gymnasticsusa

Η γενιά του TikTok έρχεται στο προσκήνιο του αθλητισμού

Πηνελόπη Γκιώνη

Η Gen Z έρχεται στο προσκήνιο του αθλητισμού και προσδοκά να πρωταγωνιστήσει, έχοντας αντλήσει έμπνευση από τη δημοφιλέστερη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης του κόσμου αυτή τη στιγμή: το TikTok.

Όλες οι νεαρές αθλήτριες που παίρνουν μέρος στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόργανης, που διεξάγεται στην Αττάλεια της Τουρκίας, είναι γεννημένες μεταξύ 2008 και 2009. Ανήκουν, δηλαδή, στη Generation Z και σε αυτή τη «φουρνιά» αθλητών που αντλούν έμπνευση από τη δημοφιλέστερη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης: το TikTok.

Χωρίς να το αντιλαμβάνονται κάποιες φορές, γίνονται δέκτες συγκεκριμένων μηνυμάτων και παρακολουθούν χρήστες που έχουν κάτι να τους δώσουν αφού επιλέγουν προσεκτικά ποιους θα ακολουθήσουν και ποιους θα κάνουν block. Ως δέκτες, οι νεαρές αθλήτριες κρατούν όσα στοιχεία τους φαίνονται ενδιαφέροντα και τα κάνουν κτήμα τους, προσπαθώντας να δημιουργήσουν τον δικό τους δυνατό και έτοιμο για όλα χαρακτήρα, μέσα στον δύσκολο χώρο του πρωταθλητισμού.

Η FIG (Παγκόσμια ομοσπονδία γυμναστικής) εντόπισε την ομάδα νεανίδων των ΗΠΑ, η οποία απαρτίζεται από ταλαντούχες αθλήτριες που σκοπεύουν να συνεχίσουν τη μεγάλη παράδοση της χώρας τους στο άθλημα σε μία νέα εποχή, λίγο πριν την έναρξη του Παγκόσμιου πρωταθλήματος. Η ομοσπονδία ζήτησε από τις αθλήτριες να τις βιντεοσκοπήσει ώστε να γίνουν μέρος του προωθητικού βίντεο της διοργάνωσης και καμία δεν το σκέφτηκε περισσότερο από πέντε δευτερόλεπτα για να συμφωνήσει. «Θα κάνω το “The Griddy”», είπε η νεαρή πρωταθλήτρια Ίζαμπελ Στέισι και εξήγησε: «Είναι τεράστιο τρεντ στο TikTok. Είναι και η δική μου χαρακτηριστική κίνηση. «Από πότε;», τη ρώτησαν οι δημοσιογράφοι της FIG, για να αποκριθεί εκείνη γελώντας: «Από χθες!». Τη συγκεκριμένη κίνηση «έκλεψε» από τον επαγγελματία παίκτη αμερικάνικου φούτμπολ Άλεν Ντέιβις, ο οποίος έκανε πρώτος αυτή την κίνηση μετά από κάποιο γκολ σε αγώνα. Έπειτα, αρκετοί δημοφιλείς αθλητές έκαναν την ίδια κίνηση και έτσι πήρε τεράστια έκταση με αποτέλεσμα να τη δούμε τώρα και στη γυμναστική από μία 14χρονη, φιλόδοξη πρωταθλήτρια.

Και κάπως έτσι ένας πανηγυρισμός έχει ενώσει αθλητές και αθλήτριες, διάφορων αθλημάτων, μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας. Η νέα γενιά των αθλητριών είναι «εκπαιδευμένη» διαφορετικά. Και παρ’ ότι η επικοινωνιακή εκπαίδευση ήταν κάτι που συνέβαινε εδώ και χρόνια στις ΗΠΑ, με την άνοδο του TikTok τώρα αυτό γίνεται… αυτόματα και με τις αθλήτριες άλλων χωρών. Δεν τις αφορά πολύ πως θα φανούν στην κάμερα, αρκεί να φανούν και να κάνουν την κίνησή τους όπως τη θέλουν. Θα αναδημοσιεύσουν το βίντεο, θα το στείλουν σε φίλους και οικογένεια και κάπως έτσι -όσο απλό και ασήμαντο κι αν φαίνεται όλο αυτό- το άθλημα θα αποκτήσει περισσότερους φαν, περισσότερους φιλάθλους.

Ήδη, μεγάλοι αθλητές χρησιμοποιούν την πλατφόρμα για να εξηγήσουν το άθλημά τους, να πουν την ιστορία της ή ακόμη επιλέγουν να δείξουν τις όμορφες στιγμές που μπορούν να οδηγήσουν ένα παιδί στο να μπει στον μαγικό χώρο του αθλητισμού. Θίγουν ζητήματα ψυχικής υγείας, εντός κι εκτός αθλητισμού, ενώ βοηθούν αρκετά την LGBTQ+ κοινότητα και την εξάλειψη των διακρίσεων τον χώρο. Από την άλλη, και οι ίδιες οι ομοσπονδίες επενδύουν στα social media και προσπαθούν να κάνουν τη διάδραση μεταξύ αθλητών/-τριών και χρηστών καλύτερη και ουσιαστική. Έτσι, μπαίνουν στις ζωές των αθλητών, δείχνουν την πραγματικότητα και όλες τις καλές αλλά και κακές στιγμές που βιώνουν με τους πρωταγωνιστές να στηρίζουν αυτές τις πρωτοβουλίες.

@figymnastics When the beat drops, my signature move comes out! Who has best move in team Brazil? 🤸‍♀️ #Gymnastics #ARTjuniors2023 #WorldChampionships #dance #challenge ♬ original sound - FIG

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]