LizTruss

Λιζ Τρας, η «νέα Θάτσερ» που διαδέχεται τον Μπόριτς Τζόνσον υποστηρίζει τη Νόριτς

Μαριλένα Καλόπλαστου

Η νέα επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος και ωσονούπω πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Λις Τρας έχει πρότυπο τη Μάργαρετ Θάτσερ, έκανε αναφορά στον θρυλικό προπονητή της Λιντς Ντον Ρέιβι, αλλά δήλωσε οπαδός της Νόριτς.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πλέον νέο πρωθυπουργό, αφού η Λιζ Τρας εξασφάλισε το 57% των ψήφων των μελών του Συντηρητικού Κόμματος στον δεύτερο γύρο εναντίον του Ρίσι Σούνακ και θα αντικαταστήσει τον εκκεντρικό Μπόρις Τζόνσον στην Downing Street.

Η Τρας που ως παιδί είχε ως πρότυπό της τη Μάργκαρετ Θάτσερ, αναλαμβάνει επικεφαλής με μια πολύ γεμάτη ατζέντα με πόλεμο στην Ουκρανία, ύφεση και ενεργειακή κρίση που σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι στη Βρετανία [και σε όλη την Ευρώπη] θα περάσουν έναν πολύ δύσκολο χειμώνα.

Αν και μια νίκη για την Αγγλία (ή την Ουαλία) στο Κατάρ στο προσεχές Παγκόσμιο Κύπελλο μπορεί να ανεβάσει τη διάθεση μια εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, το ποδόσφαιρο είναι απίθανο να είναι κορυφαία προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση.

Ωστόσο η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και η κυβέρνηση διαδραματίζουν πάντα σημαντικό ρόλο στο παγκόσμιο παιχνίδι. Ο Τζόνσον αντιτάχθηκε έντονα στα σχέδια για μια ευρωπαϊκή Super League και επικρίθηκε για τον ρόλο του στην εξαγορά της Νιούκαστλ από τη Σαουδική Αραβία.

Υπάρχουν πολλοί τομείς όπου οι αποφάσεις της κυβέρνησης θα μπορούσαν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο άθλημα στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και πέρα από αυτό. Ως πρώην γραμματέας διεθνούς εμπορίου, η Τρας θα γνωρίζει καλά τη θέση του πρωταθλήματος ως μία από τις πιο επιτυχημένες εξαγωγές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Δηλωμένη οπαδός της Νόριτς

Ο αντίπαλος της Τρας, Ρίσι Σούνακ, υποστηρίζει τη Σαουθάμπτον, την πόλη όπου μεγάλωσε. Έκανε βέβαια μια γκάφα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το καλοκαίρι, όταν είπε ότι ήλπιζε ότι οι «Άγιοι» θα νικούσαν τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εκείνο το Σαββατοκύριακο. Στην πραγματικότητα όμως αντιμετώπιζαν τη Λέστερ.

Ωστόσο, δεν είναι τόσο μεγάλο το κακό όσο εκείνο του Ντέιβιντ Κάμερον, Πρωθυπουργός από το 2010 έως το 2016 και... υποτιθέμενος οπαδός της Άστον Βίλα που κάποτε μπέρδεψε τις ομάδες του λέγοντας κατά λάθος ότι υποστηρίζει τη Γουέστ Χαμ.

Η Τρας από πλευράς της δεν ισχυρίστηκε ποτέ ότι είναι σκληροπυρηνική οπαδός του ποδοσφαίρου, αλλά, έχοντας περάσει ένα κομμάτι της παιδικής της ηλικίας στο Γιορκσάιρ, επικαλέστηκε τον θρυλικό μάνατζερ της Λιντς, Ντον Ρέβι, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στο Elland Road.

Η νέα Πρωθυπουργός σε εκείνη την συγκέντρωση των Συντηρητικών στο Λιντς όταν γύρισε το θέμα της συζήτησης στο ποδόσφαιρο, προκάλεσε αποδοκιμασίες στο πλήθος αφού είπε ότι άλλαξε την πίστη της από την ομάδα του Γιορκσάιρ στη Νόριτς!

Η ηγέτης των Τόρις χαρακτήρισε τη Νόριτς «ωραίο οικογενειακό κλαμπ» και επαίνεσε την από κοινού πλειοψηφούσα μέτοχο Delia Smith. Είπε επίσης ότι οι Συντηρητικοί πρέπει να διοχετεύσουν το πνεύμα του θρύλου του Λιντς, Ντον Ρέβι, αν θέλουν να νικήσουν τους Εργατικούς στις επόμενες γενικές εκλογές, κάτι που είχε καλύτερη αντίδραση από το κοινό.

Η ποδοσφαιρική της καρδιά λοιπόν βρίσκεται πλέον πιο κοντά στο νοτιοδυτικό Νόρφολκ, την αγροτική εκλογική περιφέρεια που εκπροσωπεί στο Κοινοβούλιο. Υποστηρίζει τη Νόριτς Σίτι μοιράστηκε μάλιστα μια φωτογραφία της στο Carrow Road, ενώ εξέφρασε την υποστήριξή της για ασφαλείς κερκίδες όρθιων στα αγγλικά γήπεδα, μια μακροχρόνια εκστρατεία που επιτέλους έφερε μια εξέλιξη με όρθια τμήματα σε πολλά στάδια αυτή τη σεζόν.

Τον Δεκέμβριο του 2009, όταν η Τρας ήταν απλώς υποψήφια βουλευτής, η Νόριτς μαράζωνε στη League One και η Τρας αντιμετώπιζε ένα επίπονο ταξίδι στο Carrow Road. Τα κατάφερε εκεί μέσα από το χιόνι. «Φεύγοντας από τη Νόριτς παγωμένη αλλά χαρούμενη. NCFC 3, Huddersfield 0», έγραψε αργότερα στο Twitter.

Ωστόσο, η γενικότερη αντίδραση στα social media από τους οπαδούς της Νόριτς δεν ήταν καθόλου θετική. «Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται αυτή η υπέροχη πόλη είναι να ανακοινώνει τη Λιζ Τρας ότι είναι υποστηρικτής της Νόριτς. Σκέψου ότι θα μετακομίσω», έγραψε ένας.

«Λις Τρας σταμάτα να λες ότι σου αρέσει η Νόριτς. Όχι δεν το κάνεις. Σου απαγορεύω να σου αρέσει», είπε ένας άλλος δυσαρεστημένος θαυμαστής.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]