Κατερίνα Κόφφα: Σαν σήμερα γεννήθηκε η κορυφαία 200αρα που έβγαλε η Ελλάδα
10/04/2022
ΣΤΙΒΟΣ

Κατερίνα Κόφφα: Σαν σήμερα γεννήθηκε η κορυφαία 200αρα που έβγαλε η Ελλάδα

Η Κατερίνα Κόφφα έγινε 53 ετών και το GW θυμάται τις κορυφαίες στιγμές της.

Η κορυφαία σπρίντερ των 200 μέτρων που έβγαλε ποτέ η χώρα, η Κατερίνα Κόφφα, γίνεται σήμερα 53 ετών. Η Κόφφα, γεννημένη στην Καρδίτσα, έμελλε να γίνει μία σπουδαία σπρίντερ η οποία ακόμη και σήμερα κρατά ένα από τα παλαιότερα πανελλήνια ρεκόρ.

Η σπουδαία πρωταθλήτρια άρχισε από νωρίς τις επιτυχίες στην καριέρα της. Το 1993 στο Ναρμπόν της Γαλλίας, ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου στους Μεσογειακούς Αγώνες, αλλά όχι στο αγώνισμά της, αλλά στα 100 μέτρα.

Οι μεγάλες επιτυχίες ήρθαν στα 200 μέτρα τρία χρόνια μετά. Το 1997 και πάλι στη Γαλλία, αλλά αυτή τη φορά στο Παρίσι, έκανε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος κλειστού στίβου. Κατάφερε να προκριθεί στον τελικό του αγωνίσματος των 200 μέτρων, όπου μαζί με την Τζαμαϊκανή Κάθμπερτ έδειχναν πως θα κοντραριστούν για την πρώτη θέση, αφού ήταν οι ταχύτερες στους πρώτους δύο γύρους.

Έπεσαν μαζί στον τερματισμό του τελικού, με την Κόφφα να είναι αυτή όμως που πανηγύρισε τον τίτλο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας, τερματίζοντας σε 22.76 που ήταν και πανελλήνιο ρεκόρ, έναντι 22.77 της Τζαμαϊκανής.

Η Κόφφα στην πορεία κατέρριψε ξανά αυτό το ρεκόρ με 22.71 σε αγώνες στο ΣΕΦ, ενώ διατηρεί ακόμη το πανελλήνιο ρεκόρ στον ανοιχτό που είναι 22.67 και το είχε σημειώσει ένα χρόνο πριν (1996) στο πανελλήνιο πρωτάθλημα.

Το 1997 εκτός από το Παρίσι πήρε άλλα δύο μετάλλια στους Μεσογειακούς Αγώνες. Και τα δύο αργυρά, σε 200 μέτρα και με την 4Χ100μ. Την ίδια χρονιά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σεβίλλης, λίγο έλειψε να μπει στον τελικό, καθώς ήταν 9η στο σύνολο κάνοντας 22.70.

Η εντυπωσιακή της πορεία σφραγίστηκε από άλλο ένα μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου του 1998 στην Βαλένθια, όπου τερμάτισε στην 3η θέση των 200 μέτρων με 22.86, ενώ στο Ευρωπαϊκό ανοιχτού με την σκυταλοδρομία 4Χ100μ. τερμάτισε 5η.

Η Κόφφα αγωνίστηκε σε δύο Ολυμπιακούς Αγώνες (Ατλάντα, Σίδνεϋ), ενώ αναδείχθηκε επτά φορές πανελληνιονίκης στα 200 μέτρα και πέντε στα 100 μέτρα. Πλέον απολαμβάνει τη ζωή της με τον σύζυγό της, τον σπουδαίο σπρίντερ των 100 μέτρων Αγγελο Παυλακάκη, με τον οποίο έχει αποκτήσει τρία παιδιά.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]