στεφ χουτον

Στεφ Χούτον: Το είδωλο της Αγγλίας που άνοιξε τον δρόμο για το ποδόσφαιρο γυναικών «κρεμάει» τα παπούτσια της...

Μαριλένα Καλόπλαστου

Η 35χρονη πρώην αρχηγός της Εθνικής Αγγλίας και captain της Μάντσεστερ Σίτι Στεφ Χούτον θα αποσυρθεί στο τέλος της σεζόν

Η αρχηγός της Μάντσεστερ Σίτι, Στεφ Χούτον, ανακοίνωσε ότι θα αποσυρθεί από την ενεργό δράση στο τέλος της φετινής σεζόν. Η 35χρονη ξεκίνησε την καριέρα της το 2002 από τη Σάντερλαντ, στη συνέχεια έπαιξε στη Λιντς, κι έπειτα στην Άρσεναλ πριν ενταχθεί στη Σίτι το 2014. Η έμπειρη αμυντικός ήταν αρχηγός της Εθνικής Αγγλίας από το 2015 έως το 2021, καταγράφοντας 121 συμμετοχές με τη φανέλα της χώρας της, οδηγώντας την ομάδα σε τρεις ημιτελικούς μεγάλων τουρνουά.

«Το να παίρνω την απόφαση να αποσυρθώ, είναι τόσο δύσκολο πράγμα», ανέφερε σε δήλωσή της. «Ενώ η ηλικία έρχεται σε κάθε παίκτη, δεν είναι καθόλου ευκολότερο να πρέπει να πεις τις λέξεις δυνατά. Το ποδόσφαιρο ήταν η ζωή μου, το πάθος μου και αγάπησα την καριέρα που είχα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω κάθε συμπαίκτριά μου με την οποίο έπαιξα ποτέ- συνέχισα να μαθαίνω κάθε μέρα και εκτιμώ την υποστήριξη που μου παρείχε η καθεμιά και τις φιλίες που έκανα στην πορεία. Θα είμαι πάντα ταπεινή που έκανα τόσες πολλές συμμετοχές σε εγχώριες διοργανώσεις, που ήμουν αρχηγός της χώρας μου και που εκπροσώπησα την Αγγλία και την ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας σε τόσες πολλές διεθνείς διοργανώσεις. Θα είμαι πάντα πολύ περήφανη για όλα όσα έχω πετύχει στο παιχνίδι».

«Το παιχνίδι έχει εξελιχθεί τόσο γρήγορα από το ερασιτεχνικό στο επαγγελματικό τα τελευταία είκοσι χρόνια», πρόσθεσε. «Ευχαριστώ τις πρωτοπόρους που ήρθαν πριν από μένα, για την επιμονή και τη δέσμευσή σας να επιφέρετε αλλαγές για τη γενιά μου».

Η πολύπειρη αμυντικός ελπίζει ότι αφήνει το παιχνίδι «σε καλύτερη θέση από ό,τι όταν ξεκίνησα» και λίγοι θα μπορούσαν να διαφωνήσουν ότι πέτυχε ακριβώς αυτό! Η σημαντική συμβολή της αναγνωρίζεται πολύ πέρα από το ΜΒΕ του 2016 για τα επιτεύγματά της στο ποδόσφαιρο γυναικών.

Αφού ανακοίνωσε ότι η φετινή σεζόν θα είναι η τελευταία της ως παίκτρια, ο νυν προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι, Γκάρεθ Τέιλορ, την περιέγραψε ως «χωρίς αμφιβολία, ένα είδωλο του παιχνιδιού», ενώ η Αγγλία έγραψε: «Από την ηγεσία των Lionesses μέχρι την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου γυναικών - η επίδρασή σου δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Ένα πραγματικό είδωλο»

Η συγκομιδή οκτώ μεγάλων τροπαίων της Χούτον με τη Σίτι - τέσσερα Continental Cups, τρία Women's FA Cups και ο τίτλος της FA Women's Super League - την καθιστά την πιο παρασημοφορημένη παίκτρια του συλλόγου! Κατέκτησε επίσης δύο φορές το WSL με την Άρσεναλ, μαζί με δύο Κύπελλα FA και τρία Κύπελλα WSL - και έχει παίξει 121 φορές για την Αγγλία.

Είναι μια πραγματική σπουδαία Αγγλίδα, αλλά ήταν με τη Μεγάλη Βρετανία που έκανε την επανάστασή της ως αστέρι του ποδοσφαίρου γυναικών, καθώς σύστησε τον εαυτό της στην παγκόσμια σκηνή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο, σκοράροντας τρεις φορές - συμπεριλαμβανομένου ενός νικητήριου τέρματος εναντίον της Βραζιλίας μπροστά σε 70.000 θεατές στο Wembley - παρόλο που έπαιζε αριστερό μπακ.

Αυτό αποτέλεσε μεγάλη ανατροπή για μια παίκτρια που είχε μείνει εκτός του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2007 και του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2009 με σπασμένο πόδι και χιαστούς, μια κατάρα που επρόκειτο να χτυπήσει ξανά με τον πιο οδυνηρό τρόπο όταν έχασε την Αγγλία.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]