barcelona champions league women

H FCBfemeni είναι Més que un equip

Αλέξανδρος Λοθάνο

Αλέξανδρος Λοθάνο

Η γυναικεία ομάδα της Μπαρτσελόνα, πρωταθλήτρια Ευρώπης για δεύτερη φορά τα τελευταία τρία χρόνια, πρεσβεύει στον απόλυτο βαθμό τις (ξεχασμένες;) αξίες του συλλόγου της Βαρκελώνης. Ο Αλέξανδρος Λοθάνο βγάζει το καπέλο στην εκπληκτική παρέα της Αλέξια Πουτέγιας.

Ο Νίκος Περπερίδης, εξαιρετικός άνθρωπος και καρδιακός φίλος, παρ’ ότι έχουμε βρεθεί από κοντά ελάχιστες φορές, συνδυάζει την (στρατιωτική) επαγγελματική του ιδιότητα με την λατρεία του, η οποία έχει τρία χαρακτηριστικά αρχικά: FCB (Futbol Club Barcelona).

Χρόνια αρθρογράφος και με τεράστια εμπειρία στο ποδόσφαιρο γυναικών, κατέχει πλέον την ειδικότητα τακτικού αναλυτή και έχει πτυχίο psychology of high performance in sports, το οποίο και πήρε στο Barça innovation hub, το (άτυπο;) πανεπιστήμιο της Μπάρτσα, στο οποίο έχουν φοιτήσει και καλοί συνάδελφοι εδώ στο Gazzetta.

Τα τελευταία χρόνια ο Νίκος, ο οποίος λάτρευε να αρθρογραφεί για τα πεπραγμένα του αγαπημένου του συλλόγου (μπορείτε να απολαύσετε – ρουφήξετε τα κείμενα του στο balacticos), έχει χάσει αυτή την φλόγα.

Αυτή έχει αρχίσει να σιγοσβήνει εξαιτίας της (απόλυτα δικαιολογημένης) απογοήτευσης για τα κακώς κείμενα στην ποδοσφαιρική ομάδα των ανδρών, με τα αμέτρητα διοικητικά σκάνδαλα και την κακοδιαχείριση που πλήττουν ανεπανόρθωτα το (ξεφτισμένο πλέον) μότο του συλλόγου «Més que un club» (Κάτι παραπάνω από ένας σύλλογος).

Τι κρατάει ζωντανή αυτή την φλόγα, αυτή την αγάπη για τον σύλλογο που ιδρύθηκε πριν από 123 χρόνια από τον Ελβετό Χανς Γκάμπερ; Η γυναικεία ποδοσφαιρική ομάδα, η οποία το απόγευμα του Σαββάτου (03/06) έγινε μόλις η δεύτερη που κατακτά το Champions League επιστρέφοντας σε τελικό ύστερα από μειονέκτημα δύο τερμάτων. Πρώτη, κατά σύμπτωση, ήταν η αντίπαλός της στο Αϊντχόφεν, Βόλφσμπουργκ, το 2014.

Η Μπάρτσα, με τέσσερις τελικούς τα τελευταία πέντε χρόνια, έγινε και η πέμπτη ομάδα που κατακτά δύο Champions League μέσα σε τρία χρόνια, μετά τις Λιόν, Φρανκφούρτη, Ουμέα και Βόλφσμπουργκ. Μια ομάδα – υπόδειγμα, μια παρέα γεμάτη ταλέντο που επιβεβαιώνει ότι και οι γυναίκες μπορούν κάλλιστα να συναρπάσουν, να θελξουν με μια μπάλα στα πόδια. Μια ομάδα που αξίζει να χαρακτηρίζεται ως «Més que un equip» (Κάτι παραπάνω από μια ομάδα).

Αλέξια, σήκωσε το ψηλά!

Την ώρα που η ανδρική ομάδα πήρε φέτος με την κατάκτηση του πρωταθλήματος μια ανάσα μετά από μια πέτρινη τετραετία και ο σύλλογος σε διοικητικό επίπεδο εξακολουθεί να εκτίθεται συνεχώς, η γυναικεία ομάδα βαδίζει σε ένα τελείως διαφορετικό, σχεδόν άσπηλο δρόμο.

