Γερμανία, η απόλυτη κυρίαρχος των Euro επιστρέφει...

Γερμανία, η απόλυτη κυρίαρχος των Euro επιστρέφει...

Νίκος Κικίδης

Μια βασίλισσα χωρίς στέμμα! Η πολυνίκης του Euro, Γερμανία, ψάχνει τη χαμένη της αίγλη στον τελικό απέναντι στην Αγγλία και συνάμα το πρώτο θεμέλιο για να χτίσει την αυτοκρατορία από την αρχή.

Είναι σπάνιο να βλέπεις τέτοια υπεροχή σε διεθνές επίπεδο. Ακόμα κι όταν μιλάμε για την ποδοσφαιρική εκδοχή της Γερμανίας... Στους άνδρες άλλωστε τα Πάντσερ μπορεί να βρίσκονται μαζί με την Ισπανία στην κορυφή των ομάδων που έχουν κατακτήσει τα περισσότερα Euro, όμως στις Γυναίκες τα μεγέθη είναι τελείως διαφορετικά! Διότι η εθνική Γερμανίας στα Euro Γυναικών δεν έχει καταλάβει απλώς την πρωτιά...

Αντιθέτως έχει χτίσει μια ολόκληρη δυναστεία! Κι αν κάποιος το αμφισβητεί ή θεωρεί τον χαρακτηρισμό υπερβολικό, τότε το μόνο που έχει να κάνει είναι να ρίξει μια γρήγορη ματιά στους αριθμούς. Αρχής γενομένης από το 1984, το Euro Γυναικών έχει μετρήσει συνολικά 12 τουρνουά (χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το φετινό).

Από αυτές τις 12 διοργανώσεις λοιπόν, στις 8 νικήτρια στέφθηκε η Γερμανία! Τα Πάντσερ φαίνεται πως έχουν μια ανεξήγητη, σχεδόν ερωτική σχέση με το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το οποίο τείνουν να κάνουν κτήμα τους.

Το πρώτο «αίμα»

Στα δυο πρώτα τουρνουά ωστόσο η Γερμανία δεν κατάφερε να πρωταγωνιστήσει. Αν μη τι άλλο δεν κατάφερε να πάρει καν ρόλο... κομπάρσου. Στο παρθενικό Euro Γυναικών του 1984 δεν ήταν σε θέση να δώσει καν το παρών στην τελική φάση της διοργάνωσης, ενώ το ίδιο έργο επαναλήφθηκε δυο χρόνια αργότερα.

Στο Ευρωπαϊκό του 1989 ωστόσο η ιστορία έμελλε να αλλάξει για πάντα. Η Γερμανία στέφθηκε πρωταθλήτρια, αλλά δεν φάνηκε χορτασμένη! Αντίθετα αναζητούσε διακαώς περισσότερα... Δυο χρόνια αργότερα η όρεξή της ικανοποιήθηκε ξανά με back to back κατακτήσεις Euro, προτού επέλθει απότομο φρένο στις επιτυχίες με αποκλεισμό στα ημιτελικά το 1993. Μια ήττα ωστόσο που αποτέλεσε το πρώτο θεμέλιο για τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική δυναστεία!

«Βασίλισσα» με έξι διαδοχικά τρόπαια

Τη δεκαετία του 1950 η Ρεάλ Μαδρίτης σκορπούσε τον τρόμο στην Ευρώπη, κάνοντας συλλογή από... Κύπελλα Πρωταθλητριών. Κάτι αντίστοιχο κατάφερε και η Γερμανία στα Euro, σημειώνοντας ένα αδιανόητο απόλυτο σε κατακτήσεις τίτλων που ξεκίνησε από το Euro του 1995 και τελείωσε 18 χρόνια αργότερα στη διοργάνωση του 2013.

Ένα σερί που βρήκε τα Πάντσερ να μετρούν ένα απίστευτο, πρωτόγνωρο σερί έξι τροπαίων, επιβάλλοντας μια πραγματική μοναρχία σε ευρωπαϊκό έδαφος. Ενδιάμεσα οι Γερμανίδες μέτρησαν και δυο κατακτήσεις Μουντιάλ, γιγαντώνοντας τον μύθο τους και συνάμα τον... τρόμο των αντιπάλων όταν τις συναντούσαν στο διάβα τους.

Όλα τα καλά ωστόσο έχουν κι ένα τέλος. Στο Euro του 2017 η Γερμανία αποκλείστηκε στα προημιτελικά και για πρώτη φορά έπειτα από δυο δεκαετίες αναγκάστηκε να παραδώσει το στέμμα της. Ένα στέμμα που το απόγευμα της Κυριακής (31/7) έχει την ευκαιρία να ανακτήσει...

Μόνο νίκες για... 12 χρόνια

Πέρα από τις κατακτήσεις τροπαίων ωστόσο, η Γερμανία έχει αναδειχθεί και σε μεγάλη συλλέκτρια θετικών αποτελεσμάτων. Για 12 ολόκληρα χρόνια άλλωστε μετρούσε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ νίκες στη διοργάνωση. Ένα σερί που ξεκίνησε στις 6 Ιουλίου του 1997 με το 2-0 επί της Δανίας και τελικά τερμάτισε στις 19 νίκες, με τελευταία ένα 6-2 επί της Αγγλίας το φθινόπωρο του 2009...Ένα απλό στατιστικό, μα πλήρως αντικατοπτρικό της δυναμικής που είχαν για δεκαετίες τα Πάντσερ.

Εδώ και χρόνια ωστόσο αυτός ο μύθος που είχε εξυφανθεί γύρω από το όνομά της τείνει να εκλείψει. Μακριά από το θρόνο, τη δόξα και την κορυφή η άλλοτε κραταιά Γερμανία νιώθει «θνητή».

Και ο τελικός απέναντι στην Αγγλία είναι η κατάλληλη ευκαιρία να αποκαλύψει ακόμα και στον ίδιο της τον εαυτό εκείνο που σχεδόν έχει ξεχάσει. Εκείνη τη μυστική φόρμουλα που θα τη στέψει και πάλι πρωταθλήτρια Ευρώπης, τοποθετώντας το πρώτο γερό θεμέλιο για μια εν δυνάμει νέα αυτοκρατορία...

Το Gazzetta και το GWomen βρίσκονται στο Λονδίνο για τον τελικό του Euro Γυναικών 2022 με αποκλειστικό χορηγό το φυσικό μεταλλικό νερό Ζαγόρι.

    Ακολούθησε το GWomen στο instagram

    Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]