ftyjk
19/01/2023
ΠΑΛΗ

Ινδία: Σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης σε βάρος αθλητριών από τον πρόεδρο της ομοσπονδίας κατήγγειλε πρωταθλήτρια

Πηνελόπη Γκιώνη

Ο φαύλος κύκλος των παρενοχλήσεων στον αθλητισμό θα μας ταλανίζει όσα χρόνια κι αν περάσουν. Κι ας βρισκόμαστε ήδη στο 2023. Ένα περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης ήρθε στο φως, από την Ινδία αυτή τη φορά.

Η τρεις φορές πρωταθλήτρια της πάλης των Κοινοποιλιτειακών Αγώνων, Βινές Φογκάτ , κατηγόρησε τον πρόεδρο της ομοσπονδίας πάλης της Ινδίας (WFI) Μπρι Μπουσάν Σαράν Σινγκ για σεξουαλική παρενόχληση, με την Εθνική ομάδα να διοργανώνει διαμαρτυρία εναντίον του.

Η Φογκάτ είναι μία από τις σημαντικότερες αθλήτριες της χώρας της έχοντας κερδίσει τρία συνεχόμενα χρυσά μετάλλια στους Αγώνες της Κοινοπολιτείας, καθώς και δύο χάλκινα μετάλλια στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα πάλης. Είπε ότι η ομιλία της την έκανε να φοβάται για τη ζωή της αφού οι κατηγορίες της επεκτείνονται πέρα από τον Σινγκ - ο οποίος είναι επίσης βουλευτής του κόμματος Bharatiya Janata, του κόμματος του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντα Μόντ - και εμπλέκουν και προπονητές.

«Γυναίκες παλαιστές έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση σε εθνικά καμπ από προπονητές και επίσης από τον πρόεδρο της WFI Μπρι Μπουσάν Σαράν», δήλωσε η Φογκάτ στα ινδικά μέσα ενημέρωσης και συνέχισε: «Ορισμένοι από τους προπονητές που έχουν διοριστεί στα εθνικά καμπ παρενοχλούν σεξουαλικά τις γυναίκες παλαιστές εδώ και χρόνια. Ο πρόεδρος της WFI εμπλέκεται επίσης στη σεξουαλική παρενόχληση».

Μαζί της βρέθηκαν οι συμπαίκτριές της στην Εθνική ομάδα στο Jantar Mantar στο Νέο Δελχί, ένα από τα πιο σημαντικά σημεία συγκέντρωσης στην Ινδία. Η Σακσί Μαλίκ η μοναδική Ολυμπιονίκης της χώρας, επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς - υποσχόμενη να παραδώσει τα ονόματα των θυμάτων σε όσους κάνουν έρευνα για τα θέματα. «Ήρθαμε μόνο για να τους σώσουμε» δήλωσε η Μαλίκ και συνέχισε: «Αγωνιζόμαστε γι' αυτούς, όταν έρθει η ώρα, θα μιλήσουμε. Θα δώσουμε τα ονόματα όσων έχουν πέσει θύματα εκμετάλλευσης σε όποιον κάνει την έρευνα». Ο Μπαργιάνα Πούνια, τέσσερις φορές παγκόσμιος Ολυμπιονίκης και χάλκινος Ολυμπιονίκης του Τόκιο 2020, ήταν επίσης μεταξύ των 23 διαδηλωτών.

Η Φογκάτ έφτασε στο σημείο να υπονοήσει ότι τα εθνικά προπονητικά καμπ έγιναν στο Lucknow επειδή ο πρόεδρος της WFI έχει σπίτι εκεί, γεγονός που καθιστά «εύκολη την εκμετάλλευση των κοριτσιών» και πρόσθεσε ότι φοβόταν για τη ζωή της επειδή μίλησε για το θέμα: «Έχουν γίνει πολύ ισχυροί. Μίλησα σήμερα και δεν ξέρω αν θα είμαι ζωντανή αύριο εξαιτίας αυτού. Γνωρίζω περίπου 10-20 κορίτσια που έχουν υποστεί εκμετάλλευση στα προπονητικά καμπ των Εθνικών ομάδων τα τελευταία 10 χρόνια. Αυτά τα κορίτσια φοβούνται λόγω του οικογενειακού τους υπόβαθρου, δεν μπορούν να αγωνιστούν εναντίον τους επειδή δεν είναι ισχυρές. Εγώ μπορώ να το κάνω γιατί δεν με νοιάζει αν με σταματήσουν από το να παλεύω - έχω σπίτι, έχω φαγητό. Είμαι εδώ γιατί δεν θέλω οι μελλοντικές γενιές να περάσουν αυτή τη θλίψη και τον πόνο. Έχουμε μόνο την πάλη ως βιοπορισμό, μας παίρνουν το βιοπορισμό μας. Η μόνη μας επιλογή είναι να πεθάνουμε, οπότε ας κάνουμε το καλό και ας πεθάνουμε».

Ο Σινγκ απέρριψε τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον του με αφορμή τη διαμαρτυρία: «Λέει κανείς ότι η WFI έχει παρενοχλήσει σεξουαλικά μία παλαίστρια; Μόνο η Βινές το έχει πει αυτό. Έχει εμφανιστεί κανείς και έχει πει ότι προσωπικά έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση; Ακόμα και αν μια παλαιστής βγει μπροστά και πει ότι έχει παρενοχληθεί σεξουαλικά, εκείνη την ημέρα μπορεί να με κρεμάσουν».

Το Υπουργείο Αθλητισμού της Ινδίας, ζήτησε από την ομοσπονδία να απαντήσει στις κατηγορίες εντός 72 ωρών, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]