Η Μπάρτσα, η οποία θα πάρει μόλις 1,3 εκατομμύρια ευρώ από την UEFA για την επιτυχία της, όταν τα αντίστοιχα έσοδα της πρωταθλήτριας Ευρώπης στους άντρες ξεπερνούν τα εκατό εκατομμύρια, πήρε πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ χάρη στην προσέλευση του κόσμου στα παιχνίδια της ως γηπεδούχος, τόσο στο «Γιόχαν Κρόιφ», το γήπεδο που βρίσκεται στο προπονητικό κέντρο, όσο και στο «Καμπ Νόου».

Προσθέστε σε αυτά τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ που παίρνει ετησίως για το logo της εταιρείας «Bimbo» στο μανίκι, για μια ομάδα που, με ετήσιο προϋπολογισμό δώδεκα εκατομμύρια ευρώ, είναι η μοναδική αυτάρκης σε έναν σύλλογο με ομάδες σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ, χάντμπολ, ποδόσφαιρο σάλας, χόκεϊ με πατίνια, χόκεϊ επί πάγου, ράγκμπι, μπιτς σόκερ, βόλεϊ, στίβο και e-sports.

Αυτό, βεβαίως, το έχει καταφέρει χάρη στις επιτυχίες της στο χορτάρι, οι οποίες δεν έχουν έρθει διόλου τυχαία. Χτισμένη γύρω από τον σύγχρονο Λιονέλ Μέσι στις γυναίκες, την Αλέξια Πουτέγιας, η Μπάρτσα παρουσιάζει την τελευταία πενταετία μια ομάδα που πρεσβεύει τις ποδοσφαιρικές αρχές του συλλόγου, κυριαρχεί μέσα από το ωραίο ποδόσφαιρο και, συν τοις άλλοις, δείχνει απίστευτο χαρακτήρα, ξεπερνώντας τις δυσκολίες που εμφανίζονται στον δρόμο της.

Και φέτος αυτές οι αναποδιές ήταν πολλές. Το περασμένο καλοκαίρι, η πολύτιμη Ολλανδή μεσοεπιθετικός Λίκε Μάρτενς αποχώρησε με προορισμό την Παρί Σεν Ζερμέν ύστερα από μια πενταετία, χωρίς μάλιστα να απαντήσει ποτέ στην πρόταση ανανέωσης του συλλόγου.

Η Αγγλίδα εξτρέμ Κάρολιν Χάνσεν, από τις κορυφαίες στον κόσμο στην θέση της, τραυματίστηκε και έμεινε εκτός για τρεις μήνες, έστω και αν ήταν παρούσα (και καθοριστική) στην τελική ευθεία για το τρεμπλ (Πρωτάθλημα, Champions League και Σούπερ Καπ). Η Μπαρτσελόνα δεν κατέκτησε μόνο το Κύπελλο, αλλά αυτό έγινε επειδή χρησιμοποίησε λανθασμένα μια παίκτρια που κουβαλούσε τιμωρία από την προηγούμενη ομάδα, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί στα χαρτιά.

Το μεγαλύτερο χτύπημα, όμως, ήρθε με τον σοβαρότατο τραυματισμό του απόλυτου σημείου αναφοράς. Της κορυφαίας παίκτριας στον κόσμο την τελευταία διετία (με ισάριθμες «Χρυσές Μπάλες»), της γυναίκας για την οποία οι συμπαίκτριες της λένε ότι «η Μπαρτσελόνα είναι η Αλέξια και η Αλέξια είναι η Μπαρτσελόνα».

Στις 5 του περασμένου Ιούλη, η Αλέξια Πουτέγιας υπέστη ρήξη χιαστού σε προπόνηση της Εθνικής Ισπανίας. Ένας σοβαρότατος τραυματισμός που την κράτησε εκτός δράσης μέχρι τις 30 Απριλίου, όταν μπήκε αλλαγή στο ματς με το οποίο η ομάδα σφράγισε την κατάκτηση του πρωταθλήματος, το οποίο έκλεισε με 28 νίκες σε τριάντα ματς (οι δύο απώλειες ήρθαν στο φινάλε, όταν πλέον χαλάρωσε!), με 118 γκολ υπέρ και μόλις δέκα κατά.

