konstanitnopoylyo
14/11/2022
ΣΤΙΒΟΣ

Κωνσταντινοπούλου στο GWomen: «40 μέρες μετά το χειρουργείο έτρεξα ανώμαλο δρόμο, το τρέξιμο είναι ψυχοθεραπεία»

Πηνελόπη Γκιώνη

Η εικόνα της Βασιλικής Κωνσταντινοπούλου να κλαίει, αγκαλιά με το μετάλλιο και το κύπελλο της ήταν ίσως από τις πιο όμορφες του 39ου Αυθεντικού Μαραθωνίου. Διότι εκείνα ήταν δάκρυα χαράς και ικανοποίησης

H Βασιλική Κωνσταντινοπούλου πήγε από το Αγρίνιο στη Θεσσαλονίκη για σπουδές και εκεί γνώρισε τον σύζυγό της. Έμεινε εκεί και δημιούργησε τη δική της οικογένεια, αφού έχει έναν γιο 3,5 ετών.

Η 26χρονη δρόμεας, που ανήκει στον ΑΠΚ Νεάπολης και προπονείται με τον Αντώνη Στόικο, έτρεχε για μόλις δεύτερη φορά μαραθώνιο στην καριέρα της στον 39ο Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθήνας. Έτρεξε σταθερά και συγκροτημένα, κατάφερε να βγει μπροστά και να παραμείνει σε αυτή τη θέση έως το τέλος. Μπήκε πρώτη στο Παναθηναϊκό Στάδιο, έκοψε το νήμα και ανακυρήχθηκε Πανελληνιονίκης με χρόνο 2:46.01.

Αυτή η στιγμή για την ίδια ήταν ξεχωριστή αφού από τη γραμμή της εκκίνησης, όπως εξηγεί, σκεφτόταν τον τερματισμό στον οποίο, μάλιστα, την περίμενε και ο σύζυγός της ο οποίος επίσης έτρεχε στον μαραθώνιο.

«Είναι ανατριχιαστικό να τερματίζουμε μέσα στο Καλλιμάρμαρο. Από την προετοιμασία μας σκεφτόμαστε εκείνο τον τερματισμό. Από τη γραμμή της εκκίνησης σκεφτόμαστε τον τερματισμό, κατά τη διάρκεια της διαδρομής τρέχουμε και σκεφτόμαστε τη στιγμή που θα μπούμε μέσα στο Παναθηναϊκό στάδιο. Δεν έχει καμία σχέση αυτός ο αγώνας με αγώνα σε στάδιο. Άλλο άθλημα εντελώς, και ο ημιμαραθώνιος έχει μεγάλη διαφορά. Ήταν ονειρική στιγμή, αν μπορώ να το πω έτσι. Δεν το πίστευα, ήταν όλα δάκρυα χαράς. Όταν ανεβήκαμε στο βάθρο και ήρθαν για την απονομή, έβλεπα τα κύπελλα μπροστά μου και έκλαιγα, δεν το πίστευα ότι ήταν για μένα. Δηλαδή τόσο πολύ δεν το πίστευα που γυρίζει η Κατερίνα (Ασημακοπούλου) και μου λέει «Τι τα κοιτάζεις; Πάρτο γιατί θα το πάρω εγώ» (γέλια).

konstantinopoulou vasiliki

«Την αφιερώνω αυτή τη νίκη σε όλους όσοι με στήριξαν, στον σύζυγό μου, στον προπονητή μου, στην οικογένειά μου και φυσικά στον γιο μου. Ο σύζυγός μου έτρεχε κι εκείνος τον μαραθώνιο, τερμάτισε σε 2:39 και με περίμενε εκεί για μερικά λεπτά μέχρι να φτάσω στο Καλλιμάρμαρο για να είμαστε μαζί όταν θα τερματίσω».

