα εκατομμύρια κορίτσια στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν χάσει κάθε ενδιαφέρον για τον αθλητισμό σε εφηβική ηλικία. Σύμφωνα με νέα μεγάλη έρευνα σε αυτόν τον τομέα, πολλά κορίτσια φοβούνται την αξιολόγηση και το πώς θα τα κρίνουν. Όπως επίσης η έλλειψη αυτοπεποίθησης είναι ένας έξτρα λόγος που δεν επιλέγουν αθλητικές δραστηριότητες. Τα κορίτσια αυτά παρότι είχαν το μυαλό τους στην άθληση σε πιο μικρή ηλικία και θα ήθελαν να κάνουν κάποιο σπορ, στην εφηβεία χάνουν το ενδιαφέρον τους.

Η ίδια έρευνα αναδεικνύει ότι τα κορίτσια είναι πολύ λιγότερο πιθανό σε σχέση με τα αγόρια να πάρουν μέρος σε ομαδικά αθλήματα μετά την ηλικία των 11 ετών. Ο φόβος της αξιολόγησης, αλλά και η έλλειψη πίστης στις δυνατότητές τους οδηγεί τα κορίτσια σε αυτή στάση. Ορίζονται ως οι βασικοί λόγοι που χάνουν το ενδιαφέρον τους.

Σε δημοσκόπηση όπου συμμετείχαν περισσότερα από 4.000 παιδιά σε εφηβική ηλικία, το 43% των κοριτσιών ανέφεραν πως όταν ήταν πιο μικρά ήθελαν να ασχοληθούν με ένα άθλημα, όμως σε αυτήν την ηλικία που είναι τώρα δεν τις απασχολεί. Η έρευνα αυτή οδηγεί στο συμπέρασμα πως 1.3 εκατομμύρια κορίτσια στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν χάσει κάθε διάθεση ενασχόλησης με τον αθλητισμό.

Οι φόβοι και οι αριθμοί που προκαλούν ανησυχία

Από αυτά τα κορίτσια, το 68% υποστηρίζει πως φοβάται πώς θα τις κρίνουν. Το 61% αναφέρει ότι δεν πιστεύει τόσο στις δυνατότητές του. Το 47% των κοριτσιών αυτών υποστηρίζει πως είναι πολύ απασχολημένες με το σχολείο για να ασχολούνται και με τα σπορ.

Η έρευνα αυτή είχε και άλλα σημαντικά ευρήματα. Όπως, ότι το 24% των κοριτσιών σε πιο μικρή ηλικία είχε πιο μεγάλη τάση προς την άθληση από τα αγόρια, όπως επίσης ότι τα κορίτσια χρειάζονται περισσότερη στήριξη για την ενασχόληση με τον αθλητισμό στη διάρκεια της εφηβείας.

Η έρευνα αυτή επίσης ανέδειξε ότι η πανδημία επηρέασε τη σκέψη των κοριτσιών σχετικά με την εμφάνισή τους. Την προσέγγισή τους για το πώς είναι και πώς νιώθουν, αλλά και την ψυχολογία τους. Και σίγουρα το έκανε σε πιο μεγάλο ποσοστό από τα αγόρια... Διαπιστώθηκε πως είναι λιγότερο ενεργά αθλητικά τα κορίτσια από τα αγόρια και γενικά ότι είναι πολύ λιγότερο πιθανό να ασχοληθούν με ομαδικά αθλήματα.

«Δυστυχώς τα κορίτσια χάνουν την αγάπη τους για τα σπορ και την άσκηση στη διάρκεια της εφηβικής τους ηλικίας κι αυτό αποτελεί ένα ψυχολογικό εμπόδιο στη διάρκεια της ζωής τους», σημειώνεται. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, σε ηλικία 11 - 16 ετών, μόλις το 37% των κοριτσιών αρέσκεται στην αθλητική δραστηριότητα, όταν το ποσοστό στα αγόρια είναι στο 54%.