Εννέα μήνες χωρίς την Καταλανή μέσο, αρχηγό και σημαία της, η ομάδα βρήκε το σθένος, στηριζόμενη κατά κύριο λόγο στην τερματοφύλακα – ηγέτη Σάντρα Πάνιος, τον αμυντικό βράχο Μάπι Λεόν, την ακούραστη κεντρική μέσο Πάτρι Γκιχάρο (δις σκόρερ και MVP στον τελικό) που φέτος μετατράπηκε σε »εκτελεστή» λόγω απουσίας της Αλέξια και παρουσίας της Κέιρα Γουόλς. Και, βεβαίως, την αέρινη, συγκλονιστική Αϊτάνα Μπονματί, η οποία στα πανηγύρια του τελικού έστειλε ένα υπέροχο μήνυμα για τους πρόσφυγες.

Η Αλέξια παρακολούθησε ως περήφανη θεατής αυτή την μαγική πορεία, νιώθωντας βεβαίως σαν θηρίο στο κλουβί. Και, στις καθυστερήσεις του τελικού, ο προπονητής Τζόναταν Χιράλδεθ της έδωσε την ευκαιρία να μπει ως αλλαγή (αντί της Αϊτάνα) για να πάρει μια ακόμα συμμετοχή σε μεγάλο ραντεβού και, ως αρχηγός, να σηκώσει στον ουρανό του Αϊντχόφεν το βαρύτιμο τρόπαιο.

Το «Σαν Μαμές» την περιμένει

Η δίψα αυτής της ομάδας, αυτής της οικογένειας, δεν σβήνει παρά τις συνεχείς επιτυχίες. Ο πρόεδρος Τζουάν Λαπόρτα αποκάλυψε το σχέδιο του συλλόγου για να δίνει η ομάδα παιχνίδια σε όλη την Καταλονία, ώστε να επεκταθεί σε όλη την καταλανική επικράτεια αυτή η λατρεία που πήγε πάνω από δέκα χιλιάδες ανθρώπους στην ολλανδική πόλη.

Η γυναικεία ομάδα της Μπάρτσα θέλει να δίνει τα εντός έδρας παιχνίδια της στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μοντζουίκ, όπου θα παίζει την επόμενη σεζόν η ανδρική λόγω πλήρους ανακαίνισης του «Καμπ Νόου». Και, αναμφίβολα, έχει κερδίσει με το σπαθί της αυτό το δικαίωμα.

Η παρουσία της αποτελεί μια τεράστια ανάσα στα διοικητικά σκάνδαλα και το μέλλον της προδιαγράφεται εξίσου λαμπρό. Απόψε, η Μπάρτσα θα γιορτάσει τον τίτλο της στην πλατεία του Αγίου Ιακώβου, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στο δημαρχείο και το κτίριο της καταλανικής κυβέρνησης.

Παραδοσιακός τόπος πανηγυρισμών των επιτυχιών του συλλόγου έως το 2003, όταν η μπασκετική ομάδα γιόρτασε εκεί την πρώτη της Ευρωλίγκα, θα φιλοξενήσει μια ομάδα που πρεσβεύει τις διαχρονικές αξίες του συλλόγου και το κάνει με άψογο τρόπο.

Του χρόνου, στα τέλη Μαΐου του 2024, το «Σαν Μαμές», το γήπεδο μιας άλλης ομάδας – σύμβολο όπως η Αθλέτικ Μπιλμπάο, θα περιμένει την παρέα της Αλέξια, της Αϊτάνα και της Σάντρα. Μιας ομάδας που χαίρεσαι να βλέπεις. Νίκο μου, μπορείς να ανοίξεις και πάλι τα κιτάπια σου και να γράψεις, τα κορίτσια το αξίζουν και με το παραπάνω...

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]