vas konstantinopoulou

Αυτή, όμως, δεν είναι η πρώτη φορά που η Κωνσταντινοπούλου ανεβαίνει στο βάθρο του Μαραθωνίου αφού το 2021 είχε κάνει το ντεμπούτο της στον μαραθώνιο στην ίδια διαδρομή και είχε τερματίσει τρίτη με 2:51:32. Όπως εξηγεί η 26χρονη, εκείνη η πρώτη της εμπειρία στον μαραθώνιο είναι ξεχωριστή: «Νομίζω η πρώτη φορά που έτρεξα μαραθώνιο ήταν πιο ξεχωριστή για μένα. Μπορεί κανείς να δει την επίδοση και να πει ότι δεν ήταν κάτι φοβερό όμως για εμένα ήταν μοναδικό. Και αυτό γιατί την πρώτη φορά ήμουν άπειρη στον μαραθώνιο αλλά κατάφερα να συγκρατηθώ, να κάνω σωστά περάσματα και να τερματίσω τρίτη στον αγώνα. Αυτή η δεύτερη φορά, χθες, ήταν αλλιώς. Είχα αυτή την «υποτυπώδη» εμπειρία και έμεινα ξανά συγκροτημένη για να καταφέρω να κερδίσω αυτή τη φορά».

«40 μέρες μετά την εγχείρηση, πήγα και έτρεξα ανώμαλο δρόμο»

Η 26χρονη πρωταθλήτρια αποκάλυψε πως είχε περάσει μία περιπέτεια με την υγεία της, την οποία όμως σήμερα την έχει κάνει δύναμηΕίχε διαγνωσθεί με μυελώδη καρκίνο του θυρεοειδούς και έκανε χειρουργική επέμβαση. Βέβαια, το τρέξιμο δεν το άφησε ποτέ: «Έμεινα εκτός προετοιμασίας για ένα διάστημα λόγω της γέννησης του γιου μου και περίπου τέσσερις μήνες μετά διαγνώστηκα με μυελώδη καρκίνο του θυρεοειδούς. Αυτός ο τύπος καρκίνου δεν δέχεται θεραπείες και είναι κάτι που υπάρχει στο σώμα μου, μέσω της λεμφικής οδού δηλαδή μπορεί να μεταφερθεί οπουδήποτε και μπορεί να το βρω κάπου αλλού αργότερα. Αλλά εμείς εξεταζόμαστε συχνά και είμαστε ένα βήμα μπροστά από αυτό. Οπότε μπήκα κατευθείαν στο χειρουργείο. Εκείνη η εγχείρηση διήρκεσε 7 ώρες και οι γιατροί αφαίρεσαν περίπου 52 λεμφαδένες. Αλλά…. Αυτό. Μπήκα, βγήκα, όλα καλά. Μετά από περίπου 40 μέρες πήγα και έτρεξα ανώμαλο δρόμο στο περιφερειακό πρωτάθλημα. Απροπόνητη. Το τρέξιμο είναι η ψυχοθεραπεία μας».

Ο 3,5 ετών γιος της, Μάνθος, έχει παρακολουθήσει τους γονείς του να αγωνίζονται από κοντά και η μητέρα του φαίνεται πως του έχει πολλή αδυναμία αφού αμέσως μετά τον αγώνα πήγε στη Θεσσαλονίκη γιατί της είχε λείψει: «Μου είχε λείψει πολύ ο μικρούλης μου, τον είχε κρατήσει η μητέρα μου για τρεις μέρες για να κατέβουμε να αγωνιστούμε. Έτρεχα να πάω να τον δω».

Η Κωνσταντοπούλου θα συνεχίσει με αποκατάσταση, φυσικά, και έπειτα θα συνεχίσει την προετοιμασία της για το αγαπημένο της αγώνισμα: τον μαραθώνιο: «Τώρα θα κάνουμε αποκατάσταση γιατί αυτή τη στιγμή νομίζω δεν μπορώ να ανέβω τις σκάλες του σπιτιού. Και μετά θα συνεχίσουμε με προετοιμασία για μαραθώνιο φυσικά»!

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]