Μέχρι τα 18 έτη, μόλις 3 στις 10 κοπέλες ασχολούνται με τον αθλητισμό. Αντίστοιχα σε αυτήν την ηλικία η αναλογία των αγοριών είναι 6 στα 10. Η πίστη στον εαυτό τους, αλλά και η εικόνα του σώματος επηρεάζει τις κοπέλες. Ο δείκτης δυσκολίας ανεβαίνει για τις κοπέλες που είναι πιο μεγάλες σε ηλικία και που έχουν αφήσει την άθληση τελείως.

Το «κλειδί» για τη λύση του σοβαρού προβλήματος

Από τις κοπέλες που είχαν ενασχόληση με τον αθλητισμό το 73% τονίζει πως δεν επιθυμεί καθόλου να τις βλέπουν οι άλλοι να αθλούνται. Σύμφωνα με τον Οργανισμό «Women In Sport» υπάρχει "μεγάλη ανησυχία για τον αριθμό των κοριτσιών που σταματούν την άθληση και την άσκηση από νωρίς στο σχολείο".

Ένα επιπρόσθετο στοιχείο είναι ότι πλέον στο σχολείο δεν είναι υποχρεωτική η γυμναστική και η άσκηση. Παίκτριες, αλλά και προπονητές θεωρούν πως το κλειδί για το μέλλον των γυναικών στον αθλητισμό είναι να βρεθεί ο σωστός τρόπος να δραστηριοποιούνται σχετικά σε μικρή ηλικία. Η αναφορά δείχνει πως τα περισσότερα κορίτσια αντιλαμβάνονται τη σημασία και την αξία με τα οφέλη της άθλησης. Όμως μόνο το 47% εξ αυτών βρίσκει το κίνητρο για την άθληση.

Η Στέφανι Χίλμπορν, εκτελεστική διευθύντρια στον Οργανισμό «Women In Sport» υπογράμμισε πως «είναι πολύ άσχημο το γεγονός πως οι έφηβες κοπέλες απομακρύνονται έτσι από τον αθλητισμό». Συμπληρώνει πως όταν ένα κορίτσι σε τέτοια ηλικία χάνει την επαφή του με τον αθλητισμό τότε "χάνει τη χαρά στη ζωή του αλλά και μία ζωή γεμάτη υγεία. Έχει αποδεχθεί πως το να παίρνεις μέρος σε άσκηση ή άθληση μπορεί να έχει τρομερά θετικό αντίκτυπο και στη ψυχολογική και πνευματική σου κατάσταση, όπως να σου δώσει σημαντικές ικανότητες στη ζωή σου και στοιχεία όπως αντοχή, ομαδικότητα και επικοινωνία".

Τι συμβουλεύει; «Πρέπει να σπάσουμε και να διαλύσουμε τον μύθο πως οι έφηβες παρατούν τον αθλητισμό επειδή αλλάζουν οι προτεραιότητές τους. Η έρευνά μας δείχνει πως το 59% των κοριτσιών στην εφηβεία που ήταν ενεργές στον αθλητισμό και σε ανταγωνιστικό σπορ στη συνέχεια άλλαξαν τη στάση τους λόγω των στερεοτύπων, της έλλειψης ευκαιριών αλλά και την αδυναμία σωστής διαχείρισης της ηλικίας και της εφηβείας τους.

Τα κορίτσια αυτά δεν εγκαταλείπουν οικειοθελώς τον αθλητισμό. Τις εξωθούν σε αυτό και με μία σειρά από στερεότυπα για το φύλο τους. Πρέπει όλοι μας να κάνουμε περισσότερα και να το αλλάξουμε αυτό».

Άρα, σε αυτή τη φάση εκτός από στήριξη χρειάζεται και επιμόρφωση αλλά και η σωστή μετάβαση ειδικά στις κοπέλες που περνούν στην εφηβεία.

Πηγή: Guardian

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]